Η κυβέρνηση αυτή θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου - Ποιος αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Υπενθυμίζεται ότι Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της Ένωσης, τον περασμένο Οκτώβριο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.
Όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία στη Βόρεια Μακεδονία, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου, πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας Όλιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του SDSM.
Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.
Από τη μεριά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμα του θα σημειώσει μεγάλη νίκη στις εκλογές του Απριλίου, η οποία κατά τον ίδιο θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζόραν Ζάεφ.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr