Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 09:18

Μπανγκλαντές: Νύφη έγινε... γαμπρός και έσπασε παράδοση αιώνων

Γράφτηκε από τον

Η 19χρονη Χαντίζα Ακτερ Χούσι πήγε η ίδια στο σπίτι του αρραβωνιαστικού της και, μετά την τελετή, τον πήρε μαζί της στο δικό της σπίτι

Μια νεαρή γυναίκα στο Μπανγκλαντές αψήφισε τα έθιμα και τις παραδόσεις της υπερσυντηρητικής χώρας της, τολμώντας να αντιστρέψει τους ρόλους της νύφης και του γαμπρού στον γάμο της: η 19χρονη Χαντίζα Ακτερ Χούσι πήγε η ίδια στο σπίτι του αρραβωνιαστικού της και, μετά την τελετή, τον πήρε μαζί της στο δικό της σπίτι, ένα γεγονός που έφτασε να γίνει πρωτοσέλιδη είδηση στις εφημερίδες, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά παράδοση, ο γαμπρός είναι εκείνος που πηγαίνει στο σπίτι της γυναίκας, όπου γίνεται η τελετή και στη συνέχεια επιστρέφουν μαζί στο δικό του σπίτι.

Το Σάββατο, η Χαντίζα πήγε στο σπίτι του αρραβωνιαστικού της, του 27χρονου Ταρικούλ Ισλάμ, σε μια αγροτική περιοχή του Μεχερπούρ.

«Ναι, δεν είναι συνηθισμένο. Αλλά το έκανα και οι άλλες γυναίκες μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου», είπε σήμερα η νιόπαντρη Χαντίζα.
Ο Ταρικούλ Ισλάμ διευκρίνισε ότι οι συγγενείς και οι φίλοι τους δεν έφεραν αντιρρήσεις όταν έμαθαν το σχέδιό τους. «Το κάναμε στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις λόγω φύλου, για να έχουν ίσα δικαιώματα οι γυναίκες. Είμαι σίγουρος ότι ο γάμος μας θα δείξει ότι μια γυναίκα μπορεί να κάνει όσα και ένας άνδρας», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες από τη γαμήλια τελετή κυκλοφόρησαν ευρύτατα στο διαδίκτυο, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, σε αυτή τη συντηρητική μουσουλμανική χώρα των 168 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Είναι πράγματι μια μεγάλη πρωτιά για την κουλτούρα μας», έγραψε ο Σαντάκ Χασάν στον ιστότοπο της εφημερίδας Prothom Alo. Άλλοι σχολιαστές χαιρέτισαν το "θάρρος" της νεαρής γυναίκας ή δήλωναν ότι και αυτοί θέλουν να παντρευτούν με τον ίδιο τρόπο.

Δεν είδαν όλοι με καλό μάτι αυτήν την καταστρατήγηση των εθίμων. «Θα έπρεπε κάποιος να δείρει τους συγγενείς (των νεονύμφων) με παπούτσια», έγραψε ο Μοχάμαντ Άμπουλ Χασνάτ στον ιστότοπο του τηλεοπτικού καναλιού Channel 24.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 11:01

Σχετικά Άρθρα

  • Ταραχές στο Μπανγκλαντές: Περισσότερες από 500 συλλήψεις στην πρωτεύουσα
    Ταραχές στο Μπανγκλαντές: Περισσότερες από 500 συλλήψεις στην πρωτεύουσα

    Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ηγετών της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    «Τουλάχιστον 532 άνθρωποι συνελήφθησαν στον απόηχο των επεισοδίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ντάκα Φαρούκ Χοσεΐν. «Μεταξύ αυτών είναι ηγέτες του BNP», του Εθνικού Κόμματος του Μπαγκλαντές, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε.

    Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, με αίτημα να τροποποιηθεί το σύστημα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για τα παιδιά των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας απέναντι στο Πακιστάν. Η κοινωνική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική για την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα, η οποία αποδοκιμάζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας με το σύνθημα «Κάτω η δικτάτορας».

    Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους, σύμφωνα με το Reuters. Με βάση καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα στο Μπανγκλαντές.

    Την περασμένη εβδομάδα η Σεΐχ Χασίνα έριξε λάδι στη φωτιά, παραλληλίζοντας τους διαδηλωτές με τους «συνεργάτες» του Πακιστάν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού πολέμου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MONIRUL ALAM

  • Μπανγκλαντές: 14 νεκροί σε ναυάγιο με πρόσφυγες
    Μπανγκλαντές: 14 νεκροί σε ναυάγιο με πρόσφυγες

    Οι πρόσφυγες «παρασύρθηκαν από διακινητές» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της ακτοφυλακής

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι πνίγηκαν και άλλοι 70 διασώθηκαν όταν ναυάγησε στα ανοικτά του Μπανγκλαντές πλεούμενο που μετέφερε πρόσφυγες Ροχίνγκια που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Μαλαισία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

    «Μέχρι τώρα έχουμε ανασύρει 14 πτώματα και διασώσαμε 70 ανθρώπους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματικός της ακτοφυλακής Νάιμ ουλ Χακ, ενώ οι έρευνες βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη κοντά στο νησί Σεντ Μάρτιν, στον κόλπο της Βεγγάλης. Στο πλεούμενο που αναποδογύρισε επέβαιναν περίπου 130 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους του Μπανγκλαντές.

    Πολλοί Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ, που προσέφυγαν στο Μπανγκλαντές εξαιτίας του διωγμού της μουσουλμανικής μειονότητάς τους, προσπαθούν να σωθούν από τη μιζέρια και την απελπισία των γιγαντιαίων καταυλισμών προσφύγων πηγαίνοντας στη Μαλαισία προς αναζήτηση καλύτερης ζωής.

    Δύο πλεούμενα αναχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας από τις ακτή του Κοξ Μπαζάρ, στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, όπου στους καταυλισμούς προσφύγων συνωστίζονται σχεδόν ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια, δήλωσε ο Χαμιντούλ Ισλάμ, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

    Οι πρόσφυγες «παρασύρθηκαν από διακινητές» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φάισαλ Χάσαν Χαν, άλλος αξιωματικός της ακτοφυλακής.

    Από την περασμένη χρονιά, οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές έχουν συλλάβει πάνω από 500 Ροχίνγκια σε παραθαλάσσια χωριά και πάνω σε πλεούμενα καθώς ετοιμάζονταν να φύγουν για τη Μαλαισία, χώρα με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, όπου ζει ήδη μεγάλο μέρος της διασποράς των μειονοτικών.

    Η αστυνομία του Μπανγκλαντές εξάλλου σκότωσε τουλάχιστον επτά φερόμενους ως διακινητές ανθρώπων σε βίαια επεισόδια το 2019.

    Η μεταναστευτική ροή προς τη Μαλαισία αυξάνεται την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου, μετά τον μουσώνα, όταν η θάλασσα είναι πιο ασφαλής και μικρότερα αλιευτικά μπορούν θεωρητικά να κάνουν τον επικίνδυνο περίπλου προς ως τη Μαλαισία.

    Εκτιμάται ότι 25.000 Ροχίνγκια εγκατέλειψαν το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ το 2015 και αποπειράθηκαν να φθάσουν με πλεούμενα στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Εκατοντάδες εξ αυτών πνίγηκαν.

    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/HANNAH WALLACE BOWMAN HANDOUT

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ