Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 18:16

Σκοπιανός Υπουργός Εσωτερικών: Να ερευνηθούν οι κατηγορίες περί «προδοσίας» των 80 βουλευτών

Γράφτηκε από τον

Ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων ζήτησε έρευνα για τις κατηγορίες περί «προδοσίας» των βουλευτών που ψήφισαν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση – Μέτρα προστασίας για τους 80 βουλευτές

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση στα Σκόπια, μετά τις κατηγορίες περί «προδοσίας» των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν «ναι» στην ψηφοφορία της Παρασκευής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να διεξάγει έρευνα για τις κατηγορίες περί «προδοσίας» των βουλευτών που ψήφισαν «ναι» και ιδιαίτερα των οκτώ που προσχώρησαν στο στρατόπεδο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στις κατηγορίες περί προδοσίας και μειοδοσίας που διατυπώνονται για τους βουλευτές που στήριξαν τη συνταγματική αναθεώρηση, για τους οποίους έχουν γίνει εμπρηστικές δηλώσεις τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από πολιτικά στελέχη του VMRO-DPMNE. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι που τους συνέκρινε τους αποσκιρτήσαντες βουλευτές με τους εμπόρους που πρόδωσαν την Κωνσταντινούπολη στον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Μέτρα προστασίας για τους 80 βουλευτές

Παράλληλα, ο Σπασόφσκι ανακοίνωσε ότι υπάρχουν μέτρα προστασίας για τους 80 βουλευτές που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση. Τα μέτρα προστασίας θα ισχύουν όσο συντρέχει λόγος κινδύνου. Επίσης, κατήγγειλε ότι ειδικά μια ομάδα, απειλεί και τις οικογένειες των βουλευτών.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και οποιοσδήποτε προκαλεί φόβο στους πολίτες ή τους νομοθέτες μας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις… Δεν είναι σοβαρό να βγαίνεις δημοσίως με κατηγορίες ότι πρότειναν στους βουλευτές μας χρήματα για να ψηφίσουν ‘’ναι’’» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 04:38

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων
    Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων

    Παρά τα σαφή μηνύματα από Μητσοτάκη και Βρυξέλλες για τον κίνδυνο εκτροπής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας της, η Σιλιάνοφσκα ελπίζει στη στήριξη του ποντίφικα

    Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Γκορνάντα Σιλιάνοφσκα προς την Αθήνα και οι κουτοπονηρτιές της για να μην εφαρμόζει στην πράξη τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε σήμερα με τον ποντίφικα στο Βατικανό και σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο εκ μέρους όλων των Μακεδόνων πολιτών (!) για τη σταθερή υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    «Ήταν τιμή μου να γνωρίσω τον Ποντίφικα σήμερα. Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για την αποφασιστικότητά του να επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και να υπερασπίζεται τους φτωχούς του κόσμου. Εκ μέρους όλων των πολιτών της Μακεδονίας τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρει χαρκατηριστικά η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας η οποία θα έπρεπε να μιλήσει εκ μέρους των «πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (citizens of the republic of North Macedonia).

    Δείτε την ανάρτησή της

    Στα αξιοσημείωτα της ανάρτησης που έκανε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι εμφανίζεται να κόπτεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, την οποία τορπιλίζει στην πράξη με την αδιαφορία της για τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα από τη Δυτική Μακεδονία ξεκαθάρισε ότι ο ευρωπαικός δρόμος της γειτονικής χώρας θα παραμέινει κλειστός όσο η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει να μην εφαρμόζει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κίνήθηκε σήμερα και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η ηγεσία του @VMRO_DPMNE θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμευτικές διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών & να χρησιμοποιεί με συνέπεια το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για εμάς ως @EPP. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει & η ΕΕ δεν θα το αποδεχτεί αυτό» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Μ. Βέμπερ προς τα Σκόπια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το VMRO-DPMNE το οποίο κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος.

    Οι κουτοπονηριές στην ιστοσελίδα της

    Η νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα έρχεται μια ημέρα μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, σύμφωνα με τις οποίες στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

    Για να βρει, δε, κανείς τη συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», πρέπει να αναζητήσει την περιγραφή της χώρας στην κατηγορία "MK", όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

    Παράλληλα στην κατηγορία "Πρόεδρος" αναφέρεται επίσης απλά ο όρος χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης ενώ στην ενημέρωση για συναντήσεις της Σιλιάνοφσκα με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι «η Πρόεδρος είχε συναντήσεις».
    Το μήνυμα Μητσοτάκη

    Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σταματήσει τις λεκτικές προκλήσεις και την έμπρακτη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Μιλώντας στη Φλώρινα ο πρωθυπουργός ανέφερε ρητά ότι αν η νέα ηγεσία των Σκοπίων επιμείνει στην προκλητική ρητορική τότε ο ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός.

    «Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Georgi Licovski

  • Σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια κι ένας τραυματίας οπαδός της Λέφσκι Σόφιας από μαχαίρωμα (video)
    Σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια κι ένας τραυματίας οπαδός της Λέφσκι Σόφιας από μαχαίρωμα (video)

    Σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Σκοπίων νοσηλεύεται οπαδός της Λέφσκι Σόφιας, ο οποίος μαχαιρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/7) από οπαδούς της Σκούπι λίγες ώρες πριν απ' το ματς για τον β' γύρο του Conference League που χαρακτηρίστηκε ως υψηλής επικινδυνότητας.

    Παρ' όλα αυτά δεν υπήρξε απαγόρευση μετακινήσεων, οι Βούλγαροι πήραν 1.600 εισιτήρια και ταξίδεψαν οδικώς για τη Β. Μακεδονία. Δύο αυτοκίνητα με πινακίδες Βουλγαρίας όμως πέρασαν από γειτονιά, όπου συχνάζουν οπαδοί της Σκούπι και δέχθηκαν άγρια επίθεση. Χούλιγκαν της γηπεδούχου ομάδας έσπασαν τα αυτοκίνητα, πρόλαβαν και κατέβασαν απ' το ένα όχημα έναν οπαδό της Λέφσκι τον οποίο μαχαίρωσαν. Ο νεαρός Βούλγαρος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

    Πριν από τη σέντρα του ματς, συμπατριώτες του οπαδοί της Λέφσκι επιχείρησαν να βγουν μαζικά από το γήπεδο. Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία με αποτέλεσμα τη σύλληψη δεκάδων οπαδών.

    «Μας επιτέθηκε μια ομάδα 20 ατόμων, ταξιδεύαμε με δύο αμάξια, το παιδί που μαχαιρώθηκε ήταν στο πίσω αμάξι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται» τόνισε φίλαθλος της Λέφσκι που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διπλωματία των αγωγών από Δένδια στα Βαλκάνια - Τι κρύβεται πίσω από την κινητικότητα του υπουργού Εξωτερικών
    Διπλωματία των αγωγών από Δένδια στα Βαλκάνια - Τι κρύβεται πίσω από την κινητικότητα του υπουργού Εξωτερικών

    Η σύνδεση Βελιγραδίου, Πρίστινας και Τιράνων με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την πλωτή μονάδα στην Αλεξανδρούπολη και διαμέσου της Θεσσαλονίκης στα Σκόπια και από κει η προώθησή του στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν, μεταξύ άλλλων ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του στη Σερβία, το Κόσοβο και τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η προοπτική διασύνδεσης της Βαλκανικής με τον πετρελαιαγωγό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια ο οποίος αναμένεται να επαναλειτουργήσει σύντομα.

    Πρόκειται για τρία βασικά ενεργειακά όπλα της χώρας μας τα οποία η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευθεί προκειμένου να προχωρήσουν τα πρότζεκτ και να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Να μετατραπεί δηλαδή η Ελλάδα σε ένα βασικό σημείο από το οποίο θα περνάνε διαφορετικοί ενεργειακοί πόροι για να διαφοροποιείται η Ευρώπη και να μην υπάρχει εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Όσο διακλαδώνεται αυτή η ιστορία αυξάνεται και ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας» εξηγούσαν στο ethnos.gr έμπειροι αναλυτές.

    Έρχονται τριμερείς συναντήσεις το 2023 στα Βαλκάνια

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξουν οι συγκεκριμένες ενεργειακές επενδύσεις είναι η διασφάλιση της ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή, μια παράμετρος η οποία τέθηκε από την ελληνική πλευρά τόσο στη Σερβία όσο και στο Κόσοβο. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, μεταξύ Δένδια και Βούτσιτς να πραγματοποιηθούν δύο τριμερείς συναντήσεις εντός του 2023 μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας-Σερβίας-Αλβανίας για να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της περιοχής.

    Ενδιαφέρον των Σέρβων για υγροποιημένο φυσικό αέριο από Αλεξανδρούπολη

    Ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τους ομολόγους του όλα τα πιθανά σενάρια για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ενεργειακών επενδύσεων όπως και τον τρόπο μεταφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι να υπάρχει διαφοροποίηση των πηγών δεδομένου ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο προέρχεται μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι Σέρβοι για τους διασυνδετήριους αγωγούς είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις τον Σεπτέμβριο από τον πρώην Σέρβο ΥΠΕΞ Νίκολα Σελάκοβιτς στο Βελιγράδι ο οποίος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του Βελιγραδίου είναι η ενεργειακή διαφοροποίηση του. Ο Σέρβος Υπουργός Ενέργειας έχει ήδη επισκεφτεί τρεις φορές την Αλεξανδρούπολη και τα ενεργειακά πρότζεκτ στην περιοχή. Η σερβική στάση επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον νέο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάσιτς με τους Σέρβους να δείχνουν ενδιαφέρον για τον πλωτό τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη.
    Στο τραπέζι και ο πετρελαιαγωγός που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια

    Με δεδομένο ότι η Σερβία δεν μπορεί πλέον να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο μέσω του πετρελαιαγωγού «Janaf» λόγω του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ από τις 5 Δεκεμβρίου αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον για τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.

    H ΒΑΡΔΑΞ ΑΕ, εταιρεία που λειτουργεί τον πετρελαιαγωγό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, υπέβαλε αίτημα αρχές Δεκεμβρίου (6/12) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να λάβει άδεια για την επαναλειτουργία του αγωγού, ο οποίος από το 2013 παραμένει ανενεργός. Ο αγωγός έχει καθαριστεί -καθώς δεν χρησιμοποιείται πια για μεταφορά αργού- και σε περίπτωση επαναλειτουργίας του θα μεταφέρει στη Βόρεια Μακεδονία προϊόντα πετρελαιοειδών.

    Η επθυμία του αμερικανικού παράγοντα και η αντίρρηση Βούτσιτς

    Επιθυμία του αμερικανικού και γερμανικού παράγοντα είναι ο πετρελαιαγωγός να κατευθυνθεί από κει προς το Κόσοβο, στέλνοντας ένα πολιτικό μήνυμα στήριξης στην Πρίστινα. Ενστάσεις, ωστόσο, για μια τέτοια εξέλιξη διατύπωσε η σερβική πλευρά στον Νίκο Δένδια, υπογραμμίζοντας στον ελληννικόυπουργό ότι ο συγκεκριμένος πετρελαιαγωγός θα πρέπει να κατευθυνθεί πρώτα προς το Βελιγράδι, λαμβάνοντας υπόψιν οικονομικά κριτήρια.

    Μια άλλη σημαντική ενεργειακή παράμετρος που συζητήθηκε είναι και το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας και της διασύνδεσης που θα γίνει μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μεταφορά ρεύματος μέσω υπόγειων καλωδίων από καθαρές πηγές ενέργειας. Ένα μέρος αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται για βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα και ένα μέρος θα εξάγεται προς το βορρά. Η Ελλάδα, άλλωστε έκανε εξαγωγή ρεύματος στέλνοντας σημαντικές ποσότητες το περασμένο καλοκαίρι προς την Βόρεια Μακεδονία, αποτελώντας ένα πρώτο πείραμα ενόψει περαιτέρω επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα το οποίο θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα Αθήνα και Βαλκάνια.

    Ανησυχία Αθήνας για την παρατεταμένη ένταση στο βόρειο Κόσοβο

    Πέρα από την προώθηση της ενεργειακής ατζέντας η ανησυχία της ελληνικής πλευράς για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο ήταν ακόμη ένας άξονας του ταξιδιού Δένδια στην περιοχή. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η ελληνική πλευρά στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας είναι και η τοποθέτηση από το καλοκαίρι από τον κ. Δένδια ειδικής απεσταλμένης για τα Δυτικά Βαλκάνια της κ. Σοφίας Γραμματά. Η τελευταία ήταν παρούσα σε όλες τις συναντήσεις Δένδια σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Η ελληνική πλευρά συντάσσεται πίσω από όλες τις προσπάθειες του του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Μίροσλαβ Λάιτσακ και του Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

    Η Τουρκία στέλνει στο Κόσσβο drones Bayraktar μετά την επίσκεψη Δένδια

    Η Κοσοβάρα υπουργός Εξωτερικών Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία της για ακόμη μεγαλύτερη ανάμειξη της Ελλάδας στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα εμπλοκή της χώρας μας πολύτιμη. Ενδεικτικό της ελληνικής κινητικότητας στην περιοχή είναι και το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε την περιοχή τον Ιούνιο, ενώ, όπως είπε, η Κοσαβάρα ομόλογός του είναι ο μόνος ΥΠΕΞ που επισκέφτηκε τόσες πολλές φορές το Κόσοβο. Παρενέργεια της επίσκεψης Δένδια στο Κόσοβο είναι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ethnos.gr και η ανακοίνωση του Κοσοβάρου υπουργού Άμυνας για αγορά drones Bayraktar μία μέρα μετά την παρουσία Δένδια στην Πρίστινα.

    Στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

    Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε την θέση της Αθήνας για ένταξη του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στην ΕΕ με τον δεσμευτικό όρο να προχωρήσει ο διάλογος Σερβίας-Κοσσόβου. «Όταν τα βρείτε, θα σταθούμε δίπλα σας στον ευρωπαϊκό δρόμο» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

    Η κινητικότητα Δένδια στα Δυτικά Βαλκάνια έχει και ως στόχο να μην νιώσουν οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες εκεί ότι υπάρχει κόπωση και η ΕΕ τους έχει βάλει στο περιθώριο. Μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε ελεύθερο χώρο σε διάφορους άλλους να παρέμβουν και να τους δώσουν ψευδείς προοπτικές.

    Πέρα, όμως, από τις διμερείς επαφές με τους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας είχε προσωπικές επαφές και με τους αρχηγούς κρατών. Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς φιλοξένησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο σπίτι των γονιών του στο Βελιγράδι, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για τον πρώτο ξένο αξιωματούχο που φιλοξενείται στο πατρικό σπίτι του Σέρβου προέδρου και όχι στην προεδρική κατοικία. Από την άλλη στο Κόσοβο είχε πριβέ δείπνο με τον. πρωθυπουργό Κούρτι και στα Τίρανα με τον Ράμα, γεγονός, όπως λέει η Αθήνα, που δείχνει ότι εμπιστεύονται τον ρόλο της Ελλάδας.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και η προώθηση των ελληνικών επενδύσεων. Ήδη στη Σερβία οι ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν 25.000 άτομα προσωπικό. Στην Αλβανία δραστηριοποιείται ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ μπροστά μας έχουμε την μεγάλη επένδυση από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την κατασκευή μονάδας φυσικού αέριου από τον όμιλο Μυτιληναίου.

    Στάσιμες οι σχέσεις Αθήνας-Τιράνων

    Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα Αθήνας-Τιράνων την προηγούμενη βδομάδα ήταν η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Η επίσκεψη Δένδια στην Αλβανία πραγματοποίηθηκε δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα στην Αθήνα και σε μιαπερίοδο όπου οι διμερείς σχέσεις παραμένουν στάσιμες καθώς δεν προχώρησαν μέχρι σήμερα μια σειρά από ζητήματα όπως η ΑΟΖ, ούτε, όμως, και τα μειονοτικά θέματα προωθήθηκαν όπως θα ήθελαν οι ομογενείς.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης Δένδια οι Αλβανοί έδειξαν την διάθεσή τους με προκλήσεις. Υπέγραψαν μια συμφωνία με την τουρκική Baykar Teknoloji για την αγορά των drones Bayraktar, με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα να επαινεί τον Τούρκο πρόεδρο. «Αυτό όπως και να το δει κανείς δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει το αλβανικό κράτος στην υποδοχή του Έλληνα ΥΠΕΞ. Έδειξαν μια διάθεση ότι οι σύμμαχοι μας είναι οι Τούρκοι. Φαινομενικά αν και Δένδιας- Τζάσκα μίλησαν περί καλών σχέσεων, φαίνεται ότι υποβόσκει μια ένταση. Δεν νομίζω ότι είναι και στα καλύτερά τους οι ελληνοαλβανικές σχέσεις» εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Έντι Ράμα δεν έχει επισκεφτεί επίσημα ποτέ το ελληνικό κράτος, σε ανντίθεση με την Τουρκία όπου πάει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

    Όπως εξηγεί ο κ. Παππάς η ελληνική πλευρά δείχνει στους Αλβανούς ότι το μοναδικό θέμα που καιγόμαστε είναι η διευθέτηση της ΑΟΖ. «Οι Αλβανοί αντιδρούν, καθυστερώντας στην οριοθέτηση της ΑΟΖ όχι για να υπερασπιστούν δικά τους συμφέροντα αλλά για να υπερασπιστούν συμφέροντα τρίτων. Η Τουρκία δεν θα ήθελε να προχωρήσει αυτή η συμφωνία Άρα η Αλβανία γίνεται δεκανίκι των Τούρκων» προσθέτει ο κ. Παππάς.

    Σημειώνεται ότι στις 20 Οκτωβρίου 2020, η Αλβανία και η Ελλάδα συμφώνησαν να αναθέσουν την επίλυση του ζητήματος των θαλάσσιων συνόρων και τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

    Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη το επόμενο βήμα είναι η ελληνική πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

    Σχολιάζοντας τις συναντήσεις Μητσοτάκη στην μειονότητα τονίζει ότι ήταν ό,τι πιο ωραίο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. «Εμείς δεν βλέπουμε κομματικές, ιδεολογικές ταυτότητες. Υποδεχτήκαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό με ενθουσιασμό. Και φάνηκε και ο ίδιος να συγκινείται. Για μας ήταν πολύ σημαντική επίσκεψη». Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες πολιτευτές ακόμη και ο πρωθυπουργός δεν έχουν μια πλήρη εικόνα το τι συμβαίνει με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Έχουν μια επιφανειακή άποψη ότι υπάρχει μια ελληνική μειονότητα. Πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης απέκτησε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει εδώ».

    «Δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα να φύγουμε από τον τόπο μας»

    Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ομόνοιας θα πρέπει στο επόμενο βήμα η ελληνική πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. «Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επιβραβεύει όσους Έλληνες μένουν στη βόρεια Ήπειρο και όχι να τους τιμωρεί γιατί με τις πολιτικές που εφαρμόζει το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια είναι σαν να μας λέει σηκωθείτε και φύγετε από δω». Όπως λέει ο κ. Παππάς για να επωφεληθεί κάποιος ηλικιωμένος και να πάρει το επίδομα των υπερήλικων θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να αναγκάζει τους ανθρώπους να φεύγουν από δω.

    Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες πολιτικές πρόνοιας που έχει το ελληνικό κράτος. Υπάρχει απαίτηση να είσαι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας για να επωφεληθείς. Για αυτό και υπάρχει ένα κύμα φυγής. «Είναι προς το συμφέρον του ελληνικού κράτους οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες να μείνουν στον τόπο τους και όχι να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες». Το δεύτερο που πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τον κ. Παππά είναι να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα εντός της ΕΕ για την διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία με κυρίαρχο το περιουσιακό, θέματα παιδείας, αυτοπροσδιορισμού κτλ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πρόεδρος Β. Μακεδονίας: "Βαρόμετρο και για τα Βαλκάνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις" - Τι λέει για τις καθυστερήσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών
    Πρόεδρος Β. Μακεδονίας:

    Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών οι πολέμιοί της έχουν μειωθεί, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, μιλώντας στο ethnos.gr και ευελπιστεί ότι όσο περνάει ο καιρός, πολλοί περισσότεροι θα συνειδητοποιήσουν ότι η συμφωνία ουσιαστικά σηματοδότησε ένα στρατηγικό άνοιγμα και για τις δύο χώρες.

    Πρωτοήρθε στην Ελλάδα ως τουρίστας με τους γονείς του το 1976 και έκτοτε επισκέπτεται τακτικά την χώρα είτε για διακοπές, είτε ως μέλος διπλωματικών αποστολών, ενώ αγαπημένο του μέρος παραμένει η Θάσος την οποία και θέλει να ξαναεπισκεφτεί.

    Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης όλων των υποχρεώσεων που προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο των τριών μνημονίων που θα ανοίξουν το δρόμο για να τεθούν σε ισχύ πολλές ακόμη διμερείς συμφωνίες, όπως λέει. Εκτιμά ότι ο ρυθμός δραστηριότητας των επιτροπών για τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα πρέπει να ενταθεί και σχολιάζει ότι από ελληνικής πλευράς οι όποιες καθυστερήσεις συνδέονται με την εσωτερική πολιτική δυναμική που επικρατεί στην Ελλάδα.

    Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

  • Θύμωσαν στα Σκόπια γιατί ο Μακρόν τους αποκάλεσε «Βορειομακεδόνες»
    Θύμωσαν στα Σκόπια γιατί ο Μακρόν τους αποκάλεσε «Βορειομακεδόνες»

    Για ακούσιο λάθος μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι

    Η φράση «Βορειομακεδόνες» που χρησιμοποίησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ ήταν αρκετή για να δημιουργήσει διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα σε Γαλλία και Βόρεια Μακεδονία. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο γαλλικό σχέδιο έτσι ώστε να αρθεί το βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία στην πρόταση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.
    «Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία που αποδίδει δικαιοσύνη στα βουλγαρικά αιτήματα και είναι συμβατό με αυτά που η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κάνει. Χρειάζεται διορατικότητα και εμπιστοσύνη. Τις επόμενες ώρες θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Θα έχουμε το βλέμμα μας στον Βούλγαρο πρόεδρο και στα κόμματα της πλειοψηφίας, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στα κόμμα της αντιπολίτευσης, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.
    «Με τους Βορειομακεδόνες θα κοιτάξουμε τις επόμενες ώρες να βρούμε τρόπους ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να περάσει σε επίπεδο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία», τόνισε στη συνέχεια. Τα λεγόμενα του Μακρόν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία με τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι να σημειώνει πως επρόκειτο για ακούσιο λάθος.
    «Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Γαλλίας για το πόσο θα πρέπει να είναι σεβαστοί οι τύποι, αλλά από χθες έχει υπάρξει και επικοινωνία με τη γαλλική αποστολή. Ο πρωθυπουργός μας επικοινώνησε με τον Μακρόν στις Βρυξέλλες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ακούσιο λάθος. Ο Μακρόν δεν έχει διλήμματα για το όνομα και την ταυτότητα και για τα ζητήματα που έχουν καθοριστεί εδώ και στα Ηνωμένα Έθνη», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
    Πηγή: protothema.gr
  • Βουλγαρία: Άρση του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Βόρειας Μακεδονίας
    Βουλγαρία: Άρση του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Βόρειας Μακεδονίας

    Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της άρσης του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την έναρξη των συνομιλιών.

    «Η απόφαση ελήφθη με 170 ψήφους υπέρ, 37 ψήφους κατά και 21 αποχές», ανακοίνωσε στο τέλος της ψηφοφορίας ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ατανάς Ατανάσοφ.

    Η απόφαση θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του φιλοευρωπαίου Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα ενεργήσει «γρήγορα».

    Η Βόρεια Μακεδονία είναι από το 2005 μπλοκαρισμένη στον προθάλαμο της ΕΕ. Η Ελλάδα είχε αρχικά θέσει βέτο μέχρι το 2018 και στη συνέχεια η Σόφια μπλόκαρε τη διαδικασία το 2020 με φόντο μακροχρόνιες ιστορικές και πολιτιστικές διενέξεις.

    Η Βουλγαρία ήταν ωστόσο το 1992 η πρώτη χώρα που είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της γείτονός της κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όμως οι σχέσεις τους στη συνέχεια εντάθηκαν.

    Εξαιτίας της διένεξης αυτής, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία έχουν επίσης σταματήσει, καθώς η ΕΕ έχει συνδέσει αυτές τις δύο υποψηφιότητες.

    Τη σημερινή ψήφο του βουλγαρικού κοινοβουλίου επέτρεψε η μεταστροφή δύο αντιπολιτευόμενων βουλγαρικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων αυτό του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, σε ένα πλαίσιο μεσολάβησης της Γαλλίας, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με το συμβιβασμό που βρίσκεται στο τραπέζι, τα Σκόπια οφείλουν κυρίως να δεσμευθούν να τροποποιήσουν το Σύνταγμα της χώρας ώστε να περιλάβουν τους Βουλγάρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και «να θέσουν σε εφαρμογή» μια συνθήκη φιλίας του 2017, που έχει στόχο να εξαλειφθούν οι ομιλίες μίσους.

    Κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, ο Χρίστο Ιβάνοφ, πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Βουλγαρία, το οποίο είχε την πρωτοβουλία για την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, είχε καλέσει τα κόμματα «να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία» να επιλύσουν το ζήτημα πριν από το τέλος της γαλλικής προεδρίας στις 30 Ιουνίου.

    «Σε τελευταία ανάλυση, είναι προς το συμφέρον μας να προσφέρουμε μια προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», υπογράμμισε.

    Ηγέτες των χωρών αυτών εξέφρασαν χθες, Πέμπτη, τη «δυσαρέσκειά» τους και κατήγγειλαν την έλλειψη «αξιοπιστίας» της ΕΕ μετά τη σύνοδο κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία έβαλε και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια και η δυτική πίεση προς τη Σόφια για να άρει την αντίθεσή της αυξήθηκε.

    Παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης και κομμάτων, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ εφάρμοσε τους τελευταίους μήνες μια στρατηγική προσέγγισης.

    Οι διαφορές παραμένουν εντούτοις πολλές και οι βουλευτές προειδοποίησαν σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να εμφανισθούν νέα εμπόδια, αν οι συνομιλίες σκοντάψουν.

    Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα, «τίποτε στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση από τη Βουλγαρία της μακεδονικής γλώσσας», την οποία η Σόφια θεωρεί βουλγαρική διάλεκτο.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μένει επίσης να πεισθούν τα Σκόπια: ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη, πως αυτή η πρόταση συμβιβασμού «στη σημερινή μορφή της» είναι «απαράδεκτη».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κοβάτσεφσκι-Τσίπρας: Μόνο με διάλογο και λύσεις χτίζουμε την ευημερία
    Κοβάτσεφσκι-Τσίπρας: Μόνο με διάλογο και λύσεις χτίζουμε την ευημερία

    Κοβάτσεφσκι και Τσίπρας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, επιτρέπει την ανοιχτή και μόνιμη επικοινωνία μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας προς το συμφέρον της ευημερίας των πολιτών και των δύο χωρών.

    Με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας και αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου τα Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

    Σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα, οι Κοβάτσεφσκι και Τσίπρας συμφώνησαν στη συνάντηση ότι τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξακολουθεί να επιτυγχάνει τα οφέλη της επίλυσης της διαφοράς τριών δεκαετιών και της εγκαθίδρυσης της στρατηγικής φιλίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, διασφαλίζοντας την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και πάρθηκε η απόφαση για την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

    Κοβάτσεφσκι και Τσίπρας μοιράστηκαν τα μεγάλα και διορατικά μηνύματα που περιέχονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη σημασία τους, ειδικά σήμερα από την προοπτική του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης ασφαλείας στην Ευρώπη, που παρέχουν τη βάση για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Στη συνάντηση οι δυο άνδρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας προχωρά καλά και ότι ως συμφωνία που παρείχε λύση win-win και για τις δύο χώρες επιτρέπει την ανοιχτή και μόνιμη επικοινωνία μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας προς το συμφέρον της ευημερίας και των πολιτών και των δύο χωρών.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Β. Μακεδονία: Την άλλη εβδομάδα παραιτείται ο Ζάεφ από πρωθυπουργός της χώρας
    Β. Μακεδονία: Την άλλη εβδομάδα παραιτείται ο Ζάεφ από πρωθυπουργός της χώρας

    Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι στη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδας θα καταθέσει στη Βουλή την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζάεφ θα υποβάλει την παραίτησή του την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Ό ίδιος είπε ότι αναμένει, να τον διαδεχθεί στον πρωθυπουργικό θώκο ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, για τον οποίο ανέφερε ότι είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για την αντιμετώπιση πρωτίστως της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από την ηγεσία του SDSM δίνοτας το "δαχτυλίδι" στον εκλεκτό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εξελέγη νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος.

    Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, για την οποία ο Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη και είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

    Το VMRO ζητά πρόωρες εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε σήμερα το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι η μόνη λύση για την έξοδο από τη γενικότερη κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

    «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, με τα σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος ή καμία ευκαιρία γι΄ αυτήν την κυβέρνηση να αλλάξει κάτι. Γι΄αυτό οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι η μόνη λύση για να βγούμε από αυτή την πολιτική, οικονομική, ενεργειακή, διπλωματική, γενική κρίση στη χώρα» είπε ο Μίτσκοσκι.

    Η υπουργός 'Αμυνας δεν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα

    Σε μία άλλη εξέλιξη, η υπουργός 'Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στελέχη της κυβέρνησης και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος , Ράντμιλα Σεκερίνσκα δεν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

    Η Σεκερίνσκα, σε δηλώσεις της σήμερα στους δημοσιογράφους, υπενθύμισε ότι πριν από οχτώ μήνες αποσύρθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος γιατί δεν συμφωνούσε με κάποιες πολιτικές, που σύμφωνα με την ίδια συνέβαλαν στην ήττα του κόμματος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι δεν αναμένει να αλλάξουν τα πράγματα το προσεχές διάστημα.

    «Δυστυχώς, η εντύπωσή μου είναι ότι δεν μάθαμε από τα λάθη μας και ότι δεν ακούσαμε ή κατανοήσαμε ορισμένα από τα μηνύματα που μας απέστειλε ο κόσμος, και ως εκ τούτου νομίζω ότι η μόνη σωστή και ειλικρινής απόφαση είναι να μην συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση» σημείωσε η Σεκερίνσκα.

    Η αποχώρηση της Σεκερίνσκα από την θέση της αντιπροέδρου του SDSM πριν από οχτώ μήνες είχε ερμηνευτεί τότε ως σαφής διαχωρισμός και αποστασιοποίησή της από τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο υπήρξε στενή συνεργάτης και "Νο 2" του κόμματος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/VAIOS CHASIALIS

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ