Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 21:06

"Ο καθηγητής": Ο νέος αρχηγός του ISIS, ο Σαντάμ, και η επιστροφή του τρόμου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο Abdullah Qardash φέρει το ψευδώνυμο "ο καθηγητής" ή "ο καταστροφέας" και θεωρείται ένας εκ των πιο ακραίων "νομοθετών" του ISIS. Παράλληλα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής φιγούρα μεταξύ των εναπομεινάντων υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους και των θυλάκων του.

Ο Abdullah Qardash φέρει το ψευδώνυμο "ο καθηγητής" ή "ο καταστροφέας" και σύμφωνα με το Newsweek θεωρείται ένας εκ των πιο ακραίων "νομοθετών" του ISIS. Παράλληλα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής φιγούρα μεταξύ των εναπομεινάντων υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους και των θυλάκων του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που μεταδίδει πληροφορίες από τους τζιχαντιστές, Amaq, ο Baghdadi έχρισε διάδοχό του το Qardash τον Αύγουστο, μετά την αυτοκτονία του προηγούμενου επικεφαλής του επιτελικού σκέλους των στρατιωτικών δράσεων του ISIS.

Παρόλα αυτά, το λεγόμενο "Χαλιφάτο" των τζιχαντιστών έχει κατακερματιστεί σε πολλαπλές ομάδες σε τουλάχιστον δύο χώρες, και έτσι δεν είναι σαφές αν ο Qardash έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των ακραίων ισλαμιστών, ως αρχηγός τους.

Ο Τυνήσιος Abu Othman και ο Σαουδάραβας Abu Saleh al-Juzrawi χαρακτηρίζονται και εκείνοι ως "υψηλά ιστάμενοι" στην ιεραρχία, και πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας.

Ο Qardash, κατά κόσμο Hajji Abdullah al-Afari, γεννήθηκε στην πόλη του Ιράκ Tal Afar, προτού μπει στον στρατό του Σαντάμ.

Το 2003 και μετά την εισβολή των ΗΠΑ, φυλακίστηκε λόγω διασυνδέσεών του με την al-Qaeda. Κρατείτο στο Camp Bucca και μαζί με τον Baghdadi εκτιμάται πως συνδιαμόρφωσαν το ιδεολογικό πλαίσιο του ISIS.

Μετά την αποφυλάκισή του ανέλαβε δικαστής για την εφαρμογή της Σαρία για λογαριασμό της al-Qaeda. Όταν το ISIS εμφανίστηκε επίσημα στα εδάφη της Συρίας, έγινε ο σύμβουλος του Baghdadi. Ήταν μάλιστα υπεύθυνος για τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων διαφωνούσαν με τις "πολιτικές αποφάσεις" του πρώην ηγέτη του τρομοκρατικού μορφώματος.

Ήταν εκείνος που υποδέχθηκε τον Baghdadi στη Μοσούλη το 2014 όταν οι τζιχαντιστές πήραν την πόλη, ενώ σήμερα δεν είναι γνωστό το πού βρίσκεται.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί - στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή τη στιγμή είναι ο άνθρωπος που εκτελεί καθήκοντα ηγέτη, μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως το ποιος θα είναι ο διάδοχος.

Ο διεθνολόγος με ειδίκευση στα μεσανατολικά ζητήματα, Jean-Pierre Filiu, του Sciences-Po στο Παρίσι, εκτιμά πως ο θάνατος του Baghdadi αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τον ISIS σχετικά με τα πλάνα επανεμφάνισής του, καθώς το "χαλιφάτο" βρισκόταν εν μέσω νέου στρατηγικού σχεδιασμού.

"Αλλά δεν είναι σαφές αν ένα τέτοιο πλήγμα θα επηρεάσει και το εκτελεστικό σκέλος της οργάνωσης", αναφέρει στο AFP. "Ο θάνατός του μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα μικρότερες επιπτώσεις από ο,τι είχε η δολοφονία του Μπιν Λάντεν για την Αλ Κάιντα".

Έτσι, οι αναλυτές θεωρούν πως ο θάνατος του Baghdadi μπορεί να οδηγήσει σε μια μεσοπρόθεσμη παύση δράσης των τζιχαντιστών, η οποία όμως δεν είναι δεδομένη ως πάγια κατάσταση.

Ο Boris Johnson αλλά και η γαλλίδα υπουργός άμυνας Florence Parly, ανακοίνωσαν πως η μάχη κατά του Daesh πρέπει να συνεχιστεί.

Ο δε James Stavridis, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο NBC πως τον ανησυχεί ιδιαιτέρως μια ενδεχόμενη επανεμφάνιση των τζιχαντιστών την επερχόμενη περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, με την οποία θα ήθελαν ενδεχομένως να δείξουν εμφατικά την επιστροφή τους.

"Ο χειμώνας επιστρέφει, το ίδιο και το ISIS. Πρέπει να επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις εναντίον του, να μην υπάρξει εφησυχασμός, μπορώ να υποθέσω πως μετά τον θάνατο του ηγέτη τους θα επισπεύσουν και εκείνοι κάποιο χτύπημα που ενδεχομένως θα προετοίμαζαν εναντίον της Ευρώπης", είπε ο ίδιος.

Πηγή: News247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 21:00

Σχετικά Άρθρα

  • Τρόμος σε πτήση από Λάρνακα προς Μάντσεστερ: Γυναίκα γδύθηκε και φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ»
    Τρόμος σε πτήση από Λάρνακα προς Μάντσεστερ: Γυναίκα γδύθηκε και φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ»

    Τι συνέβη

    Δεν είναι η πρώτη φορά που αεροπορική πτήση εξελίσσεται σε θρίλερ για τους επιβάτες της.

    Αυτή την φορά, ένας πατέρας-ήρωας τριών παιδιών συγκράτησε μια γυναίκα σε πτήση από τη Λάρνακα για Μάντστεστερ, όταν εκείνη γδύθηκε και άρχιζε να φωνάζει «Αλλάχου Ακμπάρ» προσπαθώντας να μπει στο πιλοτήριο του αεροσκάφους.

    Ρωτούσε τα παιδιά στο αεροπλάνο αν ήταν έτοιμα να πεθάνουν

    Σύμφωνα με την Daily Mail ο 35χρονος Phillip O’ Brien, ήταν επιβάτης της πτήσης Jet2 από τη Λάρνακα προς στο Μάντσεστερ την Τρίτη 9 Αυγούστου, όταν μια γυναίκα προκάλεσε το σκηνικό πανικού λίγο μετά την απογείωση.

    Η γυναίκα, γύρω στα 30 έτη, ισχυριζόταν ότι έχει εκρηκτικά και ρωτούσε τα παιδιά αν είναι έτοιμα να πεθάνουν. Μάλιστα, είπε στους τρομοκρατημένους επιβάτες και το προσωπικό του αεροπλάνου ότι οι γονείς της ήταν μέλη του ISIS.

    Ο πατέρας επενέβη συγκρατώντας τη γυναίκα και δήλωσε πως όταν την ρώτησε γιατί λέει τέτοια πράγματα, εκείνη απάντησε «αν δεν το έκανα, θα γινόταν έκρηξη και θα πέθαναν όλοι».

    Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Παρίσι και η γυναίκα συνελήφθη από δύο Γάλλους αστυνομικούς.Μαζί με τον O’Brien, επέβαιναν στο αεροσκάφος έξι μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του και τρία παιδιά ηλικίας οκτώ έως 14 ετών.

    Μαζί με τον O’Brien, επέβαιναν στο αεροσκάφος έξι μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του και τρία παιδιά ηλικίας οκτώ έως 14 ετών.

    Πηγή: in.gr

  • Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 7 νεκροί, 10.000 εκτοπισμένοι σε πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών
    Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 7 νεκροί, 10.000 εκτοπισμένοι σε πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών

    Η χώρα είναι αντιμέτωπη από το 2017 με κύμα βίας τζιχαντιστικών οργανώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, ενώ μετέτρεψε 800.000 ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τέσσερις αποκεφαλίστηκαν, σε πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Μοζαμβίκη, καθώς η βία εξαπλώνεται σε περιοχές που παρέμεναν συγκριτικά αλώβητες ως τώρα και προκαλούν νέους μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμών.
    Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΟΗΕ και της ΜΚΟ Save the Children χθες Τρίτη, 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα είναι αντιμέτωπη από το 2017 με κύμα βίας τζιχαντιστικών οργανώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, ενώ μετέτρεψε 800.000 ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους.
    Οι τζιχαντιστές λυμαίνονται κυρίως το βορειοανατολικό άκρο της πάμφτωχης, παρά τον πλούτο της σε φυσικούς πόρους, επαρχίας Κάμπου Ντελγκάντου, κοντά στα σύνορα με την Τανζανία.
    Όμως στις αρχές Ιουνίου, καταγράφηκε σειρά επιθέσεων νοτιότερα, στην περιοχή Ανκουάμπε, 45 χιλιόμετρα από το λιμάνι Πέμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Η περιφέρεια αυτή θεωρείτο «ασφαλής» μέχρι τώρα, τόνισε η Save the Children.

    «Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις, κάτι άνευ προηγουμένου στην περιοχή», υπογράμμισε η ΜΚΟ. Κάτοικοι χωριών της περιοχής που έφυγαν μίλησαν για αποκεφαλισμούς, βιασμούς, πυρπολήσεις σπιτιών και απαγωγές, συνέχισε η οργάνωση αρωγής.

    Μπροστά σε φορτηγό γεμάτο κόσμο, ο Αμίντου Περέιρα εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο γιατί πήρε την οικογένειά του κι εγκατέλειψε τον τόπο του: «Είδα μια γυναίκα που κράταγε στα χέρια το κομμένο κεφάλι του άντρα της. Όταν το είδε αυτό, όλος ο κόσμος αποφάσισε να φύγει».

    Στην άκρη δρόμων, ομάδες ανδρών και γυναικών, ορισμένοι με παιδιά στην πλάτη, κρατώντας πακέτα, κατευθύνονταν με τα πόδια προς την Πέμπα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Χορήγηση βοήθειας 28,3 εκατομμυρίων ευρώ από τις ΗΠΑ μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του ΟΗΕ

    Σε άλλη επίθεση την περασμένη εβδομάδα, δύο μέλη ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που δούλευαν σε ορυχείο της περιοχής δολοφονήθηκαν.

    «Την 8η Ιουνίου, η εγκατάστασή μας στην Ανκουάμπε έγινε στόχος επίθεσης», ενημέρωσε χθες με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εταιρεία Triton Minerals. «Δύο φρουροί τραυματίστηκαν θανάσιμα». Η αυστραλιανή εταιρεία εξορύσσει γραφίτη στην περιοχή.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί από την αρχή του μήνα εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των βιαιοτήτων. Έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας πέρυσι το κύμα βίας είχε αποκλιμακωθεί ως πρότινος, εν μέρει χάρη στην ανάπτυξη στρατευμάτων κρατών της περιοχής.

    Έπειτα από πολύνεκρη επίθεση στο λιμάνι Πάλμα τον Μάρτιο του 2021, ο γαλλικός κολοσσός της ενέργειας TotalEnergies ανέστειλε έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου με προϋπολογισμό 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τοποθεσία που απέχει μερικά χιλιόμετρα από την πόλη.

    Από τον περασμένο Ιούλιο, η Ρουάντα και άλλα κράτη της μεσημβρινής Αφρικής ανέπτυξαν πάνω από 3.100 στρατιωτικούς, για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης, που αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις αναδιπλώθηκαν, συνεχίζουν όμως να διαπράττουν σποραδικές επιθέσεις, υιοθετώντας πιο κλασικές τακτικές ανταρτοπολέμου.

    Η περιφερειακή δύναμη SAMIM ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα ότι μονάδες της σκότωσαν «αρκετούς τρομοκράτες» κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Οι στρατιωτικοί υπέστησαν μία απώλεια, ενώ έξι μέλη τους τραυματίστηκαν.

    Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, διαβεβαιώνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. Η ανακάλυψη το 2010 των μεγαλύτερων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην υποσαχάρια Αφρική δημιούργησε ελπίδες στη Μαπούτου ότι η χώρα θα έχει έσοδα δισεκατομμυρίων χάρη στην εκμετάλλευσή τους, σε μια χώρα το ΑΕΠ της οποίας δεν ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όμως τα περισσότερα από τα έργα έχουν ανασταλεί.

    Το κύμα βίας έχει προκαλέσει εξάλλου ανθρωπιστική κρίση, λόγω του μαζικού εκτοπισμού πληθυσμού. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μοζαμβίκη της τρίτης τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, της Βικτόριας Νούλαντ, τη χορήγηση βοήθειας αξίας 28,3 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ANDRE CATUEIRA

  • Μπάιντεν: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS μετά από επιχείρηση του αμερικανικού στρατού
    Μπάιντεν: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS μετά από επιχείρηση του αμερικανικού στρατού

    Εξουδετέρωσαν τον Ιμπραΐμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι στην Συρία - Η επιχείρηση θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη επιδρομή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ιντλίμπ από την επίθεση του 2019 που σκότωσε τον αλ Μπαγκντάντι

    Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη βορειοδυτική Συρία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι χθες , στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης με την συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Ιμπραχίμ αλ- Χασίμι αλ- Κουράσι.

    «Χθες το βράδυ, υπό την καθοδήγησή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία ανέλαβαν με επιτυχία μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό και τους Συμμάχους μας και να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή. Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, εξουδετερώσαμε τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi—τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση», είπε ο πρόεδρος σε δήλωση νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
    Το ISIS ανακοίνωσε ότι ο Ιμπραΐμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι, γνωστός και ως Abdullah Qardash ή Hajji Abdullah, έγινε ηγέτης της οργάνωσης αφού ο πρώην ηγέτης Abu Bakr al-Baghdadi ανατινάχθηκε επίσης σε παρόμοια επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων το 2019 στο κοντινή πόλη Barisha.
    Η νυχτερινή επιδρομή είχε στόχο ένα κτίριο στην Ατμέχ, μια πυκνοκατοικημένη πόλη στη βορειοδυτική Συρία κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον δεκαετή πόλεμο της χώρας.

    Η επιχείρηση θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη επιδρομή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ιντλίμπ από την επίθεση του 2019 που σκότωσε τον αλ Μπαγκντάντι και διεξήχθη με παρόμοιο στυλ με την επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011.
    spiti1

    Πώς έγινε η επίθεση

    Οι κομάντος των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν μέσω ελικοπτέρου υπό την κάλυψη του σκότους, περικύκλωσαν το σπίτι και διέταξαν γυναίκες και παιδιά να εκκενώσουν μέσω μεγαφώνων, προτού εμπλακούν σε μάχη μαχητές της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, τα ελικόπτερα ανέπτυξαν τα πυροβολικά τους μετά την επίθεση εδάφους, με πολλά χτυπήματα να γκρεμίζουν μεγάλα τμήματα του σπιτιού σε ερείπια - αν και ορισμένες από τις ζημιές πιστεύεται ότι προήλθαν ως αποτέλεσμα της έκρηξης αυτοκτονίας του στόχου.

    Ωστόσο, ντόπιοι κάτοικοι και ακτιβιστές είπαν ότι αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν στη μάχη, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα πρώτα μέλη της Συριακής Πολιτικής Άμυνας να αναφέρουν 13 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.

    Ο αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός ηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στις επιχειρήσεις του συμμετέχουν δυνάμεις από πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Τουρκία. Αρκετοί κάτοικοι είπαν στους δημοσιογράφους του Associated Press ότι είδαν μέρη πτωμάτων διάσπαρτα κοντά στο σημείο της επιδρομής, ένα σπίτι στο χωριό Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες.

    Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας υπό τον φόβο των αντιποίνων μετά την επιδρομή, η οποία, όπως είπαν, περιελάμβανε ελικόπτερα, εκρήξεις και ανταλλαγές ισχυρών πυρών μεταξύ των χερσαίων στρατευμάτων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Συρία: Επιχείρηση των ΗΠΑ με στόχο τη σύλληψη τζιχαντιστή ηγέτη στον βορρά, τουλάχιστον 13 νεκροί
    Συρία: Επιχείρηση των ΗΠΑ με στόχο τη σύλληψη τζιχαντιστή ηγέτη στον βορρά, τουλάχιστον 13 νεκροί

    Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα με επιτυχία αποστολή κατά της τρομοκρατίας στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε το Πεντάγωνο, μια επιδρομή η οποία σύμφωνα με συριακές πηγές φέρεται να είχε στόχο έναν τζιχαντιστή προσκείμενο στην Αλ Κάιντα.

    Σύροι διασώστες δήλωσαν πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και εκρήξεις που ξέσπασαν αφότου ξεκίνησε η επιδρομή, που έθεσε στο στόχαστρο ένα σπίτι στην περιοχή της Ατμέ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

    «Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ διενήργησαν αποστολή κατά της τρομοκρατίας απόψε [σ.σ. ώρα ΗΠΑ] στη βορειοδυτική Συρία. Η αποστολή ήταν επιτυχής», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

    «Δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά των ΗΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν όταν θα είναι διαθέσιμές.»

    Ο εκπρόσωπος δεν προσδιόρισε ποιος ήταν ο στόχος της αποστολής.

    Ένας αριθμός τζιχαντιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα επιχειρούν στη βορειοδυτική Συρία, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία τα τελευταία δέκα χρόνια. Ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κρύβονται επίσης στην περιοχή.

    Πηγές των ανταρτών δήλωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι πως ο στόχος ήταν ένας ηγέτης των ισλαμιστών, αλλά δεν μπορούν είναι σίγουροι ποιος ακριβώς.

    Κάτοικοι δήλωσαν πως ελικόπτερα προσγειώθηκαν και σφοδρά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν στη διάρκεια της επιδρομής που ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ κάλεσαν με μεγάφωνα τα γυναικόπαιδα να φύγουν από την περιοχή, είπαν.

    Βίντεο που τράβηξε ένας κάτοικος δείχνει τα άψυχα προφανώς σώματα δύο παιδιών και ενός άνδρα στα ερείπια ενός κτηρίου στο σημείο.

    Αυτόπτης μάρτυρας που μένει εκεί κοντά δήλωσε πως είδε αρκετά πτώματα στο σημείο. «Υπήρχε αίμα παντού», είπε στο Reuters. Πρόσθεσε πως ένα από τα αμερικανικά ελικόπτερα φαίνεται πως παρουσίασε μηχανική βλάβη και ανατινάχθηκε από δυνάμεις των ΗΠΑ.

    Αξιωματούχος των ανταρτών που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε πως ο τζιχαντιστής, που ήταν προφανώς ο στόχος της επιδρομής, ήταν εκείνη την ώρα μαζί με την οικογένειά του.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η επιδρομή τελείωσε, με αεροσκάφη, μάλλον ελικόπτερα, να εγκαταλείπουν την περιοχή, όμως απροσδιόριστης ταυτότητας αναγνωριστικά αεροσκάφη εξακολουθούσαν να πετούν πάνω από την περιοχή.

    Μεταξύ των τζιχαντιστών που επιχειρούν στη βορειοδυτική Συρία είναι η Χούρας αν Ντιν («Φύλακες της Θρησκείας»), μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και στους μαχητές της οποίας περιλαμβάνονται ξένοι μαχητές.

    Οι δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) προκειμένου να στοχοθετήσουν την οργάνωση και άλλους τζιχαντιστές στην περιοχή, όμως η σημερινή επιχείρηση φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη του είδους από δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, αφότου ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε στη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ το 2019, δήλωσε ο Τσαρλς Ρίστερ του Middle East Institute που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

    Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προβάλλουν και πάλι ως θανάσιμη απειλή υποβοηθούμενοι από την έλλειψη κεντρικού ελέγχου σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με μια δεκαριά αξιωματούχους ασφαλείας, τοπικούς ηγέτες και κατοίκους στο βόρειο Ιράκ.

    Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ανώτατων στελεχών της Χούρας αλ Ντιν.

    Η πιο ισχυρή οργάνωση στη βορειοδυτική Συρία είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ – το πρώην Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που ορκιζόταν πίστη στην Αλ Κάιντα έως το 2016.

    Ο αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε πως μέλη της ασφάλειας της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ έσπευσαν στο σημείο μετά την επιδρομή.

    Στην περιοχή της Ατμέχ έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Σύροι που ξεριζώθηκαν λόγω του πολέμου και οι οποίο ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή πολλοί μαζί σε σπίτια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-EPA/ABDO HAJJ AHMAD

  • Συρία: Επίθεση του ISIS σε φυλακές - Δραπέτευσαν τζιχαντιστές
    Συρία: Επίθεση του ISIS σε φυλακές - Δραπέτευσαν τζιχαντιστές

    Επίθεση σε φυλακή που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις στην αλ-Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος την Πέμπτη, απελευθερώνοντας τζιχαντιστές.

    Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη στην είσοδο της φυλακής, ωστόσο δεν έγινε γνωστό πόσοι μαχητές του ISIS δραπέτευσαν.

    Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες στις οποίες κρατούνται τζιχαντιστές στη Συρία, ενώ μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε κοντινό σημείο, προτού ο ISIS επιτεθεί κατά μέτωπο στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας που φρουρούσαν το σωφρονιστικό κατάστημα.

    «Πυρήνες εν υπνώσει του Ισλαμικού Κράτους... διείσδυσαν από τις γύρω συνοικίες και συγκρούστηκαν με τις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας», ανακοίνωσαν οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Στη φυλακή οδηγείται ο 40χρονος Ιρακινός που απολογήθηκε για συμμετοχή στον ISIS
    Στη φυλακή οδηγείται ο 40χρονος Ιρακινός που απολογήθηκε για συμμετοχή στον ISIS

    Στη φυλακή οδηγείται ο 40χρονος Ιρακινός που απολογήθηκε για κατηγορίες που αφορούν συμμετοχή στην ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Ο αλλοδαπός που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική στα Πατήσια βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS αλλά και τρομοκρατικές πράξεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ανθρωποκτονίες στην αλλοδαπή.

    Ο Ιρακινός ήρθε στα χέρια των αρχών την περασμένη εβδομάδα σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατόπιν συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πριν είκοσι μέρες ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί και από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφίας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση και νομοθεσίας περί όπλων και τότε είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων και εγγυοδοσίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

  • Αθήνα: Συνελήφθη 40χρονος αλλοδαπός για συμμετοχή στον ISIS
    Αθήνα: Συνελήφθη 40χρονος αλλοδαπός για συμμετοχή στον ISIS

    Συνελήφθη 40χρονος στην Αθήνα με την κατηγορία της συμμετοχής στον ISIS.

    Στη σύλληψη ενός 40χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην ισλαμιστική οργάνωση ISIS, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία σήμερα, Πέμπτη (23/12).

    Ο άνδρας είχε συλληφθεί και στις 7 Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων για τα αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφίας.

    Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

    «Απογευματινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, συνελήφθη στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), 40χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

    Σημειώνεται ότι, ο ίδιος είχε συλληφθεί την 7η Δεκεμβρίου 2021 από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφίας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση και νομοθεσίας περί όπλων και είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

    Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί, πρωινές ώρες αύριο (24/12/2021), στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κατονόμασε και άλλα πρόσωπα ο 34χρονος που συνελήφθη για συμμετοχή στον ISIS, αναλαμβάνει εφέτης ανακριτής
    Κατονόμασε και άλλα πρόσωπα ο 34χρονος που συνελήφθη για συμμετοχή στον ISIS, αναλαμβάνει εφέτης ανακριτής

    Ο 34χρονος Ιρακινός είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και είχε συλληφθεί στις 4 Οκτωβρίου από άνδρες τις Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κατόπιν πληροφοριών της ΕΥΠ αλλά και ξένων μυστικών υπηρεσιών

    Στα χέρια ειδικού εφέτη ανακριτή περνάει η δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά τη πρόσφατη σύλληψη 34χρονου Ιρακινού για συμμετοχή στον ISIS. Η συγκεκριμένη υπόθεση που τώρα ερευνάται από την 21η πρώτη τακτική ανακρίτρια Αθηνών, λόγω της σοβαρότητάς της και της εξαιρετικής φύσης της ακόμα και για λόγους εθνικής ασφάλειας, θα ερευνηθεί από εμπειρότερο δικαστικό λειτουργό, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας. Την εξέλιξη αυτή, φαίνεται πως δρομολογεί το γεγονός ότι ο 34χρονος φέρεται να κατονόμασε στις αρχές και άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να εμπλέκονται σε βραχίονες του Ισλαμικού Κράτους και δεν αποκλείεται αυτά να έχουν περάσει στην Ευρώπη.

    Ο 34χρονος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και είχε συλληφθεί στις 4 Οκτωβρίου από άνδρες τις Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κατόπιν πληροφοριών της ΕΥΠ αλλά και ξένων μυστικών υπηρεσιών. Κατά πληροφορίες, στις διωκτικές αρχές είχαν φτάσει αναφορές από μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού σύμφωνα με τις οποίες ο συλληφθείς από το 2014 έως το 2015 είχε στρατολογηθεί στον ISIS. Μάλιστα, ο 34χρονος εμφανίζεται σε βίντεο που είχε αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι της αμερικανικής εφημερίδας New York Times από το 2014 και το οποίο βρίσκεται στα χέρια των αρχών, να κρατά Καλάσνικοφ και να εξυμνεί τη δράση του ISIS, ευρισκόμενος σε περιοχή της Συρίας.

    Όπως διαπιστώθηκε, ο 34χρονος είχε μπει παράνομα στη χώρα μας το 2018 μαζί με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του από τη Λέσβο. Από εκεί ήρθε στην Αθήνα όπου και εγκαταστάθηκε και βρήκε εργασία. Μάλιστα, είχε υποβάλει δυο φορές αίτημα για άσυλο και καθώς αυτά είχαν απορριφθεί είχε προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ζητώντας άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους. Η απόφαση αυτή δεν είχε εκδοθεί μέχρι τη σύλληψή του και έτσι ο 34χρονος παρέμενε στην Ελλάδα.

    Εφέτης ανακριτής

    Ωστόσο, μετά τις πληροφορίες που θέλουν τον κατηγορούμενο να έχει κατονομάσει και άλλα πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στον ISIS, αποφασίστηκε η σχετική, εν εξελίξει, έρευνα να αναβαθμιστεί και η δικογραφία να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Έχει προηγηθεί σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, κατόπιν της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, η οποία και αποφάσισε την ανάθεση της υπόθεση, που αξιολογήθηκε ως ιδιαιτέρως σοβαρή ακόμα και για λόγους εθνικής ασφάλειας, στην Εφέτη Ιωάννα Στρατσιάνη.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch