Ο Πατριάρχης παραδέχθηκε ότι «το πρόβλημα της Ουκρανίας έγινε αφορμή να συγκρουστούμε με την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας» - Ο κκ Βαρθολομαίος κάλεσε τη Μόσχα να αντιληφθεί ότι η Ουκρανία, «αυτός ο λαός των σχεδόν πενήντα εκατομμυρίων δικαιούται και αυτός της εκκλησιαστικής του ανεξαρτησίας, της αυτοκεφαλίας»
Ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του επισήμανε:
«Με την αγάπη πορεύεται η Μητέρα Εκκλησία δια μέσου των αιώνων και με αυτή την αγάπη προσπαθεί και τώρα να λύσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας. Καθ’ ην στιγμή οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη!», και υπενθυμίζοντας τους λόγους του επισκόπου Ρώμης Κλήμεντος προς τους Κορίνθιους τόνισε: «Ουδέν βάναυσον εν αγάπη, ουδέν υπερήφανον, αγάπη σχίσματα ουκ έχει, αγάπη ου στασιάζει, αγάπη πάντα ποιεί εν ομονοία. Εν τη αγάπη ετελειώθησαν πάντες οι εκλεκτοί του Θεού. Δίχα αγάπης ουδέν ευάρεστόν έστι τω Θεώ».
«Αναφερθήκατε, μετά παρρησίας», σημείωσε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, «και στο επίκαιρο πρόβλημα της Ουκρανίας, το οποίον έγινε αφορμή να συγκρουστούμε με την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας, η οποία δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο χειραφέτησε τόσους και τόσους λαούς εις τα Βαλκάνια - αποδυναμώθηκε το ίδιο το Πατριαρχείο, αλλά αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εσωτερική αυτοδιοίκηση, ανεξαρτησία εκκλησιαστική, Αυτοκεφαλία, και εξέδωκε του σχετικούς Πατριαρχικούς και Συνοδικούς Τόμους συστάσεως και δημιουργίας αυτών των τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών – έτσι και η Μόσχα θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι και ο Ουκρανικός λαός, ο οποίος κατά τρόπον όχι ορθόδοξον περιήλθε για μερικούς αιώνας εις την δικαιοδοσίαν της, ή εις την διοίκησίν της για την ακρίβειαν, αυτός ο λαός των σχεδόν πενήντα εκατομμυρίων δικαιούται και αυτός της εκκλησιαστικής του ανεξαρτησίας, της αυτοκεφαλίας, και η Μητέρα Εκκλησία με στοργή και με αγάπη θέλησε να θεραπεύσει το σχίσμα, το οποίο δημιουργήθηκε εκεί, όχι εξ υπαιτιότητός της αλλά εξ υπαιτιότητος άλλων, και να επαναφέρει τους Ουκρανούς Ορθοδόξους αδελφούς μας εις την κανονικότητα και εις την Κοινωνία μετά πασών των Αγίων Ορθοδόξων Εκκλησιών».
«Για μία ακόμα φορά η Μητέρα Εκκλησία - το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καλείται όχι να αυθαιρετήσει αλλά να εφαρμόσει Ιερούς Κανόνες, τους οποίους οι Πατέρες έθεσαν εν Οικουμενικές Συνόδοις. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι ημείς, οι ταπεινοί και ανάξιοι δούλοι σας αλλά και πνευματικά σας τέκνα, στηρίζουμε τη μεγάλη σας προσπάθεια, ουχί, επαναλαμβάνω, δια κυριαρχίαν και αυθαιρεσίαν, αλλά διά την εφαρμογήν των Ιερών Κανόνων. Και προσευχόμεθα από τα βάθη της καρδίας μας ο Θεός να σας δίδει δύναμη, υπομονή και σύνεση, την οποία έχετε, διά να τελεσφορήσει η υπόθεσις».
Βαρθολομαίος για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Είναι καλύτερα να ζεις αρμονικά και να συνυπάρχεις ειρηνικά με τον γείτονά σου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε, μεταξύ άλλων προσκυνητών, και έναν όμιλο εκπαιδευτικών από το ΕΠΑΛ Δράμας που επισκέπτονται την Πόλη, προκειμένου να συνεργαστούν με ένα αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας. «Αυτού του είδους οι επαφές και οι συνεργασίες μας δίνουν μεγάλη ικανοποίηση διότι ως Οικουμενικό Πατριαρχείο είμεθα πάντοτε υπέρ της καλής γειτονίας και της δημιουργικής συνεργασίας των δύο γειτόνων λαών, της Ελλάδος και της Τουρκίας. Είναι γνωστό αυτό που λέγεται στον λαό μας, ότι τον φίλο σου τον επιλέγεις, τον γείτονά σου δεν τον επιλέγεις. Είναι αυτός που είναι, είναι δίπλα σου και είναι καλύτερα να ζεις αρμονικά και να συνυπάρχεις ειρηνικά μαζί του, παρά να υπάρχουν εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις, οι οποίες αποβαίνουν επί ζημία αμφοτέρων των πλευρών».