Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 10:08

Υεμένη: «Έσβησε» από την πείνα η 7χρονη, σύμβολο του λιμού

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η Άμαλ Χουσάιν, που έγινε σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη Υεμένη αφού φωτογραφήθηκε από τον Τάιλερ Χικς για τους New York Times, πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων στη χώρα χθες

Ένα επτάχρονο κορίτσι, μια φωτογραφία του οποίου δημοσίευσαν οι «New York Times» την προηγούμενη εβδομάδα, αναγάγοντάς το σε σύμβολο του λιμού στην Υεμένη, πέθανε σε ηλικία 7 ετών, ανέφερε χθες Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα.

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη στιγμή της δημοσίευσης ενός άρθρου των New York Times σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις και την πείνα στην Υεμένη, και το Facebook δε, είχε διαγράψει τις αναρτήσεις αναγνωστών που είχαν προσπαθήσει να μοιραστούν στα προφίλ τους το άρθρο.

Η Άμαλ Χουσάιν, που έγινε σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη Υεμένη αφού φωτογραφήθηκε από τον Τάιλερ Χικς, πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων στη χώρα χθες, ανέφερε η εφημερίδα στους Times.

«Η καρδιά μου έχει ραγίσει», δήλωσε η Μάριαμ Άλι, η μητέρα του κοριτσιού. «Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά».

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «The Takeaway» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Χικς, που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, δήλωσε ότι η φωτογράφηση της Άμαλ ήταν «δύσκολη» και «σπαραξικάρδια», όμως επίσης και «σημαντική».

«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη», εξήγησε ο φωτογράφος.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ» οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 11:23

Σχετικά Άρθρα

  • Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
    Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

    Οι αντάρτες της Υεμένης αξιοποίησαν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones

    Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
    Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
    Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
    Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • ΟΗΕ: Τουλάχιστον 24 νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στην Υεμένη
    ΟΗΕ: Τουλάχιστον 24 νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στην Υεμένη

    Επλήγησαν 1.020 οικογένειες, καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια ενώ 17 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται

    Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 17 αγνοούνται στη δυτική Υεμένη εξαιτίας πλημμυρών τις οποίες προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), καθώς διεξάγονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις επί μια εβδομάδα στη δυτική Υεμένη προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε φτωχή περιοχή της χώρας και στη γειτονική επαρχία Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.
    Κατολισθήσεις κατέστρεψαν σπίτια και καταστήματα στην περιοχή Μελχάν, στην επαρχία Αλ Μαχουέιτ, το βράδυ της Τρίτης, θάβοντας κατοίκους.
    Το γραφείο του UNFPA στην Υεμένη έκανε λόγο για 24 νεκρούς και 17 τραυματίες μέσω X, μετά τις «καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχές και το σπάσιμο τριών φραγμάτων» στην περιοχή υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι.
    Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, επλήγησαν 1.020 οικογένειες και καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια.

    Προηγούμενος απολογισμός, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα των Χούθι, έκανε λόγο για 16 νεκρούς στην επαρχία Αλ Μαχουέιτ, δυτικά της πρωτεύουσας Σανάα.

    «Οι δρόμοι που έχουν αποκοπεί λόγω των πλημμυρών εμπόδισαν την μετακίνηση ομάδων έρευνας και διάσωσης (...) όμως οι επιχειρήσεις (που άρχισαν προχθές Τετάρτη) συνεχίζονται», δήλωσε στο Αλ Μασίρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Χούθι, ο Μοχάμεντ αλ Μουφτάχ.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν αναφέρθηκε σε ρήξη φραγμάτων.
    Στο χωριό Χάις, ο Άχμεντ Σουλιμάν δεν κρύβει την απελπισία του: τα έχασε όλα. «Οι πλημμύρες πήραν το σπίτι μας, τα ζώα μας, όλα μας τα αγαθά, τις κουβέρτες, όλα όσα είχαμε στο σπίτι».

    Στα βουνά της δυτικής Υεμένης σημειώνονται κάθε χρόνο ισχυρές βροχές.

    Από τα τέλη Ιουλίου, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή σε περίπου εξήντα πολίτες και έπληξαν 268.000 στο φτωχότερο κράτος της αραβικής χερσονήσου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

    Νέες ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες στο κεντρικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

    «Στα υψίπεδα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, παράκτιες ζώνες στην Ερυθρά Θάλασσα και τμήματα των υψιπέδων του νότου αναμένεται να καταγραφούν επίπεδα (βροχής) άνευ προηγουμένου, 300 και πλέον χιλιοστών» νερού, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Ο ΟΗΕ ανέφερε στην αρχή αυτού του μήνα πως χρειάζονται 4,9 εκατ. δολάρια για να ενισχυθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Υεμένη, που ρημάζει εμφύλιος πόλεμος για πάνω από μια δεκαετία.

    Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των εποχικών βροχών στα ορεινά της Υεμένης, μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από τους Χούθι.

    Η κυβέρνηση των ανταρτών, στην εξουσία στην πρωτεύουσα και στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της επικράτειας, ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη πως σχημάτισε επιτροπή για να διαχείριση της κρίσης κι ότι άρχισε να μοιράζει τρόφιμα και να παίρνει μέτρα για να στεγαστούν οι οικογένειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Δεκάδες αγνοούμενοι ύστερα από σφοδρές πλημμύρες στη δυτική Υεμένη - Αναμένονται και άλλες βροχές
    Δεκάδες αγνοούμενοι ύστερα από σφοδρές πλημμύρες στη δυτική Υεμένη - Αναμένονται και άλλες βροχές

    Περισσότεροι από 24 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Υεμένη, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

    Οι πλημμύρες στην περιφέρεια Αλ Μάχουιτ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, προκάλεσαν κατολισθήσεις, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Τουλάχιστον επτά σπίτια καταστράφηκαν και 24 άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή Μελχάν, πρόσθεσε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκαν τα μέσα ενημέρωσης των ανταρτών.

    Οι τοπικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει θανάτους. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες το AFP δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές, δείχνουν πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με τυς μετεωρολόγους αναμένονται κι άλλες βροχές τους προσεχείς μήνες στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας.

    «Τα υψίπεδα στο κεντρικό τμήμα, οι παράκτιες ζώνες στην Ερυθρά Θάλασσα και ορισμένα τμήματα υψιπέδων στο νότιο (τμήμα) μπορεί να πληγούν από άνευ προηγουμένου επίπεδα άνω των 300 χιλιοστών» βροχής, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε εξάλλου στις αρχές του μήνα ότι χρειάζονται 4,9 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχυθεί η επείγουσα αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών στην Υεμένη, που μαστίζεται από πόλεμο για πάνω από μια δεκαετία.

    Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την συχνότητα και την ένταση των εποχικών βροχών στις ορεινές περιοχές της χώρας, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι.

    Ο πόλεμος ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζονται από το Ιράν, και την κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από συνασπισμό υπό την Σαουδική Αραβία, έχει καταστρέψει τις ιατρικές υποδομές και έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Υεμένη: Οι Χούτι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο - Μικρής έκτασης τραυματισμοί και ζημιές
    Υεμένη: Οι Χούτι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο - Μικρής έκτασης τραυματισμοί και ζημιές

    Το Transworld Navigator χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, αλλά κατάφερε να συνεχίσει το ταξίδι του, ανέφεραν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

    Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το πλήγμα στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο Transworld Navigator, το οποίο είχε ανακοινώσει την Κυριακή ο Γιαχία Σαρία, εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.
    Στην ενημέρωση της CENTCOM αναφέρεται πως το ελληνόκτητο M/V Transworld Navigator υπό σημαία Λιβερίας επλήγη γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής από drone των Χούτι. Το πλήρωμα ανέφερε «ήσσονος σημασίας τραυματισμούς και περιορισμένης έκτασης ζημιές», αλλά συνέχισε το ταξίδι του.
    Υπογραμμίζεται πως ήταν η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι.

    Ο Γιαχία Σαρία είχε ανακοινώσει επίσης πως οι Χούτι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του πλοίου Stolt Sequoia στον Ινδικό Ωκεανό.

    Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό. Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
  • Υεμένη: Νέες απειλές των Χούθι ότι θα εξαπολύουν επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
    Υεμένη: Νέες απειλές των Χούθι ότι θα εξαπολύουν επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ

    Όλα τα πλοία με προορισμό ισραηλινά λιμάνια θα αποτελούν στόχο των Χούθι και όχι μόνο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της υεμενίτικης αντάρτικης οργάνωσης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι.

    Οι Χούθι απειλούν να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους σε πλοία που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

    Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Υεμενίτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ - πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, πάνω απ’ όλα των ΗΠΑ και της Βρετανίας-, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

    Ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι προέτρεψε την Κίνα, τη Ρωσία, τις ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες να μην μεταφέρουν εμπορεύματα σε λιμάνια του Ισραήλ.

    «Όλοι πρέπει να σταματήσουν τις μεταφορές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια... Είναι προς το συμφέρον όλων των εταιρειών να σταματήσουν τις μεταφορές προς τον ισραηλινό εχθρό, είτε στη Μεσόγειο είτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο αλ Χούθι.

    Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταράξει τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, αναγκάζοντας πολλά πλοία να ακολουθούν τον μακρύτερο και ακριβότερο δρόμο γύρω από τη νότια Αφρική. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπολύουν πλήγματα σε θέσεις των Χούθι, σε απάντηση για τις επιθέσεις αυτές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB

  • ΟΗΕ: Η επιδημία χολέρας χειροτερεύει με ταχείς ρυθμούς στην Υεμένη
    ΟΗΕ: Η επιδημία χολέρας χειροτερεύει με ταχείς ρυθμούς στην Υεμένη

    Έχουν αναφερθεί 40.000 ύποπτα κρούσματα και πάνω από 160 θάνατοι, αριθμοί απότομα αυξημένοι από τον περασμένο μήνα

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ανησυχία χθες Δευτέρα για την «ταχεία επιδείνωση» της επιδημίας χολέρας στην Υεμένη, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 40.000 ύποπτα κρούσματα από τον Οκτώβριο, κυρίως στους τομείς της χώρας τους οποίους ελέγχει το κίνημα ανταρτών Χούτι.
    «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την ταχεία επιδείνωση της επιδημίας χολέρας. Έχουν αναφερθεί 40.000 ύποπτα κρούσματα και πάνω από 160 θάνατοι», αριθμοί «απότομα αυξημένοι» από τον περασμένο μήνα, υπογράμμισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, που έχει την εποπτεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
    «Η πλειονότητα βρίσκεται σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούτι, όπου αναφέρονται εκατοντάδες νέα κρούσματα καθημερινά», συνέχισε.
    Έχουν αναφερθεί 34.000 ύποπτα κρούσματα από τον Οκτώβριο στα τμήματα της χώρας υπό τον έλεγχο των Χούτι, υπερτριπλάσια απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα (11.000 και 75 θάνατοι), καθώς και άλλες 6.000 περιπτώσεις στις ζώνες υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (έναντι 3.200 πριν από έναν μήνα), διευκρίνισε το OCHA στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες θα χειροτερέψουν κι άλλο την κατάσταση», προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, διαβεβαιώνοντας πως ο ΟΗΕ και φορείς με τους οποίους συνεργάζονται λαμβάνουν «επείγοντα μέτρα» για να αμβλυνθεί η κατάσταση.

    Όμως το σχέδιο αυτό «θα χρειαστεί επείγουσα χρηματοδότηση, αν θέλουμε να αποφύγουμε» τον κίνδυνο η επιδημία να γίνει «ανεξέλεγκτη», συνέχισε.

    «Οι συνέπειες της απραξίας είναι οικείες. Ας μη λησμονούμε πως από το 2016 ως το 2021, περίπου 4.000 άνθρωποι στην Υεμένη, στην πλειονότητά τους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της χολέρας», πρόσθεσε.

    Το σχέδιο ανθρωπιστικής δράσης του ΟΗΕ στην Υεμένη το 2024, κοστολογημένο στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν έχει εξασφαλίσει παρά μόλις το 16% των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων ως αυτό το στάδιο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB
  • Νέες απειλές Χούθι, «θα πλήξουμε κάθε πλοίο που φτάνουν τα όπλα μας»
    Νέες απειλές Χούθι, «θα πλήξουμε κάθε πλοίο που φτάνουν τα όπλα μας»

    Οι Χούθι απειλούν ότι θα πλήττουν πλοία σε οποιαδήποτε περιοχή είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους.

    Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης προειδοποίησαν ότι θα βάζουν στο στόχαστρο πλοία τα οποία κατευθύνονται σε λιμάνια του Ισραήλ σε οποιαδήποτε περιοχή είναι εντός της εμβέλειάς τους, όπως είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, ο Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    «Θα βάζουμε στο στόχαστρο όποια πλοία κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε όποια περιοχή είμαστε ικανοί να φτάσουμε», είπε ο Σαρέα.

    Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, το στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ και τον Κόλπο του Άντεν από τον περασμένο Νοέμβριο, ως ένδειξη της στήριξής τους στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

    Λόγω των επιθέσεων, πολλές ναυτιλιακές εταιρίες εκτρέπουν τα πλοία τους γύρω από τη νότια Αφρική, ακολουθώντας μια πιο χρονοβόρα και ακριβότερη διαδρομή.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB

  • Υεμένη: Ταχεία εξάπλωση της χολέρας σε περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι – Ανησυχία από τον ΟΗΕ
    Υεμένη: Ταχεία εξάπλωση της χολέρας σε περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι – Ανησυχία από τον ΟΗΕ

    Από τον Οκτώβριο έχουν καταμετρηθεί 11.000 κρούσματα και 75 θάνατοι – Αν και πρέπει να υπάρξει ταχεία αντίδραση, η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανησυχεί για την αναζωπύρωση της χολέρας στην Υεμένη, ιδίως την ταχεία εξάπλωσή της σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούτι, όπου από τον Οκτώβριο καταμετρώνται 11.000 κρούσματα και 75 θάνατοι.
    Από τον Οκτώβριο του 2023, διαπιστώνεται «ανησυχητική αναζωπύρωση της χολέρας σε όλη τη χώρα», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Έντεμ Γουοσόρνου, εξ ονόματος του αρμοδίου για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, του Μάρτιν Γκρίφιθς. Τόνισε πως η τελευταία επιδημία είχε ξεσπάσει το 2019.
    «Η αντίδραση στις περιοχές που ελέγχονται από τη (διεθνώς αναγνωρισμένη) κυβέρνηση, από υπηρεσίες της κυβέρνησης και ανθρωπιστικές οργανώσεις, επέτρεψε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της ασθένειας και να εξασφαλιστεί πως θα είναι διαθέσιμες προσήκουσες θεραπείες», είπε η κυρία Γουοσόρνου.
    Όμως από τον Μάρτιο, βλέπουμε την επιδημία να εξαπλώνεται με ταχύτητα στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι», πρόσθεσε.

    Ως την 7η Απριλίου, είχαν καταγραφεί πάνω από 11.000 ύποπτα κρούσματα από τον Οκτώβριο και 75 θάνατοι, έναντι 3.200 ύποπτων κρουσμάτων σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση, διευκρίνισε επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρξει «ταχεία αντίδραση».

    «Όμως τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης απαραίτητου υλικού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Και τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως», σημείωσε η αξιωματούχος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει.

    Έχει χρηματοδοτηθεί μόνο το 10% του σχεδίου αντίδρασης του ΟΗΕ

    Το σχέδιο αντίδρασης του ΟΗΕ για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών στην Υεμένη το 2024, κοστολογημένο στα 2,7 δισεκ. ευρώ, δεν έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα παρά κατά 10%.

    Για την προσφορά βοήθειας στον πληθυσμό χρειάζεται επίσης πρόοδος στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης, επιμένει ο ΟΗΕ.

    Η χώρα γνωρίζει συγκριτική ηρεμία αφότου τέθηκε σε εφαρμογή ανακωχή των αντιμαχόμενων τον Απρίλιο του 2022 έπειτα από διαπραγμάτευση με μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών· παρότι επισήμως η ισχύς της έχει εκπνεύσει, γενικά συνεχίζει να εφαρμόζεται από τα αντιμαχόμενα μέρη.

    Όμως, εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούτι εξαπολύουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων τα οποία κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

    Και, μολονότι η στρατιωτική αναμέτρηση στη χώρα «είναι περιορισμένη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον Απρίλιο του 2022, βλέπουμε τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών» σε διάφορα μέτωπα, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ.

    «Παρότι οι συγκρούσεις στην Υεμένη και στην περιοχή χωρίς αμφιβολία συνδέονται, έχω την ισχυρή πεποίθηση πως οφείλουμε στους Υεμενίτες να εγγυηθούμε ότι η επίλυση της σύγκρουσης δεν θα υποταχθεί στην επίλυση άλλων προβλημάτων», επέμεινε. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε η ειρήνη στην Υεμένη να μετατραπεί σε παράπλευρη απώλεια», πρόσθεσε, προειδοποιώντας εναντίον των «καταστροφικών συνεπειών» για τη χώρα και την περιοχή σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο