Κόσμος

Grace 1: Η Ελλάδα «διώχνει» το ιρανικό τάνκερ - Τα σενάρια για την τύχη του

Grace 1: Η Ελλάδα «διώχνει» το ιρανικό τάνκερ - Τα σενάρια για την τύχη του

Η ελληνική κυβέρνηση και ελληνικές εταιρίες αρνήθηκαν την παροχή βοήθειας στο δεξαμενόπλοιο, υπό την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, επισημαίνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης που αναζητούν όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης

Ένα πλοίο φορτωμένο με δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο πλέει στη Μεσόγειο προς άγνωστη κατεύθυνση και... όλοι αναρρωτιούνται πού πηγαίνει.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 (ή Adrian Darya 1) έχει δηλώσει ως προορισμό του το λιμάνι της Καλαμάτας, όμως η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε χθες ξεκάθαρα πως δεν προτίθεται να συνδράμει στον κατάπλου ή στην οποιαδήποτε παροχή προς το τάνκερ.

Είχαν προηγηθεί διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκάθαρες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα και όλα τα μεσογειακά κράτη πως ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς το δεξαμενόπλοιο θα επέφερε, σχεδόν αυτόματα, κυρώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να βοηθήσει το τάνκερ, ενώ και ελληνικές εταιρίες αρνούνται επίσης να το υποστηρίξουν, φοβούμενες τυχόν αμερικανικές κυρώσεις. Όπως αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα The Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να άρει τη βίζα ελληνικών πληρωμάτων, καταφέροντας καίριο πλήγμα στην ποντοπόρο ελληνική ναυτιλία.
Υπό τα δεδομένα αυτά, φαίνεται πως οι ιρανικές αρχές «χτύπησαν» την πόρτα της Λευκωσίας, από όπου επίσης εισέπραξαν κατηγορηματική άρνηση στην οποιαδήποτε παροχή βοήθειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο το τάνκερ να μείνει εν πλω στη Μεσόγειο, αφού τελειώσουν τα καύσιμα και με «κλειστές» όλες τις πόρτες παροχών. Για να επιστρέψει στο Ιράν, θα πρέπει να κάνει τον περίπλου της Αφρικής και να περάσει και πάλι από το Γιβραλτάρ, καθώς ο όγκος του είναι τεράστιος για να περάσει από την Διώρυγα του Σουέζ.

Ειδικοί που μίλησαν στο BBC όμως ανέφεραν πως το εμπόδιο του μεγέθους του πλοίου μπορεί να ξεπεραστεί. Το πρόβλημα είναι εν μέρει το μεγάλο του φορτίο, τα δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου δηλαδή, και μια λύση θα ήταν να μεταφορτώσει τα μισά σε άλλο, ιρανικό προφανώς, πλοίο.

Έτσι θα είναι σαφώς ελαφρύτερο και θα μπορεί να κατευθυνθεί προς το Ιράν μέσω του Σουέζ, υποστηρίζει ο Σαμίρ Μαντανί, ένας από τους ιδρυτές του ιστότοπου TankerTrackers.com, στο BBC, και πιστεύει πως αυτός είναι και ο τελικός του προορισμός. Εξάλλου, όπως προσθέτει ο ίδιος, το πλοίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ούτε στην Συρία να ξεφορτώσει το πετρέλαιο, χωρίς βοήθεια. Στόχος τους είναι να μπει στα χωρικά ύδατα της Συρίας και εκεί με τη βοήθεια μικρότερων πλοίων, να ξεφορτώσει το πετρέλαιο, εκτιμά ο Μαντανί.
Το Grace 1 ξεκίνησε από το Ιράν, στις 17 Απριλίου, έκανε τον περίπλου της Αφρικής και «μπλοκαρίστηκε» στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου. Από εκεί απέπλευσε στις 19 Αυγούστου, με δηλωμένη κατεύθυνση την Καλαμάτα.
grace-tanker-xartis
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup