Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 12:23

Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το θάρρος Αθήνας και Σκοπίων τόνισε ο Γενς Στόλντεμπεργκ - Για «μεγάλο ταξίδι της Μακεδονίας που σε λίγο θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» μίλησε ο Ντιμιτρόφ που έπλεξε το εγκώμιο σε Ζάεφ-Τσίπρα - Το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκινά η συζήτηση στην ελληνική Βουλή

Οι χώρες του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ συνεχάρη τα Σκόπια και την Αθήνα για το θάρρος που επέδειξαν και απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «με το να γίνετε το 30ο μελος της συμμαχίας θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια».
«Η ιστορική ημέρα δείχνει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε δημοκρατίες που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της συμμαχίας» πρόσθεσε ο κ. Στόλντεμπεργκ πριν να ξεκινήσει η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης.

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ στον δικό του χαιρετισμό έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ταξίδι» για την «Μακεδονία που σε λίγες ημέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».
skop
«Με αυτό υλοποιούμε μια δέσμευση που πήραν οι πατέρες μας στις 23 Δεκεμεβρίου 1993 ότι ο μεγαλύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη στον ΝΑΤΟ. Ήταν καθήκον της δικής μας γενιάς. Δεν ήταν κάτι πολύ πιθανό να συμβεί» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ πλέκοντας το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ: «αυτό συνέβη χάρη στην ηγεσία του Ζάεφ και του Τσίπρα που άνοιξαν το δρόμο προς αυτή την ιστορική συμφιλιωση που έδειξαν ότι το απίθανο είνα πιθανό».
Επικαλέστηκε, δε, μια φράση από την ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας» ότι «τίποτα δεν είναι γραμμένο μέχρι να γραφτεί».

«Με τις τελευταίες εξελίξεις με τους γείτονες μας δείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και να το λύσουμε. Νιώθω ότι έχω ιστορικό προνόμιο να εκπροσωπω τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» κατέληξε ο κ. Ντιμιτρόφ.
Μετά τη σημερινή υπογραφή, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις. Επίσημα πλήρες μέλος μπορεί να γίνει το 2020 κατά πάσα πιθανότητα, όταν οι διαδικασίες επικύρωσης έχουν ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Τώρα ο δρόμος είναι ελεύθερος, κατ 'αρχήν, για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και στην ΕΕ - αλλά αυτό είναι ακόμα κάτι που θα αργήσει να γίνει, γράφει το Spiegel.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.
Στην Ελλάδα το πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς κύρωση αρχικά το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 14:00, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, και την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 00:11

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία
    Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία

    Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν σήμερα για πρώτη φορά ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία «χιλιάδων» Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, μιλώντας για κίνδυνο μιας μεγάλης κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Εδώ και εβδομάδες αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών, με προεξάρχοντα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Σεούλ δηλώνουν ότι η Πιονγιάνγκ συνδράμει την Μόσχα με στρατιωτικό προσωπικό στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Μέχρι σήμερα ωστόσο, και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, λέγοντας για ημέρες ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες.

    Σήμερα όμως ο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «έχουμε αποδείξεις ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έχουν πάει στη (...) Ρωσία».

    «Τι ακριβώς κάνουν; Αυτό μένει να φανεί», πρόσθεσε. «Αν θα πολεμήσουν, αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα».

    Ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι «χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στη Ρωσία για εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν ποια είναι η αποστολή τους ή αν πήγαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία».

    «Αν το κάνουν, αυτό θα είναι μια ένδειξη της αυξανόμενης σύγχυσης του προέδρου (Ρώσου Βλαντίμιρ) Πούτιν στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Η Ρωσία υφίσταται τεράστιες απώλειες κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Στις Βρυξέλλες, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χώρες της Συμμαχίας «έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία».

    «Αν αυτά τα στρατεύματα προορίζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης της Βόρειας Κορέας στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παραθέτουν δημοσίως στοιχεία για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.

    Ο Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, είχε αναφεθεί για την προετοιμασία δύο μονάδων με πιθανώς έως και 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που θα συμμετείχαν στον πόλεμο μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

    Παράλληλα σήμερα Νοτιοκορεάτες βουλευτές - μετά από ενημέρωση που είχαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας - τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει υποσχεθεί να στείλει στη Ρωσία συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες, η ανάπτυξη των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

    Την περασμένη εβδομάδα η NIS ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε 1.500 στρατιώτες των ειδικών της δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για να εκπαιδευθούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις και πιθανόν θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

    Σήμερα, η NIS ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλενει «μεγάλους αριθμούς» στρατιωτών για να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συμμαχίας με τη Μόσχα που θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο.

    Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς για ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας ως «ψευδείς ειδήσεις» ενώ ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη έκανε λόγο για «αβάσιμες φήμες».

    Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας είπε ότι Σεούλ, Κίεβο, Ουάσινγκτον που κατηγορούν την Μόσχα ότι υποδέχεται Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο έδαφός της, θα πρέπει να «ρωτήσουν την Πιονγκγιάνγκ» πού βρίσκονται τα στρατεύματά της.

    «Πού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας; Ρωτήστε την Πιονγκγιάνγκ!», είπε η Ζαχάροβα.

    Ένας Νοτιοκορεάτης βουλευτής είπε ότι οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ προσπαθούν να εμποδίσουν τη διάδοση των ειδήσεων για την ανάπτυξη.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λένε ότι η Ρωσία έχει υποστεί απώλειες πάνω από 600.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ο Όστιν δήλωσε ότι η υποτιθέμενη ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη Ρώσων νεοσύλλεκτων.

    Επιπρόσθετα σήμερα, η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Βόρειας Κορέας στο Βερολίνο λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ αυξάνει την υποστήριξή της στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

    «Αν αληθεύουν οι αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία και αν η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τώρα τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία με στρατεύματα, αυτό θα είναι κάτι σοβαρό και μια παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», ανέφερε το γερμανικού ΥΠΕΞ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Σύμβουλος του Πούτιν καλεί το Κρεμλίνο να εξαπολύσει περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα κατά χώρας του ΝΑΤΟ
    Σύμβουλος του Πούτιν καλεί το Κρεμλίνο να εξαπολύσει περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα κατά χώρας του ΝΑΤΟ

    Η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα την ετοιμότητά της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που «υποστηρίζουν την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», σύμφωνα με έναν «ιέρακα» της εξωτερικής πολιτικής που διαθέτει επιρροή και ασκεί πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να υιοθετήσει έναντι της Δύσης μια πιο κατηγορηματική στάση στα πυρηνικά.

    Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα σε χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκληθεί ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, ψεύδονται όταν λένε πως εγγυώνται πυρηνική προστασία στους συμμάχους τους. Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, δήλωσε ο Καραγκάνοφ, «θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εχθροί είναι βέβαιοι πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

    Στα σχόλιά του, που δημοσιεύονται εβδομάδες αφού ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήμα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, από την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να τις απωθήσουν, ο Καραγκάνοφ δήλωσε: «Είναι καιρός να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με ένα πυρηνικό πλήγμα σε οποιαδήποτε μαζικά πλήγματα εναντίον του εδάφους μας. Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε κατάληψη εδάφους μας». Δυτικοί ειδικοί για την ασφάλεια παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις του Καραγκάνοφ ως ένα δείκτη της ρωσικής σκέψης στην εξωτερική, την αμυντική και την πυρηνική πολιτική, σημειώνει το Ρόιτερς. Το πρακτορείο προσθέτει πως οι απόψεις του Καραγκάνοφ δεν αντιπροσωπεύουν επίσημη πολιτική, όμως το Κρεμλίνο του έχει δώσει επανειλημμένα ευκαιρίες να τις εκφράσει σε φόρουμ με επιρροή και τις γνωστοποιεί απ' ευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ο Καραγκάνοφ είναι η κορυφαία δημόσια προσωπικότητα που καλεί για αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα δήλωσε τώρα ότι θα αναθεωρήσει.

    «Αυτοκτονικό το σημερινό δόγμα του Κρεμλινου»

    Σύμφωνα με το δόγμα που ισχύει σήμερα, η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση από άλλη χώρα ή σε συμβατική επίθεση που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους. Το δόγμα αυτό είναι ανεύθυνο, έως και αυτοκτονικό, δήλωσε ωστόσο ο Καραγκάνοφ, επειδή δεν αποτρέπει καταλλήλως τους εχθρούς της Ρωσίας και τους κάνει να πιστεύουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν οι συνθήκες για να χρησιμοποιήσει η Μόσχα πυρηνικό όπλο. Η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή, αν δεν επιτύχει να αλλάξει αυτή τη θεώρηση και να αποκαταστήσει την αποτροπή, δήλωσε. Έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου με την Ουκρανία, κινδυνεύει να αιμορραγήσει στο πεδίο της μάχης και να εξαντληθεί οικονομικά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παρακμή και πιθανόν ακόμα και κατάρρευση».

    Ποιος είναι ο Σεργκέι Καραγκάνοφ

    Ο Καραγκάνοφ είχε καλέσει στο παρελθόν τη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος για να «συνεφέρει» τους εχθρούς της. Μερικοί αναλυτές στη Δύση λένε πως ο Καραγκάνοφ εκτελεί μια λειτουργία χρήσιμη για το Κρεμλίνο εκφράζοντας απόψεις που προκαλούν συναγερμό στη Δύση, ενώ κάνουν τον Πούτιν να φαίνεται συγκριτικά ήρεμος και μετριοπαθής.

    Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος της Kommersant Έλενα Τσερνένκο ρώτησε τον Καραγκάνοφ πώς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η πολιτική που υποστηρίζει δεν θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.«Ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει απαραίτητα σ' ένα γενικό πυρηνικό Αρμαγεδώνα δεν αντέχει σε κριτική», δήλωσε. «Σας διαβεβαιώνω πως όλες οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν σχέδια για βαθμιαία χρήση πυρηνικών όπλων σε ορισμένα σενάρια».

    Ο Καραγκάνοφ πρόσθεσε, «δεν καλώ να πάρουμε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, καλώ να σώσουμε τον κόσμο και τη Ρωσία. Είτε νικάμε σ' αυτό τον πόλεμο είτε διαλυόμαστε. «Η Δύση μπορεί να πολεμάει ατελείωτα, αυτός ο πόλεμος είναι πολύ επωφελής γι' αυτή. Και δεν καλώ καθόλου σε πυρηνικό πόλεμο, θα ήθελα πολύ να μην φθάσουμε σ' αυτό, αλλά να σταματήσουμε πριν να πρέπει να κάνουμε μια τρομερή επιλογή».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXANDER KAZAKOV/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία πέτυχε πολλά με την επίθεση στο Κουρσκ, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ
    ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία πέτυχε πολλά με την επίθεση στο Κουρσκ, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

    Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήττει στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας

    Η Ουκρανία πέτυχε «πολλά» με την επίθεσή της στο Κουρσκ, αλλά είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη συνέχεια, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Όσλο.
    «Μόνο οι Ουκρανοί μπορούν να κάνουν τις δύσκολες επιλογές που απαιτούνται, όπως το πού να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και ποιος τύπος πολέμου είναι κατάλληλος σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
    Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προέβησαν σε μια τολμηρή εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου στις 6 Αυγούστου εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη ξένη επίθεση κατά της Ρωσίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως και να πλήττει στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας.
    «Χαίρομαι που τόσες πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δώσει αυτή την ευκαιρία και όσες έχουν ακόμη περιορισμούς έχουν μετριάσει τους περιορισμούς ώστε η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

    Ο Στόλενμπεργκ δήλωσε νωρίτερα στη διάσκεψη ότι δεν βλέπει καμία άμεση στρατιωτική απειλή ενάντια στις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι υπάρχει ένας διαρκής κίνδυνος τρομοκρατίας, κυβερνοεπιθέσεων και δολιοφθορών.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
    Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

    Την ανάγκη να συνεχιστεί η βοήθεια και η παροχή εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προήδρευσε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

    Οι Σύμμαχοι καταδίκασαν σθεναρά τα αδιάκριτα χτυπήματα της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την άμυνα της Ουκρανίας, αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

    Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία συνεχίζει να αναχαιτίζει ρωσικούς πυραύλους σε καθημερινή βάση, σώζοντας αμέτρητες ζωές. Αλλά η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει την άμυνά της απαιτεί αυξημένη προσφορά και περισσότερη υποστήριξη. Στον απόηχο της τελευταίας ρωσικής επίθεσης, οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν σήμερα εκ νέου ότι εντείνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά που χρειάζεται για να αμυνθεί κατά της εισβολής της Ρωσίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να παραμείνει στη μάχη».

    Από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, οι Σύμμαχοι έχουν συνεισφέρει άνευ προηγουμένου στην άμυνα της Ουκρανίας επισημαίνει η Συμμαχία. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, πολλοί Σύμμαχοι ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν στην Ουκρανία επιπλέον στρατηγικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων συστοιχιών Patriot και οι Σύμμαχοι συμφώνησαν ότι μαζί θα παράσχουν τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας για την ασφάλεια τον επόμενο χρόνο.

    Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών και συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός υπουργός 'Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ενημέρωσε τους Συμμάχους μέσω βίντεο για την τρέχουσα κατάσταση.

    Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2023 και χρησιμεύει ως φόρουμ για κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας. Πρέσβεις από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και Ουκρανοί αξιωματούχοι παρίστανται συνήθως στις συνεδριάσεις του συμβουλίου.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σε επιφυλακή η Ευρώπη για ενδεχόμενη απειλή πολέμου με τη Ρωσία - Πόσο έτοιμο είναι το ΝΑΤΟ
    Σε επιφυλακή η Ευρώπη για ενδεχόμενη απειλή πολέμου με τη Ρωσία - Πόσο έτοιμο είναι το ΝΑΤΟ

    Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι μια μεγάλη πολεμική σύρραξη θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Περισσότερα από δύο χρόνια μετά, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν αρχίσει να μετατοπίζονται ως προς την στράτευση των πολιτών τους.

    Ειδικότερα, ευρωπαϊκά κράτη έχουν επαναφέρει ή επεκτείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ως πτυχή μιας σειράς πολιτικών που στοχεύουν στην ενίσχυση της άμυνάς τους, σύμφωνα με ανάλυση του CNNi.

    «Είναι τραγικό εν έτει 2024 να παλεύουμε με ερωτήματα όπως, πώς να κινητοποιήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους που θα συμμετέχουν στην "κρεατομηχανή" ενός πολέμου, αλλά εδώ μας έφερε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Eurasia στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, Ρόμπερτ Χάμιλτον, που υπηρέτησε ως αξιωματικός του αμερικανικού στρατού για 30 χρόνια.

    Στο μεταξύ, Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ζητάει όπλα μεγάλου βεληνεκούς μετά τη νέα ρωσική επίθεση με drones στο Κίεβο, κάτι που εγείρει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

    Η επαναφορά της στράτευσης αναδεικνύει μια νέα πραγματικότητα

    Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες διέκοψαν την υποχρεωτική στράτευση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αρκετά έθνη –ιδιαίτερα στη Σκανδιναβία και τη Βαλτική– την επανέφεραν τα τελευταία χρόνια.

    Η άρνηση στράτευσης μπορεί να φέρει τους πολίτες αυτών των χωρών αντιμέτωπους με τσουχτερά πρόστιμα ή ακόμα και με την φυλάκιση.

    Η Λετονία, για παράδειγμα, είναι η τελευταία χώρα που επανέφερε την υποχρεωτική στράτευση την 1η Ιανουαρίου του 2024. Την είχε καταργήσει το 2006. Οι άνδρες πολίτες καλούνται να καταταγούν εντός 12 μηνών από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών ή την αποφοίτησή τους από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο έχουν σπουδάσει.

    Τον Απρίλιο, η Νορβηγία παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο, με στόχο τον διπλασιασμό του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας και την προσθήκη περισσότερων από 20.000 στρατιτών, υπαλλήλων και εφέδρων στις ένοπλες δυνάμεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η στράτευση στη Νορβηγία είναι υποχρεωτική και το 2015, ενώ έγινε το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που στρατολόγησε άνδρες και γυναίκες επί ίσοις όροις.

    Συζητήσεις σχετικά με τη στράτευση διεξάγονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επί του παρόντος δεν την απαιτούν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Συντηρητικοί χρησιμοποίησαν την ιδέα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ως μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας.

    Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή φαίνεται να συντελείται στη Γερμανία, η οποία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε μια αποστροφή στη στρατιωτικοποίηση, λόγω των δεινών που προκάλεσε ο ναζισμός. Ειδικότερα, φέτος η Γερμανία ενημέρωσε το σχέδιό της σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση στην Ευρώπη, με τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους να παρουσιάζει μια νέα πρόταση τον Ιούνιο για εθελοντική στρατιωτική θητεία.

    «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

    Πόσο έτοιμο είναι το ΝΑΤΟ για πόλεμο

    Όμως, δεν είναι όλοι έτοιμοι να υιοθετήσουν μια τέτοια προοπτική. Στη Λιθουανία, για παράδειγμα, από τη στιγμή που η χώρα επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2015 λόγω «μεταβολής της γεωπολιτικής κατάστασης», περίπου 3.500 έως 4.000 Λιθουανοί ηλικίας 18 έως 26 ετών κατατάσσονται κάθε χρόνο για περίοδο εννέα μηνών.

    Με τη στρατολόγηση να παραμένει ένα μη δημοφιλές θέμα σε ορισμένες χώρες, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να επιτύχει τον νέο του στόχο να έχει 300.000 άτομα έτοιμα να αναλάβουν δράση εντός ενός μήνα και άλλο μισό εκατομμύριο διαθέσιμο εντός έξι μηνών.

    Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ φαίνεται να αναθεωρεί τη στρατηγική του και να ενισχύει τις δυνατότητές του πολύ νωρίτερα από την έναρξη του πολέμου. Η στρατηγική αναβάθμιση των αμυντικών δυνάμεών του βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Υπάρχουν, όμως, εκκλήσεις προς τους συμμάχους να αυξήσουν τις δυνατότητές τους περαιτέρω και ταχύτερα.

    Ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «είναι σίγουρα έτοιμοι να πολεμήσουν», εξακολουθεί να τίθεται το ερώτημα εάν είναι έτοιμοι για έναν παρατεταμένο πόλεμο όπως αυτός στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μόναχαν, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν σε διάφορους τομείς. Ανάμεσά τους είναι η βιομηχανική ικανότητα, οι αμυντικές δαπάνες και η κοινωνική ανθεκτικότητα, στην οποία τίθεται και το ζήτημα της στρατολόγησης.

    «Νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση και βούληση μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών του ΝΑΤΟ ότι θα πρέπει να συνεργαστούν», κατέληξε ο Κλαρκ.

    Μοντέλα μεγάλων εφεδρικών δυνάμεων

    Ένα από τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ , η Φινλανδία, έχει την ικανότητα να ενεργοποιήσει περισσότερους από 900.000 εφέδρους, με 280.000 στρατιωτικούς να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν άμεσα εάν χρειαστεί. Ωστόσο, σε καιρό ειρήνης, οι Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις απασχολούν περίπου 13.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού προσωπικού.

    Η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν παρόμοια μοντέλα, διατηρώντας και οι δύο σημαντικό αριθμό εφέδρων, αν και όχι τόσους όσο η Φινλανδία.

    Η Σουηδία, όπου η στρατολόγηση είναι πλέον ουδέτερη ως προς το φύλο, κάλεσε περίπου 7.000 άτομα το 2024. Ο αριθμός θα αυξηθεί σε 8.000 το 2025, σύμφωνα με τις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

    Πηγή: cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Zsolt Czegledi

  • Ερντογάν: «O Μπαίντεν δεσμεύτηκε να λύσει το πρόβλημα των F-35» - Βέλη κατά ΝΑΤΟ για Ισραήλ και PKK
    Ερντογάν: «O Μπαίντεν δεσμεύτηκε να λύσει το πρόβλημα των F-35» - Βέλη κατά ΝΑΤΟ για Ισραήλ και PKK

    Προφορική δέσμευση έλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα η Τουρκία θα πάρει άμεσα τα F-35. «Συναντηθήκαμε με τον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ και σήμερα. Είπε ότι θα λύσει το πρόβλημα των F-35 εντός 2-3 εβδομάδων. Συζητάμε επίσης συνεχώς το θέμα των ανταλλακτικών», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ

    Σχετικά με την αγορά των Eurofighter από τη Γερμανία είπε ότι ο Ολαφ Σολτς δεν υιοθέτησε αρνητική προσέγγιση. Οι υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν επίσης σε θετική κατεύθυνση. Υπάρχουν επίσης θετικές εξελίξεις από τη γερμανική και τη βρετανική πλευρά.

    Επανέλαβε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές του ΝΑΤΟ η υποστήριξη προς τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν τη χώρα του, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη συνεργασία στη βόρεια Συρία αμερικανικών δυνάμεων με κουρδικές πολιτοφυλακές, τις οποίες η Άγκυρα ταυτίζει με την οργάνωση ΡΚΚ, η οποία πολεμά κατά της Τουρκίας από το 1984. Ανέφερε ότι τα βήματα από κοινού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι σημαντικά και υπενθύμισε ότι η αντιτρομοκρατική πολιτική του ΝΑΤΟ επικαιροποιήθηκε πέρυσι.

    Βέλη για το PKK

    «Η Τουρκία είναι χώρα που γνωρίζει καλά το βάναυσο και αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Είμαστε η χώρα που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος σώμα με σώμα», υποστήριξε.

    «Αναμένουμε υποστήριξη από τους συμμάχους μας σε αυτόν τον τομέα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη στρεβλή σχέση που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι από τους συμμάχους μας με τη συριακή προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Ζητώ την εγκατάλειψη αυτών των λανθασμένων πολιτικών» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

    Απαράδεκτο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να στηρίζουν το Ισραήλ

    O Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά επίθεση κατά του Ισραήλ και κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα. «Λαμβάνει χώρα μεγάλη σφαγή στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου» είπε και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ επιμένει να μην εφαρμόζει όσα απαιτεί το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο κατηγορείται για γενοκτονία. «Με τις επεκτατικές και απερίσκεπτες πολιτικές της, η κυβέρνηση Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όχι μόνο των πολιτών της, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δομή που δεν αναγνωρίζει κανέναν νόμο», συνέχισε και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από σύμμαχες χώρες. «Είναι απαράδεκτο η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία καταπατά τις θεμελιώδεις αξίες της συμμαχίας μας, να διατηρεί τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Οι πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα δεν θα εγκριθούν από την Τουρκία», ανέφερε.

    Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, εκφράζοντας την ικανοποίηση του που ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος έχει αυξηθεί παρά τις πιέσεις. Όπως είπε, η Τουρκία δεν θα διστάσει να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία, αν χρειαστεί να γίνει εγγυήτρια χώρα.

    Το ΝΑΤΟ να μη γίνει μέλος του πολέμου στην Ουκρανία

    Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επέμεινε ωστόσο ότι «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ισορροπημένη, ψυχρή και δίκαιη στάση μας στο μέλλον».

    Είπε επίσης ότι είναι ειλικρινής επιθυμία του η επανάληψη των επαφών που κατέληξαν προ ετών στην πρωτοβουλία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, διευκρινίζοντας ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Πού θα γίνει η επόμενη Σύνοδος;

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωας ότι δεν έχει αποφασιστεί σε ποια πόλη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα διοργανωθεί στην Τουρκία. Ωστόσο, σχολίασε ότι «πιθανότατα ταιριάζει στην Κωνσταντινούπολη. Θα κάνουμε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Θα υποδεχτούμε τον κόσμο μαζί με το ΝΑΤΟ».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ
  • Ερντογάν: Ασυμβίβαστη με τις αρχές του ΝΑΤΟ η υποστήριξη προς τρομοκρατικές οργανώσεις που μας απειλούν
    Ερντογάν: Ασυμβίβαστη με τις αρχές του ΝΑΤΟ η υποστήριξη προς τρομοκρατικές οργανώσεις που μας απειλούν

    Το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία έστειλε μέσω συνέντευξής του στο Newsweek ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και στα ακανθώδη ζητήματα επί των οποίων Τουρκία και ΗΠΑ διαφωνούν.

    «Για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να εγκαθιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος στην περιοχή μας, αυτό είναι ένα μεγάλο όνειρο και δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και υποστήριξε ότι «είναι θεμελιώδης επιθυμία μας το συριακό έδαφος να απαλλαγεί πλήρως από την τρομοκρατία και να γίνει ένα ευημερούν κράτος που θα κυβερνάται από τους Σύρους».

    «Είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ. Η απειλή για την εθνική μας ασφάλεια είναι απειλή για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, ιδίως για τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεταιγια τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Ωστόσο, όπως είπε, η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους άλλους συμμάχους μας στις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η κουρδική οργάνωση PKK και οι γκιουλενιστές (FETO), τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, «οι οποίες απειλούν την ασφάλειά μας, είναι ασυμβίβαστη με αυτές τις αρχές του ΝΑΤΟ».

    «Επιθυμούμε την υποστήριξη των συμμάχων μας στον αγώνα κατά αυτών των τρομοκρατών, αλλά δεν τη βλέπουμε πλήρως. Η κύρια προσδοκία μας από τους συμμάχους μας είναι να υιοθετήσουν μια παρόμοια αντιτρομοκρατική προσέγγιση» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Απαντώντας δε σε ερώτηση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και τη σχέση του με τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν είπε:

    «Πρώτα απ' όλα, η οργάνωση υπό την ηγεσία του αρχηγού της FETO στις ΗΠΑ δεν είναι ένα αθώο κίνημα, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, όπως ακριβώς και το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και η FETO σκοτώνουν ανθρώπους. Τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και η FETO εκμεταλλεύονται τα θρησκευτικά αισθήματα των ανθρώπων. Τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και η FETO στοχεύουν να βλάψουν τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Η FETO στοχεύει να διεισδύσει στις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται και να αναλάβει τον έλεγχο του συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε εξηγήσει τους κινδύνους αυτής της οργάνωσης στους προέδρους των ΗΠΑ με συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό».

    Αναφέροντας ότι ο ίδιος και ο Μπάιντεν έχουν επίσης διαφορετικές απόψεις και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ερντογάν δήλωσε σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα: «Πιστεύουμε ότι η βάναυση δολοφονία αθώων ανθρώπων από το Ισραήλ σε νοσοκομεία όπου πηγαίνουν για θεραπεία, σε ασθενοφόρα, σε αγορές, σε κέντρα όπου διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια και σε περιοχές που ορίζονται ως ασφαλείς είναι η σοβαρότερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγνοεί αυτές τις παραβιάσεις και παρέχει στο Ισραήλ τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη. Και το κάνει αυτό με κίνδυνο να είναι συνένοχη σε αυτά τα εγκλήματα».

    «Οι απειλές του Ισραήλ και οι προσπάθειες εξάπλωσης της σύγκρουσης πρέπει να σταματήσουν. Διαφορετικά, η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο βαθύτερων συγκρούσεων και ακόμη και πολέμου» προσέθεσε.

    Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η προοπτική μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι αναμφίβολα ανησυχητική. «Οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να αποφεύγονται σκόπιμα» είπε.

    Τέλος, για τη σύσφιξη των σχέσεων της 'Αγκυρας με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και τους BRICS, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν βλέπει τους οργανισμούς αυτούς ως εναλλακτική λύση έναντι οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργανισμού συμμετέχει η Τουρκία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τι συζήτησαν για 45 λεπτά - Στο τραπέζι και το Κυπριακό
    Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τι συζήτησαν για 45 λεπτά - Στο τραπέζι και το Κυπριακό

    Οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας επιβεβαίωσαν ότι πρόθεση και των δύο είναι να συνεχιστούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες

    Η επόμενη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, η διατήρηση του μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, το πνεύμα αλληλεγγύης αλλά και το Κυπριακό ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκειας περίπου 45 λεπτών συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
    Οι ηγέτες Ελλάδας-Τουρκίας επιβεβαίωσαν ότι πρόθεση και των δύο είναι να συνεχιστούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόθεση που εκφράστηκε και μέσα από τις ενημερώσεις που έκαναν οι δύο πλευρές μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην Ουάσινγκτον.
    «Ελέφαντας στο δωμάτιο» ήταν, πάντως, το Κυπριακό δεδομένης της «συνύπαρξης» Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι στη Λευκωσία για την εκδήλωση μνήμης για τον «Αττίλα» που θα διοργανωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ ο Τούρκος πρόεδρος την ίδια ώρα θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα, παρακολουθώντας την παρέλαση που διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και αφετέρου επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Η τουρκική προεδρία από την πλευρά της στην ενημέρωση για τη συνάντηση απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό αρκούμενη να αναφέρει ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

    Οι δύο ηγέτες, όπως και σε άλλα ραντεβού, συνοδεύτηκαν από τους δύο διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Μετά τη συνάντηση, Γεραπετρίτης και Φιντάν είχαν σύντομη συνάντηση κατ' ιδίαν.

    Τι συζήτησαν

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.
    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

    Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί ένας προγραμματισμός που θα αφορά τις επαφές για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο, με δεδομένο και τον ορισμό των νέων υφυπουργών Εξωτερικών της γείτονος πριν από μερικές εβδομάδες.

    Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα

    Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

    Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

    Τέλος, αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch