Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 07:37

Στοιχεία-σοκ: Πάνω από 100.000 βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των πολέμων

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τουλάχιστον 550.000 βρέφη υπέκυψαν μεταξύ του 2013 και του 2017 στις δέκα χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τους πολέμους, λόγω της ασιτίας, της έλλειψης υγιεινής ή πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα, ή ακόμη λόγω της άρνησης βοήθειας

Πάνω από 100.000 μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των ένοπλων συρράξεων, τονίζει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τουλάχιστον 550.000 βρέφη υπέκυψαν μεταξύ του 2013 και του 2017 στις δέκα χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τους πολέμους, λόγω της ασιτίας, της έλλειψης υγιεινής ή πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα, ή ακόμη λόγω της άρνησης βοήθειας.

Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 870.000 αν υπολογιστούν όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που χάθηκαν, υπολογίζει η οργάνωση, η οποία κάνει λόγο για μια τραγωδία μάλλον υποτιμημένη.

Συγκριτικά, περίπου 175.000 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν την ίδια περίοδο στις χώρες που μελετήθηκαν από τη Σώστε τα Παιδιά: το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Συρία, το Ιράκ, το Μαλί, τη Νιγηρία και τη Σομαλία.

«Καθημερινά, τα παιδιά δέχονται επίθεση διότι οι ένοπλες οργανώσεις και οι στρατοί δεν τηρούν τους διεθνούς νόμους και τις συνθήκες. Από τη χρήση χημικών όπλων ως τη χρήση του βιασμού ως πολεμικού όπλου, εγκλήματα πολέμου διαπράττονται με απόλυτη ατιμωρησία», καταγγέλλει η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, στέλεχος της ΜΚΟ.

Τα παιδιά αυτά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πέθαιναν αν δεν είχαν γεννηθεί σε ζώνες που πλήττονται από τις συρράξεις, εξηγεί η Σώστε τα Παιδιά, η οποία δίνει στη δημοσιότητα την έκθεση στο περιθώριο της ετήσιας Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η Διάσκεψη θα διαρκέσει ως την Κυριακή με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών και επιστημόνων από περίπου σαράντα χώρες.

«Όταν οι κανόνες του πολέμου παραβιάζονται, η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι σαφής και να ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν είναι ανεκτό και οι δράστες αυτών των πράξεων θα λογοδοτούν», προσθέτει η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Περίπου 420 εκατομμύρια παιδιά, ή το 18% του συνόλου των παιδιών στον πλανήτη, ζούσαν σε περιοχές που πλήττονταν από τις ένοπλες συρράξεις το 2017, αριθμός υψηλότερος κατά 30 εκατομμύρια από την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η ΜΚΟ προτρέπει μεταξύ άλλων τις κυβερνήσεις αλλά και τις ένοπλες οργανώσεις να δεσμευθούν να μη στρατολογούν μαχητές κάτω των 18 ετών και να αποφεύγουν τη χρήση εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 09:03

Σχετικά Άρθρα

  • Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες»
    Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες»

    «Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους», λέει για την υπόθεση με τα νεκρά βρέφη σε Αμαλιάδα και Αχαΐα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ

    Συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα η υπόθεση με τους θανάτους των βρεφών σε Αμαλιάδα και Αχαΐα, μια υπόθεση που ήρθε στο φως μετά τον θάνατο του τελευταίου βρέφους, ενός αγοριού 15 μηνών, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου.

    Γίνεται λόγος για ανεξήγητους θανάτους 5 μωρών και υποδεικνύεται η 24χρονη Ειρήνη που και η ίδια θρηνεί δύο παιδιά, ως αυτή που ήταν παρούσα στα τραγικά περιστατικά.

    «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες»

    Το πρώτο μωρό της 24χρονης, ένα κοριτσάκι μόλις 19 ημέρων πέθανε στις 19 Ιουνίου 2022, το δεύτερο κοριτσάκι δύο μηνών πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 2023, στις 5 Αυγούστου του 2024 πέθανε το αγοράκι 15 μηνών της καλύτερης φίλης της Ειρήνης με την οποία συγκατοικούν ενώ η τέταρτη καταγγελία αφορά παιδί άλλης φίλης της 24χρονης που έφυγε από τη ζωή, το 2021.

    Το πέμπτο μωρό ήταν αδερφάκι της Ειρήνης που πέθανε όταν εκείνη ήταν 14 ετών.

    «Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας»

    «Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», επιμένει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου (στο MEGA), και σημειώνει:

    «Και για τις πέντε περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες. Για τον θάνατο του 2021 δικογραφικά δεν φαίνεται πουθενά η παρουσία αυτής της γυναίκας πριν τον θάνατο του βρέφους. Φαίνεται μόνο στον θάνατο των δικών της παιδιών όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και στον τελευταίο θάνατο που το αποδέχεται και η ίδια ότι ήταν μαζί με το μωρό που ‘κατέληξε’».

    «Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους. Όταν μιλάμε για βρέφη, βοήθεια στην Αστυνομία πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Δεν υπήρχε αναφορά από τους γιατρούς ότι κάποιο παιδί έφτασε κακοποιημένο. Όταν οι ιατροδικαστές αποκλείουν κατά κάποιον τρόπο την εγκληματική ενέργεια, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», συμπληρώνει.

    «Για κανένα από αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Εισαγγελική έρευνα γίνεται. Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες. Δεν υπάρχει λόγος να κληθούν εκ νέου οι γυναίκες αν δεν διαταχθεί κάποια έρευνα», προσθέτει.

    «Είναι όλα καταγεγραμμένα»

    Η 24χρονη Ειρήνη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και η ίδια έχει χάσει τα δύο παιδιά της, υποστηρίζει πως είναι ανοιχτή σε έρευνα και δεν έχει κανέναν φόβο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών για τον θάνατο των βρεφών.

    «Κανένας δεν ξέρει μέχρι τώρα αν πραγματικά ξέρει κανείς τι έχει συμβεί. Όταν κάποιος πάει στο νοσοκομείο τα πάντα καταγράφονται, επομένως θα είναι πολύ εύκολο, αφού ζητούν τώρα στοιχεία όλοι, να πάνε στο νοσοκομείο και να πάρουν τα στοιχεία. Είναι όλα καταγεγραμμένα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

    Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι είναι η πνευμονίτιδα

    Πολύς λόγος γίνεται στο μεταξύ για την πνευμονίτιδα. Μεταδίδεται ότι στα τρία από τα πέντε παιδιά που κατέληξαν καταγράφεται ως διάγνωση η διάμεση πνευμονίτιδα, ενώ για τον μικρό Παναγιώτη που πέθανε τον Αύγουστο, η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

    Ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής και πρόεδρος ιατροδικαστών, εξήγησε μιλώντας στο MEGA, τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα.

    «Είμαι σίγουρος πως η συγκεκριμένη διάγνωση πρέπει να έχει βγει από την ιστοπαθολογική εξέταση. Είναι ένας γενικός όρος, δεν δηλώνει παθολογία αλλά μπορεί να συνδεθεί με μία σειρά παθολογιών. Είναι μία αντίδραση των πνευμόνων σε κάτι. Για να μιλήσουμε για λοίμωξη θα είχαμε μία διαφορετική εικόνα. Αν υπήρχε κάποια παθολογία θα είχε αναδειχτεί. Η πνευμονίτιδα μπορεί να προκληθεί από εξωτερική αιτία. Δεν σημαίνει αιτία θανάτου. Πρέπει να δούμε και τα άλλα ευρήματα. Για παράδειγμα ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αντίδραση των πνευμόνων».

    Πηγή: In.gr

  • Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
    Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

    Οι αντάρτες της Υεμένης αξιοποίησαν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones

    Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
    Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
    Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
    Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Νάουσα: Από εισρόφηση γαστρικών υγρών ο θάνατος του βρέφους 9 ημερών
    Νάουσα: Από εισρόφηση γαστρικών υγρών ο θάνατος του βρέφους 9 ημερών

    Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο της Νάουσας. Τι έδειξε η νεκροψία.

    Από εισρόφηση γαστρικών υγρών προήλθε ο θάνατος του βρέφους μόλις 9 ημερών στη Νάουσα, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

    Το νεογέννητο κοριτσάκι μεταφέρθηκε από τον πατέρα του στο νοσοκομείο, την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το βρέφος δεν είχε τις αισθήσεις του και οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.



    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Νάουσα: Τραγωδία με βρέφος εννέα ημερών
    Νάουσα: Τραγωδία με βρέφος εννέα ημερών

    Οι γονείς μετέφεραν το βρέφος στο νοσοκομείο της πόλης αλλά είχε ήδη χάσει την ζωή του.

    Ένα βρέφος μόλις εννέα ημερών, μεταφέρθηκε - όπως αποκαλύπτει το newsima - νεκρό στο νοσοκομείο της Νάουσας.

    Όπως σημειώνεται τόσο οι γονείς όσο και η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από το περιστατικό, ενώ αναμένεται τα αποτελέσματα των απαραίτητων εξετάσεων που θα προσδιορίσουν την αιτία θανάτου του.

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • Σάλος σε κινεζική πτήση: Κλείδωσαν βρέφος στην τουαλέτα, επειδή έκλαιγε ασταμάτητα
    Σάλος σε κινεζική πτήση: Κλείδωσαν βρέφος στην τουαλέτα, επειδή έκλαιγε ασταμάτητα

    Σάλο έχει προκαλέσει στην Κίνα ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε αεροπλάνο, κατά το οποίο δύο επιβάτες έκλεισαν ένα βρέφος ενός έτους στην τουαλέτα, επειδή έκλαιγε. Μάλιστα, δεν επρόκειτο καν για δικό τους μωρό, αλλά για το εγγόνι άλλων επιβατών, που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους.

    Το περιστατικό έγινε viral αυτή την εβδομάδα, αφού μια από τις δύο γυναίκες που εμπλέκονται δημοσίευσε ένα βίντεο στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο τις έδειχνε μέσα σε μια κλειδωμένη τουαλέτα με το κορίτσι που κλαίει.

    «Δεν θα σε αφήσουμε να βγεις εκτός αν σταματήσεις να κλαις», είπε στο μικρό παιδί μια γυναίκα που κάθεται στην τουαλέτα, καθώς αυτό πάλευε να ξεφύγει από εκείνη και να πάει προς την πόρτα, σύμφωνα με το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Douyin, την κινεζική έκδοση του TikTok.

    Καθώς το κορίτσι σταμάτησε να κλαίει, η γυναίκα που γύριζε το βίντεο την πήρε και της είπε: «Αν ξανακάνεις θόρυβο, θα επιστρέψουμε (στο μπάνιο)».

    Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 24 Αυγούστου σε πτήση της Juneyao Airlines από τη νοτιοδυτική πόλη Guiyang στη Σαγκάη.

    Η μικρή πετούσε με τον παππού και τη γιαγιά της και έκλαιγε ασταμάτητα κατά τη διάρκεια της σχεδόν τρίωρης πτήσης, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωση τη Δευτέρα. Οι δύο επιβάτες πήγαν το παιδί στην τουαλέτα για να το «συνετίσουν» με τη συγκατάθεση της γιαγιάς της, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ωστόσο, μια μέρα αργότερα, καθώς η κριτική αυξήθηκε, το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της αεροπορικής εταιρείας ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό και την «παράβλεψη του πληρώματος», προσθέτοντας ότι καταδικάζει τη συμπεριφορά των δύο επιβατών, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Southern Metropolis Daily.

    Μία από τις γυναίκες, που δημοσίευσε το βίντεο στο Διαδίκτυο, είπε ότι πρόθεσή της ήταν να εξασφαλίσει μια «ξεκούραστη πτήση» για τους άλλους επιβάτες. Όμως η ανάρτησή της γρήγορα πυροδότησε αντιδράσεις, με πολλούς χρήστες των social media να την κατηγορούν ότι είναι άκαρδη και εκφοβίζει το παιδί.

    Πολλοί ακόμα εξέφρασαν την ανησυχία ότι το περιστατικό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού. Το βίντεο διαγράφηκε αργότερα.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΟΗΕ: Τουλάχιστον 24 νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στην Υεμένη
    ΟΗΕ: Τουλάχιστον 24 νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στην Υεμένη

    Επλήγησαν 1.020 οικογένειες, καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια ενώ 17 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται

    Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 17 αγνοούνται στη δυτική Υεμένη εξαιτίας πλημμυρών τις οποίες προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), καθώς διεξάγονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις επί μια εβδομάδα στη δυτική Υεμένη προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε φτωχή περιοχή της χώρας και στη γειτονική επαρχία Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.
    Κατολισθήσεις κατέστρεψαν σπίτια και καταστήματα στην περιοχή Μελχάν, στην επαρχία Αλ Μαχουέιτ, το βράδυ της Τρίτης, θάβοντας κατοίκους.
    Το γραφείο του UNFPA στην Υεμένη έκανε λόγο για 24 νεκρούς και 17 τραυματίες μέσω X, μετά τις «καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχές και το σπάσιμο τριών φραγμάτων» στην περιοχή υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι.
    Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, επλήγησαν 1.020 οικογένειες και καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια.

    Προηγούμενος απολογισμός, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα των Χούθι, έκανε λόγο για 16 νεκρούς στην επαρχία Αλ Μαχουέιτ, δυτικά της πρωτεύουσας Σανάα.

    «Οι δρόμοι που έχουν αποκοπεί λόγω των πλημμυρών εμπόδισαν την μετακίνηση ομάδων έρευνας και διάσωσης (...) όμως οι επιχειρήσεις (που άρχισαν προχθές Τετάρτη) συνεχίζονται», δήλωσε στο Αλ Μασίρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Χούθι, ο Μοχάμεντ αλ Μουφτάχ.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν αναφέρθηκε σε ρήξη φραγμάτων.
    Στο χωριό Χάις, ο Άχμεντ Σουλιμάν δεν κρύβει την απελπισία του: τα έχασε όλα. «Οι πλημμύρες πήραν το σπίτι μας, τα ζώα μας, όλα μας τα αγαθά, τις κουβέρτες, όλα όσα είχαμε στο σπίτι».

    Στα βουνά της δυτικής Υεμένης σημειώνονται κάθε χρόνο ισχυρές βροχές.

    Από τα τέλη Ιουλίου, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή σε περίπου εξήντα πολίτες και έπληξαν 268.000 στο φτωχότερο κράτος της αραβικής χερσονήσου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

    Νέες ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες στο κεντρικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

    «Στα υψίπεδα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, παράκτιες ζώνες στην Ερυθρά Θάλασσα και τμήματα των υψιπέδων του νότου αναμένεται να καταγραφούν επίπεδα (βροχής) άνευ προηγουμένου, 300 και πλέον χιλιοστών» νερού, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Ο ΟΗΕ ανέφερε στην αρχή αυτού του μήνα πως χρειάζονται 4,9 εκατ. δολάρια για να ενισχυθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Υεμένη, που ρημάζει εμφύλιος πόλεμος για πάνω από μια δεκαετία.

    Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των εποχικών βροχών στα ορεινά της Υεμένης, μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από τους Χούθι.

    Η κυβέρνηση των ανταρτών, στην εξουσία στην πρωτεύουσα και στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της επικράτειας, ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη πως σχημάτισε επιτροπή για να διαχείριση της κρίσης κι ότι άρχισε να μοιράζει τρόφιμα και να παίρνει μέτρα για να στεγαστούν οι οικογένειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Δεκάδες αγνοούμενοι ύστερα από σφοδρές πλημμύρες στη δυτική Υεμένη - Αναμένονται και άλλες βροχές
    Δεκάδες αγνοούμενοι ύστερα από σφοδρές πλημμύρες στη δυτική Υεμένη - Αναμένονται και άλλες βροχές

    Περισσότεροι από 24 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Υεμένη, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

    Οι πλημμύρες στην περιφέρεια Αλ Μάχουιτ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, προκάλεσαν κατολισθήσεις, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Τουλάχιστον επτά σπίτια καταστράφηκαν και 24 άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή Μελχάν, πρόσθεσε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκαν τα μέσα ενημέρωσης των ανταρτών.

    Οι τοπικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει θανάτους. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες το AFP δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές, δείχνουν πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με τυς μετεωρολόγους αναμένονται κι άλλες βροχές τους προσεχείς μήνες στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας.

    «Τα υψίπεδα στο κεντρικό τμήμα, οι παράκτιες ζώνες στην Ερυθρά Θάλασσα και ορισμένα τμήματα υψιπέδων στο νότιο (τμήμα) μπορεί να πληγούν από άνευ προηγουμένου επίπεδα άνω των 300 χιλιοστών» βροχής, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε εξάλλου στις αρχές του μήνα ότι χρειάζονται 4,9 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχυθεί η επείγουσα αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών στην Υεμένη, που μαστίζεται από πόλεμο για πάνω από μια δεκαετία.

    Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την συχνότητα και την ένταση των εποχικών βροχών στις ορεινές περιοχές της χώρας, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι.

    Ο πόλεμος ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζονται από το Ιράν, και την κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από συνασπισμό υπό την Σαουδική Αραβία, έχει καταστρέψει τις ιατρικές υποδομές και έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τήλος: Συγκίνησε ο λιμενικός που διέσωσε το 50ημερών βρέφος - Το προσφυγόπουλο έπινε γάλα με θαλασσινό νερό για τρεις μέρες
    Τήλος: Συγκίνησε ο λιμενικός που διέσωσε το 50ημερών βρέφος - Το προσφυγόπουλο έπινε γάλα με θαλασσινό νερό για τρεις μέρες

    Ο ίδιος ευχαριστεί πρωτίστως τους συναδέλφους του που κατάφεραν να διασώσουν την οικογένεια - Το μήνυμα της αδελφής του και της δημάρχου του νησιού - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

    Η διάσωση του μικρού «Ιωνά», του 50 ημερών προσφυγόπουλου που διασώθηκε από λιμενικούς στην Τήλο, έγινε γρήγορα γνωστή στο διαδίκτυο.

    Το βρέφος ήταν παγιδευμένο για τρεις ημέρες σε μια απόκρημνη περιοχή, με τους γονείς του να χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό για να του φτιάχνουν γάλα. Το όνομα Ιωνάς δόθηκε στο βρέφος, σε αναφορά στον καλόγερο που βγήκε στην Τήλο και ίδρυσε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

    Μετά τη διάσωση της οικογένειας, τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, τροφή, ένδυση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στη συνέχεια, ο μικρός Ιωνάς με την οικογένειά του αναχώρησαν για τον Πειραιά.

    Η συγκίνηση της κοινής γνώμης ήταν μεγάλη, ιδίως για τον Κρητικό λιμενικό Γιάννη Κουφάκη, που συμμετείχε στη διάσωση.

    Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρθηκε στο περιστατικό και απέδωσε τα εύσημα στους συναδέλφους του, γράφοντας: «Θεωρώ ότι κάναμε το αυτονόητο και τίποτα παραπάνω... το παν είναι να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ με ενσυναίσθηση! Τουλάχιστον έτσι έμαθα εγώ».

    Αναφερόμενος στη φωτογραφία με τη διάσωση του μωρού που κυκλοφόρησε ευρέως, σημείωσε: «Όσον αφορά τη φωτό με τη διάσωση του μωρού που απ' ότι βλέπω κυκλοφορεί με μεγάλη ταχύτητα να πω δύο πράγματα και από μέρους μου... καταρχάς σας ευχαριστώ όλους για τα υπέροχα λόγια σας! Με συγκινείτε κ μου δίνετε δύναμη να συνεχίζω γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι μακριά απ' τα παιδιά σου κ τους αγαπημένους σου τόσο καιρό... τα εύσημα όμως πρέπει να πάνε κ στους υπόλοιπους συναδέλφους του πληρώματος μας Γιώργος Καμπουράκης και Νίκο Μουτσακη που κάτω από αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να γίνουμε σανίδα σωτηρίας για αυτούς τους ανθρώπους! Θεωρώ ότι κάναμε το αυτονόητο κ τίποτα παραπάνω... το παν είναι να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ με ενσυναίσθηση! Τουλάχιστον έτσι έμαθα εγώ. Σας ευχαριστούμε κ πάλι!».

    Η αδερφή του, επίσης, έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας: «Τον λένε Γιάννη και είναι Λιμενικός. Δεν φορά στολή γιατί προφανώς δεν ήταν σε ώρα υπηρεσίας, εκεί είσαι υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο. Έχει και αυτός ένα μωρό που έχει να πει μπαμπά δύο μήνες τώρα... Έχει και μια μάνα που κάθε μέρα διαβάζει ότι οι λιμενικοί πνίγουν κόσμο στο Αιγαίο... Δε νιώθω περήφανη για τον αδερφό μου, έκανε το αυτονόητο, αυτό που θα έκανε καθένας που θέλει να λέγεται άνθρωπος! Νιώθω θυμό που ζω σε ένα κόσμο που πρέπει να σώζονται βρέφη από λέμβους και δικαίωση που όλες οι θυσίες αποκτούν αξία όταν σώζεις μια Ζωή! Καλώς ήρθες μωράκι στον υπέροχο κόσμο μας! Καλώς να ορίσεις Giannis Koufakis στην οικογένειά σου».

    Η δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Κάμμα, αποχαιρέτησε τον μικρό Ιωνά με την εξής συγκινητική ανάρτηση: «Ήρεμος, ασφαλής, στεγνός, καθαρός, με σωστή σίτιση, παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα γύρω του... Να είσαι καλότυχος μικρέ μας και η ζωή από εδώ και πέρα να μην είναι τόσο σκληρή και άδικη μαζί σου... Καλό ταξίδι μικρέ μας Ιωνά και ευχόμαστε αύριο να μην είναι η τελευταία σου ημέρα στο νησί μας...».

    Πηγή: protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο