Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 18:49

Η πρώτη αντίδραση του Άσαντ για τη Συρία: Θα απαντήσουμε στην τουρκική επιθετικότητα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η δήλωση του Σύρου προέδρου φτάνει μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας

Αντιμέτωπη με το τρίγωνο ΗΠΑ - Ρωσία - Συρία βρίσκεται η Τουρκία, με τον συριακό στρατό, ο οποίος φανερά υποστηρίζεται από τη Μόσχα, να «μπαίνει» στην στρατηγικής σημασίας και προπύργιο των Κούρδων πόλη Κομπάνι. Αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα φτάνουν και από το καθεστώς Άσαντ.

«Η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.
Καταγγέλλοντας την «επιθετικότητα» της Τουρκίας, ο Άσαντ υποσχέθηκε ότι η Συρία «θα απαντήσει σε αυτήν και θα την αντιμετωπίσει, σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή της συριακής επικράτειας και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου προέδρου, που μεταδόθηκαν από τους λογαριασμούς της προεδρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας, η οποία στοχοθετείται, από την 9η Οκτωβρίου, από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ υπογράμμισε ότι η Συρία απάντησε «στην θρασεία εισβολή» της Τουρκίας «σε πολλές περιοχές, πλήττοντας τους στρατιώτες της και τους τρομοκράτες της».

Συρία: Με ρωσικές «πλάτες» μπήκαν στο Κομπάνι οι δυνάμεις του Άσαντ

Στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι έχουν φτάσει οι ρωσικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ρώσοι διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρεια Συρία, ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν στην πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία. «Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου τεσσάρων-πέντε χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.
Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.

Εν τω μεταξύ, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα, όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge, στο πλαίσιο της απόσυρσης των δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.

Την ώρα που οι εξελίξεις «τρέχουν» στο πεδίο της μάχης, ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει... φωτιά στο διπλωματικό πεδίο. «Δεν έχει να κάνει με εμάς» δηλώνει απροκάλυπτα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στη Συρία και την επίθεση κατά των Κούρδων.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 18:56

Σχετικά Άρθρα

  • Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία - Βίντεο από τη στιγμή που βλήματα χτύπησαν τουρκική πόλη
    Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία - Βίντεο από τη στιγμή που βλήματα χτύπησαν τουρκική πόλη

    Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

    Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θερμό επεισόδιο σημειώνεται αυτή την ώρα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

    Βλήματα σε ναρκοθετημένη περιοχή - Οι τουρκικές δυνάμεις ανταποδίδουν με μπαράζ πυρών

    Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο βλήματα όλμου έπεσαν στη ναρκοθετημένη περιοχή των συνόρων κοντά στην τουρκική πόλη Κίλις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανταποδίδουν με μπαράζ πυρών πυροβολικού.

    Στην περιοχή έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μάχες σώμα με σώμα στο Λίβανο - Ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό
    Μάχες σώμα με σώμα στο Λίβανο - Ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό

    Πόλεμο σε διάφορα μέτωπα διεξάγει το Ισραήλ καθώς εκρήξεις συγκλόνισαν τη Δαμασκό της Συρίας με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες από το πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ. Το φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Sham FM αναφέρει ότι το χτύπημα είχε στόχο ένα διαμέρισμα σε τριώροφο κτίριο στη συνοικία Μεζέχ της πρωτεύουσας.

    Στο μεταξύ μάχες σώμα με σώμα δίνουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι μαχητές της Χεζμπολάχ στο μέτωπο του Λίβανο με το Τελ Αβίβ να θρηνεί ήδη την απώλεια οκτώ στρατιωτών, την ώρα που η ισραηλινή ηγεσία εξετάζει τα αντίποινα κατά του Ιράν μετά το κύμα πυραυλικών επίθεσων που εξεπέλυσε την Τρίτη (1/10) η Τεχεράνη, στέλνοντας ήδη το μήνυμα ότι θα είναι σκληρά.

    Μάλιστα οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να μην στοχοποιήσει το ίδιο ή εκ νέου το Ισραήλ.

    Γιατί η επιχείρηση στο Λίβανο δεν είναι περίπατος

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επτά ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε ο στρατός, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε οκτώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η απόφαση του Τελ Αβίβ να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση θα έχει τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι περίπατος.

    Πρόκειται για τους πρώτους ισραηλινούς νεκρούς σε μάχη που αναφέρθηκαν από την περιοχή, με τη Χεζμπολάχ να δηλώνει ότι μαχητές της συγκρούστηκαν με δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού (IDF) σε δύο συνοριακές πόλεις, τη Μαρούν Αλ Ρας και την Ανταϊσέ.

    Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου τους.

    «Θα ήθελα να στείλω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των ηρώων μας που έπεσαν σήμερα στο Λίβανο, μακάρι ο Θεός να τους εκδικηθεί και μακάρι η μνήμη τους να είναι ευλογία», τόνισε.

    «Βρισκόμαστε στη μέση ενός σκληρού πολέμου ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν, που επιδιώκει να μας καταστρέψει. Αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, «γιατί θα σταθούμε ενωμένοι, και με τη βοήθεια του Θεού - θα νικήσουμε μαζί».

    «Θα σώσουμε τους ομήρους μας στο νότο, θα επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά, θα εγγυηθούμε την αιωνιότητα του Ισραήλ», κατέληξε, αναφερόμενος στους επίσημους στόχους του πολέμου.

    Μαίνονται οι μάχες στο Λίβανο

    Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων των IDF επιχειρούν στο νότιο Λίβανο, αφού ο στρατός έστειλε χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες και πυροβολικό στα σύνορα.

    Ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν 400 μέτρα μέσα στο εδαφός του στα σύνορα και αποσύρθηκαν «μετά από σύντομο χρονικό διάστημα», η πρώτη επιβεβαίωση της εισβολής.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις που υποστηρίζονταν από αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν μαχητές σε «εμπλοκές από κοντινή απόσταση», χωρίς να πει πού.

    Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης που προωθούνταν προς ένα μεθοριακό χωριό, στον νότιο Λίβανο.

    Στην ανακοίνωσή του, το φιλοϊρανικό κίνημα αναφέρει ότι οι μαχητές του «κατέστρεψαν τρία ισραηλινά άρματα Merkava με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους» κοντά στο χωριό Μαρούν ελ Ρας.

    Σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων υπό τον Νετανιάχου

    Σύσκεψη κορυφής με κορυφαία στελέχη ασφαλείας είχε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου το μεσημέρι της Τετάρτης (2/10) ενώ όλη η υφήλιος περιμένει με αγωνία την απάντηση του Τελ Αβίβ στο χτύπημα της Τεχεράνης. Στη σύσκεψη μετείχαν οι επικεφαλής της Σιν Μπερ Ρόνεν Μπαρ, της Μοσάντ Ντέβιντ Μπαρνέα, του ισραηλινού Στρατού Χέρι Χαλεβί και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του Ισραήλ θα έχει σαν στόχο να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία στο Ιράν.

    Η αίσθηση που υπάρχει όπως αναφέρουν οι Times of Israel είναι ότι η απάντηση πρέπει να είναι «δυναμική» και να έρθει σύντομα.

    Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει αν το Ισραήλ θα χτυπήσει κατά τη διάρκεια του Ρος Ασανά της ισραηλινής Πρωτοχρονιάς από το βράδυ της Τετάρτης (2/10) μέχρι την Παρασκευή (4/10).

    Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα μια επιλογή, δήλωσε στο CNNi ένας πρώην ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος: «Ανταποκρίνεστε στην πρόθεση ή στα αποτελέσματα;»

    Η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει «κανένα απολύτως ενδιαφέρον για έναν ευρύτερο πόλεμο», δήλωσε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Φατεμέχ Μοχατζεράνι, προσθέτοντας ότι η χώρα συγκρατήθηκε μετά τη δολοφονία τον Ιούλιο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη «παρά τις απαιτήσεις» του λαού της να απαντήσει.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Συρία: Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι
    Συρία: Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι

    Έγιναν ταυτόχρονα με επιθέσεις drones από την Ιντλίμπ και το δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού

    Τουλάχιστον 36 Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, κατά πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    Από την πλευρά της, πηγή του επίσημου συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA στον στρατό αναφέρθηκε σε «νεκρούς και τραυματίες πολίτες και στρατιωτικούς» στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα περίχωρα της πόλης του Χαλεπιού.
    Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο διάφορες θέσεις στην επαρχία Χαλέπι και εξαπολύθηκαν περί τη 01:45 (τοπική ώρα· 00:45 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το υπουργείο.

    Έγιναν ταυτόχρονα με επιθέσεις drones από την Ιντλίμπ και το δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, που σύμφωνα με την ίδια πηγή διέπραξαν «τρομοκρατικές οργανώσεις» που έβαλαν στο στόχαστρο πολίτες στην πόλη Χαλέπι και τα περίχωρά της, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Οι επιθέσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα να γίνουν «μάρτυρες» (σ.σ. να χάσουν τη ζωή τους) ή να τραυματιστούν «πολίτες και στρατιωτικοί» και να υποστούν ζημιές «δημόσια και ιδιωτικές περιουσίες», πάντα σύμφωνα με τη Δαμασκό.

    Το υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε πιο συγκεκριμένο απολογισμό των θυμάτων, ούτε εξήγησε αν οι θάνατοι οφείλονταν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ή αυτούς των αντικαθεστωτικών.

    Χθες Πέμπτη δυο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στα περίχωρα της Δαμασκού, ανέφερε πάντως. Νωρίτερα, το υπουργείο έκανε λόγο για δυο τραυματίες στη συγκεκριμένη επιδρομή του Ισραήλ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Συρία: Ο τραγικός απολογισμός του εμφυλίου, που κρατά εδώ και 13 χρόνια - Πάνω από 500.000 νεκροί
    Συρία: Ο τραγικός απολογισμός του εμφυλίου, που κρατά εδώ και 13 χρόνια - Πάνω από 500.000 νεκροί

    Στις 15 Μαρτίου 2011 μια λαϊκή εξέγερση καταπνίγηκε βίαια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ

    Ο πόλεμος στη Συρία έχει αφήσει περισσότερους από 507.000 νεκρούς μέσα σε 13 χρόνια, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραμονή της 13ης επετείου από το ξέσπασμα του πολέμου που κατακερμάτισε και ρήμαξε τη χώρα προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
    Στις 15 Μαρτίου 2011 μια λαϊκή εξέγερση καταπνίγηκε βίαια από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η εξέγερση γρήγορα επεκτάθηκε και ο πόλεμος γενικεύτηκε και έγινε πιο περίπλοκος με τις παρεμβάσεις διεθνών κρατών και παραγόντων και την εισροή τζιχαντιστών στη χώρα από όλο τον κόσμο.
    Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, πάνω από 164.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 15.000 γυναίκες και 25.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί.
    Η ΜΚΟ εκτιμά ότι περισσότεροι από 343.000 μαχητές επίσης έχουν πέσει νεκροί στα πεδία μαχών, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών από τον συριακό στρατό, μαχητές από φιλοϊρανικές οργανώσεις, κουρδικές δυνάμεις και τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
    Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν μια αύξηση περίπου 4.000 θανάτων σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023. Οι γραμμές του μετώπου έχουν γενικά σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

    Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ελέγχει πλέον περίπου τα δύο τρίτα του συριακού εδάφους, χάρη στην καθοριστική στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας, του κύριου συμμάχου της Δαμασκού, καθώς και της Τεχεράνης.

    Μεγάλες περιοχές του βόρειου τμήματος της χώρας, ωστόσο, παραμένουν εκτός του ελέγχου των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 16,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια ή προστασία. Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι εσωτερικοί εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο καταστροφικός σεισμός που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2023 επέτεινε τα δεινά.
    Η Σουχαϊρ Ζακούτ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού με έδρα τη Δαμασκό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πόλεμος έχει «καταστροφικές συνέπειες» για τους Σύρους, προκαλώντας «ασύλληπτα δεινά».

    «Στη Συρία, μια ολόκληρη γενιά δεν ξέρει τίποτα άλλο εκτός από πόλεμο», είπε.

    Οι δυτικές κυρώσεις έχουν επιδεινώσει την οικονομική κρίση λόγω του πολέμου που έχει ρημάξει τις υποδομές της χώρας όπου το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Ανθρωπιστικές οργανώσεις εργάζονται «για να διατηρήσουν το ελάχιστο επίπεδο βασικών υπηρεσιών», όπως παροχή νερού και υπηρεσιών υγείας, ώστε «να μην καταρρεύσουν», δήλωσε η Ζακούτ.

    Οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια πολιτική πορεία για τη λήξη του πολέμου δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα και η Δαμασκός απέρριψαν τη διεξαγωγή συνομιλιών στη Γενεύη, όπου είχαν πραγματοποιηθεί διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένου της σύνταξης νέου Συντάγματος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ YAHYA NEMAH
  • Ένας χρόνος από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία - Συρία: Η πληγή μένει ανοιχτή
    Ένας χρόνος από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία - Συρία: Η πληγή μένει ανοιχτή

    Κάθε φορά που έρχεται στο μυαλό της κάποια εικόνα από τότε, το σώμα της τρέμει -έτσι όπως έτρεμε και το διαμέρισμά της τον Φεβρουάριο του 2023: Αυτή είναι η πραγματικότητα της Ελμάς Αμπντουλχάνι, έναν χρόνο μετά τον φονικό σεισμόστην Τουρκία. Και δεν είναι η μόνη.

    Εκείνο το πρωινό, ξύπνησε από τις φωνές του συζύγου της, που κλαίγοντας τής έλεγε: «Ελμάς, ξύπνα! Σώσε τον εαυτό σου».

    «Θυμάμαι μόνο τον φόβο και τη σύγχυση», λέει η 35χρονη Αμπντουλχάνι, σχεδόν δακρυσμένη καθώς το μυαλό της ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

    Ο σύζυγος της Ελμάς δεν επέζησε από τον πρώτο σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησε δεύτερος σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών αργότερα μέσα στην ημέρα και εκατοντάδες μετασεισμοί, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία στις 6 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

    Η Αμπντουλχάνι όμως τα κατάφερε και, από εκείνη την ημέρα, έχει να αντιμετωπίσει την ψυχική ταραχή που προκλήθηκε από την απώλεια του έρωτα της ζωής της και του σπιτιού τους στο Γκαζιαντέπ, μια πόλη στα νοτιοανατολικά, λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του φονικού σεισμού.

    Η σκληρή πραγματικότητα επαναφέρει πρωτόγονους μηχανισμούς άμυνας

    Οι σεισμοί δημιούργησαν αδιανόητο ψυχολογικό στρες στους επιζώντες όπως η Αμπντουλχάνι, από τους τραυματισμούς και τον διαρκή φόβο για τους μετασεισμούς, τις καταστροφές, τις μετεγκαταστάσεις και τους θανάτους γύρω τους.

    Λίγες εβδομάδες μετά την κάλυψη των φυσικών αναγκών έκτακτης ανάγκης, ομάδες εθελοντών ψυχολόγων και εργαζομένων σε ΜΚΟ που ασχολούνται με την ψυχική υγεία αναπτύχθηκαν σε όλη την περιοχή για να υποστηρίξουν τα θύματα και να τα βοηθήσουν να επεξεργαστούν το τραύμα τους.

    «Έχω ασχοληθεί και με άλλους σεισμούς και φυσικές καταστροφές στη χώρα μας, όπως ο σεισμός του 1999 στη Σμύρνη, αλλά αυτός ήταν διαφορετικός από κάθε άλλον», λέει η Χαγιάλ Ντεμιρτσί, ψυχοθεραπεύτρια από την ομάδα EMDR Trauma Recovery Group, η οποία έχει αναπτύξει ομάδες εργαζομένων ψυχικής υγείας σε καταυλισμούς με σκηνές, σε κοντέινερ, σε ξενοδοχεία και σε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

    Τις πρώτες εβδομάδες της αποστολής τους, η Ντεμιρτσί και περισσότεροι από 1.000 εθελοντές ψυχοθεραπευτές εργάστηκαν για να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να μειώσουν τις ακραίες αντιδράσεις των ανθρώπων και, μετά από λίγο καιρό, να δημιουργήσουν έναν υγιή θεραπευτικό δεσμό και να δουλέψουν αυτές τις αντιδράσεις.

    Η Ντεμιρτσί εξηγεί ότι όταν οι ομαλοί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων χάνονται, το μυαλό ενεργοποιεί τους πιο πρωτόγονους μηχανισμούς άμυνας για να αντιμετωπίσει μια σκληρή πραγματικότητα.

    «Υπήρξαν πάρα πολλές απώλειες μελών της οικογένειας, φίλων, μελών του σώματος, σπιτιών, πόλεων και ελπίδας για το μέλλον. Όταν αυτοί οι αμυντικοί μηχανισμοί είναι σε λειτουργία, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα και το άτομο αισθάνεται σαν να κινδυνεύει συνεχώς. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται ασφαλείς πουθενά και ποτέ, να τρώνε, να κοιμούνται ή να ικανοποιούν σωστά τις βασικές τους ανάγκες», λέει η ίδια στο Al Jazeera.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και όταν οι μετασεισμοί τελικά εξαφανίστηκαν, ένιωθαν ανήσυχοι για μήνες.

    «Ζούμε συνεχώς με τον φόβο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ξανά»

    «Παρόλο που το σπίτι της οικογένειάς μου κηρύχθηκε ασφαλές μία εβδομάδα μετά τον σεισμό, εξακολουθούσα να μην αισθάνομαι ασφαλής όταν έμενα μέσα», λέει ο Μερτ Οζγιουρτκάν, 22χρονος φοιτητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Γκαζιαντέπ.

    «Κοιτούσα συνεχώς τα μπουκάλια νερού για να δω αν το νερό κινείται ή τις λάμπες οροφής για να ελέγξω αν ταλαντεύονται ελαφρώς. Αυτό αύξησε τα επίπεδα άγχους μου και επηρέασε τους βαθμούς μου».

    Ενώ η περισσότερη υποστήριξη της ψυχικής υγείας σε κρίσεις επικεντρώνεται σε μια βραχυπρόθεσμη, επείγουσα προσέγγιση, η Ντεμιρτσί υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης της online συνεργασίας με τα θύματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ερεθίσματα και να περιοριστούν τα flashbacks για τη μείωση τυχόν συμπτωμάτων.

    Για ορισμένους, ο σεισμός άλλαξε ολόκληρο τον τρόπο ζωής. Η Νεσλιχάν Χικντονμέζ και ο σύζυγός της Αλί Οζασλάν άρχισαν να ζουν σε ένα τροχόσπιτο και κρατούσαν κοντά τους υπνόσακους για κάμπινγκ, επειδή δεν ένιωθαν πλέον ασφαλείς στο ίδιο τους το σπίτι.

    «Ο σεισμός επηρέασε πλήρως τον τρόπο ζωής μας. Δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ να εγκαταλείψουμε το καινούργιο μας σπίτι, αλλά ζούμε συνεχώς με τον φόβο ότι κάτι τέτοιου μεγέθους μπορεί να συμβεί ξανά».

    Οι επιπτώσεις στα παιδιά

    Αν οι ενήλικες θεωρούν τις επιπτώσεις καταστροφικές, για τα παιδιά που βρίσκονται σε πρώιμη ανάπτυξη η καταστροφή άφησε ανεξίτηλα σημάδια.

    Η Σαρέ Μπιτίρ, μαθήτρια της τετάρτης τάξης του δημοτικού σχολείου στο Γκαζιαντέπ, εξακολουθεί να έχει μαζί της την κούκλα της στο σχολείο, για παρηγοριά.

    «Είναι το πρώτο πράγμα που πήρα μαζί μου όταν φύγαμε από το σπίτι», λέει. «Μου κράτησε συντροφιά για τρεις μέρες, ενώ κοιμόμασταν στο αυτοκίνητό μας, επειδή το σπίτι μας δεν μας έκανε να νιώθουμε ασφαλείς. Μου δίνει αυτοπεποίθηση».

    Τα παιδιά είναι από τις πιο εκτεθειμένες ομάδες, λέει η κλινική ψυχολόγος Ζεϊνέπ Μπαχαντίρ, η οποία έχει εμπειρία στη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και εργάστηκε εθελοντικά για έξι εβδομάδες με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο ως διαδικτυακός ψυχολόγος έκτακτης ανάγκης για οικογένειες με μικρά παιδιά.

    Προσθέτει ότι είτε τα παιδιά έχουν πληγεί άμεσα είτε έχουν υποστεί δευτερογενές τραύμα, «μπορεί να κινδυνεύουν από συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες, όπως εφιάλτες και άγχος αποχωρισμού».

    Το άγχος αποχωρισμού έχει εμφανιστεί ειδικά στο σχολικό περιβάλλον. Όταν επέστρεψε στο σχολείο τον Σεπτέμβριο, η Σαρέ δεν ήθελε να μπει στην τάξη, φοβούμενη να αποχαιρετήσει τους γονείς της. Χρειάστηκε μια πολύ υπομονετική δασκάλα και φιλικούς συμμαθητές για να μπει μέσα, αν και, τις πρώτες εβδομάδες, δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί. Ορισμένα παιδιά απέφευγαν το σχολείο για αρκετές εβδομάδες.

    Σύμφωνα με την Μπαχαντίρ, ο φόβος μπορεί να διατηρηθεί στα παιδιά για πολύ καιρό μετά το πέρασμα του σεισμού, ο οποίος «μερικές φορές μπορεί να είναι παροδικός, αλλά μπορεί επίσης να μείνει στη ζωή τους για πάντα».

    Αναβιώνοντας το τραύμα του θανάτου και της απώλειας

    Η κατάσταση είναι χειρότερη για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία που κατέφυγαν εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, λέει η Γιάρα αλ-Ατράς, εργαζόμενη στον τομέα της ψυχικής υγείας στη ΜΚΟ INARA.

    Η αλ-Ατράς είναι υπεύθυνη για την ψυχολογική υποστήριξη των Σύρων που ζουν σε κοντέινερ και έχει βοηθήσει πολλούς που έχασαν τα σπίτια και τα παιδιά τους, κάτι που βίωσαν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πατρίδα τους.

    «Το να πρέπει να ξαναζήσουν το τραύμα του θανάτου, της απώλειας και του εκτοπισμού, καθώς και να συνειδητοποιήσουν ότι ο νέος τόπος που τους παρείχε ασφάλεια δεν είναι πλέον ασφαλής, ήταν το τελευταίο χτύπημα για όσους είχαν επιβιώσει από τη συριακή σύγκρουση», λέει.

    Η Αμπντουλχανί, η οποία βίωσε μια επίθεση στη γενέτειρά της, τη Χομς της Συρίας, λέει ότι οι σεισμοί ξύπνησαν ξανά τραύματα που νόμιζε ότι είχε ξεπεράσει.

    Δεν είχε αναζητήσει θεραπεία, ακόμη και μετά τον πόλεμο, αλλά η ανησυχία της καθώς πλησίαζε ο ένας χρόνος από τον σεισμό την έκανε τελικά να αναζητήσει βοήθεια πριν από περίπου δύο μήνες. Η Αμπντουλχανί ζει στην Κωνσταντινούπολη από τον Φεβρουάριο του 2023, μην μπορώντας να επιστρέψει στο Γκαζιαντέπ και να βιώσει ξανά το τραύμα της. Στη θεραπεία, ελπίζει να αντιμετωπίσει αυτόν τον φόβο και να μπορέσει τελικά να επιστρέψει σπίτι της.

    «Η κουλτούρα της ψυχοθεραπείας δεν είναι ακόμη κάτι γνωστό στην περιοχή μας, ειδικά στη ζώνη του σεισμού και στα χωριά, τα οποία όμως επλήγησαν περισσότερο», λέει η Ντεμιρτσί.

    Πολλοί είπαν πως δεν ήταν έτοιμοι για θεραπεία, αλλά οι εργαζόμενοι στα επείγοντα περιστατικά προσπάθησαν να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για τα τραύματά τους. «Εκείνοι που δεν λαμβάνουν υποστήριξη όταν η ψυχική τους υγεία είναι κλονισμένη μπορεί, μακροπρόθεσμα, να υποφέρουν από εθισμούς, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και των ναρκωτικών, από προβλήματα θυμού ή ακόμη και από σωματικά ζητήματα, όπως ινομυαλγία, ή ημικρανία», προσθέτει η Ντεμιρτσί.

    «Οι συνέπειες στο μέλλον θα μπορούσαν να είναι τόσο καταστροφικές όσο και ο ίδιος ο σεισμός».

    «Πώς μπορούμε να εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς χωρίς να χάσουμε το μυαλό μας;»

    Η συνεργασία της Ντεμιρτσί με τους επιζώντες θα συνεχιστεί για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια, το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι η θεραπευτική τους πορεία θα είναι αποτελεσματική.

    Καθώς οι μετασεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται, οι άνθρωποι λένε ότι η διαχείρισή τους ως μέρος της καθημερινής ζωής είναι η νέα τους κανονικότητα.

    Η Σονγκούλ Ντογκάν, η οποία μετακόμισε στο Γκαζιαντέπ μετά την καταστροφή του σπιτιού της από τον σεισμό του περασμένου έτους, επισκέφθηκε τη γενέτειρά της Μαλάτια στις 6 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, όταν ο σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών έπληξε την πόλη.

    «Δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε το έδαφος στο οποίο περπατάμε», λέει με πικρία. «Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε και να εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς χωρίς να χάσουμε το μυαλό μας;».

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ YAHYA NEMAH - SANA
  • Σεισμός 6ης Φεβρουαρίου 2023: Σχεδόν 60.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία
    Σεισμός 6ης Φεβρουαρίου 2023: Σχεδόν 60.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία

    Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023, που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, προκάλεσε τον θάνατο 53.537 ανθρώπων και τον τραυματισμό 107.213, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Με τους 1.414 θανάτους που καταγράφηκαν από επίσημες πηγές στις ελεγχόμενες από τη Δαμασκό περιοχές στη γειτονική Συρία, και τους πάνω από 4.500 που καταγράφηκαν σε περιοχές που δεν είναι στον έλεγχο της Δαμασκού, η καταστροφή προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 60.000 ανθρώπων.

    «Στους σεισμούς που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές χάσαμε 53.537 ζωές και 107.213 από τους πολίτες μας τραυματίστηκαν», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Αλί Γερλίκαγιά, περίπου ένα χρόνο μετά την καταστροφή.

    Ο προηγούμενος απολογισμός, που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο, έκανε λόγο για 50.783 νεκρούς και 107.204 τραυματίες.

    Ενώ οι αρχές δέχθηκαν έντονη κριτική από τους πολίτες για την έλλειψη αντίδρασης και τη βραδύτητα στην παροχή βοήθειας, ο υπουργός θέλησε να αναφερθεί στην οργάνωση της αρωγής. Μετά τον σεισμό, που σημειώθηκε στις 04.17 τοπική ώρα, η πρώτη βοήθεια εστάλη από τις 05.45 και στις 11.25 είχαν στηθεί οι πρώτες σκηνές, δήλωσε ο Γερλίκαγιά.

    Έντεκα τουρκικές επαρχίες επλήγησαν σε έκταση 120.000 τετραγ. χιλιομέτρων, θύμισε ο υπουργός, επηρεάζοντας με μικρότερη ή μεγαλύτερη σφοδρότητα 14 εκατ. συμπολίτες μας, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, 38.901 κτίρια υπέστησαν άμεσα καταστροφή από τις σεισμικές δονήσεις.

    Συνολικά αναπτύχθηκαν 650.000 μέλη ομάδων έκτακτης ανάγκης εκ των οποίων 11.500 απεστάλησαν από άλλες χώρες σε ένδειξη αλληλεγγύης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, τοποθετήθηκαν 645.000 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία 2,5 εκατ. ανθρώπων.

    Ένα χρόνο μετά, σχεδόν 700.000 πληγέντες συνεχίζουν να ζουν σε 414 οικισμούς-κοντέινερ, όπου έχουν τοποθετηθεί 215.224 μονάδες.

    Συνολικά, πάνω από 2,3 εκατ. κτίρια υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό, εκ των οποίων 60.421 κατεδαφίστηκαν ή πρόκειται να κατεδαφιστούν άμεσα. Το 91% από τα χαλάσματα έχει απομακρυνθεί.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταστροφή, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί αύριο στη Χατάι, την πλέον πληγείσα επαρχία κοντά στη Συρία, όπου θα παραδώσει συμβολικά τα κλειδιά 41.000 νέων διαμερισμάτων και 5.000 σπιτιών σε χωριά στους νέους ιδιοκτήτες, όπως ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ SEDAT SUNA

  • ΗΠΑ: Οριστική απόφαση Μπάιντεν για πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιράκ και Συρία
    ΗΠΑ: Οριστική απόφαση Μπάιντεν για πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιράκ και Συρία

    Tο «πράσινο φως» ώστε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εξαπολύσουν πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιρακ και Συρία, φέρεται να άναψε η Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τον Λευκό Οίκο, πλέον ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συμφώνησε ως προς την εκτέλεση των επιχειρήσεων, αφήνοντας στο Πεντάγωνο την απόφαση για το χρονικό σημείο των αποστολών.

    Οι καιρικές συνθήκες θα είναι μεταξύ των κριτηρίων που θα προσδιορίσουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι επιθέσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, καθώς οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πλήγματα σε κακές καιρικές συνθήκες, αλλά προτιμούν να έχουν καλύτερη ορατότητα επιλεγμένων στόχων ως προστασία από ακούσια χτυπήματα αμάχων στην περιοχή.

    Την είδηση μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους. Η αμερικανική κίνηση έρχεται μετά την επίθεση με drone που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, την περασμένη Κυριακή.

    Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ -οργάνωση που οποία πιστεύεται ότι περιέχει πολλές ομάδες που έχουν οπλιστεί, χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

    Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο CBS News πως ένα ακόμη drone καταρρίφθηκε τη νύχτα της Τετάρτης πάνω από τον Κόλπο του Άντεν, ενώ ένα εκρηκτικό θαλάσσιο drone καταστράφηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Anna Moneymaker POOL
  • Ισχυρή απάντηση Μπάιντεν στην επίθεση στην Ιορδανία εν μέσω φόβων για πόλεμο με το Ιράν
    Ισχυρή απάντηση Μπάιντεν στην επίθεση στην Ιορδανία εν μέσω φόβων για πόλεμο με το Ιράν

    Πιο ισχυρά από τις προηγούμενα αντίποινα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία θα είναι αυτά που θα δοθούν μετά τη φονική επίθεση με drone στην Ιορδανία που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους Αμερικανοί στρατιώτες ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί.

    Αυτό τόνισαν αξιωματούχοι στο CNNi αν και το Πεντάγωνο και ον Λευκός Οίκος είναι πολύ προσεκτικοί στον να μην δημοσιοποιούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να απαντήσει με τέτοιο τρόπο που οι επιθέσεις αυτές θα σταματήσουν. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές έχουν βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία πάνω από 160 φορές από τον Οκτώβριο και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ να χτυπήσουν απευθείας το εσωτερικό του Ιράν για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα.

    Ωστόσο, μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι το πώς θα απαντήσει τώρα στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος - την πιο θανατηφόρα επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από την εποχή της βομβιστικής επίθεσης στην Πύλη Άμπεϊ που σκότωσε 13 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών τις τελευταίες ημέρες της απόσυρσης από το Αφγανιστάν - χωρίς να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

    Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες αρκετές επιδρομές με στόχο αποθήκες όπλων ομάδων που έχουν δεσμούθς με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία. Μέχρι σήμερα, κανένα από αυτά τα πλήγματα δεν έχει αποθαρρύνει τους μαχητές, οι 165 επιθέσεις των οποίων έχουν τραυματίσει πάνω από 120 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στην περιοχή από τον Οκτώβριο.

    Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μαρκ Χέρτλινγκ δήλωσε ότι οι θάνατοι των μελών των αμερικανικών υπηρεσιών «σίγουρα ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή του προέδρου» και τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι αναλυτές αναμένουν μια πιο σθεναρή απάντηση που δεν θα περιορίζεται απαραίτητα σε μια χώρα ή μια ημέρα. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ να χτυπήσουν εντός του Ιράν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το περιβάλλον στη Μέση Ανατολή είναι τόσο επικίνδυνο όσο δεν ήταν στην περιοχή «τουλάχιστον από το 1973, και αναμφισβήτητα ακόμη και πριν από αυτό».

    Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ «θα μπορούσε να είναι πολυεπίπεδη, να έρθει σταδιακά και να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου».

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να αποφασίσει να χτυπήσει εκ νέου τις οργανώσεις στο Ιράκ, τη Συρία ή και τις δύο χώρες και θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει την ηγεσία πολιτοφυλακών της περιοχής. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση στις αρχές Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ στόχευσαν ένα ανώτερο στέλεχος της Harakat al-Nujaba, οργάνωσης με δεσμούς με το Ιράν που έχει επιτεθεί σε αμερικανικές δυνάμεις. Μια επιθετική κυβερνοεπίθεση είναι μια άλλη επιλογή, σημείωσαν αξιωματούχοι.

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσέχουν να μην είναι πολύ συγκεκριμένες για την προέλευση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή για το ποιοι μαχητές το εκτόξευσαν, προκειμένου να διατηρήσουν κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού όταν οι ΗΠΑ απαντήσουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν μόνο ότι η ομάδα Κατάιμπ Χεζμπολάχ φαίνεται να υποστήριξε το χτύπημα.

    «Δεν βγάζουμε τίποτα από το τραπέζι», δήλωσε στο CNNi αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας.

    «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν»

    Παρόλα αυτά, το χτύπημα του Ιράν είναι μια από τις λιγότερο πιθανές επιλογές σε αυτό το σημείο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν επανειλημμένα τη Δευτέρα (29/1) ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν, που θα ήταν το πιθανό αποτέλεσμα ενός αμερικανικού χτυπήματος εντός των συνόρων του.

    «Δεν επιδιώκουμε έναν πόλεμο με το Ιράν. Δεν επιδιώκουμε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNNi ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. «Στην πραγματικότητα, κάθε ενέργεια που έχει λάβει ο πρόεδρος έχει σχεδιαστεί για να αποκλιμακώσει, να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις».

    Αν και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Ιράν είναι τελικά υπεύθυνο για τις επιθέσεις, δεδομένης της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει η Τεχεράνη σε διάφορες οργανώσεις της περιοχής, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το Ιράν κατεύθυνε ρητά τη φονική επίθεση της Κυριακής ή την είχε ως σκοπό να κλιμακώσει σκόπιμα την κατάσταση εναντίον των ΗΠΑ, δήλωσαν στο CNNi πολλές πηγές.

    Η ιρανική κυβέρνηση έχει επίσης αρνηθεί την εμπλοκή της.

    «Δεν νομίζω ότι αυτό είχε ως σκοπό την κλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι ο ίδιος τύπος επίθεσης που έχουν κάνει 163 φορές στο παρελθόν και στις 164 στάθηκαν τυχεροί».

    Η επίθεση έφερε πολλά κοινά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα 160 και πλέον χτυπήματα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές, δήλωσαν αξιωματούχοι - με τη μόνη διαφορά ότι αυτή η επίθεση χτύπησε με επιτυχία ένα κοντέινερ στέγασης στην αμερικανική βάση, που ονομάζεται Πύργος 22, νωρίς την Κυριακή, όταν τα μέλη των υπηρεσιών ήταν ακόμη στα κρεβάτια τους και είχαν ελάχιστο χρόνο για να εκκενώσουν.

    Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε επίσης χαμηλά, γεγονός που ενδεχομένως του επέτρεψε να αποφύγει την αεράμυνα της βάσης ενώ η προσέγγιση έγινε περίπου την ίδια στιγμή που ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επέστρεφε από αποστολή. Αυτό πιθανότατα προκάλεσε σύγχυση και μπορεί να καθυστέρησε την απάντηση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    «Γνωρίζουμε ότι αυτές οι ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν, και ως εκ τούτου έχουν τα αποτυπώματά τους σε αυτό, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα όσον αφορά το ποιος το κατεύθυνε», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

    Παρόλα αυτά, αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν μέσω αναλογικών και περιορισμένων αντιποίνων, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του, δήλωσε ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

    «Εάν όλα είναι σκόπιμα και αναλογικά, δημιουργείται κίνητρο για τους ανθρώπους να φτάσουν μέχρι την κόκκινη γραμμή και να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν ακριβώς πού είναι αυτή η κόκκινη γραμμή», δήλωσε στο CNNi.

    Το Ιράν έχει ξοδέψει χρόνια δημιουργώντας δεσμούς στην περιοχή, από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι τους Χούθι στην Υεμένη και ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει αυτές τις οργανώσεις ανεπίσημα γνωστές ως «άξονας της αντίστασης», με χρήματα, όπλα, εκπαίδευση και προμήθειες, καθώς επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από την περιοχή.

    Αυτές είναι κατά κάποιο τρόπο κινήσεις νίκης για το Ιράν.

    «Κάθε μήνυμα που βλέπετε μιλάει για τον φόβο της κλιμάκωσης από την κυβέρνηση», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. «Καταφέραμε να αποτρέψουμε τους εαυτούς μας εδώ», πρόσθεσε.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς