Ηφαιστειολόγοι ισχυρίζονται ότι η αρχαιολογική σκαπάνη απειλεί να καταστρέψει στοιχεία για την έκρηξη του 79 μ.Χ. που μπορεί να έχουν ζωτική σημασία για την προστασία των 600.000 ανθρώπων οι οποίοι ζουν σήμερα στη σκιά του Βεζούβιου
Ωστόσο, καθώς τα στρώματα των ηφαιστειακών πετρωμάτων αφαιρούνται σταδιακά από την αρχαιολογική σκαπάνη, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα μυστικά που κρύβουν, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ηφαιστειολόγοι ισχυρίζονται ότι οι εργασίες της ανασκαφής απειλούν να καταστρέψουν στοιχεία για την έκρηξη του 79 μ.Χ. που μπορεί να έχουν ζωτική σημασία για την προστασία των 600.000 ανθρώπων, οι οποίοι ζουν σήμερα στη σκιά του Βεζούβιου.
Όπως αναφέρει η Guardian, οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι συνεργάζονται με τους ηφαιστειολόγους στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και τονίζουν ότι υπάρχει άφθονο ηφαιστειακό πέτρωμα, το οποίο μπορούν να μελετήσουν οι επιστήμονες διαφόρων κλάδων της Γεωλογίας, πέραν της ζώνης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Το Grande Progetto Pompeii, που ξεκίνησε το 2012, είναι ένα φιλόδοξο πρότζεκτ 105 εκατομμυρίων, με τη συνεργασία του ιταλικού κράτους και της ΕΕ, με στόχο τη συντήρηση της αρχαιολογικής τοποθεσίας, που είχε περιέλθει σε κακή κατάσταση, αλλά και τη δημιουργία νέων επιστημονικών και ιστορικών ανακαλύψεων.
Στο πλαίσιο του εν λόγω πρότζεκτ, θα πραγματοποιηθούν ανασκαφές στο ένα τρίτο της προστατευόμενης τοποθεσίας της UNESCO, που μέχρι σήμερα παρέμενε «απείραχτο» από την αρχαιολογική σκαπάνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη της αρχαιολογικής τοποθεσίας και των πετρωμάτων από ηφαιστειολόγους μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς οι αληθινές πυροκλαστικές ροές «σαρώνουν» πραγματικά κτίρια.
Καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα βοηθήσει εν καιρώ και σε βελτιωμένες μεθόδους προστασίας των πληθυσμών που ζουν όχι μόνο κοντά στον Βεζούβιο, αλλά σε εκατοντάδες παρόμοια ηφαίστεια ανά τον κόσμο.