Κόσμος

Ρεκόρ ζέστης και σε Βέλγιο - Ολλανδία: Πάνω από 38 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος

Ρεκόρ ζέστης και σε Βέλγιο - Ολλανδία: Πάνω από 38 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκές χώρες για το κύμα ζέστης

Καλά κρατεί το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη. Ρεκόρ ζέστης καταγράφηκε τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία.

Η θερμοκρασία των 38,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό Βέλγιο, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, όπως ανακοίνωσε -άλλωστε - και ο επικεφαλής μετεωρολόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Βελγίου (IRM) Ντάβιντ Ντεχενάου.
«Οι 38,9 βαθμοί Κελσίου που έδειξαν σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα τα θερμόμετρα είναι η υψηλότερη θερμοκρασία στο Βέλγιο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες το 1833» υπογράμμισε ο επιστήμονας σε μήνυμά του στο Twitter.

Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία, ο υδράργυρος ανήλθε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ, με 38,8 βαθμούς Κελσίου.
Με την Ευρώπη να πλήττεται από τον καύσωνα, στην Ολλανδία, τα θερμόμετρα έδειξαν 38,8 βαθμούς Κελσίου γύρω στις 15.00 τοπική ώρα στο Γκίλζε-Ρίτζεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το τελευταίο ρεκόρ χρονολογείται από το 1944, με 38,6 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, η Βιέννη ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή με το όνομα «City oases», η οποία επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων να βρουν σε έναν χάρτη σημεία όπου μπορούν να αναζητήσουν «ανάσα» δροσιάς από τη ζέστη.

Στη Γερμανία, ο υδράργυρος θα φθάσει τις επόμενες ημέρες στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κολωνία και το Ζάαρλαντ, σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2015, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας DWD.

Καθώς όμως ο καύσωνας παραμένει και ο υδράργυρος συνεχίζει να ανεβαίνει, δημιουργείται το ερώτημα: πού οφείλεται τελικά αυτός ο καύσωνας;

Τα κύματα καύσωνα εμφανίζονται στη βόρεια Ευρώπη όταν η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση αντλεί θερμό αέρα από τη βόρεια Αφρική, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες και την υγρασία. Στην περίπτωση του τελευταίου κύματος καύσωνα, αυτό προκλήθηκε από εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες που προέρχονται από τη Σαχάρα.

Οι συνθήκες ξηρού εδάφους σημαίνουν ότι υπάρχει πολύ λιγότερο νερό να εξατμιστεί, κάτι που είναι απαραίτητο για τη φυσική του ψύξη.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup