Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 11:34

Ρίο ντε Τζανέιρο: Εγκυος η «πρώτη χορεύτρια» του καρναβαλιού

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η 38χρονη θα βρεθεί για δεύτερη χρονιά στον ρόλο της πρώτης χορεύτριας, ενώ είναι τεσσάρων μηνών έγκυος

H Λονδρέζα που έγραψε ιστορία πέρσι, καθώς έγινε η πρώτη επικεφαλής χορεύτρια ή «musa abre alas» στο Καρναβάλι του Ρίο που δεν ήταν Βραζιλιάνα, θα συμμετάσχει ξανά «στο μεγαλύτερο πάρτι στον πλανήτη» και μάλιστα αυτή τη φορά, ενώ είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί.

Η Σαμάνθα Φλόρες για πρώτη φορά στην 78χρονη ιστορία του Καρναβαλιού του Ρίο επιλέχθηκε το 2018 κορυφαία χορεύτρια και ήταν στο πρώτο άρμα στην παρέλαση στο Σαμπαδρόμιο, ως η μούσα των σχολών σάμπα.

Η 38χρονη, η οποία μετακόμισε στο Ρίο από το Kentish Town το 2006 θα βρεθεί για δεύτερη χρονιά στον ρόλο της πρώτης χορεύτριας, ενώ είναι τεσσάρων μηνών έγκυος.

«Η πρώτη μου ερώτηση προς τον γιατρό ήταν:«Μπορώ να συμμετάσχω στην παρέλαση;». Ο γιατρός μου έδωσε το πράσινο φως γι 'αυτό είμαι πολύ χαρούμενη.

«Πρέπει να είμαι λίγο πιο ήρεμη από ό,τι συνήθως - δεν πρέπει να χορεύω σάμπα σαν μανιακή», τόνισε.

Η πρώην διευθύντρια δημοσίων σχέσεων μετακόμισε στη Βραζιλία αφού ερωτεύτηκε τη χώρα ενώ ήταν σε διακοπές με φίλους.

Στην πρώτη παρέλαση στο Καρναβάλι του Ρίο το 2011, ντύθηκε καναρίνι.

Η Σαμάνθα Φλόρες διοικεί την εταιρεία «Experience Carnival», η οποία διοργανώνει διακοπές για τουρίστες που θέλουν να παρευρεθούν στο καρναβάλι και να λάβουν μέρος στην παρέλαση.

Το φαντασμαγορικό Φεστιβάλ του Ρίο προσελκύει πέντε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, μεταξύ των οποίων 1,5 εκατομμύρια τουρίστες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 14:25

Σχετικά Άρθρα

  • Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ
    Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ

    Το απολίθωμα Gondwanax paraisensis ανακαλύφθηκε σε ένα πέτρωμα που χρονολογείται στην Τριαδική περίοδο, μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών πριν

    Ένα απολίθωμα, που οι ειδικοί κατατάσσουν ανάμεσα στα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη θεωρία για την ζωή και την εξέλιξη των δεινοσαύρων.
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Independent, επιστήμονες στη Βραζιλία και το πανεπιστήμιο Federal University of Santa Maria ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αρχαίου ερπετού που χρονολογείται πριν από περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για ένα απολίθωμα με την ονομασία Gondwanax paraisensis, ένα τετράποδο ερπετό στο μέγεθος ενός μικρού σκύλου με μακριά ουρά. Είχε μήκος περίπου ένα μέτρο και βάρος μεταξύ τριών και έξι κιλών, το οποίο κυρίως ζούσε σε ζεστά κλίματα.
    Το απολίθωμα έχει ταυτοποιηθεί ως ένας νέος σιλεσαυρίδης, μια εξαφανισμένη ομάδα ερπετών. Οι παλαιοντολόγοι συζητούν αν οι σιλεσαυρίδες ήταν πραγματικοί δεινόσαυροι ή ενδεχομένως ένας πρόδρομος των πλασμάτων που κάποτε κυριαρχούσαν στη Γη, είπαν οι ειδικοί σε ανακοίνωσή τους τους τη Δευτέρα.
    «Η κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να ρίξει φως στο τι ήταν καθοριστικό για την εξελικτική επιτυχία των δεινοσαύρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το απολίθωμα Gondwanax paraisensis, που ανακαλύφθηκε σε ένα πέτρωμα που χρονολογείται στην Τριαδική περίοδο, μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών πριν, προέρχεται από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν οι δεινόσαυροι καθώς και τα θηλαστικά, οι κροκόδειλοι, οι χελώνες και οι βάτραχοι.

    Το 2014, ο γιατρός Pedro Lucas Porcela Aurelio βρήκε το απολίθωμα στην πόλη Paraiso do Sul στην νοτιότερη πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας. Το δώρισε σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο το 2021, δίνοντας το έναυσμα για τρία χρόνια έρευνας.

    Η ανακάλυψη περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο του παλαιοντολόγου Rodrigo Temp Müller που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Gondwana Research. «Το πιο σημαντικό μέρος αυτού του ευρήματος είναι η ηλικία του», δήλωσε ο Müller σε συνέντευξή του. «Επειδή είναι τόσο παλιό, μας δίνει στοιχεία για το πώς πρωτοήρθαν στη Γη οι δεινόσαυροι». Πρόσθεσε ότι τα λείψανα ήταν καλυμμένα από ένα παχύ στρώμα βράχου όταν δωρίστηκαν από τον Aurelio και αρχικά ήταν ορατά μόνο τμήματα των σπονδύλων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βραζιλία: Δύο αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση σε παραπόταμο του Αμαζονίου
    Βραζιλία: Δύο αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση σε παραπόταμο του Αμαζονίου

    Καταστράφηκε ολοσχερώς το λιμάνι το οποίο εξυπηρετούσε σκάφη που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα

    Ένας 36χρονος και ένα εξάχρονο κοριτσάκι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που παρέσυρε λιμενική εγκατάσταση στη βραζιλιάνικη Αμαζονία, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι τοπικές αρχές.
    Η κατολίσθηση σημειώθηκε τη Δευτέρα στις όχθες του Σολιμόες, ενός από τους κύριους παραπόταμους του Αμαζονίου. Κατέστρεψε ολοσχερώς το λιμάνι το οποίο εξυπηρετούσε σκάφη που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα στην πόλη Μανακαπουρού, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Μανάους – σημαντικό οικονομικό κέντρο στη βόρεια Βραζιλία.
    Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    Εντυπωσιακά πλάνα που κατέγραψε εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αποτυπώνουν την έκταση της καταστροφής.

    Οι τοπικές αρχές εξήγησαν ότι η καταστροφή οφείλεται στη διάβρωση του εδάφους, την οποία επιδεινώνει η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει την Αμαζονία και αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Βραζιλία - Συντριβή αεροσκάφους: Υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης, λένε οι ερευνητές
    Βραζιλία - Συντριβή αεροσκάφους: Υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης, λένε οι ερευνητές

    Τα μέλη του πληρώματος του επιβατικού αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη την 9η Αυγούστου στη Βραζιλία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 62 επιβαίνοντες ανέφερε λίγο πριν από το δυστύχημα πως υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης.

    Αυτό προκύπτει από το προκαταρκτικό πόρισμα ερευνητών που παρουσιάστηκε χθες (7/9) για την συντριβή του δικινητήριου αεροπλάνου που κατασκευάζει η γαλλοϊταλική βιομηχανία ATR, η οποία ήταν η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη βραζιλιάνικη επικράτεια εδώ και 17 χρόνια.

    Το αεροσκάφος της Voepass εκτελούσε πτήση από την Κασκαβέλ, στην πολιτεία Παρανά (νότια), προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιους στο Σαν Πάουλου.

    Συνετρίβη στη Βινιέντου, κάπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Σαν Πάουλου, στον κήπο συγκροτήματος κατοικιών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τα 4 μέλη του πληρώματος και οι 58 επιβαίνοντες.

    Εντυπωσιακά βίντεο τα οποία τράβηξαν περίοικοι και τα οποία γνώρισαν τεράστια διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το αεροσκάφος σε ελεύθερη πτώση ως το έδαφος. Το ATR 72 έπεσε 4.000 μέτρα μέσα σ’ ένα λεπτό.

    Σχεδόν έναν μήνα μετά το δυστύχημα, παρουσιάστηκε προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε από τις βραζιλιάνικες αρμόδιες αρχές. Σε αυτό επισημαίνεται ότι σε συζήτηση που κατέγραψε ο αποτυπωτής ήχων πιλοτηρίου, το ένα από τα δύο λεγόμενα μαύρα κουτιά, «τα μέλη του πληρώματος έκαναν λόγο για πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης» των πτερύγων.

    «Πολύς πάγος» στα φτερά

    Ένα λεπτό προτού το αεροσκάφος αρχίσει να χάνει ύψος, ακούγεται ο συγκυβερνήτης να λέει πως είχε σχηματιστεί «πολύς πάγος» στα φτερά, εξήγησε το κέντρο ερευνών και πρόληψης αεροναυτικών ατυχημάτων της Βραζιλίας (CENIPA). Το πόρισμα υπογραμμίζει επίσης πως η πτήση γινόταν σε «ακραίες συνθήκες σχηματισμού πάγου».

    Ωστόσο ο Μαρσέλου Μορένου, στέλεχος του CENIPA, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ακόμη δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί πως το δυστύχημα οφειλόταν στο πρόβλημα του συστήματος αποπαγοποίησης.

    «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ορίσουμε την κατεύθυνση της έρευνας» για τα αίτια της συντριβής, επέμεινε.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Βραζιλίας και με τη CENIPA, το αεροσκάφος, που είχε τεθεί σε υπηρεσία αρχικά το 2010, συμμορφωνόταν προς όλους τους ισχύοντες κανονισμούς και είχε όλες τις απαιτούμενες άδειες.

    Η Voepass, που ιδρύθηκε το 1995, αρχικά με διακριτικό τίτλο Passaredo, διαθέτει στόλο 15 αεροσκαφών κι έχει το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πτήσεων εσωτερικού της Βραζιλίας, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

    Η πιο πρόσφατη μεγάλη αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία είχε γίνει το 2007, όταν Airbus A320 του βραζιλιάνικου αερομεταφορέα TAM βγήκε από τον διάδρομο μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σαν Πάουλου κι έπεσε πάνω σε αποθήκη φορτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 187 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος και άλλοι 12 άνθρωποι στο έδαφος.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Isaac Fontana

  • Ιστορικών διαστάσεων ξηρασία πλήττει τη Βραζιλία
    Ιστορικών διαστάσεων ξηρασία πλήττει τη Βραζιλία

    Η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της «εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια», εξαιτίας «της συσσωρευμένης έλλειψης βροχοπτώσεων» από τα τέλη της περυσινής χρονιάς

    Περισσότερες από χίλιες κοινότητες στη Βραζιλία βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της πολύ χαμηλής υγρασίας που συγκρίνεται με αυτή ερήμων όπως η Σαχάρα, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει ιστορικών διαστάσεων ξηρασία και διαδοχικές πυρκαγιές.

    Οι ζώνες που πλήττονται βρίσκονται κυρίως στην κεντρική περιφέρεια της χώρας, ιδιαίτερα στην Μπραζίλια, και στο νοτιοανατολικό τμήμα της, στις πολύ πυκνοκατοικημένες πολιτείες του Σάο Πάολο και της Μίνας Ζεράις.

    Το ποσοστό της υγρασίας είναι εκεί κάτω από 12%, δηλαδή κάτω από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Inmet.

    Πρόκειται για μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση, σύμφωνα μ’ αυτό το δημόσιο οργανισμό, επειδή δημιουργεί «μεγάλο κίνδυνο να εκδηλωθούν δασικές πυρκαγιές», αλλά και «για την υγεία», καθώς οι κάτοικοι εκτίθενται σε «πνευμονικές ασθένειες» ή «πονοκεφάλους».

    Σε δεκάδες κοινότητες, το ποσοστό υγρασίας έπεσε κάτω από το όριο του 10%, φθάνοντας ακόμα και στο 7%.

    Πρόκειται για ένα επίπεδο «εξίσου χαμηλό» με το επίπεδο της υγρασίας στη Σαχάρα, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Πάουλα Κούνια, ερευνήτρια στο Εθνική Κέντρο για την Παρακολούθηση Φυσικών Καταστροφών (Cemaden).

    «Πλαίσιο πολύ ευνοϊκό για νέες φωτιές»

    Σύμφωνα με την ίδια, η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της «εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια», εξαιτίας «της συσσωρευμένης έλλειψης βροχοπτώσεων» από τα τέλη της περυσινής χρονιάς.

    Η χώρα πλήττεται εδώ και μήνες από ένα κύμα μεγάλης έκτασης πυρκαγιών στην Αμαζονία (βόρεια), όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, στο Παντανάλ (κεντροδυτικά) και πιο πρόσφατα στην πολιτεία του Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά).

    Τεράστια σύννεφα καπνού προερχόμενα απ’ αυτές τις πυρκαγιές έχουν καλύψει μεγάλες πόλεις όπως η πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου δεν έχει βρέξει εδώ και 130 ημέρες.

    Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, σφοδρών ανέμων και χαμηλής υγρασίας δημιουργεί ένα «πλαίσιο πολύ ευνοϊκό για νέες φωτιές», προειδοποίησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Μόνο δύο από τα 27 εδάφη που αποτελούν τη Βραζιλία «δεν πλήττονται σοβαρά από μεγάλες ελλείψεις ύδατος», δήλωσε.

    Ελ Νίνιο

    Στη διάρκεια συνεδρίασης χθες, Τετάρτη, στη Γερουσία, η Μαρίνα Σίλβα προειδοποίησε ότι το Παντανάλ, ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του κόσμου και καταφύγιο βιοποικιλότητας, μπορεί να έχει εξαφανισθεί «μέχρι το τέλος του αιώνα», αν η ξηρασία επιμείνει και αυτά τα κλιματικά φαινόμενα «γίνουν όλο και πιο σοβαρά και συχνά».

    Η Βραζιλία αντιμετώπισε το Μάιο άλλη μια κλιματική κρίση, όταν μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο νότο της χώρας από πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους.

    Η επιστημονική κοινότητα αποδίδει αυτά τα ακραία κλιματικά γεγονότα στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

    Στα τέλη του 2025, η Βραζιλία θα φιλοξενήσει στην πόλη Μπελέμ της Αμαζονίας την COP30, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

    Πηγή: Ιn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAPHAEL ALVES

  • Οργή Μασκ για την απόφαση δικαστή να απαγορεύσει το «Χ» στη Βραζιλία
    Οργή Μασκ για την απόφαση δικαστή να απαγορεύσει το «Χ» στη Βραζιλία

    Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ίλον Μασκ μετά την απόφαση του δικαστή στη Βραζιλία για άμεση αναστολή της λειτουργίας της πλατφόρμας «Χ» στη χώρα.

    Σε μία σειρά από αναρτήσεις του στο X o Μασκ είπε ότι η Βραζιλία κλείνει την νούμερο ένα πηγή της αλήθειας στη χώρα και το απολυταρχικό της καθεστώς φοβάται πολύ ότι οι άνθρωποι θα μάθουν την αλήθεια και θα οδηγήσουν στην χρεοκοπία οποιονδήποτε προσπαθήσει.

    Την Τετάρτη (28/8) ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες που έλαβε την απόφαση, είχε δώσει διορία 24 ωρών στην πλατφόρμα να ορίσει τον νομικό εκπρόσωπό της στη χώρα. Η διορία αυτή έληξε το βράδυ της Πέμπτης. Λίγο αργότερα, το πρώην Twitter εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι αναμένει πως θα μπλοκαριστεί «εντός ολίγου» επειδή αρνείται να συμμορφωθεί με τις «παράνομες εντολές» του δικαστή Μοράες, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής μιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στη Βραζιλία. Η πλατφόρμα Χ υποστήριζε ότι στόχος του είναι «να λογοκρίνει τους πολιτικούς αντιπάλους του».

    Η Βραζιλία είναι μια σημαντική αγορά για την X, η οποία αγωνίζεται με την απώλεια διαφημιστών από τότε που ο Musk αγόρασε την εταιρεία το 2022.

    Σύμφωνα με τον όμιλο ερευνών αγοράς Emarketer, περίπου 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι - περίπου το 20% του πληθυσμού - χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

    Ο Μασκ εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον δικαστή Μοράες αυτήν την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα» και κατηγορώντας τον ότι καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.

    «Ποιος νομίζει ότι είναι;» αντέδρασε σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αναφερόμενος στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. «Κάθε πολίτης, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εάν έχει επενδύσεις στη Βραζιλία υπόκειται στο Σύνταγμα και τους νόμους της Βραζιλίας», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό MaisPB.

    Στις 17 Αυγούστου ο Μασκ ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία του Χ στη Βραζιλία, αλλά ότι η υπηρεσία θα παραμείνει διαθέσιμη στους χρήστες, επικαλούμενος τις αποφάσεις του Μοράες. Ο δικαστής είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μασκ τον περασμένο Απρίλιο, κατηγορώντας τον ότι επανενεργοποίησε λογαριασμούς χρηστών που είχαν μπλοκαριστεί με αποφάσεις βραζιλιάνικων δικαστηρίων. Η πλατφόρμα Χ παραδέχτηκε ότι οι χρήστες κατάφεραν να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις.

    Στο παρελθόν και άλλες πλατφόρμες όπως το Telegram και το WhatsApp είχαν μπλοκαριστεί προσωρινά στη Βραζιλία με δικαστικές αποφάσεις.

    Πηγή: cnn.gr

  • Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Βραζιλία - Στάχτες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα βλάστησης
    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Βραζιλία - Στάχτες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα βλάστησης

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σαν Πάουλου, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 26/08 πως δεν απομένει πλέον καμιά ενεργή εστία φωτιάς εκεί, αφού εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων με βλάστηση μετατράπηκαν σε στάχτες την περασμένη εβδομάδα.

    «Κάναμε αναγνώριση το πρωί και οι εστίες που απέμεναν (...) σβήστηκαν», διαβεβαίωσε ο Ταρκίζιου τζι Φρέιτας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.

    Από την Πέμπτη, στην πολιτεία αυτή, την πολυπληθέστερη της αχανούς Βραζιλίας, με 44 εκατομμύρια κατοίκους, εντοπίστηκαν 2.700 εστίες φωτιάς.

    Ωστόσο βροχοπτώσεις αρκετών ωρών προχθές Κυριακή συνέβαλαν να σβήσουν οι πυρκαγιές.

    Σε κάθε περίπτωση, η πυροσβεστική παραμένει κινητοποιημένη «για να αποφευχθεί αναζωπύρωση», καθώς μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για επιστροφή του ξηρού καιρού τις επόμενες ημέρες.

    Ο κυβερνήτης υπολόγισε ότι περίπου 200.000 στρέμματα γης απανθρακώθηκαν, ειδικά στην περιοχή της Χιμπεϊράου Πρέτου, σημαντικού αγροτικού κέντρου, περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Σαν Πάουλου, την πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας και μεγαλύτερη μητρόπολη της Λατινικής Αμερικής.

    Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί» η ζημία, ωστόσο ενδέχεται «να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο χεάις» (περίπου 160 εκατ. ευρώ), καθώς οι φωτιές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες και σκότωσαν εκτρεφόμενα ζώα.

    Ανθρώπινες δραστηριότητες η αιτία

    Πάνω από το 90% των πυρκαγιών οφειλόταν σε ανθρώπινες δραστηριότητες, υπογράμμισε από την πλευρά της η πολιτική προστασία της Σαν Πάουλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Τρία πρόσωπα που κατηγορούνται για εμπρησμούς συνελήφθησαν «επ’ αυτοφώρω», υπογράμμισε ο κυβερνήτης.

    Προχθές Κυριακή, η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα δήλωνε πως η Βραζιλία βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον «των πυρκαγιών και της εγκληματικότητας».

    Οι δορυφόροι του εθνικού ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE) εντόπισαν 3.483 εστίες φωτιάς στην πολιτεία Σαν Πάουλου μέσα στον Αύγουστο, αριθμό υπερδιπλάσιο από το σύνολο των πυρκαγιών της περασμένης χρονιάς και τον υψηλότερο οποιουδήποτε Αυγούστου αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα, το 1998.

    Η εξάπλωση των πυρκαγιών ευνοήθηκε από την εξαιρετική ξηρασία, τόσο στη Σαν Πάουλου, όσο και στην Αμαζόνας (βόρεια), όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της υφηλίου, που επίσης πλήττεται από φωτιές.

    Οι αρχές αποδίδουν τις πυρκαγιές αφενός στην κλιματική αλλαγή και αφετέρου σε εμπρησμούς με σκοπό την διεύρυνση των εκμεταλλεύσεων, αγροτικών και άλλων.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Sebastiao Moreira

  • Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 45 πόλεις στη Βραζιλία εξαιτίας των πυρκαγιών (video)
    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 45 πόλεις στη Βραζιλία εξαιτίας των πυρκαγιών (video)

    Δυο εργαζόμενοι σε εργοστάσιο έχασαν τη ζωή τους - 3.480 εστίες έχουν εντοπιστεί μέχρι χθες - Συνελήφθησαν δυο πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες πως διέπραξαν εμπρησμούς.

    Η Βραζιλία βρίσκεται πλέον «σε πόλεμο εναντίον των πυρκαγιών και της εγκληματικότητας», δήλωσε χθες Κυριακή η υπουργός Περιβάλλοντος της τεράστιας χώρας της Λατινικής Αμερικής, η Μαρίνα Σίλβα, καθώς έχει κηρυχθεί πλέον κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 45 πόλεις στην πολιτεία Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά).
    Έπειτα από συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης με παρόντα τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η υπουργός τόνισε πως έχουν αρχίσει να διενεργούνται έρευνες από την ομοσπονδιακή αστυνομία για να εξακριβωθούν τα αίτια των πυρκαγιών που σαρώνουν την περιοχή αυτή τις τελευταίες ημέρες.
    «Η αστυνομία θα διενεργήσει έρευνα και η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλες τις πολιτείες για την κατάσβεση των πυρκαγιών», τόνισε κατόπιν ο Λούλα μέσω X.
    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σαν Πάουλου, ο Ταρκίζιου τζι Φρέιτας, ο οποίος κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 45 κοινότητες, έκανε γνωστό πως συνελήφθησαν δυο πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες πως διέπραξαν εμπρησμούς.

    Μια από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι αυτή της Χιμπέιρου Πρέτου, πόλης 700.000 και πλέον κατοίκων, περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Σαν Πάουλου, στην καρδιά μεγάλων αγροτικών εκτάσεων.
    «Ξεμύτισα χθες βράδυ περί τις 19:00 και δυσκολευόμουν πολύ να αναπνεύσω. Ζω εδώ 32 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιο πράγμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλους Χοντρίγκες, συνταξιούχος, 66 ετών.

    «Φοβάμαι στ’ αλήθεια (...) Καθώς έχω ρινίτιδα, μένω κλεισμένη σπίτι μου», είπε από την πλευρά της η Ναζαρέ Λοουρέιρο ντος Σάντος, αισθητικός 71 ετών, κρατώντας ομπρέλα, καθώς οι βροχές αναμένουν πως βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες θα συνέβαλαν να αμβλυνθεί κάπως η βαρύτητα της κατάστασης.

    Κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε διάφορες περιοχές καθώς πλησίαζαν οι φλόγες, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.
    Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη Χιμπέιρου Πρέτου βυθισμένη στο σκοτάδι χθες το απόγευμα, καλυμμένη από πυκνό στρώμα καπνού, ενώ φύσαγαν σφοδρές ριπές ανέμου.

    Η κατάσταση παραπέμπει στην «Αποκάλυψη», με «πολύ αέρα, πολύ καπνό, δεν βλέπουμε τίποτα και είναι μόνο 17:00», λέει ένας από τους πολίτες που τράβηξαν βίντεο, φορώντας μάσκα για να προστατευτεί, με τα μάτια μισόκλειστα εξαιτίας του καπνού.
    Δυο εργαζόμενοι σε εργοστάσιο έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στην Ουρουπές, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, δίνοντας μάχη με πυρκαγιά.

    Πτήσεις ακυρώθηκαν και δρόμοι κόπηκαν στη μέση εξαιτίας των πυρκαγιών, ενώ έχουν καταστραφεί καλλιέργειες και έχουν σκοτωθεί πολλά εκτρεφόμενα ζώα.

    Σύμφωνα με τον δήμο της Σάντο Αντόνιου ντου Αρακουνγκουά, τουλάχιστον σαράντα βοοειδή απανθρακώθηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς σε αγρόκτημα.
    Ο κυβερνήτης Φρέιτας ανήγγειλε πως θα διατεθεί ποσό 10 εκατομμυρίων χεάις (περίπου 1,63 εκατ. ευρώ) για να βοηθηθούν αγρότες που έχασαν τις καλλιέργειές τους και κτηνοτρόφοι που έχασαν ζώα.
    Αεροσκάφος KC-390 της Embraer, μεταγωγικό της πολεμικής αεροπορίας της Βραζιλίας που έχει μετατραπεί σε πυροσβεστικό αεροσκάφος κι έχει δυνατότητα να μεταφέρει ως και 12.000 λίτρα νερού ή αφρού, έφθασε στη Χιμπέιρου Πρέτου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

    Όμως, σύμφωνα με την υπουργό Σίλβα, δεν έχει μπορέσει ακόμη να επιχειρήσει, εξαιτίας της ποσότητας των καπνών. «Αυτό δίνει μια ιδέα για το μέγεθος του προβλήματος», στηλίτευσε.

    Σύννεφα καπνού ήταν ορατά χθες σε πόλεις άλλων πολιτειών, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Μπραζίλια (κεντροδυτικά).

    Σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από δορυφόρους του εθνικού ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE), η πολιτεία Σαν Πάουλου βιώνει τον χειρότερο Αύγουστο ως προς τις πυρκαγιές αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, το 1998, με 3.480 εστίες να έχουν εντοπιστεί μέχρι χθες. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από το σύνολο των εστιών φωτιάς την περασμένη χρονιά.

    Η κυβέρνηση του Λούλα συνδέει την κατάσταση με την κλιματική αλλαγή. «Δεν μπορεί κανένας να συνεχίζει να αρνείται την κλιματική κρίση. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις κλιματικές αλλαγές έξυπνα, με επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτήσεων από πλούσιες χώρες, που έχουν ήδη καταστρέψει τα δικά τους δάση. Δεν μπορεί ο παγκόσμιος Νότος να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος», ανέφερε ο βραζιλιάνος πρόεδρος χθες μέσω X.

    Η εξάπλωση των πυρκαγιών ευνοείται από περίοδο εξαιρετικής ξηρασίας, στην πολιτεία Σαν Πάουλου και στην Αμαζόνας (βόρεια), όπου μαίνονται πυρκαγιές.

    Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 48.674 εστίες φωτιάς στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, αριθμός αυξημένος κατά 76% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Sebastiao Moreira
  • Βραζιλία: 30 πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας σε μέγιστο συναγερμό για δασικές πυρκαγιές, δύο νεκροί
    Βραζιλία: 30 πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας σε μέγιστο συναγερμό για δασικές πυρκαγιές, δύο νεκροί

    Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική στο Σάο Χοσέ ντο Ρίο Πρέτο, δήμο 480.000 κατοίκων, όπου πάνω από 335 εστίες πυρκαγιών καταγράφηκαν σε μερικές ημέρες

    Η πολιτεία του Σάο Πάολο στη νοτιοανατολική Βραζιλία απειλείται από την προέλαση πυρκαγιών σε θαμνώδεις εκτάσεις, οι οποίες ώθησαν τις αρχές να εκδώσουν μέγιστο συναγερμό σε 30 πόλεις και έχουν γεμίσει καπνό την πρωτεύουσά της, ενώ 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εργοστάσιο στην προσπάθειά τους να σβήσουν τις φλόγες.
    Οι συνθήκες ευνοούν την εξέλιξη των πυρκαγιών, καθώς η θερμοκρασία φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου και υπάρχει χαμηλό ποσοστό υγρασίας, εν μέσω μιας παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας.
    "Έχουμε αυτήν την στιγμή θέσει 30 πόλεις σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για μεγάλες πυρκαγιές και εργαζόμαστε για να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση και να εγγυηθούμε την ασφάλεια", αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο Ταρσίσιο ντε Φρέιτας, ο κυβερνήτης της πολιτείας Σάο Πάολο, που είναι η πολυπληθέστερη της Βραζιλίας.
    Οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο δύο εργαζομένων σε εργοστάσιο της Ουρούπες, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, κατά τις προσπάθειές τους για την κατάσβεση πυρκαγιάς.

    Η οδική κυκλοφορία έχει επίσης διαταραχθεί, ή ακόμη και διακοπεί σε ορισμένα μέρη, λόγω του καπνού, που έχει επίσης φτάσει στο Σάο Πάολο, την ομώνυμη πρωτεύουσα της πολιτείας.
    "Με τις ριπές του ανέμου, η φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα", σημειώνουν οι αρχές της πολιτείας σε ανακοίνωσή τους, όπου προειδοποιούν επίσης τον πληθυσμό για τους κινδύνους για την υγεία τους από τα μικροσωματίδια.

    Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική στο Σάο Χοσέ ντο Ρίο Πρέτο, δήμο 480.000 κατοίκων στην πολιτεία αυτή, όπου πάνω από 335 εστίες πυρκαγιών καταγράφηκαν σε μερικές ημέρες, προκαλώντας το κλείσιμο σχολείων.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο