Κόσμος

Έπεσε ένα ακόμα «τείχος»: Η Σαουδική Αραβία δίνει για πρώτη φορά τουριστική βίζα

Έπεσε ένα ακόμα «τείχος»: Η Σαουδική Αραβία δίνει για πρώτη φορά τουριστική βίζα

Το άνοιγμα στον... έξω κόσμο συνεχίζεται - Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν και να αθλούνται δημοσίως

Παγκοσμιοποίηση, Τραμπ, εσωστρέφεια, Σαουδική Αραβία, ισλαμικός νόμος, δικαιώματα, συμμαχίες... Είναι φορές που τα λόγια, οι έννοιες των λέξεων, δεν συμβαδίζουν με την πράξη. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Σαουδική Αραβία. Είναι η μεγαλύτερη σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ στην αραβική χερσόνησο. Των ΗΠΑ του Τραμπ, που δεν πιστεύει στην καλή έννοια της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή ενός ανοιχτού κόσμου σε όλους τους πολίτες, αλλά που στηρίζει το Ριάντ σε κάθε του ενέργεια, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι, την ίδια στιγμή που λαμβάνονται πρωτοφανείς αποφάσεις για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν και να αθλούνται, αλλά και την παροχή τουριστικής βίζας για πρώτη φορά στην ιστορία της αραβικής χώρας.

Το Ριάντ γκρέμισε ένα ακόμη «τείχος», ανακοινώντας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παρέχει τουριστικές βίζες σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν τις ομορφιές ενός «κλειστού» μέχρι πρότινος κόσμου. Η τουριστική βίζα θα αφορά 49 χώρες, οι οποίες θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η Σαουδική Αραβία έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα και η παροχή βίζας, δηλαδή το άνοιγμα των συνόρων της στον έξω κόσμο, είναι ένα από αυτά.

Έφτασε σε ένα αποδεκτό για τον σημερινό κόσμο επίπεδο; Η δολοφονία του Κασόγκι, οι εκτελέσεις κρατουμένων, ο βομβαρδισμός της Υεμένης και οι αποφάσεις του δικαστηρίου για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού, αποδεικνύουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά, μέχρι να πούμε ότι η μεγάλη αραβική χώρα συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο.
Μέχρι τον τελικό προορισμό, ωστόσο, ο κόσμος υποδέχεται με μεγάλη ικανοποίηση τόσο τα δικαιώματα που παρέχονται στις γυναίκες, όσο και το άνοιγμα των συνόρων με την παροχή τουριστικής βίζας.

Μέχρι χθες, το υπερσυντηρητικό σουνιτικό Βασίλειο εξέδιδε βίζες μόνο σε μουσουλμάνους προσκυνητές, ομογενείς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, και πρόσφατα σε θεατές αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων. Η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες του προγράμματος μεταρρυθμίσεων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «Όραμα 2030».

«Το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας σε ξένους τουρίστες είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας», δήλωσε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής επιτροπής τουρισμού, Αχμέντ αλ Χαντίμπ με ανακοίνωσή του.

Ο Χαντίμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι η αμπάγια (το παραδοσιακό ένδυμα που καλύπτει όλο το γυναικείο σώμα) δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες τουρίστριες, αλλά το σεμνό ντύσιμο είναι, όπως σε δημόσιες παραλίες. Πρόσθεσε ότι το αλκοόλ θα απαγορεύεται και για τους ξένους επισκέπτες, αναφέροντας πως: «Θα έχουμε αρκετούς τουρίστες που θα έρθουν στη Σαουδική Αραβία για να διασκεδάσουν άλλα πράγματα».
Το Ριάντ θα προσφέρει τουριστικές θεωρήσεις σε υπηκόους 49 κρατών. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο διαδικτυακά με κόστος περίπου 80 δολάρια και δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για ασυνόδευτες γυναίκες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Στους τουρίστες θα απαγορεύεται η πρόσβαση στις ιερότερες πόλεις των μουσουλμάνων Μέκκα και Μεδίνα.

Ο Χαντίμπ τόνισε πως το σουνιτικό Βασίλειο προσβλέπει στην προσέλευση τουριστών από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων.

Η Σαουδική Αραβία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να οικοδομήσει από το μηδέν μια τουριστική βιομηχανία.

Ωστόσο πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους πως οι καταγγελίες διεθνών οργανώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σουνιτικό Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της στυγνής δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πέρυσι, μπορεί να αποτρέψουν ξένους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα.

Το νέο μέτρο προσέλκυσης τουριστών έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν και οι οποίες κλόνισαν την παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup