Ο 60χρονος εκλεγμένος πρόεδρος εξαναγκάστηκε χθες σε παραίτηση από την προεδρία έπειτα από τρεις εβδομάδες ταραχών μετά την επανεκλογή του
Το ρωσικό πρακτορείο «Russia Today» του προτείνει δουλειά
«Προτείνω στον Μοράλες μια συναρπαστική δουλειά παρουσιαστή» στην ισπανική υπηρεσία του «Russia Today», έγραψε η Μαργκαρίτα Σιμονιάν στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram. Η Σιμονιάν υπογράμμισε ότι ο Μοράλες δεν θα είναι ο πρώτος πρώην ηγέτης κράτους που εντάσσεται στο δυναμικό του δικτύου, καθώς ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ήδη παρουσιάζει μια εκπομπή λόγου στην ισπανική υπηρεσία του Russia Today εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας κατήγγειλε - λίγες ώρες μετά τη δήλωση ότι παραιτείται - το παράνομο ένταλμα για τη σύλληψή του από την αστυνομία και επιθέσεις στο σπίτι του από «βίαιες ομάδες», με τον επικεφαλής της αστυνομίας να ενημερώνει πως δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Κύμα συμπαράστασης στον αυτόχθονα βολιβιανό ηγέτη
Η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα καταδίκασαν το «πραξικόπημα» στη Βολιβία. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε χθες και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε άσυλο στον Έβο Μοράλες εάν το επιθυμεί, και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.
Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα».
Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Μοράλες, υπέβαλε την παραίτησή του και η πρόεδρος της Γερουσίας, Αντριάνα Σαλβατιέρα, ενώ η αστυνομία συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής με εισαγγελική εντολή που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις.
Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης οργάνωσης της αντιπολίτευσης στη Σάντα Κρους, η οποία πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις εναντίον του σοσιαλιστή πολιτικού μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, ήταν ο ενορχηστρωτής των διαδηλώσεων.