Το περιστατικό είχε συμβεί το 2015 και είχε προκαλέσει την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Πόντα - Είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και 200 θεατές τραυματίστηκαν -Τις επόμενες εβδομάδες 38 άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους
Η πρωτόδικη αυτή απόφαση αφορά πολιτικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες που κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για διαφθορά ή για αμέλεια. Προβλέπει, επίσης, την καταβολή αποζημιώσεων που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Το κλαμπ Colectiv έπιασε φωτιά στις 30 Οκτωβρίου του 2015, κατά τη διάρκεια ενός σόου πυροτεχνημάτων, με αποτέλεσμα 400 θεατές να παγιδευτούν στο εσωτερικό του καταστήματος, το οποίο δεν διέθετε πιστοποιητικά ασφαλείας.
Ο υπεύθυνος της επιχείρησης που παρείχε τα πυροτεχνήματα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και 8 μηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες.
Οι τρεις συνιδιοκτήτες του κλαμπ καταδικάστηκαν έκαστος σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και 8 μηνών. Κρίθηκαν, επίσης, ένοχοι για ανθρωποκτονίες από αμέλεια.
Δύο τεχνικοί που εγκατέστησαν τα πυροτεχνήματα και δύο πυροσβέστες που αδιαφόρησαν για τα κενά ασφαλείας καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9 χρόνια και δύο μήνες έως 10 χρόνια.
Σε βάρος του δημάρχου μιας συνοικίας του Βουκουρεστίου, που κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε τη λειτουργία του κέντρου παρά τις ελλείψεις, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8,5 ετών.
Την ίδια ώρα, σε βάρος τριών υπαλλήλων του δημαρχείου και ενός εργαζόμενου της εταιρείας πυροτεχνημάτων επιβλήθηκαν ποινές 3 έως 8,5 ετών.
Είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και 200 θεατές τραυματίστηκαν. Τις επόμενες εβδομάδες μετά την τραγωδία, 38 άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Μια δεύτερη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστούν οι ευθύνες των διασωστών και των γιατρών που περιέθαλψαν τα θύματα. Ένας πρώην υπουργός Υγείας κατηγορείται ότι παρεμπόδισε τη διακομιδή στο εξωτερικό πολυεγκαυματιών, που κατέληξαν σε ρουμανικά νοσοκομεία.
Οι 13 καταδικασθέντες παραμένουν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο να εκδώσει την απόφασή του.