Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 16:20

Τραγωδία στο Κονγκό: 27 νεκροί σε ορυχείο χρυσού

Γράφτηκε από

Η πιθανότερη αιτία κατάρρευσης του ορυχείου, ήταν η αλλοίωση του εδάφους από τις δυνατές βροχές

Μία ακόμη τραγωδία γράφτηκε στις μαύρες σελίδες του εργασιακού καθεστώτος που ισχύει στην Αφρική. Τουλάχιστον 27 εργάτες θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τόνους γης και άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ορυχείο εξόρυξης χρυσού στο Κονγκό.

Το πολύνεκρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Παρασκευή, αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης του αφρικανικού κράτους, δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα.

Το ορυχείο που κατέρρευσε βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα απόσταση από την πόλη wATSA.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το ορυχείο πληρούσε όλες τις προδιαγραφές και προφυλάξεις. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η αρμόδια επιτροπή του έδωσε δικαίωμα να φτάσουν στα 30 μέτρα εκόρυξη. Το συνεργείο, ωστόσο εσκαψε 20 μέτρα.

Τα πτώματα των εργατών ανασύρθηκαν από βάθος 12 μέτρων στο ορυχείο. Η πιθανότερη αιτία κατάρρευσης του ορυχείου, ήταν η αλλοίωση του εδάφους από τις δυνατές βροχές.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 12:15

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στο Κονγκό: 129 νεκροί σε απόπειρα μαζικής απόδρασης από φυλακή
    Τραγωδία στο Κονγκό: 129 νεκροί σε απόπειρα μαζικής απόδρασης από φυλακή

    Τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι 24 εξ αυτών από σφαίρες, κατά τη διάρκεια απόπειρας απόδρασης τη νύχτα της Κυριακής (1/9) προς Δευτέρα (2/9) στη μεγαλύτερη φυλακή της ΛΔ Κονγκό, στην πρωτεύουσα Κινσάσα, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

    «Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων είναι 129 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων 24 από σφαίρες, έπειτα από προειδοποιήσεις», ενημέρωσε τον Τύπο ο Ζακμέν Σαμπανί, ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Σαμπανί έκανε επίσης λόγο για 59 τραυματίες, στους οποίους προσφέρεται η «προσήκουσα» ιατρική περίθαλψη.

    Το χρονικό

    Η φυλακή Μακαλά, η μεγαλύτερη της αχανούς χώρας της κεντρικής Αφρικής, είναι διαβόητη διότι έχει πάγια πλεονάζοντα αριθμό εγκλείστων: μετρά δεκαπλάσιους κρατούμενους (14.000 ως 15.000) από την ονομαστική χωρητικότητά της (1.500 θέσεις), κατά επίσημες στατιστικές.

    Περί τις 02:00 το πρωί της Δευτέρας, άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί μέσα στη φυλακή, σύμφωνα με περίοικους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Συνέχισαν να ακούγονται πυρά για ατελείωτες ώρες στη λαϊκή συνοικία της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το κέντρο κράτησης, κατά τις μαρτυρίες τους. Ο Νταντί Σοσό, ηλεκτρολόγος, περίπου σαράντα χρονών, είπε πως είδε οχήματα των δυνάμεων επιβολής της τάξης να μεταφέρουν πτώματα τις πρώτες πρωινές ώρες.

    «Άκουσα πυροβολισμούς»

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σαμπανί, που έκανε λόγο «ματαιωθείσα απόπειρα απόδρασης», πολλά θύματα πέθαναν επειδή ποδοπατήθηκαν, ή από ασφυξία. Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για «κάποιες» περιπτώσεις γυναικών που «βιάστηκαν», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Δρόμοι γύρω από τη φυλακή αποκλείστηκαν από προχθές· μεγάλη δύναμη της αστυνομίας και του στρατού παρέμενε στην περιοχή χθες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκαν εκ νέου πυρά χθες νωρίς το πρωί στην περιοχή. «Άκουσα πυροβολισμούς γύρω στις 05:00», αφηγήθηκε ο Σακρ, οδηγός ταξί που δεν θέλησε να δώσει τα πλήρη στοιχεία του. Είπε πως πανικοβλήθηκε, ενώ διαπίστωσε πως επικρατούσε ανήσυχη ηρεμία στους συνήθως μποτιλιαρισμένους δρόμους γύρω από τη φυλακή. Δεν έχει δοθεί καμιά διευκρίνιση από τις αρχές ούτε για τον αριθμό των κρατουμένων που αποπειράθηκαν να αποδράσουν.

    Οι «απάνθρωπες» συνθήκες εγκλεισμού

    Το κέντρο κράτησης, κατασκευασμένο από μπετόν, στο εσωτερικό του οποίου αναπτύσσονται θερμοκρασίες συχνά αφόρητες, έχει επικριθεί επανειλημμένα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις «απάνθρωπες» συνθήκες εγκλεισμού.

    «Οι συνθήκες είναι αξιοθρήνητες», υπογράμμισε ο ακτιβιστής Εμανουέλ Κολ, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ο οποίος κάνει συχνές επισκέψεις σε φυλακές. Προειδοποίησε εναντίον ενδεχόμενης «εξέγερσης» στη Μακαλά, όπου η κατάσταση μπορεί να «εκτραχυνθεί» καθώς οι αρχές απαγόρευσαν όλες τις επισκέψεις μετά την απόπειρα απόδρασης. Ο Ροστέν Μανκετά, διευθυντής της ΜΚΟ Voix des sans Voix (VSV, «Φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή»), αξίωσε οι αρχές να αποκαλύψουν «τι πραγματικά συνέβη» και προκλήθηκε «το μακελειό». «Καταγγέλλουμε αυτή τη σφαγή», πλειοδότησε μέσω X το κίνημα πολιτών Lucha, απαιτώντας να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Βενεζουέλα: Κατέρρευσε ορυχείο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς και παγιδευμένους
    Βενεζουέλα: Κατέρρευσε ορυχείο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς και παγιδευμένους

    Η Μπολίβαρ είναι μια δασώδης περιοχή στη Βενεζουέλα, που εδώ και καιρό πλήττεται από την παράνομη εξόρυξη χρυσού.

    Φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετά την κατάρρευση ενός παράνομου ορυχείου χρυσού στην πόλη Λα Παράγκουα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Γιόργκι Αρσινιέγκα, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (21/02).

    Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος εκτιμά ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι παγιδευμένοι στο ορυχείο που κατέρρευσε. Παρ' όλα αυτά, λόγω του απομακρυσμένου σημείου της περιοχής, στη νοτιοανατολική Πολιτεία Μπολίβαρ, υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την έκταση του περιστατικού, δήλωσε ο Γιόργκι Αρσινιέγκα στο CNN.

    Ομάδες αρωγής και διασώστες έχουν αποσταλεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το ορυχείο, το οποίο ονομάζεται Bulla Loca, δήλωσε ο δήμαρχος. Από την πλευρά του, ο Έγκαρ Κολίνα, αξιωματούχος ασφαλείας της κυβέρνησης της Πολιτείας Μπολίβαρ, επέστησε σε προσοχή και δήλωσε ότι περισσότεροι αξιωματούχοι της Πολιτείας προσπαθούν να φτάσουν στη Λα Παράγκουα, προκειμένου να εξακριβώσουν τον αριθμό των νεκρών.

    Η Μπολίβαρ είναι μια δασώδης περιοχή στη Βενεζουέλα, που εδώ και καιρό πλήττεται από την παράνομη εξόρυξη χρυσού και άλλων ορυκτών. Τα τελευταία χρόνια, η άτυπη μεταλλευτική δραστηριότητα, που συχνά ελέγχεται από εγκληματικές ομάδες, έχει επεκταθεί και έχει φθάσει μέχρι το Εθνικό Πάρκο Κανάιμα, μια παρθένα περιοχή στα σύνορα μεταξύ της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • «Θέμα χρόνου» τα πρώτα ορυχεία ανοιχτής θάλασσας
    «Θέμα χρόνου» τα πρώτα ορυχεία ανοιχτής θάλασσας

    Περιβαλλοντικές ανησυχίες.

    Είναι πιθανό μόνο θέμα χρόνου να γίνει πραγματικότητα η απόξεση του βυθού του ωκεανού για πολύτιμα μέταλλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Αρχής για τον Βυθό της Θάλασσας, της ρυθμιστικής αρχής του ΟΗΕ που επιβλέπει την εξόρυξη βαθέων υδάτων.

    Ο Michael Lodge, γενικός γραμματέας του ISA, είπε στο CNBC ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εξόρυξη ανοιχτής θάλασσας έχει ανέβει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, με τους υποστηρικτές να είναι σαφώς ενθουσιασμένοι από τον πιθανό ρόλο της βιομηχανίας στην ενεργειακή μετάβαση.

    «Μια από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις του βιομηχανικού ενδιαφέροντος είναι η δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων ορυκτών με ισοδύναμο ή χαμηλότερο κόστος από αυτό που μπορεί να παραχθεί στη γη», δήλωσε ο Lodge στο CNBC μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι πλήρεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης βαθέων υδάτων είναι δύσκολο να προβλεφθούν

    «Αυτός είναι ο εμπορικός μοχλός και σίγουρα υπάρχει τεράστιο δυναμικό πόρων στα ορυκτά του βυθού. Το ερώτημα είναι αν τελικά μπορούν να παραχθούν οικονομικά», πρόσθεσε.

    «Αλλά το δυναμικό των πόρων είναι απολύτως εκεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η τεχνολογία είναι προηγμένη, οπότε φαίνεται ότι είναι εφικτό. Και την ίδια στιγμή, είναι επίσης πολύ σαφές ότι η ζήτηση για ορυκτά αυξάνεται εκθετικά και πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται».

    Η Σύνοδος της Τζαμάικα

    Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ο ISA ετοιμάζεται να ξαναρχίσει συνομιλίες για την εξόρυξη βαθέων υδάτων στο Κίνγκστον της Τζαμάικα τον επόμενο μήνα. Η επικείμενη σύνοδος του φύλακα του βυθού θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που, εάν εγκριθεί, θα δώσει το πράσινο φως στην εξόρυξη βαθέων υδάτων σε εμπορική κλίμακα.

    Ο ISA ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια και ρυθμίζει την εξόρυξη και τις συναφείς δραστηριότητες σε μια περιοχή που καλύπτει περίπου το 54% των ωκεανών του κόσμου. Η ομάδα αποτελείται από 168 κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του ISA.

    Αμφιλεγόμενη πρακτική

    Η αμφιλεγόμενη πρακτική της εξόρυξης βαθέων υδάτων περιλαμβάνει τη χρήση βαρέων μηχανημάτων για την αφαίρεση ορυκτών και μετάλλων – όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο – που μπορούν να βρεθούν σε οζίδια μεγέθους πατάτας στον πυθμένα του ωκεανού. Η τελική χρήση αυτών των ορυκτών είναι ευρείας κλίμακας και περιλαμβάνει μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι πλήρεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης βαθέων υδάτων είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Εν τω μεταξύ, ομάδες περιβαλλοντικών εκστρατειών λένε ότι η πρακτική δεν μπορεί να γίνει βιώσιμα και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε καταστροφή οικοσυστημάτων και εξαφάνιση ειδών.

    Θαλάσσια οικοσυστήματα

    Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψήφισε πρόσφατα υπέρ μιας κυβερνητικής πρότασης για άνοιγμα μιας τεράστιας ωκεάνιας περιοχής για εξόρυξη βαθέων υδάτων σε εμπορική κλίμακα. Η απόφαση σηματοδότησε την πρόθεση της σκανδιναβικής χώρας να ξεκινήσει δραστηριότητες εξόρυξης βαθέων υδάτων στα εθνικά της ύδατα κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.

    Σίγουρα, η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν σκοπεύει να ξεκινήσει αμέσως γεωτρήσεις για ορυκτά. Αντίθετα, οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για άδειες που θα ψηφίζονται κατά περίπτωση στο κοινοβούλιο.

    Όταν ρωτήθηκε εάν ήταν πλέον πιθανό θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι χώρες την εξόρυξη σε βαθιά νερά, η ISA’s Lodge απάντησε: «Σαφώς τώρα, φτάνουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος, οπότε θα έλεγα ότι ναι, φαίνεται να είναι αναπόφευκτο».

    «Είτε αυτό συμβαίνει σε διεθνή ύδατα, είτε σε εθνικά ύδατα, είτε αυτή είναι η Νορβηγία είτε κάποια άλλη χώρα, αυτό είναι αδύνατο να το πούμε», πρόσθεσε. «Εξαρτάται εν μέρει από τους όρους και τις προϋποθέσεις που υποθέτω».

    Μορατόριουμ

    Το Συμβούλιο ISA, ένα όργανο που αποτελείται από 36 κράτη μέλη , έχει δηλώσει προηγουμένως ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις εργασίες του σχετικά με τους κανονισμούς εξόρυξης βαθέων υδάτων, με σκοπό την οριστικοποίηση των μέτρων έως τον Ιούλιο του 2025.

    Μέχρι σήμερα, 24 χώρες παγκοσμίως έχουν ζητήσει μορατόριουμ ή παύση στον κλάδο, ενώ πολυεθνικές εταιρείες όπως η Google, η Samsung και η Volvo έχουν δεσμευτεί να μην προμηθεύονται ορυκτά από τον βυθό της θάλασσας .

    «Απελπιστική κατάσταση»

    Η ταχέως αναπτυσσόμενη όρεξη στον κόσμο για ορυκτά μετάβασης σε ενέργεια δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

    Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η σημερινή προσφορά υπολείπεται αυτού που απαιτείται για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια σχετικά υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής πολλών στοιχείων μετάβασης ενέργειας.

    Ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Terje Aasland είπε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξόρυξη βαθέων υδάτων σηματοδότησε ένα απαραίτητο βήμα προς το άγνωστο που θα μπορούσε να βοηθήσει να σπάσει η κυριαρχία της Κίνας και της Ρωσίας για τις σπάνιες γαίες.

    «Είμαστε σε μια αρκετά απελπιστική κατάσταση», είπε ο Lodge, επικαλούμενος την προσδοκία του IEA ότι η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά πρόκειται να αυξηθεί γρήγορα τα επόμενα χρόνια.

    Πηγή: OT.gr - In.gr

  • Κατολίσθηση σε ορυχείο χρυσού στην Τουρκία: Εργάτες παγιδευμένοι κάτω από τη γη
    Κατολίσθηση σε ορυχείο χρυσού στην Τουρκία: Εργάτες παγιδευμένοι κάτω από τη γη

    Κατολίσθηση σημειώθηκε σε ορυχείο χρυσού στην περιοχή Ιλίτς του Ερζιντζάν στην Τουρκία. Ένας μεγάλος αριθμός ομάδων έρευνας και διάσωσης στάλθηκε στο σημείο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά δήλωσε ότι «9 άτομα βρίσκονται παγιδευμένα και η πρόσβαση δεν είναι εφικτή».

    Ο δήμαρχος Ιλίτς, Μουσταφά Γκιουρμπούζ, δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει ποτέ παρόμοια κατάσταση. Αυτό είναι το πρώτο ατύχημα».

    Το ορυχείο απέχει 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης Ιλίτς. 1.100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης και 550 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Άγκυρας.

    Το ορυχείο Τσοπλέρ ήταν στην επικαιρότητα ξανά με την είδηση της διαρροής κυανίου το 2022. Η περιοχή έπειτα καθαρίστηκε μετά τη διαρροή. Οι εργασίες κατασκευής του ορυχείου Τσοπλέρ ξεκίνησαν το 2009 και η παραγωγή χρυσού ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2010.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καζακστάν: 16 νεκροί σε ορυχείο της ArcelorMittal
    Καζακστάν: 16 νεκροί σε ορυχείο της ArcelorMittal

    Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα που σημειώνεται σε δύο μήνες σε εγκατάσταση του ομίλου, μετά τον θάνατο πέντε εργατών σε ορυχείο στα μέσα Αυγούστου στην ίδια περιοχή.

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Καζακστάν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορυχείο της τοπικής μονάδας της ArcelorMittal, ανακοίνωσε ο παγκόσμιος κολοσσός της χαλυβουργίας.

    Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ έδωσε εντολή σήμερα στην κυβέρνησή του να «σταματήσει την συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων με την ArcelorMittal Temirtaou», την τοπική μονάδα του ομίλου, μετά το νέο τραγικό δυστύχημα σε ένα από τα ορυχεία του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου.

    «Πυρκαγιά προκλήθηκε στο ορυχείο Κοστένκο (...) 18 τραυματίες που υπέστησαν εγκαύματα διαφόρων βαθμών διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», διευκρίνισαν επίσης οι περιφερειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας ότι «από τους 252 εργάτες του ορυχείου που βρίσκονταν κάτω από το έδαφος την ώρα που σημειώθηκε η τραγωδία, 205 εργάτες ανέβηκαν στην επιφάνεια».

    Η ArcelorMittal Temirtau προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι ως τις 10 πμ (07:00 ώρα Ελλάδος) 31 άνθρωποι δεν είχαν ακόμη εντοπιστεί.

    Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα που σημειώνεται σε δύο μήνες σε εγκατάσταση του ομίλου, μετά τον θάνατο πέντε εργατών σε ορυχείο στα μέσα Αυγούστου στην ίδια περιοχή.

    Η τραγωδία σημειώθηκε στο ορυχείο Κοστένκο που βρίσκεται κοντά στην πόλη Καραγκάντα, μια βιομηχανική περιοχή στο κεντρικό Καζακστάν όπου έσπευσε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σιρίμ Σαριπκχάνοφ.

    Ο όμιλος ArcelorMittal κατηγορείται συχνά από το Καζακστάν, χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους, για μη σεβασμό των κανόνων ασφαλείας ή των περιβαλλοντικών κανόνων.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Πολωνία: Νεκρός ένας εργάτης ορυχείου μετά από σεισμική δόνηση
    Πολωνία: Νεκρός ένας εργάτης ορυχείου μετά από σεισμική δόνηση

    Άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν - Η σεισμική δόνηση έγινε σε βάθος 1.000 μέτρων

    Ένας εργάτης ορυχείου έχασε τη ζωή του και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν μετά από μία υπόγεια σεισμική δόνηση που έγινε σήμερα σε ένα ορυχείο στην περιοχή Bielszowice που βρίσκεται στα νότια της Πολωνίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

    Ένας εκπρόσωπος του ομίλου ορυχείων Polish Mining Group τον οποίο επικαλέστηκε το PAP δήλωσε ότι πέντε εργάτες ορυχείου ανασύρθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους, τραυματισμένοι, αλλά διατηρώντας τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    «Ένας εργάτης βρίσκεται εντός του ορυχείου. Τον προσέγγισαν διασώστες και ένας γιατρός. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι νεκρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Η σεισμική δόνηση έγινε σε βάθος 1.000 μέτρων.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Σπάνιες γαίες: Αναξιοποίητος θησαυρός τα απόβλητα παλιών ορυχείων
    Σπάνιες γαίες: Αναξιοποίητος θησαυρός τα απόβλητα παλιών ορυχείων

    Ποιες χώρες ηγούνται στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας. Πού αναπτύσσονται νέα projects

    Οι Σουηδία, Νότια Αφρική και Αυστραλία ηγούνται μιας προσπάθειας να αναπτύξουν μία τεχνολογία η οποία θα μετατρέπει τη σκωρία και τα υποπροϊόντα από τα ορυχεία σε σπάνιες γαίες. Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής είναι διττός, καθώς από τη μία εξασφαλίζονται τα μεταλλεύματα τα οποία διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια και συγχρόνως μειώνεται η εξάρτηση από την Κίνα.

    Οι τιμές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως τις ανεμογεννήτριες έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ οι στόχοι που έχει θέσει η παγκόσμια κοινότητα για εγκατάλειψη του άνθρακα αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση.

    Την ίδια ώρα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τις σπάνιες γαίες κινεζικής προέλευσης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας εξευγενισμένης παραγωγής.

    Έξι νέα έργα

    Έξι έργα εκτός Κίνας, συμπεριλαμβανομένου ενός που διαχειρίζεται η σουηδική εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος LKAB, αναπτύσσονται επί του παρόντος για την εξαγωγή σπάνιων γαιών από τα υπολείμματα ή τα υποπροϊόντα από τις εξορύξεις.

    Το Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας εκτιμά ότι υπάρχουν 16,2 εκατομμύρια τόνοι ανεκμετάλλευτων σπάνιων γαιών σε 325 κοιτάσματα ανά τον κόσμο, ενώ το Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι 100.000 τόνοι σπάνιων γαιών κάθε χρόνο καταλήγουν σε απόβλητα από την παραγωγή μόνο του φωσφορικού οξέος.

    Τα έξι έργα, που αφορούν την επεξεργασία υλικού από ορυκτές άμμους, τα λιπάσματα και εργασίες για το σιδηρομετάλλευμα, στοχεύουν στην παραγωγή άνω των 10.000 τόνων βασικών στοιχείων νεοδυμίου και οξειδίου του πρασεοδυμίου (NdPr) έως το 2027, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters και της εταιρείας συμβούλων Adamas Intelligence.

    Σύμφωνα με την Adamas, αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν το 8% της αναμενόμενης ζήτησης για τις δύο σπάνιες γαίες, που είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μόνιμων μαγνητών για την τροφοδοσία ηλεκτροκινητήρων και ανεμογεννητριών. Δυνητικά θα μειώσουν το αναμενόμενο έλλειμμα στα μέταλλα κατά 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Adamas και την ανάλυση του Reuters.

    «Αυτά τα έργα είναι ο χαμηλός καρπός στην εφοδιαστική αλυσίδα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ryan Castilloux, διευθύνων σύμβουλος της Adamas. «Θα υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σε σχέση με την παραγωγή, επομένως υπάρχει μια ευκαιρία για αυτές τις εύκολα προσβάσιμες πηγές».

    Πιο γρήγορη παραγωγή

    Η ανάκτηση σπάνιων γαιών από τα απόβλητα είναι πολύ πιο γρήγορη από τη δημιουργία νέων έργων από την αρχή. Ένα νέο ορυχείο το οποίο η κρατική LKAB σχεδιάζει να αναπτύξει στο μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα οξειδίων σπάνιων γαιών της Ευρώπης μπορεί να χρειαστεί έως και 15 χρόνια για να ξεκινήσει. Αντίθετα, το έργο της εταιρείας για την απομόνωση σπάνιων γαιών από υποπροϊόντα από δύο υπάρχοντα ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος στη βόρεια Σουηδία πρόκειται να ξεκινήσει σε τέσσερα.

    Υλικό προερχόμενο από το αρχικό στάδιο επεξεργασίας του σιδηρομεταλλεύματος, το οποίο αυτή τη στιγμή πετιέται στα απορρίμματα, θα διατηρείται και θα περάσει από περαιτέρω στάδια επεξεργασίας.

    «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι εξάγουμε όσο το δυνατόν περισσότερη αξία και όταν φτάνουμε στα κρίσιμα ορυκτά, να τα διαθέτουμε ήδη στα μεταλλεύματά μας», δήλωσε ο David Hognelid, επικεφαλής στρατηγικής της LKAB για τα ειδικά προϊόντα. Η εταιρεία θα εξάγει φώσφορο για λίπασμα, φθόριο και γύψο εκτός από τις σπάνιες γαίες.

    Στη Νότια Αφρική, η Rainbow Minerals σχεδιάζει επίσης την επεξεργασία όγκων απορριμμάτων από τη χρόνια εξόρυξη φωσφορικών αλάτων.

    Το μεγαλύτερο έργο αυτού τους είδους βρίσκεται στην Αυστραλία, όπου η παραγωγός ορυκτής άμμου Iluka ετοιμάζεται να επεξεργαστεί 1 εκατ. τόνους αποθηκευμένων υποπροϊόντων που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή Ενεάμπα από τη δεκαετία του 1990.

    Η ίδια κατασκευάζει μια μονάδα επεξεργασίας σπάνιων γαιών που αναμένεται να ανοίξει το 2025 και η οποία μαζί με τις σχετικές υποδομές αναμένεται να κοστίσει από 1 δισ. δολάρια Αυστραλίας (677,1 εκατ. αμερικανικά δολάρια) έως 1,2 δισ. δολάρια Αυστραλίας, έχοντας εξασφαλίσει και κρατικό δάνειο.

    Νέα τεχνολογία

    Βασικό στοιχείο για να καταστούν βιώσιμα τα νέα έργα είναι η τεχνολογία που αναπτύχθηκε για τον διαχωρισμό των σπάνιων γαιών.

    Η Rainbow Minerals θα χρησιμοποιήσει μια νέα διαδικασία που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία K-Technologies με βάση τη χρωματογραφία ιόντων, μια τεχνολογία που είναι διαδεδομένη στη φαρμακευτική βιομηχανία και σε άλλους κλάδους.

    Η LKAB θα στέλνει τα υλικά της για διαχωρισμό στη νορβηγική REEtec, στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Η εταιρεία εμπορίας Mercuria έχει αποκτήσει επίσης μερίδιο στη REEtec για το νέο τμήμα με επίκεντρο τα μέταλλα που χρειάζονται για την ενεργειακή μετάβαση.

    «Η REEtec ταιριάζει με το αφήγημα για τη δημιουργία ικανότητας να επεξεργάζονται οι σπάνιες γαίες στο τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού όπου πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα σημείο συμφόρησης», δήλωσε ο Guillaume de Dardel, επικεφαλής του τμήματος ενεργειακών μετάλλων στη Mercuria.

    «Η τεχνολογία της εταιρείας έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με την παλαιού τύπου διαδικασία εξαγωγής των διαλυτών που χρησιμοποιείται ουσιαστικά για τον διαχωρισμό των σπάνιων γαιών στην Κίνα», συμπληρώνει.

    Στις ΗΠΑ, η Phoenix Tailings, η οποία χρηματοδοτείται κυρίως από ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).

    «Υπάρχουν μηδενικά απόβλητα, μηδενικές εκπομπές και το κάνουμε επίσης ανταγωνιστικά με τις τιμές της Κίνας. Δεν θα βασιστούμε στην κυβέρνηση για να μας χρηματοδοτήσει», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Nick Myers.

    Οι τιμές των σπάνιων γαιών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα νέα έργα πιο βιώσιμα. Τα έργα που αφορούν το κράμα NdPr στην Κίνα, ενώ έχουν μειωθεί από την κορύφωση που παρατηρήθηκε πέρυσι, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

    Πηγή: OT.gr - In.gr

  • Κονγκό: Εγκλωβισμένοι εργάτες χρυσωρυχείου βγαίνουν ζωντανοί μετά από κατολίσθηση (video)
    Κονγκό: Εγκλωβισμένοι εργάτες χρυσωρυχείου βγαίνουν ζωντανοί μετά από κατολίσθηση (video)

    Ένα σπάνιο happy end σε μια χώρα όπου σημειώνονται κάθε χρόνο αρκετά δυστυχήματα σε ορυχεία

    Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει τους εργάτες σε ένα χρυσωρυχείο στο Κονγκό που είχε καταρρεύσει λόγω κατολίσθησης να βγαίνουν σώοι και αβλαβείς από μια τρύπα στο έδαφος, υπό της επευφημίες του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο.
    Πρόκειται για ένα σπάνιο happy end σε μια χώρα όπου σημειώνονται κάθε χρόνο αρκετά δυστυχήματα σε ορυχεία, ιδίως σε τοποθεσίες όπως αυτό το μικρό χρυσωρυχείο στο Νότιο Κίβου, όπου τα μέτρα ασφαλείας και των εργαζομένων είναι ελλιπή και δεν υπάρχει ιδιαίρερα σύγχρονος εξοπλισμός.
    Σύμφωνα με το Reuters, η κατάρρευση του ορυχείου το περασμένο Σάββατο φαίνεται να προκλήθηκε εξαιτίας έντονης βροχόπτωσης. Στο viral βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να σκάβει το χώμα σε μια πλαγιά με φτυάρι, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βοηθήσει τους εργάτες που έχουν θαφτεί από κάτω να απεγκλωβιστούν.

    FRANTIC RESCUE: Onlookers cry out in joy as nine Congolese miners escape from a collapsed gold mine. https://t.co/cWJf37WjJ4 pic.twitter.com/Z7IOmZzvpN

    — ABC News (@ABC) March 28, 2023
    Γύρω του στέκονται ορισμένοι άνδρες, παρακολουθώντας ανήσυχοι. Ξαφνικά, ένας από τους μεταλλωρύχους πετάγεται έξω από λαγούμι, η είσοδος του οποίου έχει καλυφθεί με χώμα, και γλιστρά στην πλαγιά.
    Ο διασώστης τον βοηθάει να απομακρυνθεί και τον αντικαθιστά κάποιος άλλος, που αρχίζει να σκάβει με τα χέρια. Ένας-ένας, πετάγονται μέσα από το χώμα και οι εννέα εργάτες, χωρίς εμφανείς σοβαρούς τραυματισμούς.
    Το Reuters έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο, που έχει συγκεντρώσει χιλιάδες προβολες σε διάφορες πλατφόρμες των social media.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ