Αναταραχή στα Σκόπια μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων – «Συγκάλεσα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών» είπε ο πρόεδρος σε διάγγελμά του – Αναμένονται παραιτήσεις υπουργών - Για «ιστορικό λάθος» έκανε λάθος ο Γιούνκερ
Σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων,ο Ζόραν Ζάεφ , που γύρισε στα Σκόπια πριν το τέλος της Συνόδου Κορυφής, βρίσκεται σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις και σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ πιθανές θεωρούνται και οι παραιτήσεις και άλλων μελών της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζάεφ ένιωσε έντονη απογοήτευση με την επιλογή των Βρυξελλών, που δεν εκτίμησαν όπως έπρεπε τους συμβιβασμούς που έκανε στην επίλυση διαφορών, αλλά ούτε και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε.
Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει εάν τυχόν παραίτηση του Ζάεφ θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Πενταρόφσκι, που μπορεί να την αναθέσει σε κάποιον άλλον. Πάντως η κυβέρνηση αρνείται να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύδει τις φήμες.
«Δεν είναι ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς»
«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες προσδοκίες μας και δεν αντιστοιχούν σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΕ. Ενώ είμαστε απογοητευμένoi, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα», έγραψε ο πρόεδρος των Σκοπίων.
«Έχω προσκαλέσει τους ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων να αφήσουν πίσω τα συμφέροντά τους και να επιβεβαιώσουν το όραμά μας για το μέλλον της χώρας. Τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε την ενότητα γύρω από τους στρατηγικούς μας στόχους», ανέφερε.
Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται μετά το «όχι» Γαλλίας και Ολλανδίας στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αναβάλλουν το ζήτημα για τον Μάιο.
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.
Την άρνηση της ΕΕ να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τίρανα και Σκόπια επέκρινε τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος», όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ, που κάλεσε τις δύο χώρες να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.