Κόσμος

Πομπέο: Μέρος της ευρύτερης στρατηγικής «αποτροπής» των ΗΠΑ η εξόντωση Σουλεϊμανί

Πομπέο: Μέρος της ευρύτερης στρατηγικής «αποτροπής» των ΗΠΑ η εξόντωση Σουλεϊμανί

Στο ίδιο σχέδιο εντάσσονται τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η εξόντωση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης αμερικανικής στρατηγικής «αποτροπής» που δυνητικά έχει επίσης εφαρμογή στην Κίνα και τη Ρωσία, κατά τα φαινόμενα βάζοντας στην άκρη τον αρχικό ισχυρισμό της Ουάσινγκτον πως ο διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς δολοφονήθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη διότι σχεδίαζε άμεσα επικείμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών και άλλων στόχων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο Πομπέο δεν έκανε καμία αναφορά στην απειλή άμεσα επικείμενων επιθέσεων σχεδιασμένων από τον υποστράτηγο. Όταν ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως επαναλαμβάνει τη θέση ότι η αμερικανική επιδρομή της 3ης Ιανουαρίου εναντίον αυτού που για πολλούς ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος αξιωματούχος στην Ισλαμική Δημοκρατία έγινε προληπτικά, για την αποτροπή τέτοιων σχεδίων.
Στην ομιλία του, υπό τον τίτλο «Η αποκατάσταση της αποτροπής: το ιρανικό παράδειγμα», ο Πομπέο επικεντρώθηκε σε αυτή που αποκάλεσε στρατηγική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει «αληθινή αποτροπή» έναντι του Ιράν, καθώς όπως υποστήριξε προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών ενεθάρρυναν την ιρανική «κακόβουλη δραστηριότητα».

Οι Δημοκρατικοί και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Τραμπ περί αυτοάμυνας με βάση πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας περί άμεσα επικείμενων επιθέσεων στις οποίες κατ’ αυτές ενεχόταν ο Σουλεϊμανί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, στους στόχους συμπεριλαμβάνονταν τέσσερις αμερικανικές πρεσβείες.

Ωστόσο την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι δεν διάβασε καμιά αναφορά που να προειδοποιούσε περί σχεδίων για άμεσα επικείμενες επιθέσεις εναντίον πρεσβειών των ΗΠΑ.

Χθες Δευτέρα ο Τραμπ έριξε καύσιμο στη φωτιά αποφαινόμενος ότι «στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία» το εάν ο Σουλεϊμανί ήγειρε άμεση απειλή.

Κατά τον Πομπέο, πίσω από την εξόντωση του Σουλεϊμανί βρίσκεται μια «ευρύτερη στρατηγική». «Ο πρόεδρος Τραμπ και όσοι από εμάς είμαστε στην ομάδα των συμβούλων του για την εθνική ασφάλεια αποκαθιστούμε την αποτροπή — την αληθινή αποτροπή — έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», είπε.

«Ο αντίπαλός σου πρέπει να κατανοήσει ότι όχι μόνο έχεις τη δυνατότητα να του επιβάλλεις κόστη, αλλά ότι είσαι πράγματι διατεθειμένος να το πράξεις», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, από την οποία απέσυρε τις ΗΠΑ ο Τραμπ το 2018, ενίσχυε την Τεχεράνη.

«Η Αμερική σήμερα απολαμβάνει την καλύτερη θέση ισχύος έναντι του Ιράν στην οποία βρεθήκαμε ποτέ», έκρινε ο Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας τη ζημιά που προκαλούν στην ιρανική οικονομία οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν εκ νέου σταδιακά αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

«Η σημασία της αποτροπής δεν περιορίζεται στο Ιράν», ξεκαθάρισε ο Πομπέο. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποτρέπουμε τους εχθρούς μας για να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία. Αυτό το νόημα έχει η δουλειά του προέδρου Τραμπ για να γίνει ο στρατός μας πιο ισχυρός παρά ποτέ», συμπλήρωσε.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ ενέταξε σε αυτή τη νέα στρατηγική την επανέναρξη της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων θανατηφόρων οπλικών συστημάτων, προκειμένου το Κίεβο να αμυνθεί έναντι των αυτονομιστών στο Ντονμπάς που η Ουάσινγκτον λέει πως υποστηρίζονται από τη Ρωσία, καθώς και την αποχώρηση από μια συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών που είχε συναφθεί με τη σοβιετική ένωση και την ακόλουθη δοκιμή ενός νέου πυραύλου Κρουζ μέσου βεληνεκούς από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ακόμη, ο Πομπέο ενέταξε την αύξηση των αμερικανικών ναυτικών γυμνασίων στη Νότια Σινική Θάλασσα σε αντίδραση για αυτή που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει στρατιωτικοποίηση διεκδικούμενων νησιών από το Πεκίνο, όπως και την επιβολή δασμών από τον Τραμπ σε κινεζικά αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ίδιας «αποτρεπτικής» στρατηγικής.

«Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της αποτροπής», υποστήριξε.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup