Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 16:44

Συντριβή ουκρανικού Boeing στο Ιράν: Θα ερευνηθεί και το σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η Ουκρανία εξετάζει τα σενάρια τρομοκρατικής ενέργειας, ρωσικού «χτυπήματος» και έκρηξης - Το αεροπλάνο επέστρεφε στο αεροδρόμιο πριν συντριβεί, λέει η Τεχεράνη

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ έγραψε στο Facebook ότι η έρευνα για την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι ουκρανοί ερευνητές θέλουν να αναζητήσουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στον τόπο της συντριβής, καθώς πληροφορίες για την ύπαρξή τους εμφανίσθηκαν στο Ιντερνετ, δηλώνει ο Αλέξι Ντανίλοφ, προσθέτοντας ότι στην έρευνα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.
Την ίδια ώρα στην εκδοχή της μηχανικής βλάβης επιμένει η Τεχεράνη.

Στην πρώτη έκθεση της επιτροπής διερεύνησης του αεροπορικού δυστύχηματος των Ιρανών αναφέρεται, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines (UIA) είχε παρουσιάσει μηχανικό πρόβλημα πριν τη συντριβή.

Στην ίδια έκθεση προστίθεται, μάλιστα, ότι το αεροσκάφος επέστρεφε στο αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης από το οποίο είχε απογειωθεί.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αναπτύχθηκε μια έντονη παραφιλολογία για τα αίτια της συντριβής που τροφοδοτήθηκε αφενός από το γεγονός ότι το αεροσκάφος ήταν μόλις τριών ετών και αφετέρου από το ότι ο πιλότος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου για βλάβη ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο. «Λάδι στη φωτιά» έριξε παράλληλα η Τεχεράνη η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει τα «μαύρα κουτιά» στην Boeing.
Πάντως πέντε πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας δυτικών κρατών -τρεις Αμερικανοί, ένας Ευρωπαίος κι ένας Καναδός- που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστούν επισήμαναν πως η πρώτη εκτίμηση που γίνεται είναι πως πράγματι υπήρξε βλάβη κινητήρα του Μπόινγκ και δεν καταρρίφθηκε από κάποιον πύραυλο. Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο ένας κινητήρας υπερθερμάνθηκε, ανέφερε ο Καναδός.

Από ποιες χώρες ήταν τα θύματα

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε τις εθνικότητες των θυμάτων. Πιο αναλυτικά, στο αεροσκάφος επέβαιναν 82 Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί, 10 Σουηδοί, τέσσερις Αφγανοί, τρεις Γερμανοί και τρεις Βρετανοί.

Οι αρχές εντόπισαν το «μαύρο κουτί» του Boeing, το οποίο ίσως να δώσει κάποιες απαντήσεις ή να ανοίξει ένα μονοπάτι για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Οι Ιρανοί υποστηρίζουν από την αρχή ότι η συντριβή του αεροσκάφους ήταν αποτέλεσμα μηχανικής βλάβης. Η ουκρανική κυβέρνηση, μέσω της πρεσβείας της, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Αργότερα, όμως, δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η Ουάσινγκτον πιέζει το Κίεβο να βγει δημοσίως και να κατηγορήσει το Ιράν για τη συντριβή του αεροπλάνου, στο οποίο επέβαιναν δεκάδες Ουκρανοί και Ιρανοί, αλλά και 63 Καναδοί πολίτες.

Ο πρώην επικεφαλής του τμήματος διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων των ΗΠΑ, Jeffrey Guzzetti, δήλωσε ότι τα στοιχεία και το βίντεο από τον ερασιτέχνη που έχει παρακολουθήσει δεν παραπέμπει σε εκδήλωση πυρκαγιάς σε κινητήρα. «Πιο πιθανή είναι η έκρηξη βόμβας ή η κατάρριψη με πύραυλο», προσθέτει. «Τα αεροπλάνα δεν τυλίγονται στις φλόγες έτσι απλά. Εκτός και αν ήταν μία έκρηξη», εξήγησε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και η κατάσταση ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων

Απέραντο πόνο έχει σκορπίσει η συντριβή του Boeing 737 στο Ιράν, με τις τελευεταίας στιγμές πριν από την τραγωδία να κόβουν την ανάσα και τα ερωτηματικά για τα αίτια του δυστυχήματος να μην έχουν ακόμη απαντηθεί. Ζευγάρι νεόνυμφων που είχε ταξιδέψει στο Ιράν προκειμένου να παντρευτεί βρίσκεται μεταξύ των 63 Καναδών που σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος τους της εταιρείας Ukrainian Airlines συνετρίβη.

Boeing 737 Ukrainian Airlines plane crashes because of technical problems with 180 passengers in the Iranian capital, Tehran.#Boeing737 #Boeing737Max #IranvsUSA #IranvsUsa #boeingcrash pic.twitter.com/FHIcsuEEKA

— Nasir (@PinkSalt_Pak) 8 Ιανουαρίου 2020
Η συγκεκριμένη πτήση ήταν δημοφιλής για τους Καναδούς που ταξίδευαν στο Ιράν, απουσία απευθείας πτήσεων, και σε αυτήν επέβαιναν πολλοί φοιτητές και ακαδημαϊκοί που πήγαιναν στην πατρίδα τους για τις διακοπές. Ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012.
Και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο Boeing 737 σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη, με προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Ο Αράς Πουρζαραμπί, 26 ετών, και η Πουνέ Γκουρτζί, 25 ετών, φοιτητές Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, είχαν πάει στο Ιράν για τον γάμο τους, είπε ο Ρέζα Ακμπάρι, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ιρανικής Κληρονομιάς του Έντμοντον.

Ταξίδευαν με άλλους τέσσερις ανθρώπους, που παρέστησαν στο γαμήλιο πάρτι τους και άλλους 24 Ιρανο-Καναδούς από το Έντμοντον, είπε ο Ακμπάρι.

«Θεέ μου, δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε ο Ακμπάρι στο Reuters. «Η κοινότητά μας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια των διεθνών εταίρων της για να διασφαλίσει ότι θα εξεταστούν ενδελεχώς τα αίτια της συντριβής» κι ότι όλα τα ερωτήματα των Καναδών «θα βρουν απαντήσεις».

The aftermath of a Ukrainian-flagged Boeing 737 crash in Tehran. #Boeing737 #Boeing #planecrash pic.twitter.com/IhdtV3dCck

— Daily Observer (@DailyNewsObsvr) 8 Ιανουαρίου 2020
«Όλοι έκλαιγαν»

Μεταξύ των θυμάτων ήταν η Μοτζγκάν Ντανεσμάντ, καθηγήτρια Ηλεκτρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, «μια εξαιρετική κυρία, πολύ έξυπνη», είπε ο Ακμπάρι.

Ο σύζυγός της Πεντράμ Μουσαβί, καθηγητής Μηχανολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, και οι δύο κόρες του ζευγαριού, σκοτώθηκαν, επίσης, στο δυστύχημα.

Το ζευγάρι ταξίδευε στο Ιράν με τις κόρες του Ντάρια και Ντορίνα, ηλικίας 14 και 10 ετών αντίστοιχα, για να επισκεφθούν τους παππούδες, έγινε γνωστό από τον φοιτητή τους Χουσέιν Σαγκλατούν, που μίλησε στο Reuters.

«Όλοι κλαίνε από χθες το βράδυ. Είναι τεράστια η απώλεια και το κενό δεν θα καλυφθεί από κανέναν», υπογράμμισε.

Η αεροπορική τραγωδία είναι η μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία με θύματα Καναδούς, αφότου εξερράγη το αεροσκάφος της Air India το 1985 πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 268 Καναδοί πολίτες.

Devastating scene at #Ukrainian airlines crash site#Iran #Boeing737 pic.twitter.com/EQXkayNWKr

— Ruptly (@Ruptly) 8 Ιανουαρίου 2020
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 12:38

Σχετικά Άρθρα

  • Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα
    Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα

    Πάνω από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν στη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Η επιχείρηση διενεργήθηκε σε τρία κύματα, με το πρώτο να στρέφεται κατά εγκαταστάσεων αεράμυνας, και τα άλλα δύο κατά βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους με γνώση επί του θέματος, το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην απαντήσει.

    Μήνυμα - προειδοποίηση στο Ιράν

    Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μία προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και να αποφευχθεί ευρύτερη κλιμάκωση. «Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν στους Ιρανούς εκ των προτέρων τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», δήλωσε μία πηγή στο Axios.

    Δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισε ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

    Η στάση των ΗΠΑ

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.

    «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. "Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

    Ακόμη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο των αντιποίνων.

    "Στόχος μας είναι η επιτάχυνση της διπλωματίας και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος των μαχών να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.

    «Προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση»

    Ένας από τους διαύλους για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν πριν από το ισραηλινό χτύπημα ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ανέφερε μια πηγή.

    "Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

    Πηγή: cnn.gr- Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER

  • Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
    Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά; - Διαρροή εκ των έσω ή κυβερνοεπίθεση; - Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

    Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες για την επικείμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική πηγή που διέρρευσε τα έγγραφα στο Telegram τα οποία φέρονται να βασίζονται σε δορυφορικές.
    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για τη διαρροή, χωρίς όμως να έχει ακόμη καθοριστεί εάν πρόκειται για χάκινγκ ή για εσωτερική διαρροή.
    Τα έγγραφα φέρονται να περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα πλήγμα κατά του Ιράν, με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Η διαρροή αυτών των εγγράφων αποτελεί σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
    Το BBC σε ανάλυσή του επιχειρεί να σκιαγραφήσει όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής:

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά;

    Οι στρατιωτικοί αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα σημειώνουν ότι η γλώσσα και οι επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται είναι συνεπείς με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν. Τα έγγραφα φέρουν τη σήμανση «Top Secret» και το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence» (Πληροφορίες από Ξένη Κυβέρνηση).

    Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί σε υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας «Five Eyes», η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το ακρωνύμιο «TK» που εμφανίζεται στα έγγραφα αναφέρεται στον όρο «Talent Keyhole», κωδικό που καλύπτει πληροφορίες που προέρχονται από δορυφόρους και σχετίζονται με τις υπηρεσίες Signals Intelligence (SIGINT) και Imagery Intelligence (IMINT).

    Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Τα έγγραφα παρουσιάζουν μια συνολική εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, βασιζόμενη σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου από την NGA. Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος-εδάφους (ABLM): το Golden Horizon και το Rocks.

    Το σύστημα Rocks είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και μπορεί να πλήξει στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon φαίνεται να αναφέρεται στο σύστημα Blue Sparrow, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

    Αυτή η αναφορά υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη επίθεση, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο σε ιρανικό ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν. Με την εκτόξευση των πυραύλων από μεγάλη απόσταση, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη να πετάξει πάνω από γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία.

    Ωστόσο, τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Όπως σημειώνει το BBC, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

    Τι δεν αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Παρά τις αποκαλύψεις, τα έγγραφα δεν περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους που σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ ή το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις που θα στοχεύουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που αφήνει ως πιθανότερους στόχους στρατιωτικές βάσεις του Ιράν, ιδίως εκείνες που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) και τη δύναμη Basij.

    Παράλληλα, η καθυστέρηση της επίθεσης από πλευράς Ισραήλ είναι αξιοσημείωτη. Πολλοί ανέμεναν ότι η επίθεση θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί, ειδικά μετά την υπόσχεση του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν. Ωστόσο, όπως και τον Απρίλιο, όταν το Ιράν απάντησε με επίθεση 300 drones και πυραύλων μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό, το Ισραήλ φαίνεται να προχωρά με προσοχή, ενδεχομένως λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για κλιμάκωση λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Διαρροή ή κυβερνοεπίθεση;

    Υπάρχουν υπόνοιες ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων ενδέχεται να έγινε σκόπιμα από κάποιον που ήθελε να αποτρέψει τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Το Ιράν, το οποίο διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες στον κυβερνοπόλεμο, αποτελεί επίσης πιθανό ύποπτο για κυβερνοεπίθεση. Εάν τα έγγραφα είναι αυθεντικά, καταδεικνύουν ότι, παρά τις στενές σχέσεις άμυνας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ.

    Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση

    Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επίθεση, οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο στρατιωτικό πλήγμα. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ένταση, και αν η επίθεση λάβει χώρα, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα περίοδο ακραίας αστάθειας στην περιοχή.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
  • Η πυρηνική απειλή που λέγεται Ιράν: Ποια η ισχύ της και πόσο γρήγορα μπορεί να φτιάξει όπλα
    Η πυρηνική απειλή που λέγεται Ιράν: Ποια η ισχύ της και πόσο γρήγορα μπορεί να φτιάξει όπλα

    Μετά την δέσμευση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τις ΗΠΑ, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα «χτυπήσουν» τις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Παρά ταύτα, η Δύση συνεχίζει να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ειδικά μετά τις πληροφορίες για την διεξαγωγή μυστικής έρευνας παραγωγής πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

    Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί πηγή ανησυχίας, τόσο για την Δύση, όσο και για το Ισραήλ.

    Άλλωστε, η χώρα διαθέτει, τόσο τις γνώσεις, όσο και την υποδομή για την παραγωγή πυρηνικών όπλων σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που οι ηγέτες της λάβουν την απόφαση να κατασκευάσουν τέτοιου είδους πυραύλους.

    Τι θα συμβεί αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά

    Πολλοί ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προειδοποιούν ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό θα αποσταθεροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές.

    Μια πρώτης τάξεως ανησυχία είναι ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα αποτελούσε σημαντική, ίσως και υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, τον μακροχρόνιο εχθρό του.

    Άλλοι ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής λένε ότι το Ιράν θα εξασφάλιζε τον δικό του αφανισμό αν εξαπέλυε πυρηνικό πλήγμα κατά του Ισραήλ, στενού αμυντικού εταίρου των ΗΠΑ και κατόχου του δικού του οπλοστασίου πυρηνικών όπλων, το οποίο δεν έχει δηλωθεί.

    Όπως και να έχει, θα υπήρχε ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική ανταλλαγή, λένε οι αναλυτές.

    Ποιες είναι οι πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν

    Αν και το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικούς πυραύλους, έχει δείξει ότι διαθέτει ένα ευρύ οπλοστάσιο με πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

    Αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών λένε ότι το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή.

    Οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς του Ιράν φέρονται να είναι ικανοί να πλήξουν στόχους έως και 2.000 χιλιόμετρα μακριά, ίσως και πιο μακριά, καλύπτοντας όλη τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ευρώπης.

    Μεγαλύτερες συμβατικές κεφαλές θα μπορούσαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν εκατοντάδες ανθρώπους σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον, λένε ειδικοί σε θέματα όπλων.

    Για παράδειγμα, το Ισραήλ και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες με παρόμοιο ωφέλιμο φορτίο στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία, αντίστοιχα, οι οποίες φέρεται να έχουν αφήσει κρατήρες διαμέτρου άνω των 12 μέτρων.

    Το Ιράν δεν διαθέτει επί του παρόντος διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) -το όπλο κρούσης με το μεγαλύτερο βεληνεκές (πάνω από 5.500 χιλιόμετρα ή 3.400 μίλια)- αν και οι αναλυτές λένε ότι το εκκολαπτόμενο διαστημικό του πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφερθεί για την ταχύτερη ανάπτυξη ICBM.

    Τα δύο χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ το 2024 ήταν οι πρώτες του προσπάθειες να πλήξει ισραηλινούς στόχους με όπλα που εκτοξεύονται από το Ιράν.

    Η Τεχεράνη φέρεται να τηλεγράφησε τις προθέσεις της ημέρες πριν από το πρώτο χτύπημα, τον Απρίλιο, το οποίο αποτελούνταν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.

    Το Ισραήλ και οι εταίροι του είχαν επίσης ώρες για να παρακολουθήσουν και να απαντήσουν στα πιο αργά κινούμενα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

    Ωστόσο, το δεύτερο χτύπημα, τον Οκτώβριο, εξαπολύθηκε χωρίς προειδοποίηση και αποτελούνταν κυρίως από βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στους προβλεπόμενους στόχους τους μέσα σε λίγα λεπτά.

    Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μελλοντικά πλήγματα θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα και πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν, ιδίως εάν το Ιράν χρησιμοποιήσει περισσότερα από τα πιο προηγμένα όπλα του, όπως οι πύραυλοι Fattah-1 και Kheybar Shekan.

    Τι χρειάζεται για να φτιάξει όπλα

    Το Ιράν χρειάζεται περίπου 16 κιλά ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού (περίπου 90% U-235) στον τελικό πυρήνα κάθε πυρηνικού όπλου. Αυτή ήταν η ποσότητα που απαιτείτο σε ένα σχέδιο για μια τέτοια συσκευή που κυκλοφόρησε στη μαύρη αγορά πυρηνικών, στην οποία το Ιράν είχε πρόσβαση.

    Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λιγότερο υλικό, υποθέτοντας ότι θα αποδεχόταν χαμηλότερη απόδοση.

    Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόλις επτά κιλά αυτού του υλικού εάν οι Ιρανοί κατασκευαστές όπλων διέθεταν «μεσαίο» επίπεδο δεξιοτήτων και εάν το Ιράν ήταν ικανοποιημένο με μια εκρηκτική απόδοση ελαφρώς μικρότερη από εκείνη της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

    Ή, στον χρόνο που εκτιμάται εδώ, το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει μεγαλύτερο αριθμό όπλων.

    Το Ιράν θα μπορούσε να αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει μια τέτοια μικρότερη ποσότητα ουρανίου εάν το Ιράν ήθελε να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι τα όπλα του θα λειτουργούσαν ή εάν ήθελε να μειώσει το μέγεθος των όπλων του μειώνοντας την ποσότητα των εκρηκτικών υλών.

    To χρονοδιάγραμμα της απόκτησης πυρηνικών

    Σύμφωνα με το Council of Foreign Relations, το Ιράν θα μπορούσε να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να φτιάξει ένα πυρηνικό όπλο μέσα σε λίγους μήνες.

    Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλοί που θεωρούν ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Άλλωστε ένας από τους στόχους της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν ήταν να θέσει όρια στην πυρηνική του δραστηριότητα, ώστε να χρειαστεί το Ιράν τουλάχιστον ένα χρόνο για να παράγει ένα όπλο, δίνοντας στις κυβερνήσεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα προειδοποίησης για να αντιδράσουν.

    Παρόλα αυτά, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, το Ιράν επέκτεινε τις δραστηριότητες πυρηνικού εμπλουτισμού του και περιόρισε τις διεθνείς επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, η τελευταία από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 2021. Τον Ιούνιο του 2024, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να παράγει το σχάσιμο υλικό που είναι απαραίτητο για ένα όπλο σε «μία ή δύο εβδομάδες».

    Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πυρηνικής τεχνολογίας λένε ότι το Ιράν θα πρέπει να ολοκληρώσει πολλά άλλα απαιτητικά και επικίνδυνα βήματα, συμπεριλαμβανομένων επαρκών δοκιμών, πριν να έχει ένα βιώσιμο όπλο.

    Ακόμα και τότε, το Ιράν θα ήθελε πιθανότατα να δημιουργήσει ένα αρχικό οπλοστάσιο αρκετών όπλων για να αποκτήσει την ικανότητα αντεκδίκησης και να δημιουργήσει ένα βασικό επίπεδο αποτροπής.

    Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τον εκτιμώμενο χρόνο που θα χρειαστούν οι φυγόκεντρες μηχανές στο εργοστάσιο Νατάνζ (FEP) για να εμπλουτίσουν αρκετό ουράνιο για:

    Ένα όπλο <1 εβδομάδα
    Δύο όπλα <1 εβδομάδα
    Τρία όπλα <1 εβδομάδα
    Τέσσερα όπλα <1 εβδομάδα
    Πέντε όπλα <1 εβδομάδα
    Έξι όπλα <1 εβδομάδα

    Τι λένε τα στοιχεία του Ιράν

    Σύμφωνα με το Iran Watch, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν είναι πλέον σε θέση να επαληθεύσει με ακρίβεια το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ανά πάσα στιγμή.

    Ο Οργανισμός μπορεί να επαληθεύσει το προϊόν ουρανίου που έχει αφαιρεθεί από τη διαδικασία εμπλουτισμού, αλλά πρέπει να βασιστεί σε πληροφορίες που παρέχει το Ιράν για να υπολογίσει την ποσότητα που παραμένει στη διαδικασία.

    Από τον Αύγουστο του 2024, το Ιράν ξεκίνησε να λειτουργεί περισσότερες φυγοκεντρικές συσκευές.

    Με την ανάπτυξή τους σε μεγαλύτερους αριθμούς, το Ιράν θα ήταν σε θέση να παράγει ταχύτερα καύσιμα για πυρηνικά όπλα. Παρόλα αυτά, οι μηχανές αυτές δεν παράγουν απευθείας εμπλουτισμένο ουράνιο (90%) σε ποσοστό απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

    Οι παρακάτω εκτιμήσεις υποθέτουν ότι, σε μια προσπάθεια για την κατασκευή όπλων, το Ιράν θα βασιστεί στους φυγοκεντρικούς του μηχανισμούς που λειτουργούν σε λειτουργία παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των φυγοκεντρικών μηχανισμών, και θα χρησιμοποιήσει το συσσωρευμένο απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή καυσίμων πυρηνικών όπλων.

    Το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν περιέχει ήδη αρκετό ουράνιο για να τροφοδοτήσει τουλάχιστον πέντε πυρηνικές κεφαλές με περαιτέρω εμπλουτισμό.

    Οι εκτιμήσεις υποθέτουν επίσης ότι οι φυγόκεντρες μηχανές που λειτουργούν σήμερα θα αποδίδουν με τον ίδιο ρυθμό που το έκαναν στο παρελθόν.

    Παραγωγή όπλων με ουράνιο

    Ο εκτιμώμενος χρόνος για πέντε βόμβες αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, καθώς το Ιράν θέτει περισσότερους φυγόκεντρους μηχανισμούς σε λειτουργία παραγωγής και αυξάνει το επίπεδο εμπλουτισμού του αποθέματος ουρανίου του.

    Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο που θα παραχθεί θα είναι σε μια αέρια ένωση, το εξαφθοριούχο ουράνιο (UF6).

    Θα χρειαζόταν επιπλέον χρόνος για να μετατραπεί το ουράνιο στο αέριο σε μεταλλική μορφή και στη συνέχεια να χυτευτεί και να επεξεργαστεί το μέταλλο σε εξαρτήματα όπλων. Σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ, το Ιράν ξεκίνησε τις εργασίες για την παραγωγή μεταλλικού ουρανίου στις αρχές του 2021.

    Η αύξηση της παραγωγής του ουρανίου θα αποτελούσε απειλή μόνο εάν το Ιράν είχε ήδη τελειοποιήσει όλα τα άλλα μέρη που απαιτούνται για να είναι λειτουργικό το όπλο, όπως τα εκρηκτικά και το κύκλωμα πυροδότησης, και είχε βεβαιωθεί ότι τα μέρη θα λειτουργούσαν μαζί για να επιτευχθεί μια πυρηνική έκρηξη.

    Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις στη δημόσια σφαίρα ότι το Ιράν έχει προσπαθήσει να επιτύχει αυτόν τον στόχο, αλλά δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το έχει πετύχει.

    Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση – Ποια τα «αγκάθια»

    Μία από τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Δύσης για τον περιορισμό του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ (P5+1), για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.

    Οι υποστηρικτές της συμφωνίας δήλωσαν ότι θα βοηθούσε στην αποτροπή της αναβίωσης του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν και θα μείωνε έτσι τις προοπτικές σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και των περιφερειακών αντιπάλων του, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

    Ωστόσο, η συμφωνία βρίσκεται σε κίνδυνο από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτήν το 2018. Σε αντίποινα για την αποχώρηση των ΗΠΑ,το Ιράν επανέλαβε τις πυρηνικές δραστηριότητές του. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανέφεραν στις αρχές του 2023 ότι το Ιράν είχε εμπλουτίσει ίχνη ουρανίου σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου, προκαλώντας διεθνή συναγερμό.

    Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντα του, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επέστρεφαν στη συμφωνία JCPOA, μόνο εάν το Ιράν συμμορφωνόταν εκ νέου.

    Σε τι συμφώνησε το Ιράν

    Πρώτον, το Ιράν συμφώνησε σε περιορισμούς στο πυρηνικό τους πρόγραμμα. Το Ιράν συμφώνησε να μην παράγει ουράνιο, ούτε πλουτώνιο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή πυρηνικού όπλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Council of Foreign Relations, η συμφωνία περιλάμβανε μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις Fordow, Natanz, και Arak θα εκτελούσαν μόνο μη στρατιωτικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής και βιομηχανικής έρευνας.

    Η συμφωνία περιόρισε τον αριθμό και τους τύπους φυγοκεντρικών συσκευών που μπορεί να λειτουργήσει το Ιράν, το επίπεδο εμπλουτισμού του, καθώς και το μέγεθος του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου του.

    Σημείωση: Το ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 5% χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε ποσοστό 20% μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ερευνητικούς αντιδραστήρες. Το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, σε ποσοστό περίπου 90%, χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα. (Παράθεση)

    Δεύτερον, το Ιράν δέχτηκε να θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα υπό παρακολούθηση. Συμφώνησε να εφαρμόσει τελικά ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του πυρηνικού παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών, την απρόσκοπτη πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του και ενδεχομένως σε μη δηλωμένες τοποθεσίες. Οι επιθεωρήσεις αποσκοπούν στην αποτροπή της πιθανότητας το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα εν κρυπτώ, όπως φέρεται να έχει επιχειρήσει στο παρελθόν.

    Ένα όργανο γνωστό ως Μικτή Επιτροπή, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των διαπραγματευόμενων μερών, παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας και επιλύει τυχόν διαφορές που προκύπτουν. Η πλειοψηφία των μελών της μπορεί να εξασφαλίσει στους επιθεωρητές του ΙΑΕΑ πρόσβαση σε ύποπτους, αδήλωτους χώρους. Το όργανο εποπτεύει επίσης τη μεταφορά υλικών που σχετίζονται με τα πυρηνικά ή διπλής χρήσης.

    Σε τι συμφώνησαν οι άλλοι υπογράφοντες;

    Πρώτα από όλα οι υπόλοιπες χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία ενέκριναν την άρση των κυρώσεων.

    Η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να άρουν τις κυρώσεις τους που σχετίζονται με τα πυρηνικά στο Ιράν. Ωστόσο, πολλές άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από την κρίση ομηρίας του 1979, παρέμειναν σε ισχύ.

    Καλύπτουν θέματα όπως το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, η υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να άρουν τις κυρώσεις τους για τις εξαγωγές πετρελαίου, διατήρησαν τους περιορισμούς στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, οι οποίοι έχουν αποτρέψει το διεθνές εμπόριο με το Ιράν.

    Δεύτερον, ήραν το εμπάργκο όπλων. Τα μέρη συμφώνησαν να άρουν μια υφιστάμενη απαγόρευση του ΟΗΕ για τη μεταφορά συμβατικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν μετά από πέντε χρόνια, εάν ο ΔΟΑΕ πιστοποιούσε ότι το Ιράν ασχολείται μόνο με μη στρατιωτική πυρηνική δραστηριότητα.

    Πώς βοήθησε η συμφωνία την οικονομία του Ιράν

    Πριν από τη συμφωνία JCPOA, η οικονομία του Ιράν υπέστη πολυετή ύφεση, υποτίμηση του νομίσματος και πληθωρισμό, κυρίως λόγω των κυρώσεων στον ενεργειακό του τομέα. Με την άρση των κυρώσεων, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σταθεροποιήθηκαν και οι εξαγωγές -ιδίως του πετρελαίου, των γεωργικών προϊόντων και των ειδών πολυτελείας- εκτοξεύθηκαν στα ύψη, καθώς το Ιράν ανέκτησε εμπορικούς εταίρους, ιδίως στην ΕΕ.

    Μετά την έναρξη ισχύος της JCPOA, το Ιράν άρχισε να εξάγει περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (προσεγγίζοντας τα επίπεδα πριν από το 2012, όταν τέθηκαν αρχικά σε ισχύ οι πετρελαϊκές κυρώσεις). Ωστόσο, οι βελτιώσεις αυτές δεν μεταφράστηκαν σε σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του μέσου ιρανικού νοικοκυριού.

    Ο τερματισμός των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου και η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων το 2018 έκοψαν μια ζωτικής σημασίας πηγή εθνικών εσόδων: εκείνο το έτος, το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου αντιπροσώπευαν το 80% των εξαγωγών του Ιράν.

    Μέχρι το 2020, οι εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου είχαν πέσει τόσο χαμηλά όσο εκατό χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Έκτοτε, οι πωλήσεις προς την Κίνα βοήθησαν στην ενίσχυση των εξαγωγών αργού, οι οποίες έφτασαν κατά μέσο όρο τα 1,1-1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2022. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δεκαοκτώ μεγάλες ιρανικές τράπεζες, προκαλώντας περαιτέρω πτώση του ιρανικού ριάλ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

    Ποια η προοπτική της συμφωνίας

    Οι υπογράφοντες της JCPOA αγωνίστηκαν για να αναβιώσουν την συμφωνία. Οι χώρες ξεκίνησαν συνομιλίες για να επαναφέρουν την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη στη συμφωνία τον Απρίλιο του 2021, αλλά οι διαπραγματεύσεις έκτοτε έχουν διακοπεί και περιπλέκονται από εξελίξεις όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς το 2023.

    Η προφανής εμπλοκή του Ιράν στις δύο αυτές συγκρούσεις του απέφερε ακόμη και πρόσθετες κυρώσεις. Ακριβώς τη στιγμή που ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας JCPOA που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ θα έληγαν τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν και η ΕΕ αρνήθηκε να τερματίσει τις κυρώσεις από την πλευρά της.

    Παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας από το Ιράν

    Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 τον Μάιο του 2018, οι Ιρανοί ηγέτες απείλησαν να σταματήσουν να εφαρμόζουν ορισμένες από τις δεσμεύσεις του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Περίπου ένα χρόνο αργότερα το Ιράν άρχισε να το πράττει.

    Βάσει των στοιχείων του Iran Watch, ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τις παραβιάσεις που έχουν γίνει:

    Ημερομηνία Παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας
    Ιούλιος 2019 Ξεκινά να εμπλουτίζει το ουράνιο πέραν του ορίου 3,67% στο επίπεδο του 4,5%
    Αύγουστος 2019 Υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 300 κιλών UF6 στο απόθεμα χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου που ορίζει η συμφωνία.
    Σεπτέμβριος 2019 Επεκτείνει την έρευνα και την ανάπτυξή της σε φυγοκεντρικές μηχανές πέραν των ορίων που θέτει η συμφωνία, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς το είδος των ισχυρότερων φυγοκεντρικών μηχανών που διαθέτει.
    Νοέμβριος 2019 Συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε τοποθεσίες πέραν εκείνων που προβλέπονται από τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Fordow και του πιλοτικού εργοστασίου Natanz.
    Ιανουάριος 2020 Δηλώνει ότι δεν θα περιορίσει πλέον τον αριθμό των φυγοκεντρικών συσκευών σε λειτουργία, ο οποίος είχε περιοριστεί στις 5.060 φυγοκεντρικές συσκευές IR-1 που λειτουργούσαν στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων της Νατάνζ.
    Ιούλιος 2020 Ανακοινώνει σχέδια μεταφοράς των ισχυρότερων φυγοκεντρικών μηχανών IR-2m, IR-4 και IR-6 από το πιλοτικό εργοστάσιο της Νατάνζ στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων της Νατάνζ. Η συμφωνία περιορίζει το Ιράν στη χρήση φυγοκεντρικών συσκευών IR-1 στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων.
    Οκτώβριος 2020 Εγκαθιστά φυγοκεντρικές μηχανές IR-2m και αρχίζει την εγκατάσταση φυγοκεντρικών μηχανών IR-4 στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Natanz.
    Νοέμβριος 2020 Αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε 174 φυγοκεντρικές μηχανές IR-2m στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων της Νατάνζ.
    Ιανουάριος 2021 Αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο επίπεδο του 20% U-235 στο εργοστάσιο Fordow και αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μια δεύτερη σειρά 174 φυγοκεντρικών μηχανών IR-2m στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Natanz.
    Φεβρουάριος 2021 Αρχίζει να εγκαθιστά φυγόκεντρες IR-6 στο εργοστάσιο Fordow και χρησιμοποιεί μια εγκατάσταση στο Ισφαχάν για την παραγωγή μεταλλικού ουρανίου, κάτι που η συμφωνία απαγορεύει για 15 χρόνια.
    Φεβρουάριος 2021 Σταματά την εφαρμογή των μέτρων διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνολικών διασφαλίσεων του Ιράν και των πρόσθετων μέτρων διαφάνειας και πρόσβασης που επιτρέπονται βάσει της συμφωνίας. Παρακρατεί την πρόσβαση σε δεδομένα που καταγράφονται από τις συσκευές παρακολούθησης του ΙΑΕΑ.
    Απρίλιος 2021 Αρχίζει τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε 60% U-235.
    Μάϊος 2021 Εγκαθιστά εξοπλισμό για την παραγωγή μετάλλου ουρανίου σε ποσότητα.
    Ιούνιος 2022 Αφαιρεί τις συσκευές παρακολούθησης του ΔΟΑΕ που έχουν εγκατασταθεί σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015. Σε μια μερική αντιστροφή τον Μάιο του 2023, ορισμένες συσκευές επανατοποθετούνται και ο ΔΟΑΕ εγκαθιστά νέες συσκευές παρακολούθησης στο Fordow και στο πιλοτικό εργοστάσιο της Natanz.

    Πηγή: cnn.gr -- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ IRANIAN ARMY OFFICE HANDOUT

  • Ιράν: Επανεμφάνιση του διοικητή της Δύναμης Κουντς μετά τις φήμες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ
    Ιράν: Επανεμφάνιση του διοικητή της Δύναμης Κουντς μετά τις φήμες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

    Η κρατική τηλεόραση του Ιράν έδειξε πλάνα του Ισμαήλ Καανί, του ανωτάτου διοικητή της Δύναμης Κουντς, των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ εδώ και μέρες κυκλοφορούσαν πολλές φήμες για την τύχη του καθώς δεν είχε κάνει καμία εμφάνιση.

    Στα πλάνα, φαίνεται ο Καανί να παρίσταται σε τελετή μνήμης για έναν ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στον Λίβανο και να δακρύζει.

    Οι φήμες για την τύχη του

    Οι αναφορές και οι φήμες σχετικά με την τύχη του Καανί είχαν αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την εξαφάνισή του από τη δημόσια θέα.

    Ορισμένοι ανέφεραν ότι μπορεί να σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο που είχε στόχο τον κορυφαίο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, ενώ άλλοι ισχυρισμοί ανέφεραν ότι μπορεί να έπαθε καρδιακή προσβολή ή να ανακρινόταν από το Ιράν ως ύποπτος κατάσκοπος της Μοσάντ.

    Ποιος είναι ο Ισμαήλ Καανί

    Ο Ισμαήλ Καανί έγινε για πρώτη φορά γνωστός στη Δύση το 2020, όταν επιλέχθηκε ως ο διάδοχος του επί χρόνια διοικητή της Κουντς, Κασέμ Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε από αμερικανικό drone έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Σε αντίθεση με τον Σουλεϊμανί, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια φωτογραφήθηκε ευρέως στα πεδία των μαχών στο Ιράκ και τη Συρία μαζί με τις πολιτοφυλακές που έχει εξοπλίσει και εκπαιδεύσει η Τεχεράνη, ο Καανί προτίμησε να διατηρεί χαμηλότερο προφίλ και να πραγματοποιεί τις περισσότερες συναντήσεις και επισκέψεις του σε γειτονικές χώρες κατ' ιδίαν.

    Με την εμφάνισή του αυτή το Ιράν φαίνεται πως θέλει να σταματήσει τις φήμες και ιδίως αυτή που ήθελε τον Καανί να ανακρίνεται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

    Τι είπε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν για τους στόχους των IDF στο Ιράν

    Στο μεταξύ, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

    Η επισήμανση εκλαμβάνεται ως αντίδραση στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT
  • Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου άναψε «πράσινο φως» για σφοδρή απάντηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ
    Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου άναψε «πράσινο φως» για σφοδρή απάντηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ

    Στο «κόκκινο» η αγωνία στη Μέση Ανατολή, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εγκρίνει την επιχείρηση αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν.

    Ολα αυτά στη σκιά του θανατηφόρου χτυπήματος της Χεζμπολάχ με drones στην ισραηλινή στρατιωτική βάση, εκθέτοντας την περίφημη αεράμυνα.

    Η ένταση κλιμακώνεται ενώ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών το Ισραήλ βομβάρδισε χθες τον βόρειο Λίβανο, χτυπώντας χριστιανικό οικισμό με απολογισμό 18 νεκρούς.

    Οι ΗΠΑ στέλνουν άμεσα στο Ισραήλ το νέο πανίσχυρο εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD το οποίο θα χειρίζονται 100 Αμερικανοί στρατιώτες.

    Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ

    Σε μήνυμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημά του να αποσυρθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις τους ΟΗΕ από την εμπόλεμη ζώνη, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός τις έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο, χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες».

    «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ, τα αντίποινα θα επεκταθούν σε όλο τον Λίβανο» είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση που χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ.

    Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, απαντώντας στις φήμες ότι υπαναχώρησε σε αμερικανικό αίτημα να μην χτυπήσει την ιρανική πρωτεύουσα.

    Washington Post: Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Μπάιντεν ότι θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν

    Σύμφωνα με την Washington Post, ο Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

    Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Η Washington Post σημειώνει ότι η «απάντηση» του Ισραήλ θα γίνει πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.

    Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιδρώντας στο δημοσίευμα της Wahington Post, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

    Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι της Βηρυτού για την σφοδρή απάντηση του Ισραήλ

    Μετά το χτύπημα της Χεζμπολάχ με drones που προκάλεσε τέσσερις νεκρούς, όλα δείχνουν ότι επίκεται άμεσα σφοδρή απάντηση από το Ισραήλ, ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προέδρευσε χθες σε ειδική συνεδρία ασφαλείας με αποκλειστικό αντικείμενο την επίθεση στην ισραηλινή στρατιωτική βάση και την αντίδραση του Ισραήλ.

    Οι κάτοικοι της Βηρυτού είναι τρομοκρατημένοι μετά την προειδοποίηση Νετανιάχου ότι θα χτυπήσει τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του.

    Ενδεικτικό είναι πως η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο κάλεσε χθες ξανά τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτήν «τώρα».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πρόσθετες πτήσεις τις οποίες οργανώνει η πρεσβεία για τους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από τη Βηρυτό δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον.

    Η είδηση αυτή έχει επηρεάσει έντονα τους ανθρώπους που ζουν στον Λίβανο, καθώς φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή θα επέλθει το μεγάλο χτύπημα. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτέθηκε σε χωριό, κατά πλειοψηφία χριστιανικό, στον βορρά του Λιβάνου, περίπου στο ύψος της Τρίπολης όπου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Τα πιθανά σενάρια για το drone της Χεζμπολάχ που «εξέθεσε» το Iron Dome

    Προβληματισμός στον IDF έχει προκαλέσει το χτύπημα με drones, καθώς κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ του Iron Dome και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης στη στρατιωτική βάση στη Χάιφα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drones που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ, είναι τα Mirsad-1, γνωστά στον ισραηλινό στρατό καθώς η οργάνωση τα χρησιμοποιεί εδώ και περίπου 2 δεκαετίες. Ο συγκεκριμένος τύπος του drone καμικάζι είναι βασισμένος σε ιρανικό μοντέλο, ο οποίος έχει προσαρμοστεί στις επιχειρησιακές ανάγκες της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

    Το συγκεκριμένο drone μπορεί να μεταφέρει περίπου 40 κιλά εκρηκτικής ύλης, έχει ταχύτητα 370 χιλιόμετρα και εμβέλεια 120. Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το συγκεκριμένο drone, από το 2002, τόσο για επιτήρηση όσο και για επιθετικές ενέργειες. Oι έρευνες του ισραηλινού στρατού εστιάζουν στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που παρακολουθεί τις εναέριες απειλές. Μόλις τα drones πέρασαν στο FIR του Τελ Αβίβ, δεν σήμανε συναγερμός στην αεράμυνα, ενώ εκείνη την ώρα οι στρατιώτες βρισκόντουσαν ανέμελοι στην τραπεζαρία της μονάδας τους χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί.

    Τα σενάρια είναι ότι ο συναγερμός δεν σήμανε στην περιοχή επειδή νόμισαν ότι το drone έπεσε σε ανοιχτή ζώνη ή ίσως το πέρασαν για ισραηλινό drone, οπότε έγινε μια λανθασμένη εκτίμηση, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

    Ο IDG σημειώνει ότι τα drones είναι δύσκολος στόχος ακόμη για τον Iron Dome, ενώ οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις πέρασε πάνω από την πόλη Άκρα.

    Τέλος, εξετάζεται επίσης το σενάριο πιθανής διαρροής απόρρητων πληροφοριών που επέτρεψαν στη Χεζμπολάχ να πετύχει ένα χτύπημα υψηλού συμβολισμού.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Νετανιάχου; Πώς αποκωδικοποιούνται οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ
    Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Νετανιάχου; Πώς αποκωδικοποιούνται οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ

    Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο μετρά δύο εβδομάδες, την ώρα που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδεύει προς το δεύτερο έτος του. Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν αυξηθεί μετά την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό το βράδυ της Πέμπτης και τον τραυματισμό ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο από ισραηλινά στρατιωτικά πυρά.

    Νέα επίθεση πραγματοποιείται στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, παρά τις επίμονες εκκλήσεις για τερματισμό της σύγκρουσης και εκεί. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ προτρέπουν αυτοσυγκράτηση, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, μετά την επίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους.

    Γιατί ο Νετανιάχου ακολουθεί τον δικό του δρόμο

    Ωστόσο, το Ισραήλ θα συνεχίσει να ακολουθεί το δικό του δρόμο και να αντιστέκεται σε αυτή την πίεση, λόγω τριών παραγόντων, σύμφωνα με το BBC : Την 7η Οκτωβρίου (όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την πρώτη πολύνεκρη επίθεση), τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το BBC υπενθυμίζει ένα σοβαρό γεγονός του παρελθόντος. Τον Ιανουάριο του 2020 όταν ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης με νυχτερινή πτήση από τη Δαμασκό. Ο Σουλεϊμανί ήταν ο επικεφαλής της διαβόητης ιρανικής Δύναμης Quds, μιας επίλεκτης, μυστικής μονάδας του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

    Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση δυνάμεων αντιπροσώπων στο εξωτερικό, στο Ιράκ, τον Λίβανο, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και όχι μόνο. Εκείνη την εποχή, ο Σουλεϊμανί ήταν ίσως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Καθώς η αυτοκινητοπομπή του Σουλεϊμανί έφευγε από το αεροδρόμιο, καταστράφηκε από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τον σκότωσαν ακαριαία.

    Παρά το γεγονός πως το Ισραήλ παρείχε πληροφορίες για να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς του, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανήκε στις ΗΠΑ.

    Η εντολή για τη δολοφονία είχε δοθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και όχι από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Δεν ξεχνώ ποτέ ότι ο Μπίμπι Νετανιάχου μας απογοήτευσε», θα έλεγε αργότερα ο πρώην πρόεδρος Τραμπ σε ομιλία του αναφερόμενος στη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

    Σε άλλη συνέντευξη, ο Τραμπ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι περίμενε από το Ισραήλ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επίθεση και παραπονέθηκε για τον Νετανιάχου.

    Ενώ η περιγραφή των γεγονότων από τον Τραμπ αμφισβητείται, εκείνη την εποχή πιστεύεται ότι ο Νετανιάχου, ο οποίος επαίνεσε τη δολοφονία, ανησυχούσε ότι η άμεση ισραηλινή εμπλοκή θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, είτε από το Ιράν, είτε από το Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το Ισραήλ διεξήγαγε έναν σκιώδη πόλεμο με το Ιράν, αλλά κάθε πλευρά φρόντιζε να κρατήσει τις μάχες εντός συγκεκριμένων ορίων, από φόβο μήπως προκαλέσει την άλλη σε σύγκρουση, μεγαλύτερης κλίμακας.

    Περίπου 4 χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2024, ο ίδιος Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε ισραηλινά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν ένα κτίριο στο διπλωματικό συγκρότημα του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων δύο Ιρανούς στρατηγούς.

    Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, σε μια αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Η απάντηση του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ φέρεται να ήταν έντονη και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έμεινε εμβρόντητος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν διατεθειμένος να κλιμακώσει μια σύγκρουση την οποία ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να τερματίσει εδώ και μήνες.

    Αυτό που ξεχωρίζει ωστόσο τα δύο περιστατικά είναι πως η 7η Οκτωβρίου 2023 ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ και μια πολιτική, στρατιωτική και πληροφοριακή αποτυχία καταστροφικών διαστάσεων. Αυτό που ενώνει τις δύο στιγμές, ωστόσο, είναι ότι ο Νετανιάχου αψηφά τη θέληση ενός Αμερικανού προέδρου.

    Γιατί θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο ο Νετανιάχου

    Αυτά τα περιστατικά δείχνουν πως ο Νετανιάχου προτίθεται να συνεχίσει στον πόλεμο.

    Η σφοδρότητα της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο αντίκτυπος στην ισραηλινή κοινωνία και το αίσθημα ασφαλείας της, έδειξαν πως αυτός ο πόλεμος θα ήταν πάντα διαφορετικός από οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη σύγκρουση. Για μια αμερικανική κυβέρνηση που διοχετεύει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, οι θάνατοι Παλαιστινίων αμάχων και ο πόνος στη Γάζα είναι πολιτικά επιζήμια για την κυβέρνηση.

    Για τους επικριτές της Αμερικής στην περιοχή, η προφανής ανικανότητα των ΗΠΑ είναι απορίας άξια. Ακόμη και μετά τη συμμετοχή αμερικανικών αεροσκαφών στην απόκρουση ιρανικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο -ένα σαφές σημάδι του πώς η ασφάλεια του Ισραήλ υποστηρίζεται από τον μεγαλύτερο σύμμαχό του- το Ισραήλ συνέχισε να αποκρούει τις προσπάθειες να αλλάξει την πορεία του πολέμου του.

    Αυτό το καλοκαίρι, το Ισραήλ επέλεξε να κλιμακώσει τη σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ, χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Νετανιάχου έχει μάθει στα περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας ότι η αμερικανική πίεση είναι κάτι που μπορεί να αντέξει, αν όχι να αγνοήσει.

    Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ, ιδίως σε μια χρονιά εκλογών, δεν θα αναλάβουν δράση που θα τον αναγκάσει να παρεκκλίνει από την επιλεγμένη πορεία του (και πιστεύει, σε κάθε περίπτωση, ότι πολεμά και τους εχθρούς της Αμερικής).

    Πίεση στον Νετανιάχου να είναι πιο σκληρός απέναντι στη Χεζμπολάχ και το Ιράν

    Ειδικά όσον αφορά την τελευταία κλιμάκωση, θα ήταν λάθος να υποθέσει κάποιος ότι ο Νετανιάχου λειτουργεί εκτός του ισραηλινού πολιτικού ρεύματος. Αν μη τι άλλο, η πίεση που του ασκείται είναι να είναι πιο σκληρός για να χτυπήσει σκληρότερα κατά της Χεζμπολάχ, αλλά και το Ιράν. Όταν τον περασμένο μήνα τέθηκε υπό συζήτηση ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η κριτική για την προτεινόμενη εκεχειρία των 21 ημερών προήλθε από την αντιπολίτευση και την κύρια αριστερή ομάδα στο Ισραήλ, καθώς και από τα δεξιά κόμματα.

    Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τους πολέμους του τώρα, όχι μόνο επειδή αισθάνεται ότι μπορεί να αντέξει τη διεθνή πίεση, αλλά και επειδή η ανοχή του Ισραήλ στις απειλές που αντιμετωπίζει έχει μετατοπιστεί μετά την 7η Οκτωβρίου.

    Το πώς αντιλαμβάνεται τον πόλεμο το Ισραήλ επίσης έχει αλλάξει και οι μακροχρόνιες αντιλήψεις περί στρατιωτικών κόκκινων γραμμών στην περιοχή έχουν εξανεμιστεί. Τον τελευταίο χρόνο διαπράχθηκαν αρκετές πράξεις που θα μπορούσαν, μέχρι πρόσφατα, να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση, ρίχνοντας βόμβες και πυραύλους στην Τεχεράνη, τη Βηρυτό, το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

    Το Ισραήλ δολοφόνησε τον επικεφαλής της Χαμάς ενώ ήταν φιλοξενούμενος των Ιρανών στην Τεχεράνη- σκότωσε επίσης ολόκληρη την ηγεσία της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Χασάν Νασράλα- δολοφόνησε ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους μέσα σε διπλωματικά κτίρια στη Συρία.

    Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 9.000 πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων στο Τελ Αβίβ. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι στην Υεμένη έχουν επίσης εκτοξεύσει μεγάλους πυραύλους σε ισραηλινές πόλεις.

    Το Ιράν έχει εξαπολύσει όχι μία, αλλά δύο επιθέσεις κατά του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι. Ακολούθως, το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο. Οποιοδήποτε από αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν, στο παρελθόν, να προκαλέσουν έναν περιφερειακό πόλεμο. Το γεγονός ότι δεν το έκαναν, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφασίζει για την επόμενη κίνησή του.

    Ομοβροντία πυραύλων σε ισραηλινή βάση στη Χάιφα - Δεκάδες νεκροί στον Λίβανο

    Τις τελευταίες ώρες, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «πυραύλους» σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην Χάιφα, ττη εγάλη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το φιλοϊρανικό κίνημα διευκρίνισε ότι βομβάρδισε με «ομοβροντία πυραύλων βάση που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Χάιφα, στοχοθετώντας εργοστάσιο εκρηκτικών υλών».

    Χθες η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατά αεροπορικής βάσης στην Χάιφα.

    Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 168 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα του προηγούμενου 24ώρου σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

    Οι αρχές του Λιβάνου κατέγραψαν 57 αεροπορικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα εκ των οποίων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, στα νότια προάστια της Βηρυτού και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πριν από έναν χρόνο, σε ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 2.229 άνθρωποι και 10.380 είναι οι τραυματίες.

    Λόγω των εχθροπραξιών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ, περίπου 187.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε άλλες περιοχές του Λιβάνου, ενώ άλλοι 430.000 εκτοπισμένοι πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο
    Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο

    «Το χτύπημα θα είναι ισχυρό, ακριβές και πάνω από όλα... θα εκπλήξει», δήλωσε ο υπ. Άμυνας του Ισραήλ.

    Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη για να εγκρίνει το είδος και τους στόχους της επίθεσης στο Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.

    Την παραπάνω πληροφορία διέρρευσε αξιωματούχος του Ισραήλ στο CNN. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σχετικά με το χτύπημα.

    Αναφερόμενος στο επικείμενο χτύπημα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι η απάντηση του Τελ Αβίβ θα είναι «ισχυρή, ακριβής και πάνω απ' όλα… αναπάντεχη». «Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς έγινε», πρόσθεσε.

    Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, οι πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ «απέτυχαν» δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να πλήξουν στρατιωτικό υλι

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Νετανιάχου για Ιράν-Λίβανο : «Μη χτυπήσετε τα πυρηνικά»
    Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Νετανιάχου για Ιράν-Λίβανο : «Μη χτυπήσετε τα πυρηνικά»

    Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε χθες στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τον Λίβανο οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η επέμβαση του Ισρ για την εξόντωση της Χεζμπολάχ να μην έχει τα αποτελέσματα της Γάζας.

    «Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση στον Λίβανο που θα μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα και το αποτέλεσμα της οποίας να μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του τελευταίου. Στην επικοινωνία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρος.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε τη στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μια απάντηση στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν. Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν μεταξύ τους για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού.

    Το Channel 12 News μετέδωσε πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ισραηλινό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    «Αναμένουμε (οι Ισραηλινοί) να συμμορφωθούν πλήρως με αυτές τις υποχρεώσεις», σημείωσε ο Μπάιντεν. «Αν δεν πολεμήσουμε θα πεθάνουμε… Υπάρχει μόνο μια δύναμη στον κόσμο που πολεμά το Ιράν αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων σχετικά με τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», τόσο απευθείας όσο και μέσω των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.

    Συνεχίστηκαν τα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο

    Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Ισραήλ αναπτύσσονται και στα νοτιοδυτικά του Λιβάνου ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν βομβαρδισμοί στη Βηρυτό. Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, στο Κιριάτ Σμονά, σημειώθηκε χθες αιματηρή επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες.

    Πέντε υγειονομικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τα θύματα εργάζονταν σε κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην κοινότητα Ντερντγκάια, αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

    IDF: «Τα αντίποινα εναντίον του Ιράν θα είναι θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα»

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε χθες πως τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την πυραυλική του επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα», σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα».

    Συρία: Ισραηλινά πλήγματα με στόχο «εργοστάσιο αυτοκινήτων»

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία, εξαπολύοντας τη νύχτα αεροπορικές επιδρομές εναντίον βιομηχανικής ζώνης στην επαρχία Χομς, την επομένη ενός πλήγματος στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

    Στόχος της επίθεσης ήταν «εργοστάσιο αυτοκινήτων» στην πόλη Χασία, σύμφωνα με το SANA, που κάνει λόγο για «μεγάλη πυρκαγιά» και σημαντικές υλικές ζημιές. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι καταστράφηκαν «οχήματα με ιατρικές προμήθειες».

    Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Ντεράα της νοτιοδυτικής Συρίας, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

    Εν τω μεταξύ, δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρειο τμήμα της Γάζας, eνώ ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να κλείσουν τρία νοσοκομεία στην περιοχή.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMUEL CORUM POOL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο