Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 21:46

Βουλγαρία: Αντιδράσεις για τον «χάρτη «μακεδονικής» γλώσσας»

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει εκστρατεία για να εκθέσει τις ψευδείς δηλώσεις στον «Χάρτη της «μακεδονικής» Γλώσσας, επιμένοντας πως αποτελεί παρακλάδι της βουλγαρικής

O «Χάρτης της «μακεδονικής» γλώσσας» που συνέταξε και υιοθέτησε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Βουλγαρία.

Στον λεγόμενο «Χάρτη της «μακεδονικής» γλώσσας» αναλύονται ιστορικά και γλωσσικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση της επίσημης φιλολογικής γλώσσας της χώρας, ως ξεχωριστής, ανεξάρτητης γλώσσας με συνέχεια και γενεαλογία που καθορίστηκε στα Σκόπια ως «μακεδονική».

Αντιδρώντας και απαντώντας η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει εκστρατεία για να εκθέσει τις ψευδείς δηλώσεις στον «Χάρτη της «μακεδονικής» Γλώσσας, επιμένοντας πως αποτελεί παρακλάδι της βουλγαρικής.

«Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και η Συνέλευση των Ακαδημαϊκών και τα αντίστοιχα μέλη εξετάζοντας τις θέσεις που εκφράζονται στο υπό συζήτηση έγγραφο της Συνέλευσης της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας, τις χαρακτηρίζουν ως ψευδείς, απαράδεκτες και επιζήμιες στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Με την έννοια αυτή, η θέση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών καθορίζει ομόφωνα και αμετάβλητα ότι : η γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα γραπτό – περιφερειακό πρότυπο της βουλγαρικής γλώσσας» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τους Βουλγάρους Ακαδημαϊκούς, η αναφορά του «Χάρτη» δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά και απαράδεκτη και καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, ανακοίνωσε ότι το έγγραφο έθεσε πολλές σοβαρές επιστημονικές αντιρρήσεις, όταν ο «Χάρτης» συζητήθηκε στην Βουλγαρική Ακαδημία. Όπως έγινε γνωστό, παρουσιάστηκαν σχετικές γνωμοδοτήσεις από τρία ιδρύματα της Ακαδημίας. Το Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσας, το Επιστημονικό Κέντρο Κυρίλλου και Μεθοδίου και το Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας.

Οι υποβληθείσες γνωμοδοτήσεις υποστηρίχθηκαν επίσης από μεμονωμένα μέλη των τριών ιδρυμάτων με ξεχωριστές παρεμβάσεις.

Παρά τις «Πρέσπες» και την αναγνώριση από τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά «μακεδονικής» γλώσσας, η Βουλγαρία συνεχίζει να την θεωρεί διάλεκτο της …βουλγαρικής γλώσσας, προκαλώντας την αντίδραση των Σκοπίων.
Πηγή: Με πληροφορίες από: news.bnt.bg, news.bg, dnes.bg, echedoros-a.gr - Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 20:15

Σχετικά Άρθρα

  • Φιλαθλητικός -  Μπάντμιντον: Τίτος Αντύπας και Χαρά Πετροπούλου στη Βουλγαρία με την Εθνική
    Φιλαθλητικός -  Μπάντμιντον: Τίτος Αντύπας και Χαρά Πετροπούλου στη Βουλγαρία με την Εθνική
    Για την Βουλγαρία ταξιδευουν σήμερα δυο αθλητές του Φιλαθλητικού στο μπαντμιντον προκειμένου να μετέχουν στο Βαλκανικό πρωτάθλημα U15 που θα διεξαχθεί στο Parvomay της γείτονος χώρας.
    Πρόκειται για τους Χαρά Πετροπούλου και Τίτο Αντύπα οι οποίοι έλαβαν την κλήση για το Εθνικό μας συγκρότημα λίγες μέρες πρίν, και μπήκαν στην αποστολή. Είναι μεγάλη τιμή για τα 2 πυργιωτόπουλα να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο εξωτερικό και μάλιστα σε ένα Βαλκανικό πρωτάθλημα, παρότι ηλικιακά είναι αμφότερα μια κατηγορία πιο μικροί, κάτι που είναι ενδεικτικό της αξίας τους. Σε αυτό το τουρνουά που έχει αντικειμενικές δυσκολίες για τους 2 αθλητές του Φιλαθλητικού, στόχος είναι πρώτα από όλα η συγκομιδή εμπειριών πολύτιμων για το μέλλον αλλά και μια πιθανή διάκριση που σίγουρα θα αποτελέσει ενα "ντοπάρισμα" για την δύσκολη συνέχεια των παιδιών αυτών στο αθλημα.
    Η αποστολή στο Parvomay αποτελέιται κατόπιν των κλήσεων του Ομοσπνδιακού Βασίλη Ξάνθου από τους:
    ΑΝΤΥΠΑΣ Τίτος (Φ.Ο. Πύργου)
    ΜΠΟΥΔΟΥΡΗΣ Δημήτριος (Πλάτων Σερρών)
    ΓΙΑΛΑΜΑΣ Μιχαήλ (ΟΑΓΩ Θεσσαλονίκης)
    ΙΩΑΝΝΙΔΗ Αθανασία (ΡΟΥΠΕΛ Σιδηροκάστρου)
    ΚΑΠΟΥΚΡΑΝΙΔΗΣ Κωνσταντίνος (ΚΑΣΤΡΟ Σιδηροκάστρου)
    ΚΕΛΕΚΗΣ Σταύρος (Φ.Ο. ΠΕΥΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
    ΚΟΥΤΟΓΛΙΔΟΥ Βασιλική (ΔΙΑΣ Σιδηροκάστρου)
    ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ Χριστίνα (ΚΑΣΤΡΟ Σιδηροκάστρου)
    ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Χαρά (Φ.Ο. Πύργου)
    ΡΟΔΟΥΣΑΚΗ Μαρία (ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Κομοτηνής)
    ΣΑΡΟΥΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Ιωάννης (ΔΙΑΣ Σιδηροκάστρου)
    ΣΙΜΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Γαβριέλα (ΟΑΓΩ Θεσσαλονίκης)
    Την Παρασκευή 25/10/2024 θα πραγματοποιηθεί το ομαδικό αγώνισμα, ενώ το Σαββατοκύριακο 26-27/10/2024 το ατομικό τουρνουά.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία
    Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών, που έφτασε στη γειτονιά μας.

    Συναγερμός έχει σημάνει στη γειτονική Βουλγαρία για το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

    Όπως ανακοινώθηκε ο ιός H5N1 εντοπίσθηκε ανάμεσα σε 7.669 πουλερικά ορνιθοτροφείου στο χωριό Μαρίτσα και προκάλεσε το θάνατο 764 πουλερικών.

    Η ανακοίνωση έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τη στιγμή που η Ευρώπη φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εποχική έξαρση της θανατηφόρας νόσου.

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών

    Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα πτηνά. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι είτε υψηλής είτε χαμηλής παθογονικότητας ιοί [υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) και γρίπη των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας (LPAI), αντίστοιχα] ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλέσουν διαφορετική σοβαρότητα της νόσου και θνησιμότητα στα κοτόπουλα.

    Τα άγρια πτηνά, ιδίως τα υδρόβια πτηνά, είναι ο κύριος λόγος για την εξέλιξη και την εξάπλωση των ιών αυτών. Τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από ΓΠΧΠ μπορεί να παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα της νόσου. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο και θάνατο στα πουλερικά.

    Γιατί προκαλεί ανησυχία η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών στα πτηνά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και στην οικονομία, λόγω απωλειών παραγωγής σε μολυσμένες εκμεταλλεύσεις. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών έχουν αυξημένη ικανότητα εξέλιξης/μετάλλαξης και ανάμειξης με άλλους ιούς της γρίπης των πτηνών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νέων, πιο μολυσματικών στελεχών ή στελεχών που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται όλο και περισσότερο σε θηλαστικά (π.χ. αγελάδες, άλφακας, ποντικοί, γάτες) αποτελεί τάση που διατηρείται υπό στενή επιτήρηση.

    Η Επιτροπή, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της γρίπης των πτηνών στην ΕΕ. Υπάρχουν κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης εστίας σε δεσποζόμενα πτηνά, καθώς και ένα ισχυρό πλαίσιο μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας σε περίπτωση λοιμώξεων σε ζώα. Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, η νομοθεσία της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια διασφαλίζει την επιτήρηση, την ταχεία αντίδραση και τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων.

    Μπορούν να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών άλλα είδη εκτός των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών πλήττει συνήθως τα πτηνά, αλλά άλλα ζώα (θηλαστικά όπως αγελάδες, αλπακίες, ποντικοί, γάτες) μπορούν να μολυνθούν από ιούς της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των βιζόν, της φώκιας, των αγριόχοιρων, των αλεπούδων και των γατών. Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης πρόσφατα για πρώτη φορά περιστατικά υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών σε βοοειδή.

    Η γρίπη των πτηνών αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο;

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά επί του παρόντος ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός και ο κίνδυνος για όσους εργάζονται ή εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά και θηλαστικά είναι χαμηλός έως μέτριος. Τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι σχετικά αβλαβή και δεν μολύνουν τον άνθρωπο.

    Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές ενδέχεται να αναπτύξουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη δυνατότητά τους να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Τα κρούσματα στον άνθρωπο μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή πολύ ήπια συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα, ήπια αναπνευστικά συμπτώματα) έως σοβαρά συμπτώματα (πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

    Μέχρι σήμερα, δεν έχει επιβεβαιωθεί μετάδοση του ιού H5N1 από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχουν αναφερθεί ενεργά κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην ΕΕ/στον ΕΟΧ.

    Τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένα ζώα θα πρέπει να φορούν μέσα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν την απροστάτευτη άμεση επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα, σφάγια, περιττώματα, καθώς και με δυνητικά μολυσμένα περιβάλλοντα. Ηκαθοδήγηση του ECDC συνιστά την ενεργό επιτήρηση των εκτιθέμενων ατόμων (όπως παρακολούθηση συμπτωμάτων ή τεστ), τη λήψη προληπτικών μέτρων και/ή τον εμβολιασμό ομάδων κινδύνου.

    Το ECDC παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και επικαιροποιεί αναλόγως τις εκτιμήσεις κινδύνου που διενεργεί. Η Επιτροπή έχει επίσης θεσπίσει εύρυθμα συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη προειδοποίηση για κάθε περίπτωση στον άνθρωπο ή στα ζώα. Εάν εμφανιστεί ένα στέλεχος της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών που είναι μολυσματικό μεταξύ των ανθρώπων, η ετοιμότητα και η ταχεία δράση θα είναι καίριας σημασίας.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τους ιούς της γρίπης των πτηνών διατίθενται στην ιστοσελίδα του ECDC που είναι αφιερωμένη στη γρίπη των πτηνών.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών στα πουλερικά για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης;

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την υγεία των ζώων, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα εκρίζωσης μόλις ανιχνευθεί η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών.

    Οι αρχές των κρατών μελών πρέπει να εφαρμόζουν αμέσως μέτρα για την εξάλειψη της νόσου στην μολυσμένη εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης όλων των πτηνών, της ασφαλούς απόρριψης των σφαγίων και των δυνητικά μολυσμένων υλικών, καθώς και του καθαρισμού και της απολύμανσης. Επιπλέον, πρέπει να οριοθετηθεί απαγορευμένη ζώνη τουλάχιστον 10 km γύρω από την πληγείσα εγκατάσταση, με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ελέγχου στις εγκαταστάσεις της εν λόγω ζώνης όπου εκτρέφονται πτηνά. Οι εθνικές αρχές πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς μετακινήσεων όσον αφορά τη μολυσμένη εγκατάσταση και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη. Εάν κριθεί αναγκαίο, τα μέτρα εξολόθρευσης μπορούν επίσης να επεκταθούν σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται κοντά ή σε εκμεταλλεύσεις που είχαν επαφές με μολυσμένη εκμετάλλευση.

    Εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης στα πτηνά για την αξιολόγηση της κατάστασης της νόσου και τον έλεγχο της εξάπλωσης. Τα μέτρα αυτά διατηρούνται για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την εξάλειψη του ιού από τη μολυσμένη εγκατάσταση.

    Επιπλέον, πραγματοποιείται διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου και την αποφυγή περιττών διαταραχών στο εμπόριο. Η περιφερειοποίηση/διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ (που διαχωρίζει τις απαλλαγμένες από ασθένειες ζώνες από εκείνες με λοίμωξη) δημοσιεύεται τακτικά στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Υπάρχουν κανόνες για το εμπόριο πτηνών και ζώων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών;

    Το διεθνές εμπόριο πουλερικών και προϊόντων πουλερικών πρέπει να συμμορφώνεται με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Η παρουσία υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών στα πουλερικά έχει ως αποτέλεσμα περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο ζώντων πτηνών και κρέατος πουλερικών από τη μολυσμένη περιοχή/χώρα.

    Ενώ η γρίπη των πτηνών δεν είναι καταγεγραμμένη νόσος στα θηλαστικά, εξακολουθούν να ισχύουν οι γενικές απαιτήσεις υγείας των ζώων. Ειδικότερα, μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο μόνο υγιή ζώα και απαιτείται κτηνιατρική πιστοποίηση για το εμπόριο ζώων προς άλλες χώρες.

    Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος πουλερικών και προϊόντων πουλερικών;

    Σύμφωνα με την EFSA, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων πουλερικών. Σε κάθε περίπτωση, το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών από μολυσμένα σμήνη καταστρέφονται και δεν εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Ο ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος και άλλων πρώτων υλών τροφίμων, η ενδελεχής μαγειρική και η καλή υγιεινή των μαγειρείων μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους κινδύνους που ενέχουν τα μολυσμένα τρόφιμα.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών σε άγρια πτηνά;

    Τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας από την εισαγωγή και την εξάπλωση ιών της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά ή πτηνά σε αιχμαλωσία, όταν υπάρχει εστία σε άγρια πτηνά. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει παράσχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    • περιορισμός της πρόσβασης των άγριων πτηνών σε πουλερικά και της επαφής με αυτά
    • αποφεύγοντας λίμνες ή άλλες υδάτινες επιφάνειες σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα άγρια πτηνά·
    • περιορισμό, όσο το δυνατόν περισσότερο, των οικόσιτων πτηνών σε περιόδους υψηλού κινδύνου·
    • χρήση υδατοφρακτών υγιεινής και περιορισμός της πρόσβασης των ανθρώπων στους ορνιθώνες.
    • Υπάρχουν εμβόλια για πτηνά κατά της γρίπης των πτηνών;

    Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών μπορεί να εφαρμοστεί υπό συγκεκριμένους όρους. Επί του παρόντος, διεξάγονται εκστρατείες εμβολιασμού για πουλερικά (Γαλλία) ή ζωολογικούς κήπους (Κάτω Χώρες, Ισπανία).

    Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετά εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν κατά πόσον χρησιμοποιούν τα εμβόλια αυτά στην επικράτειά τους, για την πρόληψη ή τον έλεγχο νόσων, ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον είναι αναγκαίο.

    Το 2023, η Επιτροπή παρείχε τη νομική πράξη που επιτρέπει τον εμβολιασμό των πτηνών κατά της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, με την οποία διευρύνθηκε η «εργαλειοθήκη» της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχο των νόσων. Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τις βέλτιστες επιστημονικά τεκμηριωμένες επιλογές για την αντιμετώπιση της κατάστασης της νόσου και των τοπικών συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε πρόσφατα νέα επιστημονική γνώμη σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της HPAI, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταστήσουν τις στρατηγικές εμβολιασμού τους ακόμη πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (κώδικας χερσαίων ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων), ο εμβολιασμός δεν θα επηρεάσει το καθεστώς μιας χώρας ή μιας ζώνης ως απαλλαγμένης από HPAI, εάν από την κατάλληλη επιτήρηση προκύψει ότι δεν υπάρχει λοίμωξη από τον ιό.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κτηνοτροφία: Σε αδιέξοδο κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από ζωονόσους – Εκπέμπουν SOS
    Κτηνοτροφία: Σε αδιέξοδο κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από ζωονόσους – Εκπέμπουν SOS

    Μέτρα στήριξης για την πληττόμενη από ζωονόσους κτηνοτροφία ζητούν οι κτηνοτρόφοι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

    Σε δυσχερή θέση έχουν περιέλθει πολλές από τις κτηνοτροφικές μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξαιτίας των ζωονόσων που έχουν πλήξει την περιοχή, προκαλώντας πολύπλευρες οικονομικές ζημίες στην κτηνοτροφία.

    Ειδικότερα, την περίοδο του Ιουλίου 2024 από την πανώλη των αιγοπροβάτων, θανατώθηκαν 350 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Δράμας και 841 αιγοπροβάτων στην ΠΕ Ροδόπης, ενώ από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι σήμερα λόγω της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 7.000 αιγοπρόβατα (Βόρειος, Νότιος Έβρος και Καβάλα).

    Μόνο ένα μικρό ποσοστό κτηνοτρόφων, προχωρά σε ανασύσταση των εκτροφών με αποτέλεσμα να αντικαθίσταται μόλις το 15% των ζώων που θανατώνονται

    Χαρακτηριστικό στοιχείο των συνεπειών είναι το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα διαρκές ρεύμα εξόδου από το κτηνοτροφικό επάγγελμα των ανθρώπων, το οποίο επιτείνει την τάση συρρίκνωση, του τόσο κρίσιμου για την διατροφή και την περιφερειακή και εθνική οικονομία, κλάδου.

    Επίσης ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός κτηνοτρόφων, μετά την θανάτωση του νοσούντων ζώων, προχωράει στην ανασύσταση των εκτροφών σε ποσοστό μόλις του 15% των απωλειών, ενώ ακόμα και για τις εκτροφές που ανασυστώνται απαιτούνται αρκετά χρόνια για να φτάσει στα πρότερα της σφαγής επίπεδα απόδοσης.

    Τη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία θα καλύπτουν το ύψος των ζημιών, που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι εκμεταλλεύσεις τους και να αποτραπούν οι κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ύπαιθρο, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης. Παράλληλα, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες προέκυψαν σε συνεργασία με τους φορείς των κτηνοτρόφων της περιοχής.

    Τι ζητείται

    Η Περιφέρεια ΑΜΘ, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ως πρώτη πύλη εισόδου στο έδαφος της Κοινότητας και ως συνορεύουσα με άλλες χώρες όπου διάφορα επιζωοτικά νοσήματα ενδημούν, έχει πολλές φορές προσβληθεί από τέτοια εξωτικά νοσήματα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ζημίες για την περιοχή και την χώρα γενικότερα.

    Στα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως καταγράφονται, περιλαμβάνεται:

    Α. Αποζημίωση εγκλεισμού ζώων λόγω της πανώλης μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων:

    Αν και σύμφωνα με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία, για την διατροφή των έγκλειστων ζώων δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση, λόγω όμως της ιδιαίτερης κατάστασης (οικονομική κρίση, τεράστια οικονομική δυσχέρεια των κτηνοτρόφων, συνεχόμενα μέτρα απαγόρευσης σφαγής και διακίνησης των αιγοπροβάτων κλπ), με ευθύνη και πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ζητείται να δοθεί εφ’ άπαξ ποσό (33€/ζωο), σε όλους τους κτηνοτρόφους που σε κάποια στιγμή βρέθηκαν ή θα βρεθούν μέσα σε Ζώνη Προστασίας.

    Β. Ποσά αποζημίωσης πληγέντων εκμεταλλεύσεων:

    Τα ποσά της αποζημίωσης που προβλέπονται από την ΚΥΑ των Οικονομικών Αποζημιώσεων του 2023 για την θανάτωση των ζώων είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που τελικά δόθηκαν το 2013 και 2014, για την ευλογιά των προβάτων «Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3ετών μέχρι εκατόν εξήντα πέντε (165,00) ευρώ». Αν αναλογιστούμε την αύξηση από το 2013 της τιμής αγοράς των ζώων, την αύξηση του κόστους εκτροφής, αλλά και την αύξηση της αξίας του γάλακτος και του κρέατος, αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται να εισπράξουν οι πληγέντες δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την αξία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

    Ζητείται στην μεταβολή της νέας ΚΥΑ των οικονομικών ενισχύσεων για το έτος 2024 να υπάρξει πρόβλεψη για:

    • Αύξηση του ποσού της οικονομικής αποζημίωσης των αιγοπροβάτων με στόχο να φθάνει τα 350€ μέσο όρο ανά ζώο
    • Επιπρόσθετη ενίσχυση των κτηνοτρόφων που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν τα ζώα τους εντός του 1ου έτους
    • Πρόβλεψη για την υψηλότερη αποζημίωση των εγκύων ζώων
    • Επέκταση του μέτρου με 33€/ζώο για όλα τα ζώα που παραμένουν κλειστά στις ζώνες προστασίας σε όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν την νόσο.

    Γ. Ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων:

    • Επιπλέον ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος 5.000€ ανά 100 ζώα, που με απόφαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας καταστράφηκαν τα ζώα τους λόγω της πανώλης ή της ευλογιάς. Η ενίσχυση αυτή θα επαναληφθεί και το 2025, εφόσον οι κτηνοτρόφοι αυτοί προχωρήσουν στην πλήρη ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.
    • Αποζημίωση του κόστους απολύμανσης, των κτηνοτρόφων που επλήγησαν αλλά και όσων βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.
    • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που δεν έσφαξαν τα αμνοερίφιά τους με 33€ / αμνοερίφιο λόγω της απαγόρευσης σφαγής που επιβλήθηκε εντός των ζωνών. Με την βοήθεια αυτή θα καλυφθούν το κόστος της διατροφής των αμνοεριφίων αλλά και η ζημιά που υπέστησαν καθώς η τιμή πώληση των αμνοεριφίων σε κρέας δεν ανταποκρίνεται την πραγματική αρχική αξία τους.
    • Αποζημίωση για το γάλα που δεν συλλέχθηκε λόγω της πανώλης ή της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

    Δ. Άμεση ενεργοποίηση του Μέτρου 5.2:

    Άμεση ενεργοποίηση του Μέτρου 5.2 που αποσκοπεί στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των πληγέντων εκτροφών με πλήρη χρηματοδότηση 100% της αγοραίας αξίας των ζώων.

    Ε. Εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εισόδους της χώρας:

    • Να ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα στα σύνορα της χώρας και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, δημιουργώντας σταθμούς απολύμανσηςσχήματος αψίδας για την διέλευση των εμπορικών οχημάτων, καθώς και όλων των επιβατικών οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα δύο σημεία εισόδου με την Τουρκία (Καστανιές, Κήποι).
    • Επιπλέον ζητείτε η λειτουργία σταθμών απολύμανσης των έξι σημείων εισόδου της Βουλγαρίας με την Ελλάδα (Ορμένιο, Κυπρίνος, Νυμφαία, Θέρμες, Προμαχώνας, Εξοχή). Αυτή την στιγμή όλα τα οχήματα, εμπορικά ή μη, από αυτά τα σημεία διέρχονται ανεξέλεγκτα προς την Ελλάδα χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο πρόληψης για την απολύμανσή τους.
    • Ζητούν την άμεση επισκευή και ενεργοποίηση του σταθμού απολύμανσης σχήματος αψίδας που υπάρχει στους Κήπους για τα εμπορικά οχήματα και δημιουργία μίας νέας αψίδας για την διέλευση των επιβατικών οχημάτων.
    • Την δημιουργία νέων σταθμών απολύμανσης στο σημείο εισόδου στις Καστανιές του Έβρου αλλά και σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας μας από τα Βόρεια σύνορα και την υποχρεωτική διέλευση όλων των οχημάτων από τα σημεία απολύμανσης. Το μέτρο αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα κατόπιν πολιτικής απόφασης και με την ανάθεση της δημιουργίας αλλά και της λειτουργίας των σταθμών απολύμανσης σε ιδιώτες. Το κάθε όχημα θα υποχρεούται να περάσει από το σημείο απολύμανσης πληρώνοντας το αντίτιμο που θα οριστεί από την πολιτεία.
    Πηγή: In.gr
  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εγγυηθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εγγυηθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα

    Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, δήλωσε ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ Τζέιμς Ο' Μπράιεν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

    Οι ΗΠΑ εργάζονται ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο' Μπράιεν. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι επαφές των Αμερικανών νομοθετών είναι χρήσιμες ώστε η Βόρεια Μακεδονία να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία.
    «Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις για αυτήν. Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε διπλωματικά έναν δρόμο ώστε (η Βόρεια Μακεδονία) να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα. Και νομίζω ότι η συνάντηση που είχατε αλλά και άλλες έχουν βοηθήσει στο να παραμείνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας φίλος και όχι ένα εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο και για την Αλβανία», τόνισε χαρακτηριστικά.
    Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι και η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούν επισήμως το συνταγματικό όνομα, αλλά ότι θα χρησιμοποιήσουν το όνομα «Μακεδονία» σε δηλώσεις ως μια πράξη που απορρέει από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού.
    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ότι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η erga omnes χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος. Αυτή υποχρεώνει τους κυβερνώντες να χρησιμοποιούν το Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

    Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια 'Αντζελα 'Αγκελερ έχει επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσής των συμφωνιών με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αυτές οι συμφωνίες έγιναν. Καμία επαναδιαπραγμάτευση των Πρεσπών, καμία επαναδιαπραγμάτευση της προόδου προς την ΕΕ. Αυτό είναι πολύ σαφές».
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Τουρκία και Β. Μακεδονία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά ο Μητσοτάκης συνεχίζει την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική
    ΣΥΡΙΖΑ: Τουρκία και Β. Μακεδονία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά ο Μητσοτάκης συνεχίζει την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική

    «Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι στάση αταλάντευτη» αναφέρει η Κουμουνδούρου.

    Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το περιστατικό επακούμβησης σκάφους του Λιμενικού με τουρκικό αλιευτικό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και την προκλητική στάση της Β. Μακεδονίας.

    «Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνο ώρες μετά την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τον κυβερνητικό εφησυχασμό περί «ήρεμων νερών».

    Η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της, όπως προκύπτει από το περιστατικό επακούμβησης σκάφους του Λιμενικού με τουρκικό αλιευτικό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Ζουράφα, αλλά ακόμη χειρότερα σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό λιμενικό εντάσσει την Ζουράφα στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας του, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας», αναφέρει η Κουμουνδούρου και προσθέτει: «Σε δύο μόλις ημέρες, τόσο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας όσο και η τουρκική πλευρά παραβιάζουν ευθαρσώς το διεθνές δίκαιο σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και ο διεθνώς αποδυναμωμένος κύριος Μητσοτάκης συνεχίζει ατάραχος την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του.

    Τελικά η απόσταση από την περικεφαλαία του «Μακεδονομάχου» μέχρι τον διπλωματικό λήθαργο, είναι πολύ μικρή...»

    Καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι στάση αταλάντευτη, μακριά από κάθε υπόνοια εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».​

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μητσοτάκης: Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα μας αν η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρεί τη «Συμφωνία των Πρεσπών»
    Μητσοτάκης: Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα μας αν η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρεί τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

    Όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Βόρεια Μακεδονία, τη συνάντηση με τον Ερντογάν και την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος συνεχίζει να μην τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

    Ερωτηθείς αν η Ελλάδα σκέφτεται να κάνει χρήση των προβλέψεων του άρθρου 19 της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της συμφωνίας ως προς το συνταγματικό της όνομα έναντι όλων. Αποκαλεί τη χώρα του ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ εντός συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από την συμφωνία. Θέλω βέβαια να επισημάνω ότι εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, δεν ακολούθησε αυτήν την τακτική και χρησιμοποίησε την συνταγματική ονομασία της χώρας του. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι με τον έναν ή τον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική».

    »Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, είναι κάτι το οποίο το τόνισα χθες και στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμμαχοί μας. Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, αυτό προϋποθέτει όμως το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα προφανώς (...) Πιστεύω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».

    Για το Κυπριακό

    Για το Κυπριακό, σε ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν το έθεσε στη συνάντησή τους κι αν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Καταρχάς η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε εκφράσει την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι υπάρχει πρωτοβουλία του ΟΗΕ και πράγματι η ειδική απεσταλμένη έχει καταθέσει το πρώτο πόρισμά της στον ΓΓ, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του περιεχομένου του, προφανώς δεν μπορώ να τοποθετηθώ επ' αυτού.

    »Η ελληνική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Είναι μια θέση από την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία, η Λευκωσία και η Αθήνα δεν αποκλίνουν. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο την 20ή Ιουλίου προσκεκλημένος του προέδρου Χριστοδουλίδη για να συμμετέχω (...) σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο. Από εκεί πέρα θα συζητήσω και αύριο με τον Γενικό Γραμματέα με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο ίδιος να εμπλακεί σε μια ακόμα προσπάθεια την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο δεύτερη διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό προσεχώς και ποιο θα είναι το σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν έχω να σας πω κάτι επ' αυτού. Όπως σας είπα, δεν γνωρίζω καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν. Αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

    Για τη συνάντηση με Ερντογάν

    Για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου το βράδυ για να συμμετέχω σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο προεδρικό Μέγαρο και από εκεί και πέρα θα συζητήσω αύριο με τον Γενικό Γραμματέα για το πώς μπορεί να συμβάλει για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και να υπάρξει βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό που είναι επιβεβλημένο είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων».

    Για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία τον κατηγορεί πως παραδέχτηκε κενά στην ελληνική εθνική άμυνα με αφορμή την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

    «Μα δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Θα ήθελα με την ευκαιρία να υπενθυμίσω σε όλους όσοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση δυο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και του υπουργείου εθνικής Άμυνας, κι έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση οι κινήσεις που κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

    »Άρα επ' αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεων μου και θέλω επίσης να επισημάνω ότι μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε χρήματα (...) για να το καταστρέψουμε. Αυτά για εκείνους οι οποίοι διακινούν (...) τέτοια σενάρια. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ας αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων το 2024 και ας τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων το 2019. Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μετά από δεκαετή κρίση, είμαστε μια από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και αξίζει απλά να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς, τα ελικόπτερα Romeo τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Μπελαρά οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025 και το 2026 και να διαπιστώσει κανείς πραγματικά αν σήμερα η χώρα είναι πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ο,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά το 2019 τη διακυβέρνηση του τόπου».

    Για το ευρωπαϊκό Iron Dome

    Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια εξέλιξη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την πρωτοβουλία που ανέλαβε μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας για την ευρωπαϊκή ασπίδα αντιαεροπορικής άμυνας και πώς απαντά στην κριτική για το ότι η παράδοση F-16 στο Κίεβο αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Για το ζήτημα της πρωτοβουλίας μας θέλω να θυμίσω (...) ότι είναι ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Αλλά αυτό το οποίο νομίζω κατέστη σαφές και σε αυτή τη σύνοδο είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τη δική της αμυντική ικανότητα. Να δαπανήσει περισσότερους πόρους αλλά ταυτόχρονα να το κάνει με πιο έξυπνο τρόπο. Και ότι αυτό δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αντίθετα ενισχύει το ΝΑΤΟ. Και ότι είναι πολύ πιθανόν, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ως Ευρωπαίοι τη δική μας άμυνα, να χρειαστεί να αναζητήσουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν των εθνικών προϋπολογισμών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν τα όριά τους, ειδικά σε περίοδο δημοσιονομικής σύσφιξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι' αυτό η πρόταση την οποία κατέθεσα με τον πολωνό πρωθυπουργό έχει τη διάσταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε εκεί ακόμα, δεν έχουμε πετύχει κάποια ευρωπαϊκή συμφωνία για κάτι τέτοιο, όμως είναι μια πρόταση η οποία έχει ακουστεί θετικά σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    »Από εκεί και πέρα, θέλω να είμαι σαφής ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 (...) Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Αλλά σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Φαντάζομαι είδατε κι εσείς τις σκηνές από τη φρικτή ρωσική επίθεση εναντίον παιδιατρικού νοσοκομείου πριν από λίγες μέρες, του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι Ουκρανοί. Και αν θέλουμε να μιλάμε για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό συνθήκες συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Και για να μην συνθηκολογήσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξακολουθούμε όλοι να τη στηρίζουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο εκπέμφθηκε με πολύ μεγάλη ένταση από όλους τους συναδέλφους μου, με μια εξαίρεση – μπορείτε να αντιληφθείτε ποια. Αλλά το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο σε αυτή την προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να συζητούμε για μια δίκαιη λύση, αλλά με συνθήκες αξιοπρέπειας και σχετικής ισοτιμίας».

    Για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν ζητήθηκε από την Ελλάδα να ενισχύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα. «Έχω επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300. Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, πάντα –να το επαναλάβω αυτό– με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην πολύ δύσκολη μάχη την οποία δίνει».

    Ερωτηθείς αν υπήρξε προβληματισμός των συμμάχων για την απόφαση του ΝΑΤΟ να προμηθεύσει με μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως για το θέμα έχει απαντήσει ήδη.

    Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν έγινε συζήτηση, έστω «στο πόδι» για ελληνικά εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πάντα στις παρυφές αυτών των συναντήσεων κορυφής έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε, έστω σύντομα, ζητήματα τα οποία μας απασχολούν. Και με τον πρόεδρο Μπάιντεν σύντομα, και λίγο πιο εκτενώς με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον Άντονι Μπλίνκεν, επαναβεβαιώσαμε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συζητήσαμε κάποιες κοινές προκλήσεις και τα θέματα τα οποία μας απασχολούν (...) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τις αλυτρωτικές αναφορές της Σιλιάνοφσκα για «Μακεδόνες του Αιγαίου»
    ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τις αλυτρωτικές αναφορές της Σιλιάνοφσκα για «Μακεδόνες του Αιγαίου»

    Τις αναφορές της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

    Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να «αφυπνισθεί» από τον «διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει» και να διεθνοποιήσει το ζήτημα, προκειμένου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να βρεθεί αντιμέτωπη προ των ευθυνών της.

    Ευθύνες, που, όμως αναφέρουν «αφορούν τόσο την ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ, όσο και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την Συμφωνία των Πρεσπών βάσει αμερικανικής νομοθεσίας του 2021».

    «Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει, προκειμένου η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφωθούν επιτέλους με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο και να σταματήσουν να επιδίδονται σε έναν ανέξοδο και ψευδεπίγραφο εθνικισμό» συμπληρώνουν.

    Καταλήγουν, επίσης με αιχμές στην κυβέρνηση πως «η Νέα Δημοκρατία, φέρει βαρύτατες ευθύνες για την ζημία που έχει προκαλέσει στα εθνικά μας συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».​

    Πηγή: Cnn.gr

  • Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων
    Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων

    Παρά τα σαφή μηνύματα από Μητσοτάκη και Βρυξέλλες για τον κίνδυνο εκτροπής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας της, η Σιλιάνοφσκα ελπίζει στη στήριξη του ποντίφικα

    Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Γκορνάντα Σιλιάνοφσκα προς την Αθήνα και οι κουτοπονηρτιές της για να μην εφαρμόζει στην πράξη τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε σήμερα με τον ποντίφικα στο Βατικανό και σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο εκ μέρους όλων των Μακεδόνων πολιτών (!) για τη σταθερή υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    «Ήταν τιμή μου να γνωρίσω τον Ποντίφικα σήμερα. Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για την αποφασιστικότητά του να επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και να υπερασπίζεται τους φτωχούς του κόσμου. Εκ μέρους όλων των πολιτών της Μακεδονίας τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρει χαρκατηριστικά η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας η οποία θα έπρεπε να μιλήσει εκ μέρους των «πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (citizens of the republic of North Macedonia).

    Δείτε την ανάρτησή της

    Στα αξιοσημείωτα της ανάρτησης που έκανε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι εμφανίζεται να κόπτεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, την οποία τορπιλίζει στην πράξη με την αδιαφορία της για τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα από τη Δυτική Μακεδονία ξεκαθάρισε ότι ο ευρωπαικός δρόμος της γειτονικής χώρας θα παραμέινει κλειστός όσο η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει να μην εφαρμόζει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κίνήθηκε σήμερα και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η ηγεσία του @VMRO_DPMNE θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμευτικές διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών & να χρησιμοποιεί με συνέπεια το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για εμάς ως @EPP. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει & η ΕΕ δεν θα το αποδεχτεί αυτό» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Μ. Βέμπερ προς τα Σκόπια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το VMRO-DPMNE το οποίο κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος.

    Οι κουτοπονηριές στην ιστοσελίδα της

    Η νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα έρχεται μια ημέρα μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, σύμφωνα με τις οποίες στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

    Για να βρει, δε, κανείς τη συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», πρέπει να αναζητήσει την περιγραφή της χώρας στην κατηγορία "MK", όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

    Παράλληλα στην κατηγορία "Πρόεδρος" αναφέρεται επίσης απλά ο όρος χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης ενώ στην ενημέρωση για συναντήσεις της Σιλιάνοφσκα με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι «η Πρόεδρος είχε συναντήσεις».
    Το μήνυμα Μητσοτάκη

    Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σταματήσει τις λεκτικές προκλήσεις και την έμπρακτη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Μιλώντας στη Φλώρινα ο πρωθυπουργός ανέφερε ρητά ότι αν η νέα ηγεσία των Σκοπίων επιμείνει στην προκλητική ρητορική τότε ο ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός.

    «Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Georgi Licovski

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch