Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 16:54

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια: Ο Ζάεφ σκέφτεται να παραιτηθεί

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αναταραχή στα Σκόπια μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων – «Συγκάλεσα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών» είπε ο πρόεδρος σε διάγγελμά του – Αναμένονται παραιτήσεις υπουργών - Για «ιστορικό λάθος» έκανε λάθος ο Γιούνκερ

Σε πολιτική αναταραχή βρίσκονται τα Σκόπια, μετά την άρνηση της ΕΕ να δώσει ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων,ο Ζόραν Ζάεφ , που γύρισε στα Σκόπια πριν το τέλος της Συνόδου Κορυφής, βρίσκεται σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις και σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ πιθανές θεωρούνται και οι παραιτήσεις και άλλων μελών της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζάεφ ένιωσε έντονη απογοήτευση με την επιλογή των Βρυξελλών, που δεν εκτίμησαν όπως έπρεπε τους συμβιβασμούς που έκανε στην επίλυση διαφορών, αλλά ούτε και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε.

Την ίδια ώρα, μέλη του κόμματος φέρεται ότι επιδιώκουν να προλάβουν μια παραίτηση Ζάεφ και να τον μεταπείσουν από το να παραιτηθεί. Παράλληλα, άλλα μέλη της κυβέρνησης με πόστα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση επίσης θέλουν να παραιτηθούν.

Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει εάν τυχόν παραίτηση του Ζάεφ θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Πενταρόφσκι, που μπορεί να την αναθέσει σε κάποιον άλλον. Πάντως η κυβέρνηση αρνείται να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύδει τις φήμες.

«Δεν είναι ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς»

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, απηύθυνε διάγγελμα και ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι η στιγμή για «απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».

«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες προσδοκίες μας και δεν αντιστοιχούν σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΕ. Ενώ είμαστε απογοητευμένoi, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα», έγραψε ο πρόεδρος των Σκοπίων.
Ο Πενταρόφσκι τόνισε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε δικαίωμα να είμαστε μέρος του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, στο μήνυμά του επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές στο νομικό σύστημα, καθώς και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο.

«Έχω προσκαλέσει τους ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων να αφήσουν πίσω τα συμφέροντά τους και να επιβεβαιώσουν το όραμά μας για το μέλλον της χώρας. Τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε την ενότητα γύρω από τους στρατηγικούς μας στόχους», ανέφερε.

Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται μετά το «όχι» Γαλλίας και Ολλανδίας στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αναβάλλουν το ζήτημα για τον Μάιο.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Την άρνηση της ΕΕ να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τίρανα και Σκόπια επέκρινε τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος», όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ, που κάλεσε τις δύο χώρες να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 21:15

Σχετικά Άρθρα

  • Τσίπρας και Ζάεφ βράβευσαν τον Νίμιτς - «Να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»
    Τσίπρας και Ζάεφ βράβευσαν τον Νίμιτς - «Να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

    Στον Μάθιου Νίμιτς, τον Ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019) απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρώτη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν -σήμερα και αύριο στο Ωδείο Αθηνών-, το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ.

    Σε μια ειδική τελετή στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, απένειμαν το βραβείο στον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του έκανε έκκληση «σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν την συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση».

    Είχε προηγηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε μεγάλη τιμή του το γεγονός ότι έλαβε αυτό το βραβείο και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ και τους πρώην ΥΠΕΞ των δύο χωρών «που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία». Ευχαρίστησε και τους ΓΓ του ΟΗΕ που τον στήριξαν (Κόφι Αναν, Μπαν Κι Μουν, Αντόνιο Γκουτέρες) στην 20ετή προσπάθεια του και κυρίως τους λαούς των δύο χωρών, όπως είπε. «Η μεγαλύτερη συνεισφορά η δική μου ήταν ότι παρέμεινα εκεί για 20 χρόνια και εργάστηκα πάνω στο πρόβλημα και θα πω ότι για έναν διαμεσολαβητή τα πρώτα 18 χρόνια άκουγα τα δύο μέρη, ίσως τα τελευταία δύο χρόνια να συνεισέφερα κάτι», «ο κύριος ρόλος που έπαιξα ήταν να ακούω τα δύο μέρη, να προσπαθώ να διατηρήσω την εμπιστοσύνη τους, να κατανοώ τις ανησυχίες τους και να βοηθώ να εξερευνούν λύσεις».

    Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή». Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως «οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ' τις δύο πλευρές να πουν "αν ήμουν εγώ εκεί θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά", αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί», φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρη των Ηνωμένων Εθνών».

    Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι συμβιβασμοί «και επειδή είναι συμβιβασμοί είναι ατελής και οι άνθρωποι μπορούν πάντα να βρουν κάποια σημεία αρνητικά, αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές τις συμφωνίες». «Αυτές οι συμφωνίες είναι το πλαίσιο του πολιτισμού μας, αν δεν τις ακολουθήσουμε, αν δεν την σεβόμαστε τότε αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση λοιπόν σήμερα προς όλους, όλες οι πλευρές, να μην υπονομεύουν αυτές τις συμφωνίες και ιδιαιτέρως τη συμφωνία των Πρεσπών. Ζούμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή, ζούμε στον πραγματικό κόσμο και στον πραγματικό κόσμο έχουμε συμφωνίες που βρίσκονται εκεί ώστε αυτοί που είναι στην εξουσία να τις ακολουθούν», ανέφερε σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της διοργάνωσης.

    Σχολίασε ότι «δεν ζούμε στο Metaverse» όπου είναι ωραία, «αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις τα γυαλιά (σ.σ. της εικονικής πραγματικότητας) και να επιστρέψεις στο πραγματικό κόσμο, ο όποιος έχει πραγματικούς κινδύνους». «Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

    Στη διάσκεψη παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Τσίπρας - Ζάεφ: Κοινή παρέμβαση για μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς
    Τσίπρας - Ζάεφ: Κοινή παρέμβαση για μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς

    Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο Ωδείο Αθηνών

    «Καθώς η Ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς - και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί - ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση» τονίζουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στο κοινό άρθρο που υπογράφουν στο euractiv.gr.

    Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και λίγες μέρες μετά την νίκη της δεξιάς στη Βόρεια Μακεδονία που την θέτει σε αμφισβήτηση, οι δύο ηγέτες που σφράγισαν την ειρήνη και την ανάπτυξη μέσα από την Συμφωνία, τονίζουν ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκλιση.

    «Η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου όπου θα συμμετέχουν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στο άρθρο τους υπογραμμίζουν ότι «ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος».

    Αναλυτικά, το κοινό άρθρο που υπογράφουν Τσίπρας και Ζάεφ αναφέρει:

    «Για σχεδόν 30 χρόνια, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι δύο χώρες μας ήταν διχασμένες λόγω του «ονοματολογικού», γεγονός που όχι μόνον εμπόδισε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας, αλλά και αποδυνάμωσε την περιφερειακή σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης το 2003 επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ωστόσο, μέχρι το 2014 αυτή η δυναμική χάθηκε και η διαδικασία διεύρυνσης πάγωσε επίσημα για πέντε χρόνια. Η επιρροή και ο ρόλος της ΕΕ στην περιοχή διαβρώθηκαν, αφήνοντας χώρο να ενεργοποιηθούν επικίνδυνοι κρατικοί και μη κρατικοί φορείς με επικίνδυνες ατζέντες. Σε αυτό το πολιτικό κενό, οι χώρες της περιοχής κλήθηκαν να διαχειριστούν τη σοβαρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πάνω από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να διασχίζουν τη βαλκανική οδό, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν τη μία πολιτική κρίση μετά την άλλη.

    Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018, συμφωνήσαμε σε μερικά θεμελιώδη σημεία: Ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ότι οι λαοί μας και η περιοχή, άξιζαν κάτι καλύτερο από το να εγκλωβιστούν βαθύτερα σε έναν φαύλο κύκλο αστάθειας και εθνικισμού. Ότι ο στόχος μας δεν θα ήταν να προσποιηθούμε ότι διαπραγματευόμαστε, να αποτύχουμε και στη συνέχεια να επιδιώξουμε να κερδίσουμε το blame game, όπως είχαμε δει άλλους να κάνουν. Αποφασίσαμε ότι οι διαπραγματευτές μας δεν θα έφευγαν από την αίθουσα μέχρι να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που θα έπρεπε να επωμιστούμε οι ίδιοι.

    Σε αυτήν τη βάση, δώσαμε εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών μας, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Όπως αναμενόταν, αντιμετωπίσαμε έντονες αντιδράσεις από τις συντηρητικές αντιπολιτεύσεις στις χώρες μας - τον σημερινό Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Παρόλα αυτά, καταλήξαμε σε μια συμφωνία που βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό των εθνικών μας θέσεων, έθεσε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας και χαιρετίστηκε στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ως η σημαντικότερη και η πιο επιτυχημένη διπλωματική πρωτοβουλία για την ειρήνη εδώ και χρόνια.

    Η Συμφωνία έδωσε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αποκατέστησε τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή και ανέδειξε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Επιπλέον, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στην επίλυση συγκρούσεων, ιδίως δεδομένου ότι η Συμφωνία αναγνωρίστηκε επίσημα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κυρίως, απέδειξε ότι ακόμη και όταν το φορτίο της ιστορίας είναι βαρύ, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και η προοπτική για λύση. Ο τόπος των Πρεσπών -κάποτε μια περιοχή που σπαράχθηκε από τον πιο βίαιο εμφύλιο στην Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες πριν από 75 χρόνια- σήμερα στέκεται ως σύμβολο ειρήνης - όχι σύγκρουσης. Ως σύμβολο ελπίδας αντί για πόνου.

    Ωστόσο, τα τελευταία έξι χρόνια δεν είδαμε τις εξελίξεις που ελπίζαμε. Η ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας πάγωσε, πρώτα από τη Γαλλία και τα τελευταία χρόνια από τη Βουλγαρία. Οι εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνονται καθώς η διαδικασία των Βρυξελλών παραμένει στάσιμη και η ρητορική στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γίνεται όλο και πιο επιθετική. Η δυναμική της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια διατρέχει υψηλό κίνδυνο και δεν φαίνεται να ενισχύεται, ακόμη και με την απόφαση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία ή να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στο Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν από τα Δυτικά Βαλκάνια, απογοητευμένοι όχι μόνο από τις ηγεσίες τους, αλλά και από την αδυναμία ή την απροθυμία της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

    Σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων ανταγωνισμών, περιφερειακής αστάθειας και συγκρούσεων, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ως δύναμη που υποστηρίζει ενεργά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου, όπου κι αν αυτές βρίσκονται υπό απειλή. Ωστόσο, μπορεί να καταστεί ισχυρή διεθνής διπλωματική δύναμη μόνον αν είναι αξιόπιστη πρώτα στη δική της γειτονιά.

    Μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, η νέα ηγεσία προέβη σε προκλητικές δηλώσεις, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών. Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκληση. Η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά.

    Ταυτόχρονα, εάν η Συμφωνία τηρηθεί πλήρως, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της κάθε προσέγγιση «business-as-usual» που έχουμε δει τα τελευταία έξι χρόνια και να υιοθετήσει μια ενεργητική, σταδιακή προσέγγιση στη διεύρυνση, όπως προτείνεται από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικούς. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλες τις χώρες της περιοχής, ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών έχει οφέλη για τους λαούς των Βαλκανίων και τις ηγεσίες τους. Ότι οι θυσίες ανταμείβονται και δεν αγνοούνται κυνικά.

    Καθώς η ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς -και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί- ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ενότητας δεν θα είναι αρκετή. Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος. Η απόφαση έκδοσης κοινού χρέους για τη συγχρηματοδότηση του Next Generation EU, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους σκέψης.

    Σε αυτό το πνεύμα, στις 17-18 Ιουνίου 2024, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, τα Ινστιτούτα μας θα εγκαινιάσουν τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στην Αθήνα, φιλοξενώντας εξέχοντες κυβερνητικούς ηγέτες και αξιωματούχους, από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας θα είναι να στηρίξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας και να αναδείξουμε την ευθύνη της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουμε έναν ειλικρινή και προωθητικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και της περιοχής - μια συζήτηση που είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ δεδομένης της ανόδου της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, όπως και της εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ ANDREA BONETTI
  • Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων
    Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων

    Παρά τα σαφή μηνύματα από Μητσοτάκη και Βρυξέλλες για τον κίνδυνο εκτροπής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας της, η Σιλιάνοφσκα ελπίζει στη στήριξη του ποντίφικα

    Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Γκορνάντα Σιλιάνοφσκα προς την Αθήνα και οι κουτοπονηρτιές της για να μην εφαρμόζει στην πράξη τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε σήμερα με τον ποντίφικα στο Βατικανό και σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο εκ μέρους όλων των Μακεδόνων πολιτών (!) για τη σταθερή υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    «Ήταν τιμή μου να γνωρίσω τον Ποντίφικα σήμερα. Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για την αποφασιστικότητά του να επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και να υπερασπίζεται τους φτωχούς του κόσμου. Εκ μέρους όλων των πολιτών της Μακεδονίας τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρει χαρκατηριστικά η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας η οποία θα έπρεπε να μιλήσει εκ μέρους των «πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (citizens of the republic of North Macedonia).

    Δείτε την ανάρτησή της

    Στα αξιοσημείωτα της ανάρτησης που έκανε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι εμφανίζεται να κόπτεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, την οποία τορπιλίζει στην πράξη με την αδιαφορία της για τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα από τη Δυτική Μακεδονία ξεκαθάρισε ότι ο ευρωπαικός δρόμος της γειτονικής χώρας θα παραμέινει κλειστός όσο η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει να μην εφαρμόζει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κίνήθηκε σήμερα και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η ηγεσία του @VMRO_DPMNE θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμευτικές διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών & να χρησιμοποιεί με συνέπεια το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για εμάς ως @EPP. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει & η ΕΕ δεν θα το αποδεχτεί αυτό» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Μ. Βέμπερ προς τα Σκόπια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το VMRO-DPMNE το οποίο κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος.

    Οι κουτοπονηριές στην ιστοσελίδα της

    Η νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα έρχεται μια ημέρα μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, σύμφωνα με τις οποίες στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

    Για να βρει, δε, κανείς τη συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», πρέπει να αναζητήσει την περιγραφή της χώρας στην κατηγορία "MK", όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

    Παράλληλα στην κατηγορία "Πρόεδρος" αναφέρεται επίσης απλά ο όρος χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης ενώ στην ενημέρωση για συναντήσεις της Σιλιάνοφσκα με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι «η Πρόεδρος είχε συναντήσεις».
    Το μήνυμα Μητσοτάκη

    Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σταματήσει τις λεκτικές προκλήσεις και την έμπρακτη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Μιλώντας στη Φλώρινα ο πρωθυπουργός ανέφερε ρητά ότι αν η νέα ηγεσία των Σκοπίων επιμείνει στην προκλητική ρητορική τότε ο ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός.

    «Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Georgi Licovski

  • Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Στήριξη στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
    Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Στήριξη στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

    Τι συζήτησαν

    Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

    Επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

    Και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία: Τετ α τετ με Ζάεφ
    Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία: Τετ α τετ με Ζάεφ

    Η φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Με ανάρτηση του στο «Χ» ο πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, καλωσόρισε τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη Στρούμιτσα, την πόλη καταγωγής του.

    «Καλωσόρισμα στη Στρούμιτσα για τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα που με επισκέπτεται σήμερα ιδιωτικά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που η φιλία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας και η φιλία μου με τον Αλέξη Τσίπρα μετατρέπονται σε μόνιμες και πολύτιμες αξίες», έγραψε στην ανάρτηση του ο Ζάεφ που συνοδεύεται από φωτογραφία των δυο τους.

    Σε επικοινωνία του iEidiseis με τον Ζόραν Ζάεφ για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του Βορειομακεδόνα πρώην Πρωθυπουργού, μας είπε ότι είναι μια ιδιωτική επίσκεψη που άργησε πολύ, ενώ στην ερώτηση αν θα κεράσει στον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σλίβοβιτσα ρακία, απάντησε «φυσικά».

    Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2022, όταν κεντρικός προσκεκλημένος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής του για να ανταποδώσει τη φιλοξενία.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια κι ένας τραυματίας οπαδός της Λέφσκι Σόφιας από μαχαίρωμα (video)
    Σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια κι ένας τραυματίας οπαδός της Λέφσκι Σόφιας από μαχαίρωμα (video)

    Σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Σκοπίων νοσηλεύεται οπαδός της Λέφσκι Σόφιας, ο οποίος μαχαιρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/7) από οπαδούς της Σκούπι λίγες ώρες πριν απ' το ματς για τον β' γύρο του Conference League που χαρακτηρίστηκε ως υψηλής επικινδυνότητας.

    Παρ' όλα αυτά δεν υπήρξε απαγόρευση μετακινήσεων, οι Βούλγαροι πήραν 1.600 εισιτήρια και ταξίδεψαν οδικώς για τη Β. Μακεδονία. Δύο αυτοκίνητα με πινακίδες Βουλγαρίας όμως πέρασαν από γειτονιά, όπου συχνάζουν οπαδοί της Σκούπι και δέχθηκαν άγρια επίθεση. Χούλιγκαν της γηπεδούχου ομάδας έσπασαν τα αυτοκίνητα, πρόλαβαν και κατέβασαν απ' το ένα όχημα έναν οπαδό της Λέφσκι τον οποίο μαχαίρωσαν. Ο νεαρός Βούλγαρος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

    Πριν από τη σέντρα του ματς, συμπατριώτες του οπαδοί της Λέφσκι επιχείρησαν να βγουν μαζικά από το γήπεδο. Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία με αποτέλεσμα τη σύλληψη δεκάδων οπαδών.

    «Μας επιτέθηκε μια ομάδα 20 ατόμων, ταξιδεύαμε με δύο αμάξια, το παιδί που μαχαιρώθηκε ήταν στο πίσω αμάξι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται» τόνισε φίλαθλος της Λέφσκι που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διπλωματία των αγωγών από Δένδια στα Βαλκάνια - Τι κρύβεται πίσω από την κινητικότητα του υπουργού Εξωτερικών
    Διπλωματία των αγωγών από Δένδια στα Βαλκάνια - Τι κρύβεται πίσω από την κινητικότητα του υπουργού Εξωτερικών

    Η σύνδεση Βελιγραδίου, Πρίστινας και Τιράνων με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την πλωτή μονάδα στην Αλεξανδρούπολη και διαμέσου της Θεσσαλονίκης στα Σκόπια και από κει η προώθησή του στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν, μεταξύ άλλλων ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του στη Σερβία, το Κόσοβο και τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η προοπτική διασύνδεσης της Βαλκανικής με τον πετρελαιαγωγό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια ο οποίος αναμένεται να επαναλειτουργήσει σύντομα.

    Πρόκειται για τρία βασικά ενεργειακά όπλα της χώρας μας τα οποία η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευθεί προκειμένου να προχωρήσουν τα πρότζεκτ και να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Να μετατραπεί δηλαδή η Ελλάδα σε ένα βασικό σημείο από το οποίο θα περνάνε διαφορετικοί ενεργειακοί πόροι για να διαφοροποιείται η Ευρώπη και να μην υπάρχει εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Όσο διακλαδώνεται αυτή η ιστορία αυξάνεται και ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας» εξηγούσαν στο ethnos.gr έμπειροι αναλυτές.

    Έρχονται τριμερείς συναντήσεις το 2023 στα Βαλκάνια

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξουν οι συγκεκριμένες ενεργειακές επενδύσεις είναι η διασφάλιση της ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή, μια παράμετρος η οποία τέθηκε από την ελληνική πλευρά τόσο στη Σερβία όσο και στο Κόσοβο. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, μεταξύ Δένδια και Βούτσιτς να πραγματοποιηθούν δύο τριμερείς συναντήσεις εντός του 2023 μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας-Σερβίας-Αλβανίας για να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της περιοχής.

    Ενδιαφέρον των Σέρβων για υγροποιημένο φυσικό αέριο από Αλεξανδρούπολη

    Ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τους ομολόγους του όλα τα πιθανά σενάρια για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ενεργειακών επενδύσεων όπως και τον τρόπο μεταφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι να υπάρχει διαφοροποίηση των πηγών δεδομένου ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο προέρχεται μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι Σέρβοι για τους διασυνδετήριους αγωγούς είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις τον Σεπτέμβριο από τον πρώην Σέρβο ΥΠΕΞ Νίκολα Σελάκοβιτς στο Βελιγράδι ο οποίος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του Βελιγραδίου είναι η ενεργειακή διαφοροποίηση του. Ο Σέρβος Υπουργός Ενέργειας έχει ήδη επισκεφτεί τρεις φορές την Αλεξανδρούπολη και τα ενεργειακά πρότζεκτ στην περιοχή. Η σερβική στάση επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον νέο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάσιτς με τους Σέρβους να δείχνουν ενδιαφέρον για τον πλωτό τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη.
    Στο τραπέζι και ο πετρελαιαγωγός που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια

    Με δεδομένο ότι η Σερβία δεν μπορεί πλέον να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο μέσω του πετρελαιαγωγού «Janaf» λόγω του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ από τις 5 Δεκεμβρίου αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον για τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.

    H ΒΑΡΔΑΞ ΑΕ, εταιρεία που λειτουργεί τον πετρελαιαγωγό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, υπέβαλε αίτημα αρχές Δεκεμβρίου (6/12) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να λάβει άδεια για την επαναλειτουργία του αγωγού, ο οποίος από το 2013 παραμένει ανενεργός. Ο αγωγός έχει καθαριστεί -καθώς δεν χρησιμοποιείται πια για μεταφορά αργού- και σε περίπτωση επαναλειτουργίας του θα μεταφέρει στη Βόρεια Μακεδονία προϊόντα πετρελαιοειδών.

    Η επθυμία του αμερικανικού παράγοντα και η αντίρρηση Βούτσιτς

    Επιθυμία του αμερικανικού και γερμανικού παράγοντα είναι ο πετρελαιαγωγός να κατευθυνθεί από κει προς το Κόσοβο, στέλνοντας ένα πολιτικό μήνυμα στήριξης στην Πρίστινα. Ενστάσεις, ωστόσο, για μια τέτοια εξέλιξη διατύπωσε η σερβική πλευρά στον Νίκο Δένδια, υπογραμμίζοντας στον ελληννικόυπουργό ότι ο συγκεκριμένος πετρελαιαγωγός θα πρέπει να κατευθυνθεί πρώτα προς το Βελιγράδι, λαμβάνοντας υπόψιν οικονομικά κριτήρια.

    Μια άλλη σημαντική ενεργειακή παράμετρος που συζητήθηκε είναι και το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας και της διασύνδεσης που θα γίνει μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μεταφορά ρεύματος μέσω υπόγειων καλωδίων από καθαρές πηγές ενέργειας. Ένα μέρος αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται για βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα και ένα μέρος θα εξάγεται προς το βορρά. Η Ελλάδα, άλλωστε έκανε εξαγωγή ρεύματος στέλνοντας σημαντικές ποσότητες το περασμένο καλοκαίρι προς την Βόρεια Μακεδονία, αποτελώντας ένα πρώτο πείραμα ενόψει περαιτέρω επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα το οποίο θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα Αθήνα και Βαλκάνια.

    Ανησυχία Αθήνας για την παρατεταμένη ένταση στο βόρειο Κόσοβο

    Πέρα από την προώθηση της ενεργειακής ατζέντας η ανησυχία της ελληνικής πλευράς για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο ήταν ακόμη ένας άξονας του ταξιδιού Δένδια στην περιοχή. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η ελληνική πλευρά στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας είναι και η τοποθέτηση από το καλοκαίρι από τον κ. Δένδια ειδικής απεσταλμένης για τα Δυτικά Βαλκάνια της κ. Σοφίας Γραμματά. Η τελευταία ήταν παρούσα σε όλες τις συναντήσεις Δένδια σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Η ελληνική πλευρά συντάσσεται πίσω από όλες τις προσπάθειες του του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Μίροσλαβ Λάιτσακ και του Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

    Η Τουρκία στέλνει στο Κόσσβο drones Bayraktar μετά την επίσκεψη Δένδια

    Η Κοσοβάρα υπουργός Εξωτερικών Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία της για ακόμη μεγαλύτερη ανάμειξη της Ελλάδας στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα εμπλοκή της χώρας μας πολύτιμη. Ενδεικτικό της ελληνικής κινητικότητας στην περιοχή είναι και το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε την περιοχή τον Ιούνιο, ενώ, όπως είπε, η Κοσαβάρα ομόλογός του είναι ο μόνος ΥΠΕΞ που επισκέφτηκε τόσες πολλές φορές το Κόσοβο. Παρενέργεια της επίσκεψης Δένδια στο Κόσοβο είναι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ethnos.gr και η ανακοίνωση του Κοσοβάρου υπουργού Άμυνας για αγορά drones Bayraktar μία μέρα μετά την παρουσία Δένδια στην Πρίστινα.

    Στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

    Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε την θέση της Αθήνας για ένταξη του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στην ΕΕ με τον δεσμευτικό όρο να προχωρήσει ο διάλογος Σερβίας-Κοσσόβου. «Όταν τα βρείτε, θα σταθούμε δίπλα σας στον ευρωπαϊκό δρόμο» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

    Η κινητικότητα Δένδια στα Δυτικά Βαλκάνια έχει και ως στόχο να μην νιώσουν οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες εκεί ότι υπάρχει κόπωση και η ΕΕ τους έχει βάλει στο περιθώριο. Μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε ελεύθερο χώρο σε διάφορους άλλους να παρέμβουν και να τους δώσουν ψευδείς προοπτικές.

    Πέρα, όμως, από τις διμερείς επαφές με τους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας είχε προσωπικές επαφές και με τους αρχηγούς κρατών. Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς φιλοξένησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο σπίτι των γονιών του στο Βελιγράδι, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για τον πρώτο ξένο αξιωματούχο που φιλοξενείται στο πατρικό σπίτι του Σέρβου προέδρου και όχι στην προεδρική κατοικία. Από την άλλη στο Κόσοβο είχε πριβέ δείπνο με τον. πρωθυπουργό Κούρτι και στα Τίρανα με τον Ράμα, γεγονός, όπως λέει η Αθήνα, που δείχνει ότι εμπιστεύονται τον ρόλο της Ελλάδας.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και η προώθηση των ελληνικών επενδύσεων. Ήδη στη Σερβία οι ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν 25.000 άτομα προσωπικό. Στην Αλβανία δραστηριοποιείται ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ μπροστά μας έχουμε την μεγάλη επένδυση από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την κατασκευή μονάδας φυσικού αέριου από τον όμιλο Μυτιληναίου.

    Στάσιμες οι σχέσεις Αθήνας-Τιράνων

    Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα Αθήνας-Τιράνων την προηγούμενη βδομάδα ήταν η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Η επίσκεψη Δένδια στην Αλβανία πραγματοποίηθηκε δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα στην Αθήνα και σε μιαπερίοδο όπου οι διμερείς σχέσεις παραμένουν στάσιμες καθώς δεν προχώρησαν μέχρι σήμερα μια σειρά από ζητήματα όπως η ΑΟΖ, ούτε, όμως, και τα μειονοτικά θέματα προωθήθηκαν όπως θα ήθελαν οι ομογενείς.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης Δένδια οι Αλβανοί έδειξαν την διάθεσή τους με προκλήσεις. Υπέγραψαν μια συμφωνία με την τουρκική Baykar Teknoloji για την αγορά των drones Bayraktar, με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα να επαινεί τον Τούρκο πρόεδρο. «Αυτό όπως και να το δει κανείς δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει το αλβανικό κράτος στην υποδοχή του Έλληνα ΥΠΕΞ. Έδειξαν μια διάθεση ότι οι σύμμαχοι μας είναι οι Τούρκοι. Φαινομενικά αν και Δένδιας- Τζάσκα μίλησαν περί καλών σχέσεων, φαίνεται ότι υποβόσκει μια ένταση. Δεν νομίζω ότι είναι και στα καλύτερά τους οι ελληνοαλβανικές σχέσεις» εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Έντι Ράμα δεν έχει επισκεφτεί επίσημα ποτέ το ελληνικό κράτος, σε ανντίθεση με την Τουρκία όπου πάει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

    Όπως εξηγεί ο κ. Παππάς η ελληνική πλευρά δείχνει στους Αλβανούς ότι το μοναδικό θέμα που καιγόμαστε είναι η διευθέτηση της ΑΟΖ. «Οι Αλβανοί αντιδρούν, καθυστερώντας στην οριοθέτηση της ΑΟΖ όχι για να υπερασπιστούν δικά τους συμφέροντα αλλά για να υπερασπιστούν συμφέροντα τρίτων. Η Τουρκία δεν θα ήθελε να προχωρήσει αυτή η συμφωνία Άρα η Αλβανία γίνεται δεκανίκι των Τούρκων» προσθέτει ο κ. Παππάς.

    Σημειώνεται ότι στις 20 Οκτωβρίου 2020, η Αλβανία και η Ελλάδα συμφώνησαν να αναθέσουν την επίλυση του ζητήματος των θαλάσσιων συνόρων και τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

    Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη το επόμενο βήμα είναι η ελληνική πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

    Σχολιάζοντας τις συναντήσεις Μητσοτάκη στην μειονότητα τονίζει ότι ήταν ό,τι πιο ωραίο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. «Εμείς δεν βλέπουμε κομματικές, ιδεολογικές ταυτότητες. Υποδεχτήκαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό με ενθουσιασμό. Και φάνηκε και ο ίδιος να συγκινείται. Για μας ήταν πολύ σημαντική επίσκεψη». Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες πολιτευτές ακόμη και ο πρωθυπουργός δεν έχουν μια πλήρη εικόνα το τι συμβαίνει με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Έχουν μια επιφανειακή άποψη ότι υπάρχει μια ελληνική μειονότητα. Πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης απέκτησε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει εδώ».

    «Δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα να φύγουμε από τον τόπο μας»

    Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ομόνοιας θα πρέπει στο επόμενο βήμα η ελληνική πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. «Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επιβραβεύει όσους Έλληνες μένουν στη βόρεια Ήπειρο και όχι να τους τιμωρεί γιατί με τις πολιτικές που εφαρμόζει το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια είναι σαν να μας λέει σηκωθείτε και φύγετε από δω». Όπως λέει ο κ. Παππάς για να επωφεληθεί κάποιος ηλικιωμένος και να πάρει το επίδομα των υπερήλικων θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να αναγκάζει τους ανθρώπους να φεύγουν από δω.

    Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες πολιτικές πρόνοιας που έχει το ελληνικό κράτος. Υπάρχει απαίτηση να είσαι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας για να επωφεληθείς. Για αυτό και υπάρχει ένα κύμα φυγής. «Είναι προς το συμφέρον του ελληνικού κράτους οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες να μείνουν στον τόπο τους και όχι να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες». Το δεύτερο που πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τον κ. Παππά είναι να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα εντός της ΕΕ για την διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία με κυρίαρχο το περιουσιακό, θέματα παιδείας, αυτοπροσδιορισμού κτλ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πρόεδρος Β. Μακεδονίας: "Βαρόμετρο και για τα Βαλκάνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις" - Τι λέει για τις καθυστερήσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών
    Πρόεδρος Β. Μακεδονίας:

    Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών οι πολέμιοί της έχουν μειωθεί, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, μιλώντας στο ethnos.gr και ευελπιστεί ότι όσο περνάει ο καιρός, πολλοί περισσότεροι θα συνειδητοποιήσουν ότι η συμφωνία ουσιαστικά σηματοδότησε ένα στρατηγικό άνοιγμα και για τις δύο χώρες.

    Πρωτοήρθε στην Ελλάδα ως τουρίστας με τους γονείς του το 1976 και έκτοτε επισκέπτεται τακτικά την χώρα είτε για διακοπές, είτε ως μέλος διπλωματικών αποστολών, ενώ αγαπημένο του μέρος παραμένει η Θάσος την οποία και θέλει να ξαναεπισκεφτεί.

    Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης όλων των υποχρεώσεων που προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο των τριών μνημονίων που θα ανοίξουν το δρόμο για να τεθούν σε ισχύ πολλές ακόμη διμερείς συμφωνίες, όπως λέει. Εκτιμά ότι ο ρυθμός δραστηριότητας των επιτροπών για τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα πρέπει να ενταθεί και σχολιάζει ότι από ελληνικής πλευράς οι όποιες καθυστερήσεις συνδέονται με την εσωτερική πολιτική δυναμική που επικρατεί στην Ελλάδα.

    Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch