Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 23:44

Βολιβία: Παραιτείται ο Μοράλες έπειτα από αίτημα του στρατού

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας» κάλεσε τον Έβο Μοράλες ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, είπε την Κυριακή ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του, έπειτα από σχετικό αίτημα του στρατού.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.
Ο αντιπρόεδρος, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, είπε ότι θα παραιτηθεί και αυτός από τη θέση του. Οι δύο πολιτικές φιγούρες της Βολιβίας θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στο Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.
Ο στρατός ζήτησε από τον Έβο Μοράλες να παραιτηθεί

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες αντιμέτωπος με ένα κύμα διαμαρτυριών για την επανεκλογή του, να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας».

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.
Με την πολιτική κρίση να επιδεινώνεται στη Βολιβία, υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους.

Η ανακοίνωση του 60χρονου ηγέτη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε έως σήμερα, δεν κατάφερε να φέρει την ηρεμία και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και σήμερα.

Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», επισήμανε ο στρατηγός Κάλιμαν.

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν καμιά δεκαριά βουλευτές.

Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.

«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.

Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 23:51

Σχετικά Άρθρα

  • Βολιβία: Θερμοκρασίες-ρεκόρ προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων
    Βολιβία: Θερμοκρασίες-ρεκόρ προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων

    Σε τουλάχιστον 15 πόλεις, στο βόρειο, στο ανατολικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καταγράφτηκαν ρεκόρ ζέστης

    Δεκατρείς άνθρωποι πέθαναν «από θερμοπληξία» τις τελευταίες ημέρες στη Βολιβία, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία ενημέρωσε πως καταγράφονται θερμοκρασίες άνευ προηγουμένου στο κράτος των Άνδεων.

    Η υπουργός Υγείας Μαρία Ρενέ Κάστρο δήλωσε πως και οι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νομαρχία Σάντα Κρους (ανατολικά), που συνορεύει με τη Βραζιλία.

    «Πέθαναν από θερμοπληξία», τόνισε, διευκρινίζοντας πως όλα τα θύματα έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση.

    Στο «100% των περιπτώσεων, υπήρξε αφυδάτωση, ακραία ή μέση προς ακραία. Αυτός είναι ο λόγος που πέθαναν οι άνθρωποι», πρόσθεσε η υπουργός.

    Η εθνική μετεωρολογική και υδρολογική υπηρεσία (SENAMHI) ανέφερε παράλληλα χθες πως σε τουλάχιστον 15 πόλεις, στο βόρειο, στο ανατολικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καταγράφτηκαν ρεκόρ ζέστης.

    Σε χωριά της νομαρχίας Σάντα Κρους, η θερμοκρασία κυμάνθηκε μεταξύ των 36° Κελσίου και των 41° Κελσίου, σύμφωνα με τη SENAMHI.

    Η Μαρισόλ Πορτουγάλ της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας αναφέρθηκε για παράδειγμα σε ρεκόρ θερμοκρασίας στην πόλη Γιακουίβα, στα σύνορα με την Αργεντινή, όπου το θερμόμετρο έφθασε τους 44,9° Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που ήταν 43° Κελσίου και ανάγεται στο 1974.

    Πέρα από τη ζέστη, οι νομοί Σάντα Κρους, Μπένι (βορειοανατολικά) και Λα Πας (δυτικά) πνίγονται από πυκνούς καπνούς εξαιτίας δασικών πυρκαγιών που δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

    Προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο Βίρου-Βίρου, το οποίο εξυπηρετεί την πόλη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα, καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν.

    Ο υπουργός Άμυνας Εδμούνδο Νοβίγιο δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει διεθνή συνεργασία για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Αίτημα προς αυτό εστάλη στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία αναμενόταν να αναπτύξει περίπου τριάντα εξειδικευμένους πυροσβέστες εντός μερικών ωρών.

    Την αύξηση της θερμοκρασίας επιδεινώνει η καύση δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων για να αυξηθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

    Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 29 εκατομμύρια στρέμματα γης με βλάστηση φέτος, συμπεριλαμβανομένων 20 εκατ. στρεμμάτων χορτολιβαδικών εκτάσεων και 9,35 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βολιβίας.

    Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Protothema.gr

  • Βολιβία: Kρατούμενος μεταμφιέστηκε σε... πρόβατο για να αποδράσει από τη φυλακή
    Βολιβία: Kρατούμενος μεταμφιέστηκε σε... πρόβατο για να αποδράσει από τη φυλακή

    Τυλίχθηκε με μια προβιά και, με σύμμαχο την κακοκαιρία, επιχείρησε να περάσει την εξωτερική περίφραξη

    Ένα ομολογουμένως πρωτότυπο σχέδιο κατέστρωσε ένας άνδρας που εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών για ανθρωποκτονία στην Βολιβία, προκειμένου να αποδράσει από τη ποινή υψίστης ασφαλείας στην οποία βρίσκεται.

    Σύμφωνα με τη New York Post, o José Luis Callisaya Diaz, επίσης γνωστός με το παρατσούκλι «El Araña» («Αραχνη») επιχείρησε να αποδράσει από το σωφρονιστικό κατάστημα Chonchocoro νωρίτερα αυτόν τον μήνα μεταμφιεσμένος σε... πρόβατο.

    Inmate serving 15 years for homicide disguises himself as a sheep to escape prison https://t.co/TqoRf1CoRh pic.twitter.com/LPjZj5hciK

    — New York Post (@nypost) February 14, 2023

    Ο κρατούμενος τυλίχθηκε με μια προβιά και, χωρίς να τον πάρουν είδηση οι φρουροί, κατάφερε να φτάσει ως την εξωτερική περίφραξη της φυλακής. Το σχέδιο του τολμηρού κρατούμενου ήταν να απομακρυνθεί σιγά σιγά μέσα από το λιβάδι που περιβάλλει τη φυλακή, εκμεταλλευόμενος τις κακές καιρικές συνθήκες που θα δυσχέραιναν την ορατότητα.

    Δυστυχώς για τον Diaz, ένας από από τους φρουρούς αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν στο κελί του και σήμανε συναγερμό, με τον εντοπισμό του να ακολουθεί λίγο αργότερα. Φωτογραφίες της παράξενης απόπειρας απόδρασης δείχνουν τον κρατούμενο στα τέσσερα τυλιγμένο με την προβιά, και χωρίς τη μεταμφίεσή του.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Βολιβία: Εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία κατά της έμφυλης βίας
    Βολιβία: Εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία κατά της έμφυλης βίας

    Εκατοντάδες γυναίκες στη Βολιβία διαδήλωσαν χθες Δευτέρα από την πόλη Ελ Άλτο ως την πρωτεύουσα Λα Πας κατά της έμφυλης βίας και με αίτημα δικαιοσύνη για τα θύματα.

    “Από τις 29 Νοεμβρίου 2020, όταν έπεσα θύμα βιασμού, ακόμη δεν έχω δικαιωθεί, είναι ήδη δύο χρόνια”, κατήγγειλε η Κάρεν Μεντόσα, 29 ετών.

    “Μας σκοτώνουν, μας σκοτώνουν σαν να ήμασταν ζώα! (…) Μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν και το θεωρούμε φυσιολογικό”, δήλωσε η Μπερσέμπα Σαρσούρι, 27 ετών, φοιτήτρια και αδελφή θύματος σεξουαλικής βίας.

    Αφορμή για τη διαδήλωση αποτέλεσε η σύλληψη του Ρίτσαρντ Τσόκε Φλόρες, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2013 σε 30 χρόνια κάθειρξη για γυναικοκτονία, όμως αφέθηκε ελεύθερος το 2019. Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν θαμμένα στο σπίτι του τα πτώματα δύο έφηβων κοριτσιών που είχαν εξαφανιστεί.

    Η απελευθέρωση του Τσόκε Φλόρες, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία έχει διαπράξει 77 βιασμούς, είχε προκαλέσει αγανάκτηση. Ο δικαστής που ζήτησε την απελευθέρωσή του έχει συλληφθεί και κρατείται.

    Χθες οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σπίτι του Τσόκε Φλόρες, στο Ελ Άλτο, και πραγματοποίησαν πορεία ως το δικαστικό μέγαρο της Λα Πας, μια απόσταση έξι χιλιομέτρων,

    Φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας, των δικαστών και των εισαγγελέων, που τους χαρακτήρισαν “διεφθαρμένους”, οι διαδηλώτριες κάλυψαν τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου με πανό και γκράφιτι στη μνήμη των θυμάτων της έμφυλης βίας.

    Στη συνέχεια οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως τις σταμάτησαν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική, η Βολιβία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικοκτονιών στην περιοχή. Το 2021 είχαν καταγραφεί 108.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/Martin Alipaz

  • Βολιβία: Πυρκαγιές απανθράκωσαν κάπου 36 εκατ. στρέμματα δάσους, βοσκοτόπων και καλλιεργειών μέσα στη χρονιά
    Βολιβία: Πυρκαγιές απανθράκωσαν κάπου 36 εκατ. στρέμματα δάσους, βοσκοτόπων και καλλιεργειών μέσα στη χρονιά

    Πυρκαγιές κατέστρεψαν σχεδόν 36 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, ιδιωτικών καλλιεργειών και βοσκότοπων από την αρχή της χρονιάς, έκταση μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βολιβίας.

    «Μέχρι σήμερα, το 2021 κάηκαν 35.942.550 στρέμματα», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, ο Μαγκίν Ερέρα, διευκρινίζοντας πως οι νομοί που επλήγησαν περισσότεροι είναι οι Σάντα Κρους (ανατολικά) και Μπένι (βορειοανατολικά), όπου βρίσκονται αφενός το μεγαλύτερο μέρος του δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στη βολιβιανή επικράτεια και αφετέρου οι πεδιάδες της χώρας.

    Η έκταση που κάηκε ισούται με 35.942 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με άλλα λόγια είναι μεγαλύτερη από αυτήν όλου του Βελγίου.

    Οι εκτάσεις που κάηκαν αντιστοιχούν σε 11.990.020 στρέμματα δάσους, 15.362.850 στρέμματα βοσκοτόπων και 8.589.680 στρέμματα ιδιωτικών χωραφιών, διευκρίνισε ο υφυπουργός.

    Στη Βολιβία είναι παράδοση να καίγονται δάση για να μετατραπούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η κυβέρνηση δίνει άδειες για την ελεγχόμενη καύση κάποιων περιοχών, αλλά αυτές πολύ σπάνια τηρούνται.

    Πάντως οι πυρκαγιές «ήταν πολύ λιγότερες απ’ ό,τι το 2020 και το 2019», κυρίως χάρη στην ανάπτυξη μεγαλύτερων δυνάμεων του στρατού για τη φύλαξη περιοχών που κινδυνεύουν, τόνισε ο υφυπουργός.

    Κατά τα επίσημα δεδομένα, το 2019 κάηκαν 53.055.020 στρέμματα και το 2020 άλλα 50.218.200.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Βολιβία: Η εισαγγελία υπέβαλε το κατηγορητήριο σε βάρος της πρώην μεταβατικής προέδρου
    Βολιβία: Η εισαγγελία υπέβαλε το κατηγορητήριο σε βάρος της πρώην μεταβατικής προέδρου

    Η εισαγγελία της Βολιβίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι υπέβαλε κατηγορητήριο που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή σε δίκη της πρώην μεταβατικής προέδρου, της Τζανίνε Άνιες, για τον θάνατο είκοσι και πλέον διαδηλωτών το 2019.

    Ο γενικός εισαγγελέας, ο Χουάν Λαντσίπα, ανέφερε πως υπέβαλε «στο ανώτατο δικαστήριο το κατηγορητήριο» σε βάρος της κυρίας Άνιες, η οποία έχει προφυλακιστεί από τον Μάρτιο.

    Η απόφαση να παραπεμφθεί η πρώην μεταβατική αρχηγός του κράτους σε δίκη θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου, που πάντως ελέγχει το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του προέδρου Λουίς Άρσε.

    Το κατηγορητήριο βασίζεται σε μήνυση που κατατέθηκε από τους συγγενείς των 22 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί τη 15η Νοεμβρίου στην πόλη Σακάβα και τη 19η Νοεμβρίου στην πόλη Ελ Άλτο.

    Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για «γενοκτονία», «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών» και «τραυματισμών που επέφεραν τον θάνατο», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

    Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση του αμφισβητούμενου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2019, όταν ο τότε πρόεδρος Έβο Μοράλες κέρδισε τέταρτη συναπτή θητεία, κάτι όμως που η αντιπολίτευση δεν αποδέχθηκε, καταγγέλλοντας νοθεία.

    Εν μέσω ταραχών κι αφού εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τον στρατό, δεχόμενος ασφυκτική πίεση, ο κ. Μοράλες παραιτήθηκε και προσέφυγε αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή, όπου οι αρχές του προσέφεραν πολιτικό άσυλο. Δύο ημέρες μετά την παραίτησή του, τη 12η Νοεμβρίου, η Τζανίνε Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς, ορκιζόταν μεταβατική πρόεδρος.

    Αλλά τον Οκτώβριο του 2020 ο Λουίς Άρσε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και ο κ. Μοράλες μπόρεσε κατόπιν να επιστρέψει στην πατρίδα του.

    Σύμφωνα με τον εν ενεργεία πρόεδρο, διαπράχθηκαν «κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σφαγές και εξωδικαστικές εκτελέσεις» κατά τη διάρκεια αυτού που χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» εναντίον του Έβο Μοράλες, του πολιτικού του μέντορα.

    Η βολιβιανή δικαιοσύνη έδωσε εντολή η κυρία Άνιες και αρκετοί πρώην υπουργοί της, όπως και πρώην ηγετικά στελέχη της αστυνομίας και του στρατού να προφυλακιστούν.

    Στον λογαριασμό της κυρίας Άνιες στο Twitter, που διαχειρίζονται συγγενείς της, δεν έγινε κανένα σχόλιο για το κατηγορητήριο, αλλά διατυπώθηκε η αξίωση «να τηρηθούν το Σύνταγμα, οι εγγυήσεις για τις ορθές δικαστικές διαδικασίες και η ισονομία».

    Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης της κυρίας Άνιες, ασκήθηκε σειρά διώξεων σε βάρος του κ. Μοράλες για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της «τρομοκρατίας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Βολιβία: Τουλάχιστον 20 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα
    Βολιβία: Τουλάχιστον 20 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από την πτώση ενός λεωφορείου σε χαράδρα στη Βολιβία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη σήμερα το πρωί, σε έναν δρόμο που συνδέει τις επαρχίες Κοτσαμπάμπα και Σάντα Κρουζ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα 150 μέτρων, δήλωσε ο αρχηγός της τροχαίας Χέλσνερ Τορίκο Βαλντέζ.

    Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για να προσδιορίσει τα αίτια του δυστυχήματος, του πλέον πολύνεκρου από την αρχή του έτους.

    volivia leoforeio1 apeGeos Rescue Center HANDOUT

    Τα τροχαία στα οποία εμπλέκονται λεωφορεία, που αποτελούν το κύριο μέσο μεταφοράς για μεγάλες αποστάσεις στη χώρα, είναι συχνά στη Βολιβία.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο τους έπεσε σε γκρεμό. Τον Απρίλιο του 2019, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοιο δυστύχημα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ/EPA/Geos - Rescue Center HANDOUT

  • Βίντεο: Εισβολή οπαδών και πολύ ξύλο σε αγώνα στη Βολιβία που δεν θα έπρεπε να έχει θεατές
    Βίντεο: Εισβολή οπαδών και πολύ ξύλο σε αγώνα στη Βολιβία που δεν θα έπρεπε να έχει θεατές

    Ο τίτλος στο πρωτάθλημα Απερτούρα της Βολιβίας κατέληξε στην Always Ready, ωστόσο οι οπαδοί της The Strongest, που έμεινε 2η με ένα βαθμό λιγότερο, αν και λόγω κορωνοϊού απαγορευόταν να είναι στο γήπεδο, προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια στην έδρα της Blooming

    Τρεις ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο στο πρωτάθλημα Απερτούρα της Βολιβίας, το τελευταίο χρονικά πρωτάθλημα στη Λατινική Αμερική που ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού.

    Η Always Ready είχε προβάδισμα ενός και δύο βαθμών αντίστοιχα από τις The Strongest και Bolivar αντίστοιχα και δεν... αυτοκτόνησε καθώς επικράτησε με 2-0 στην έδρα της Nacional Potosi, με το δεύτερο γκολ να σημειώνεται στο 90ο λεπτό και να κατακτά τον τίτλο.

    Την ίδια ώρα η The Strongest αγωνίζονταν στο Εστάδιο Ραμόν Ταχουίτσι Αγιλέρα στην Σάντα Κρουζ έδρα της Blooming και στο 87' κέρδιζε με 3-1, ελπίζοντας ότι η Potosi μπορεί να της κάνει κάποιο δώρο.

    Σε εκείνο το σημείο όμως οι οπαδοί της Blooming που είχαν σχεδόν γεμίσει το γήπεδο, παρόλο που λόγω κορωνοϊού οι κερκίδες έπρεπε να είναι άδειες, άρχισαν να πετούν διάφορα αντικείμενα και μια κροτίδα έσκασε στα τρία μέτρα από τον αγωνιστικό χώρο.

    Bolivia ends the year in style. Lost the game, but reminded them who The Strongest actually are. ?#somosBlooming #FútbolBoliviano #Apertura2020 pic.twitter.com/yAMVkbCNcq

    — Srinjoy Chatterjee (@BLOoMIND) December 31, 2020

    Ωστόσο ένας ποδοσφαιριστής των φιλοξενούμενων υποκρίθηκε ότι τον... χτύπησε κι εκεί άριχαν όλα. Αρχικά είχαμε ένταση μεταξύ των ποδοσφαιριστών που οδήγησε σε δύο αποβολές και μόλις ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη άρχισε η μάχη.

    Οι δύο ποδοσφαιριστές που είχαν αποβληθεί, ο Ουρτάδο από τους γηπεδούχους και ο Ρέινα από τους φιλοξενούμενους ήταν ακόμη στην είσοδο της φυσούνας και προφανώς κάτι είπε ο ένας στον άλλον με τον Ρέινα να γρονθοκοπεί τον αντίπαλο του και ο αγωνιστικός χώρος να μετατρέπεται σε ροντέο.

    Κάποιοι ποδοσφαιριστές της Blooming, οι οποίοι αρχικά τα έβαζαν με τους οπαδούς τους για τα αντικείμενα που πετούσαν, επιτέθηκαν με μανία προς τους παίκτες της Strongest, ενώ στο χορτάρι βρέθηκαν και δεκάδες οπαδοί των γηπεδούχων που άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως όποιον έβλεπαν μπροστά τους.

    Το ποδοσφαιρικό ματς είχε μετατραπεί σε κάτι από... MMA, όπου ελάχιστοι ψύχραιμοι προσπαθούσαν να δώσουν ένα τέλος...

    Το εκπληκτικό είναι ότι ακριβώς πίσω από την φυσούνα υπήρχαν δεκάδες αστυνομικοί οι οποίοι επενέβησαν μετά από πέντε λεπτά, προχωρώντας σε συλλήψεις όσων οπαδών της Blooming δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στις κερκίδες.

  • Βολιβία: Δικαστής ακύρωσε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες
    Βολιβία: Δικαστής ακύρωσε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες

    Βολιβιανός δικαστής ακύρωσε χθες Δευτέρα ένταλμα σύλληψης του πολιτικού εξόριστου σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, εξέλιξη που θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του στην πατρίδα του χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να τεθεί υπό κράτηση.

    Βολιβιανοί εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον πρώην αρχηγό του κράτους για ανταρσία και τρομοκρατία, έπειτα από καταγγελίες στελεχών της μεταβατικής κυβέρνησης πως υποκινούσε πολιτικές ταραχές μετά την παραίτηση και τη φυγή του στο εξωτερικό.

    Η έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση αυτή παραμένει σε εξέλιξη, σύμφωνα με εισαγγελείς. Οι εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν να κλητεύσουν τον σοσιαλιστή πολιτικό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον των δικαστηρίων.

    Η ακύρωση του εντάλματος ανοίγει ένα παράθυρο ώστε ο Μοράλες να επιστρέψει στη Βολιβία έπειτα από έναν χρόνο και πλέον που ζει στην εξορία. Μετά την παραίτησή του, υπό την πίεση του στρατού, την κυβέρνηση ανέλαβε μεταβατική κυβέρνηση υπό την Τζανίνε Άνιες, δεξιά πρώην γερουσιάστρια.

    Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα που ίδρυσε ο πρώτος αυτόχθονας ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της λατινοαμερικάνικης χώρας, κατήγαγε σαρωτική εκλογική νίκη αυτόν τον μήνα, με τον υποψήφιό του Λουίς Άρσε να εκλέγεται στο κορυφαίο αξίωμα από τον πρώτο γύρο.

    Ο Άρσε υπήρξε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες και στενός του συνεργάτης.

    Ο Έβο Μοράλες μετέβη την Παρασκευή στη Βενεζουέλα, αφού πέρασε μήνες στην Αργεντινή, σύμφωνα με το αργεντίνικο πρακτορείο ειδήσεων TELAM. Αν και εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε.

    Παραμένει πρόεδρος του MAS, όμως ο Άρσε δήλωσε μετά την εκλογική του νίκη πως δεν σκοπεύει να του αναθέσει ρόλο στην κυβέρνηση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : AΠΕ/EPA/WANG ZHAO / POOL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch