Κόσμος

Βολιβία: Εγκλωβισμένος για 10 ώρες στο αεροδρόμιο από διαδηλωτές ηγέτης της αντιπολίτευσης

Βολιβία: Εγκλωβισμένος για 10 ώρες στο αεροδρόμιο από διαδηλωτές ηγέτης της αντιπολίτευσης

Μεγάλες κινητοποιήσεις και σχέδια για παράλυση της χώρες μέσω απεργιών και διαδηλώσεων

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βολιβία έμεινε αποκλεισμένος για 10 ώρες στο αεροδρόμιο της Λα Πας, καθώς φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές εμπόδιζαν την έξοδό του από αυτό για να πάει να απαιτήσει την παραίτηση του σοσιαλιστή προέδρου Έβο Μοράλες, την οποία ο αρχηγός του κράτους απέκλεισε εκ νέου χθες Τρίτη.

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, από τους βασικούς ομιλητές σε ογκώδη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στη Σάντα Κρους τη Δευτέρα, όπου κάλεσε τους υποστηρικτές του να «παραλύσουν» όλη τη χώρα, μετέβη χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα, όπου σκόπευε να επιδώσει στον πρόεδρο την επιστολή της παραίτησής του έτοιμη και να απαιτήσει να την υπογράψει, όπως είχε προαναγγείλει.
Αλλά εκατοντάδες υποστηρικτές του Μοράλες συγκεντρώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια του Καμάτσο και κρατώντας τον καθηλωμένο ωσότου αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Σάντα Κρους, σύμφωνα με την εφημερίδα La Razón.

Στη χώρα των Άνδεων εκτυλίσσεται πολιτική κρίση μετά τη νίκη του Μοράλες από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 20ή Οκτωβρίου, που αμφισβητεί η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας νοθεία.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο προέτρεψε τις βολιβιανές αρχές να εγγυηθούν την ελευθερία κίνησης του Καμάτσο, ο οποίος ανήγγειλε πως θα επιστρέψει στη Λα Πας σήμερα στις 14:30 [τοπική ώρα] και ότι θα πράττει το ίδιο ωσότου γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μοράλες απηύθυνε ομιλία σε μια μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών του, στους οποίους υποσχέθηκε ότι δεν θα παραιτηθεί. «Αυτός ο Ινδιάνος ήρθε για να μείνει, για πολύ καιρό», είπε ο πρώτος αυτόχθονας που ανέλαβε την προεδρία της Βολιβίας.

21853031
Κατηγόρησε εξάλλου για ακόμη μια φορά την αντιπολίτευση ότι μιλάει για εκλογική νοθεία χωρίς αποδείξεις και ότι κάποιοι «ρατσιστές» προσπαθούν να στήσουν «ένα πραξικόπημα».

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία ήδη την ημέρα των εκλογών, όταν ανεστάλη η μετάδοση των αποτελεσμάτων της γρήγορης καταμέτρησης για πολλές ώρες, ενώ τα προσωρινά αποτελέσματα υπεδείκνυαν ότι θα χρειαζόταν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των εκλογών ανάμεσα στον Μοράλες και τον κεντροδεξιό αντίπαλό του Κάρλος Μέσα.

Εντέλει ο Μοράλες ανακηρύχθηκε από την εκλογική επιτροπή νικητής από τον πρώτο γύρο, αφού συγκέντρωσε το 47,08% των ψήφων έναντι 36,51% του Μέσα, κατά τα επίσημα τελικά αποτελέσματα. Χρειαζόταν είτε το 50% συν μια ψήφο ή πάνω από 40% των ψήφων και διαφορά 10 μονάδων επί του πλησιέστερου αντιπάλου του για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Μια ομάδα παρατηρητών του ΟΑΚ έφθασε στη Λα Πας για να επαληθεύσει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης, αλλά ο επικεφαλής της ανακοίνωσε ότι παραιτείται την Παρασκευή, επιτείνοντας τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης.

Ο Έβο Μοράλες, στο ανώτατο αξίωμα της Βολιβίας από το 2006, περισσότερο από οποιονδήποτε προκάτοχό του, κέρδισε τις προηγούμενες τρεις θητείες του επίσης από τον πρώτο γύρο.

Στις διαδηλώσεις, τους αποκλεισμούς δρόμων και δημοσίων κτιρίων και στα επεισόδια από τα τέλη του Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 140.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βολιβίας Έκτορ Άρσε υπερασπίστηκε πάντως χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη τους κυβερνητικούς χειρισμούς μπροστά στις «εξαιρετικά βίαιες διαδηλώσεις» στη χώρα του.

Ο Άρσε, αφού τόνισε τις «προόδους» στη Βολιβία σε πεδία όπως ο αγώνας εναντίον της φτώχειας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τόνισε πως θέλει να «επιστήσει την προσοχή» των διπλωματών στην κρίση που διέρχεται η χώρα του και πρόσθεσε πως η διαδικασία επαλήθευσης του αποτελέσματος από τον ΟΑΚ, την οποία ζήτησε η κυβέρνηση του Μοράλες, θα έχει ολοκληρωθεί «τη 12η Νοεμβρίου».

«Παρ’ όλα τα σοβαρά επεισόδια που απειλούν το κράτος του δικαίου στη χώρα μου, η κυβέρνηση της Βολιβίας, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν επιδόθηκε και δεν θα επιδοθεί σε καμιά καταστολή των εξαιρετικά βίαιων διαδηλώσεων», είπε ο Άρσε.

Οι επεμβάσεις της αστυνομίας, συνέχισε, είναι περιορισμένες και έχουν αποκλειστικά σκοπό «την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και της δημόσιας περιουσίας», συμπλήρωσε.

Αρκετοί άλλοι διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση. Η Ελβετία κάλεσε όλα τα μέρη σε «αυτοσυγκράτηση», οι ΗΠΑ τόνισαν πως τις «ανησυχούν βαθύτατα οι παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία» στη Βολιβία, ενώ η Βρετανία αξίωσε να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας από την πλευρά του προέτρεψε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους μέσω διαλόγου», προσθέτοντας πως η «διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει, αλλά με εποικοδομητικό τρόπο».
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup