Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 10:54

DW: Ποιος φοβάται τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»;

Γράφτηκε από τον

Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί στο Ευρωκοινοβούλιο ο τίτλος στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά - Μεϊμαράκης: Θα προτιμούσα να ήταν κάπως διαφορετικός ο τίτλος

Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν αμφισβητεί το βιογραφικό και τις ικανότητες του Μαργαρίτη Σχοινά. Αυτό που ενοχλεί πολλούς είναι ότι μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου εστιάζει σε θέματα μετανάστευσης. Αυτή η σύνδεση με αυτόν τον τίτλο προκαλεί συνειρμούς, λέει ο συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρτς. «Για μένα το χαρτοφυλάκιο του Σχοινά, όποιος κι αν είναι ο τίτλος, αναμιγνύει τις εσωτερικές υποθέσεις με τη μετανάστευση και αυτό είναι αφήγημα της ακραίας Δεξιάς», δηλώνει ο Βέλγος ευρωβουλευτής. Η μετανάστευση παρουσιάζεται ως πρόβλημα για την ασφάλεια και για τον τρόπο ζωής μας. Οι μετανάστες εμφανίζονται ως επιτιθέμενοι, που δεν ασπάζονται τις αξίες μας».

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης τονίζει ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να κάνει η Ελλάδα και η συζήτηση αυτή αδικεί και τον ίδιον. Αλλά: «Θεωρώ ότι υπήρξε ασάφεια ως προς το πώς θα ήταν ο τίτλος όλων αυτών των αρμοδιοτήτων» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Ο τίτλος, ο οποίος αναφέρεται στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, είναι κείμενα τα οποία αναφέρονται και στη Συνθήκη. Και εμείς είμαστε υπερηφανοι για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τί θα θέλαμε δηλαδή, τον αμερικάνικο, τον κινέζικο; Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής στηρίζεται στην ουσία στο κράτος δικαίου, που έχουμε από το ρωμαϊκό δίκαιο, το ελληνικό δίκαιο, τον ελληνικό πολιτισμό και στο κοινωνικό κράτος».

«Θέματα ταυτότητας» στο τραπέζι

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να διορθώσει, σε άρθρα της, τις πρώτες αρνητικές εντυπώσεις. Μπορεί όμως ο «ευρωπαϊκός πολιτισμός» να αποτελέσει τίτλο σε αυτά τα συμφραζόμενα; «Κατά την κ.φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει και τίτλο» λέει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Άλλοι- μεταξύ των οποίων κι εγώ- θα προτιμούσαμε να υπάρχει μεν η ουσία, αλλά ο τίτλος να αναφερόταν κάπως διαφορετικά. Διότι παρερμηνεύθηκε από κάποιους αντι-ευρωπαϊκούς κύκλους. Το έφεραν σε αντίθεση με τους πρόσφυγες ή με ζητήματα τα οποία δεν είναι στις αρχές μας. Αντιθέτως, εμείς θέλουμε τους πρόσφυγες και θέλουμε και αυτοί να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό μας, να τον δεχθούν σε τελική ανάλυση...»

Ήδη πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά είχε επιχειρήσει να θέσει το ζήτημα της «ευρωπαϊκής ταυτότητας» με θετικό περιεχόμενο, σε μία προφανή προσπάθεια να προλάβει ακραίες δυνάμεις που θα το έθεταν με άλλον τρόπο και με μία ρητορική αποδόμησης ή απομονωτισμού. Φαίνεται ότι η συζήτηση για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle o συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρτς, εκφράζει πολλούς ενδοιασμούς: «Όταν λέτε ότι πρέπει να υπερασπίσω τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ρωτάω το εξής: ποιός ακριβώς είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, μπορείτε να μου τον περιγράψετε; Για τον Βίκτορ Ορμπαν ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει ένα ζευγάρι που είναι παντρεμένοι, έχουν πολλά παιδιά, η γυναίκα ασχολείται μόνο με τα παιδιά, πάνε στην εκκλησία τις Κυριακές, θεωρούν σωστό να φυλακίζουμε ανήλικα παιδιά εφόσον είναι μετανάστες... Αυτός ειναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Ευρωπαίος είμαι κι εγώ, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος ζωής μου...»

«Θα επικρατήσει μία πιο σωστή αντίληψη»

Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, που εκφράζουν τις πιο ηχηρές αντιρρήσεις, δεν έχουν απειλήσει ευθέως να καταψηφίσουν την Επιτροπή φον ντερ Λάιεν λόγω του επίμαχου τίτλου. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θεωρεί πάντως ότι ο τίτλος θα πρέπει να αλλάξει. Επίλογος από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ: «Πρέπει να σας πω ότι είναι ένα ζήτημα που δεν αποτελεί ήττα ή νίκη του όποιου επικρατήσει. Γιατί κάποιοι λένε αν αλλάξει τον τίτλο θα είναι ήττα, αν τον κρατήσει θα είναι νίκη. Αυτά είναι έξω από τον πολιτισμό μας κατ΄αρχήν. Θεωρώ ότι μία πιο σωστή αντίληψη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να έχουμε έναν τίτλο που θα δίνει την ουσία του περιεχομένου του χαρτοφυλακίου του κ.Σχοινά. Ό,τι όμως συζητείται δεν αφορά τον κ.Σχοινά. Ο κ.Σχοινάς έχει τις καλύτερες των εντυπώσεων».

Πηγή: Deutsche Welle
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 11:05

Σχετικά Άρθρα

  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους - Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας (upd)
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους - Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας (upd)

    Διαβάστε τα ονόματα των έξι αντιπροέδρων και των 20 επιτρόπων - «Όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους» το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν

    Τη δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα νέα χαρτοφυλάκια, ανάμεσα στα οποία και αυτό των Μεταφορών και του Τουρισμού για τον Έλληνα επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
    Σύμφωνα με την κυρία φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο συνεκτική δομή και οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους».

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα λέχει 6 εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Η πρώτη θα είναι η Τερέζα Ριμπέρα, δεύτερη η Χένα Βίρκουνεν, τρίτος ο Στεφάν Σεζουρνέ, τέταρτη η Κάγια Κάλας, πέμπτη η Ροξάνα Μιντζάτου και έκτος ο ο Ραφαέλε Φίτο.
    Οι έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

    Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας

    Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία

    Στεφάν Σιζουρνέ για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά

    Κάγια Κάλας ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής

    Ροξάνα Μιρζάτου για τα κοινωνικά δικαιώματα

    Ραφαέλ Φίττο για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

    Οι επίτροποι

    Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο

    Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα ΄

    Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο

    Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας

    Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος

    Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος

    Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης

    Κώστας Καδής για θέματα αλιείας

    Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού

    Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

    Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

    Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

    Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

    Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα προϋπολογισμού

    Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής

    Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για θέματα startups και καινοτομίας

    Μάικλ Μαγκράθ για θέματα δικαιοσύνης

    Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα γεωργίας

    Γκλέν Μικάλεφ για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

    Όπως είχε γράψει το Politico αιτιολογώντας γιατί θα δοθεί το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών στην Ελλάδα, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη βοήθεια και τον ρόλο που έπαιξε για την εξασφάλιση άλλων πέντε ετών για τη Φον ντερ Λάιεν. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας».

    Το ντόμινο των Επιτρόπων

    Η πρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να παρουσιάσει στους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα σχέδιά της για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εσωτερικές συγκρούσεις και καθυστερήσεις, μετέθεσαν την ανακοίνωση των ονομάτων και των χαρτοφυλακίων.

    Η Σλοβενία είχε προτείνει τον Τόμας Βέσελ ως υποψήφιο Επίτροπο στη δεύτερη Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τη Λιουμπλιάνα την αντικατάστασή του, καθώς επιθυμούσε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών Επιτρόπων. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αντιπρότεινε την Μάρτα Κος.
    Παράλληλα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν υπέβαλε, χθες, την παραίτησή του, δηλώνοντας δημοσίως ότι η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την αποπομπή του, με αντάλλαγμα ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο για τον νέο Επίτροπο της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ.

    Με την αποχώρηση του Τιερί Μπρετόν, αλλά και του Ζοσέπ Μπορέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάφερε να απαλλαγεί από αυτούς που θεωρούσε ως τα δύο μεγαλύτερα βαρίδια (από τα δεξιά και τα αριστερά) στην πρώτη θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αποχώρηση δε, του Πάολο Τζεντιλόνι και του Νικολά Σμιντ, σημαίνει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ελέγχει απόλυτα την καινούργια της ομάδα.

    Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε υποψήφιο Επίτροπο, δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις ακροάσεις πριν κατατεθούν τα έγγραφα κάθε προτεινόμενου Επιτρόπου.

    Η διαδικασία των ακροάσεων θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η μακρά αυτή διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων, ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως και για έναν ολόκληρο μήνα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικές προκλήσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, αμερικανικές εκλογές), όσο και εσωτερικές (αυξημένο κόστος ζωής και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας).
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHANNA GERON POOL
  • Κασσελάκης σε Σχοινά: Σε περίοδο κρίσης η αλληλεγγύη στη φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα μέλη της ΕΕ
    Κασσελάκης σε Σχοινά: Σε περίοδο κρίσης η αλληλεγγύη στη φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα μέλη της ΕΕ

    «Σε περίοδο κρίσης η αλληλεγγύη στη φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Τη σημασία που έχει η προώθηση ενός σύγχρονου κ αποτελεσματικού Συμφώνου, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην μείωση των βαρών των χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, στην προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλου και στην αντιμετώπιση των διακινητών, επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ειδικά σε περίοδο κρίσης, η αλληλεγγύη στη φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Πρέπει να κατοχυρώνονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί με δίκαιη κατανομή στις χώρες ΕΕ, όπως και ένας αποτελεσματικός ευρωπαικός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

    Παράλληλα, η νέα Συμφωνία πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά, κυρίως, στην προστασία των συνόρων με σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τα κράτη μέλη, ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι. Τόνισε ότι στην ανωτέρω κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο διάλογος για την αναθεώρηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

    «Με χαρά υποδέχθηκα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Στέφανο Κασσελάκη στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Συζήτηση για τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και για την ανάγκη μιας συνολικής, συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο», έγραψε από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-STR
  • ΣΥΡΙΖΑ καλεί Κομισιόν για τον Μαργαρίτη Σχοινά και το «μυστικό δείπνο» με τον Μπιν Σαλμάν
    ΣΥΡΙΖΑ καλεί Κομισιόν για τον Μαργαρίτη Σχοινά και το «μυστικό δείπνο» με τον Μπιν Σαλμάν

    Τα 3 ερωτήματα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις κινήσεις του Μαργαρίτη Σχοινά.

    Τη δημοσιογραφική αποκάλυψη του «μυστικού δείπνου» του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέτουν με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖA.

    Σημειώνεται πως στη λίστα των προσκεκλημένων αναφέρεται και η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατηγορούμενη για εμπλοκή στο σκάνδαλο Qatar-Gate, Εύα Καϊλή.

    Πέραν του αυτονόητου ζητήματος για το πλαίσιο και την ιδιότητα με την οποία συμμετείχε ο Έλληνας Επίτροπος, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτουν το ερώτημα πιθανών άλλων μη δημοσιοποιημένων σημαντικών συναντήσεων, δεδομένου ότι στο δείπνο παρευρίσκονταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς και ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

    «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι μεταναστευτικές ροές και η ενεργειακή κρίση δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογίες υπαναχώρησης από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες της διαφάνειας και της λογοδοσίας με όρους διαφάνειας και προπάντων ειλικρίνειας, κατ’ αρχάς προς το εσωτερικό της Ένωσης και των Κρατών Μελών. Ειδικά υπό το φως του Qatar-Gate και της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ΕΕ, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν να χαράξουν ξεκάθαρες πολιτικές και κανόνες εμπλοκής, ειδικά σε ό,τι αφορά καθεστώτα, είτε έχουν πετρέλαιο και αφθονία μέσων, είτε όχι», αναφέρουν.

    Ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

    Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της οργάνωσης Follow The Money, των Reporters United, και της Εφημερίδας των Συντακτών, που επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ προς την ΕΦΣΥΝ, στις 27 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε δείπνο κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα προς τιμήν του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο οποίο συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματτέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς και ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, αλλά και η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Καϊλή. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει πως ο κ. Σχοινάς είχε παραλείψει να δηλώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο επίσημο πρόγραμμά του.

    Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή,

    1. Σε ποιο πλαίσιο και με ποια ιδιότητα συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς στο εν λόγω δείπνο;

    2. Για ποιον λόγο δεν αναρτήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση στο επίσημο πρόγραμμα του Αντιπροέδρου;

    3. Υπάρχουν και άλλες συναντήσεις του κ. Σχοινά ή άλλων Επιτρόπων που δεν έχουν αναρτηθεί στο επίσημο πρόγραμμά τους; Και αν ναι, για ποιο λόγο και ποιες;

    Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

    • Δημήτρης Παπαδημούλης
    • Κώστας Αρβανίτης
    • Αλέξης Γεωργούλης
    • Πέτρος Κόκκαλης
    • Στέλιος Κούλογλου
    • Έλενα Κουντουρά
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σχοινάς: Όχι σε γενικευμένα lockdown, μόνο στοχευμένα μέτρα
    Σχοινάς: Όχι σε γενικευμένα lockdown, μόνο στοχευμένα μέτρα
    «Ο ιός είναι ύπουλος» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και είπε ότι τα lockdown δεν έχουν αποτέλεσμα.

    Κάθετος ότι η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει σε ένα γενικευμένο lockdown εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στον ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν οδεύουμε σε «γενικευμένα lockdown» και πως «προχωράμε με στοχευμένα μέτρα. Ξέρουμε αρκετά από την πανδημία και το θέμα είναι να εμβολιαστούν τα 150 εκατ. ανεμβολίαστων στην ΕΕ».

    Κατά τον κ. Σχοινά το 1/3 των ευρωπαίων δεν έχει εμβολιαστεί και «είναι κρίμα, καθώς έχουμε τη λύση του εμβολίου. Στην Ευρώπη έχουμε επάρκεια, έχουμε αγοράσει ότι κινείται».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Σχοινάς: Όταν δέχεται επίθεση ένα κράτος-μέλος, όλα τα κράτη-μέλη δέχονται επίθεση
    Σχοινάς:Όταν δέχεται επίθεση ένα κράτος-μέλος, όλα τα κράτη-μέλη δέχονται επίθεση

    Η Επιτροπή πρότεινε σειρά προσωρινών μέτρων που αφορούν στο άσυλο και στις επιστροφές για να βοηθήσει τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Τα μέτρα θα επιτρέψουν σε αυτά τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν γρήγορες και τακτικές διαδικασίες για τη διαχείριση της κατάστασης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των διεθνών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης.

    «Όταν κάποιος από εμάς δέχεται επίθεση, όλοι μας δεχόμαστε επίθεση.

    Στεκόμαστε στο πλευρό των κρατών μελών που διαχειρίζονται τα εξωτερικά σύνορα στο όνομα της ΕΕ» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επισημαίνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία με πλήρη σεβασμό στο δικαίωμα στο άσυλο και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

    Η πρόταση ακολουθεί την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Επιτροπή να προτείνει οποιεσδήποτε απαραίτητες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα που θα υποστηρίζονται από επαρκή οικονομική στήριξη για να εξασφαλιστεί η άμεση και κατάλληλη απάντηση σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Τα μέτρα, που βασίζονται στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τεθούν σε ισχύ μετά την έγκρισή τους από το Συμβούλιο. Θα ζητηθεί η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για περίοδο 6 μηνών.

    Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «τις προηγούμενες εβδομάδες καταφέραμε να αντέξουμε το συλλογικό βάρος της ΕΕ απέναντι στην υβριδική επίθεση που στρέφεται εναντίον της Ένωσής μας. Συλλογικά, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι οι προσπάθειες υπονόμευσης της Ένωσής μας απλώς θα ενισχύσουν την αλληλεγγύη μας μεταξύ μας. Σήμερα δείχνουμε έμπρακτα αυτή την αλληλεγγύη: με τη μορφή ενός συνόλου προσωρινών και έκτακτων μέτρων που θα εξοπλίσουν τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία με τα μέσα που χρειάζονται για να ανταποκριθούν σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις με ελεγχόμενο και γρήγορο τρόπο και να λειτουργήσουν υπό συνθήκες της ασφάλειας δικαίου».

    Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε ότι «αν και οι έντονες προσπάθειες της ΕΕ έχουν φέρει γρήγορα αποτελέσματα, η κατάσταση παραμένει ευαίσθητη. Σήμερα, για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, παρέχουμε ευελιξία και υποστήριξη στα κράτη μέλη για να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς συμβιβασμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόταση είναι έκτακτου χαρακτήρα. Θα ισχύουν για περίοδο 6 μηνών, εκτός εάν παραταθούν ή καταργηθούν, και θα ισχύουν για υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν εισέλθει παράτυπα στην ΕΕ από τη Λευκορωσία και βρίσκονται κοντά στα σύνορα ή για όσους παρουσιάζονται σε συνοριακά σημεία διέλευσης. Τα κύρια στοιχεία της πρότασης είναι:

    Διαδικασία έκτακτης μετανάστευσης και διαχείρισης ασύλου στα εξωτερικά σύνορα:

    Τα τρία κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την περίοδο εγγραφής για τις αιτήσεις ασύλου σε 4 εβδομάδες, αντί για 3 έως 10 ημέρες που είναι σήμερα. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εφαρμόσουν τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα για τη διεκπεραίωση όλων των αιτημάτων ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής, εντός 16 εβδομάδων κατ' ανώτατο όριο - εκτός εάν δεν μπορεί να παρασχεθεί επαρκής υποστήριξη σε αιτούντες με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε βάσιμες αξιώσεις και σε αιτήσεις οικογενειών και παιδιών.

    Υλικές συνθήκες υποδοχής: Τα κράτη μέλη εστιάζουν στις συνθήκες υποδοχής στην κάλυψη βασικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής στέγης προσαρμοσμένης στις εποχικές καιρικές συνθήκες, της τροφής, του νερού, της ένδυσης, της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης και της βοήθειας σε ευάλωτα άτομα, με πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τις σχετικές οργανώσεις εταίρους για την υποστήριξη ατόμων σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Διαδικασία επιστροφής: τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν απλουστευμένες και ταχύτερες εθνικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής ατόμων των οποίων οι αιτήσεις για διεθνή προστασία έχουν απορριφθεί σε αυτό το πλαίσιο.

    Όλες οι διαδικασίες που διεξάγονται σύμφωνα με την παρούσα πρόταση πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ειδικές εγγυήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του παιδιού, της επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης και των αναγκών ευάλωτων ατόμων, της χρήσης καταναγκαστικών μέτρων και των συνθηκών κράτησης.

    Πρακτική υποστήριξη και συνεργασία:

    Υποστήριξη από οργανισμούς της ΕΕ: Οι οργανισμοί της ΕΕ είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τα κράτη μέλη κατόπιν αιτήματος. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO) μπορεί να βοηθήσει στην καταγραφή και επεξεργασία αιτήσεων, να διασφαλίσει τον έλεγχο των ευάλωτων ατόμων και να υποστηρίξει τη διαχείριση, τον σχεδιασμό και τη θέση της κατάλληλης υποδοχής. Περαιτέρω υποστήριξη του Frontex είναι διαθέσιμη για δραστηριότητες συνοριακού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ελέγχου και επιστροφής. Διατίθεται επίσης υποστήριξη από την Europol για την παροχή πληροφοριών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

    Συνέχιση της συνεργασίας: Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι υπηρεσίες της ΕΕ θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης των κρατών μελών να συνεχίσουν να αναφέρουν σχετικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία μέσω του Δικτύου Ετοιμότητας για τη Μετανάστευση και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ.

    Η Επιτροπή θα επανεξετάζει τακτικά την κατάσταση και μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο την παράταση ή την κατάργηση αυτών των προσωρινών μέτρων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Σχοινάς: Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας απειλήθηκε αλλά άντεξε
    Σχοινάς: Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας απειλήθηκε αλλά άντεξε

    «O ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας κλονίστηκε, απειλήθηκε αλλά άντεξε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην εκπομπή «la faute à l'Europe».

    Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «τα συστήματά μας της δημόσιας υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, η αλληλεγγύη των κοινωνιών μας δοκιμάστηκαν αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εμείς στην Ευρώπη έχουμε απόθεμα αλληλεγγύης, ανθεκτικότητας, αντοχής, ακόμη κι απέναντι σε καταστάσεις ιδιαίτερες».

    «Για μένα αποτελεί θετική έκπληξη το ότι βλέπω ότι αυτή η γενικευμένη κρίση δεν ανέτρεψε τις αξίες μας, τις αρχές μας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως «οι πυλώνες των κοινωνιών μας άντεξαν».

    Όσον αφορά στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «είναι το κλειδί της επιστροφής στην κανονικότητα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Σχοινάς: Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι το κλειδί της κινητικότητας
    Σχοινάς: Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι το κλειδί της κινητικότητας

    Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το κλειδί της κινητικότητας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ενημέρωση που παραχώρησε σε ομάδα ανταποκριτών. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

    «Δεν είναι σύσταση της Επιτροπής, αλλά πρόταση για Κανονισμό. Θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η συζήτηση για τη χρήση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παρουσίαση» σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

    Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού, αλλά καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορονοϊό».

    Αναφορικά με τα εμβόλια τα οποία δεν έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι «ο κανόνας θα είναι: μία ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση. Ωστόσο, για εκείνα που δεν έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ, θα αφήνει η ΕΕ τη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να τα δέχονται για άρση των περιορισμών, αλλά δεν θα είναι μέσα στο πιστοποιητικό». Προσέθεσε ότι «το πιστοποιητικό καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους όπου κι αν έχουν εμβολιαστεί, καλύπτει όλους τους πολίτες που διαμένουν στην ΕΕ και τις τρίτες χώρες που έχουν ανάλογα πιστοποιητικά. Η ΕΕ προβλέπει την αναγνώριση των πιστοποιητικών αυτών των τρίτων χωρών σε επίπεδο ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληροφορίας που έχουν και τα δικά μας».

    Όπως επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «μια αμιγώς ευρωπαϊκή ιδέα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε συνθήκες αντίξοες, περπάτησε. Είναι σημαντικό ότι η ιστορία δεν ήταν αυτονόητη τον Ιανουάριο, αλλά είναι σχεδόν δεδομένη τον Μάρτιο».

    Σχετικά με τη μορφή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα, ενώ θα είναι δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.

    Παράλληλα, σε συνάντηση με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο, όπου ζήτησε το fast track, δηλαδή την ταχεία υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, και τα τρία μεγάλα κόμματα, το ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και το Renew συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθεί fast track έγκριση, σημείωσε.

    «Όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία δεν υπήρχαν πολλοί φίλοι της ιδέας. Σταδιακά την αγάπησε όχι μόνο το club med αλλά και οι Σκανδιναβοί και η Βαλτική. Όσο προχωρά ο εμβολιασμός στη Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες το "επέβαλαν" στην κυβέρνηση, κι έτσι και η Μέρκελ στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής κινήθηκε προς τα εμπρός. Μένει ακόμη κάποια αντίσταση στις χώρες της BENELUX και δευτερευόντως στη Γαλλία» ανέφερε.

    Τέλος, τόνισε ότι «πρόκειται για την ευρωπαϊκή απάντηση για να μπορέσει να ανοίξει η Ευρώπη με τρόπο που δεν θα βάλει σε κίνδυνο το καλοκαίρι. Είναι μονόδρομος. Αν δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, θα πολλαπλασιαστούν οι ad hoc λύσεις, είτε οι πλατφόρμες είτε ο ιδιωτικός τομέας θα πάει στις πλατφόρμες και θα βγάλει άλλες εφαρμογές που θα κατακερματίσουν την εσωτερική αγορά και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Σχοινάς: Στόχος να είναι έτοιμο το ψηφιακό πιστοποιητικό πριν από το καλοκαίρι
    Σχοινάς: Στόχος να είναι έτοιμο το ψηφιακό πιστοποιητικό πριν από το καλοκαίρι

    Την αισιοδοξία ότι σύντομα στην ΕΕ θα υπάρχει συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού συμμερίζεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Τώρα όμως μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, νομίζω ότι υπάρξει σύγκλιση στην ανάγκη αυτού του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν. Θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές».

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σκιαγράφησε την πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου. «Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα προετοιμασίας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχει πάρα πολλά στοιχεία αυτό το πιστοποιητικό. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να έχει τα εξής τρία: Να δείχνει κατά πόσο ο κάτοχός τους εμβολιαστεί ή όχι, να δείχνει τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ, του PCR και να δείχνει το κατά πόσο έχει αντισώματα ή είναι τέως ασθενής» έκανε γνωστό. Εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός αυτός των τριών στοιχείων είναι επαρκής για να μπορεί κάποιος να ασκήσει την κινητικότητά του στην Ευρώπη, μπορώντας να αποδείξει την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

    Κατέστησε σαφές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαρτίου θα παρουσιάζει τις προδιαγραφές του ψηφιακού πιστοποιητικού, που θα είναι οι ίδιες για όλη την Ευρώπη και όχι τις παραμέτρους της χρήσης του. Από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί η πρόταση, χρειάζονται να γίνουν δυο επιπρόσθετα πράγματα, εξήγησε: Το πρώτο, να ληφθεί η απόφαση, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και στα αρμόδια συμβούλια υπουργών. Η δεύτερη διαδικασία επιπρόσθετη, είναι ότι θα χρειαστεί μια τεχνική επεξεργασία, με τρόπο ώστε η κάθε χώρα-μέλος να μπορεί να επιτρέπει στους πολίτες της να κλειδώνουν, να κωδικοποιούν, να εισάγουν στο σύστημα αυτό τις πληροφορίες.

    Ο κ. Σχοινάς προσδιόρισε πως στόχος είναι όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι.

    Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξουν ζητήματα διάκρισης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι δεν δικαιολογούνται οι κριτικές όσων λένε ότι αυτή είναι η κερκόπορτα των διακρίσεων ή της κατάχρησης των ελευθεριών μας, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρχει μόνο το στοιχείο του εμβολιασμού, θα υπάρχει και το στοιχείο του PCR και το στοιχείο των αντισωμάτων.

    Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέδειξε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία των εμβολιασμών στην ανθρωπότητα. «Ποτέ κανένας δεν αγόρασε 2,6 δόσεις εμβολίου από έξι εταιρίες για 450.000.000 ανθρώπους» προσέθεσε και σημείωσε παράλληλα πως «μιλάμε για τη διαχείριση και ενός επιστημονικού θαύματος».

    Περαιτέρω, παρατήρησε ότι ο ρυθμός παραγωγής αυξάνεται και εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουμε γύρω τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε 600.000.000 δόσεις και γύρω στον Απρίλιο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Ευρωπαίοι πάνω από εξήντα χρονών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο