Σε λιγότερο από μια δεκαετία η Κίνα δεν θα αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, αφού σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών θα την ξεπεράσει η Ινδία για πρώτη φορά.
Η Κίνα και η Ινδία αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 37% του συνολικού πληθυσμού της γης, που υπολογίζεται σε 7.7 δισεκατομμυρία. Ειδικότερα, η Κίνα σήμερα φιλοξενεί περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και η Ινδία 1,3 δισεκατομμύρια.
Ωστόσο, μέχρι το 2027, η Ινδία θα έχει περισσότερους κατοίκους από την Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για το 2019 σχετικά με τις παγκόσμιες προοπτικές του πληθυσμού που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, και μέχρι το 2050 το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.
«Μεταξύ 2019 και 2050, 55 χώρες ή περιοχές αναμένεται να μειώσουν τον πληθυσμό τους κατά τουλάχιστον 1%» σημειώνει η έκθεση, κυρίως λόγω χαμηλών επιπέδων γονιμότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω μεγάλου αριθμού μεταναστών.
«Στην Κίνα, ο πληθυσμός προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 31,4 εκατομμύρια, ή 2,2%» σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός της Κίνας θα μειωθεί σε 1,1 δισεκατομμύρια, ενώ την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι οι Ινδοί θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο.
Μέχρι το 2050, η έκθεση προβλέπει ότι ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη θα είναι 9,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, μια εκπληκτική αύξηση σε μόλις έναν αιώνα.
Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του ΟΗΕ το 1950, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν μόλις 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Η Κίνα έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει προληπτικά την υποτονική μείωση του πληθυσμού εδώ και χρόνια. Με την ταχεία γήρανση του πληθυσμού της χώρας και την πτώση των γεννήσεων, το Πεκίνο ανέτρεψε ακόμη και την κακόφημη πολιτική του για ένα παιδί, ενθαρρύνοντας τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Ομως, με ολοένα αυξανόμενο αστικό πληθυσμό και αυξανόμενο κόστος ζωής, οι προσπάθειες αύξησης του ποσοστού γεννήσεων απέτυχαν.
Εκτός από την Ινδία που θα ξεπεράσει την Κίνα, η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι η Νιγηρία θα είναι η τρίτη χώρα με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα μέχρι το 2050, με 733 εκατομμύρια ανθρώπους, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα πέσουν στην τέταρτη θέση με 434 εκατομμύρια κατοίκους. Το Πακιστάν θα παραμείνει η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τον πληθυσμό.
Περισσότερο από το ήμισυ του προβλεπόμενου παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050 θα συγκεντρωθεί σε μόλις εννέα χώρες, σύμφωνα με την έκθεση: Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Τανζανία, Ινδονησία, Αίγυπτος και Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: CNN - huffingtonpost.gr