Ιρανοί βουλευτές με ψήφισμά τους χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οντότητα» το αμερικανικό υπ. Άμυνας - Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν βίζα στον υπ. Εξωτερικών του Ιράν - Οι επόμενες κινήσεις και ο ρόλος της Τουρκίας -Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και στις ΗΠΑ για την επιλογή του Αμερικανού προέδρου
This is Suleimani’s funeral in Ahvaz, Iran. Trump has no idea what he has done: https://t.co/9jcPLAv81T #TrumpsWar pic.twitter.com/sQ7O6gbycs
— Robert De Niro (@RobertDeNiroUS) 5 Ιανουαρίου 2020
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε το Ιράκ να αποφύγει «περαιτέρω βία και προκλήσεις». Είχε προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Συμμαχίας που εξέτασε την κρίση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, κατά τη διάρκεια της οποίας η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε τις άλλες χώρες-μέλη για την εξόντωση του Σουλεϊμανί.
Μιλώντας μετά την έκτακτη συνεδρίαση για το Ιράν και το Ιράκ, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε συνολικά σε αποκλιμάκωση της έντασης, με σκοπό να εκφράσει και την άποψη ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, από τη δική του πλευρά, κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να σταματήσουν την κλιμάκωση των εντάσεων, να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν τον διάλογο.
Για «τις γεωπολιτικές εντάσεις που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους αυτό τον αιώνα» μίλησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε ότι το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώνοντας τη φωνή της με τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Τεχεράνη να βοηθήσει στη διάσωση της συμφωνίας, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Ιταλός πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριο, οι οποίοι κατέληξαν στο γενικόλογο ότι «για το Ιράν και το Ιράκ, υπάρχει κοινή βούληση να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι αντιδράσεις για την εξόντωση του Σουλεϊμανί δεν έχουν καταλαγιάσει ούτε στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι έχει αρχίσει να ενημερώνει τους αξιωματούχους του Κογκρέσου για την επιχείρηση της Παρασκευής και δεσμεύτηκε να «τους κρατήσει πλήρως ενήμερους». Η ένταση που επικρατεί πάντως αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου για την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η οποία θα του επέτρεπε να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η απόφαση ακολουθεί την κατακόρυφη αύξηση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά τον Αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, την Παρασκευή.
Από την πλευρά της, η Τουρκία επιχειρεί να παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή, ισχυριζόμενη ότι θα στηρίξει κάθε ενέργεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. Τα πράγματα θα κριθούν από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στην Τουρκία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι στη Λιβύη ήδη στάλθηκαν Τούρκοι στρατιώτες, μετά την απόφαση της Άγκυρας να εμπλακεί ακόμα πιο πολύ υπέρ της κυβέρνησης Αλ Σαράτζ.