Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 12:10

«Πυρά» Άγκυρας κατά Χαφτάρ: Δεν θα διστάσουμε να του δώσουμε το κατάλληλο μάθημα

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η απόφαση του Χαφτάρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο - Ο Χαφτάρ έδειξε τις προθέσεις του, δήλωσε ο Ερντογάν - Γιατί έπεσε στο κενό η προσπάθεια εκεχειρίας

Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, αναχώρησε από την Μόσχα χωρίς να υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας που συντάχθηκε κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην ρωσική πρωτεύουσα χθες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, νωρίτερα κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους βουκευτές του AKP ότι ο Χαφτάρ έδειξε τις προθέσεις τους.

Συγκεκριμένα, οργισμένος μετά την απόφαση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, να εγκατέλειψει τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε:

«Ο Χαλίφα Χαφτάρ στην αρχή είπε ναι στη συμφωνία μετά έκανε ένα πραξικόπημα στη διαπραγματευση και δραπέτευσε απο τη
Μόσχα. Δεν θα διστάσουμε να του δώσουμε το κατάλληλο μάθημα».

Γιατί έπεσε στο κενό η προσπάθεια εκεχειρίας

Η Ρωσία και η Τουρκία επιχείρησαν να αναδειχτούν κυρίαρχες του παιχνιδιού στη Λιβύη. Ως γνωστόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί τον έλεγχο του λιβυκού ορυκτού πλούτου και ο Ταγίπ Ερντογάν τη συνέχιση της ισχύος της υπογραφής Σάρατζ στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι μέχρι χθες ο Τούρκος πρόεδρος φαινόταν να πετυχαίνει τον σκοπό του χωρίς καν να στείλει στρατό, απλώς θέτοντας εαυτόν στο κέντρο των εξελίξεων.
Ο διπλωματικός πυρετός, όμως, που επικράτησε σε Μόσχα και Άγκυρα δεν απέδωσε. Παρ’ ότι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τζουζέπε Κόντε, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει και πιστεύει πως σύντομα θα υπογραφεί η (μόνιμη) κατάπαυση του πυρός μεταξύ του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε την υπογραφή εκεχειρίας, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πλέον πιθανό. Ο Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει την εκεχειρία, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Να θυμίσουμε ότι Χαφταρ και Σάρατζ βρίσκονταν από χθες στη Μόσχα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια, ο Χαφτάρ δήλωσε ότι «η συμφωνία που προτάθηκε αγνοεί αρκετές από τις απαιτήσεις του στρατού της Λιβύης».

Παρ’ ότι Πούτιν και Ερντογάν υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, τα γενικότερα συμφέροντά τους τούς υποχρεώνουν να βρίσκουν συμβιβασμούς ως εταίροι κι όχι ως ανταγωνιστές. Έτσι, λοιπόν, κάλεσαν τους «εκλεκτούς» τους, που είναι επικεφαλής των αντιμαχόμενων στρατοπέδων, να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματιστεί ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια διευθέτηση.

Το κλίμα, όμως, ήταν εξαρχής τεταμένο. Ενδεικτικό αυτού ήταν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξήχθησαν χωριστά στη Μόσχα, καθώς κανείς από τους δύο Λίβυους ηγέτες δεν ήθελε να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον άλλον. Η ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον Χαλίφα Χαφτάρ και η τουρκική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε αντίστοιχη συνάντηση με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ. Ο Χαλίφα Χαφτάρ, που είχε το στρατιωτικό πλεονέκτημα και θα ήθελε να καταλάβει την Τρίπολη και να πάρει την εξουσία, λέγεται ότι πιέστηκε ασφυκτικά από τη Μόσχα. Γι’ αυτό και ζήτησε προθεσμία για να απαντήσει εάν θα υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας.

Το αγκάθι στην προς υπογραφή συμφωνία ήταν η απαίτηση που επέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης, στα οποία βρίσκονται. Ο Λίβυος στρατάρχης ξεκαθάρισε πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, όπως πράγματι συμβαίνει. Εξήγησε ότι, αν και είχε ανταποκριθεί θετικά στην κατάπαυση πυρός, δεν προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματά του. Ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις παραμέτρους της ειρηνευτικής πρότασης. Επέκρινε, μάλιστα, την Τουρκία για την εμπλοκή της στα εσωτερικά της χώρας του και για την υποστήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, χωρίς την οποία θα είχε ήδη ανατραπεί. Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίπολη υπερασπίζονται τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία.

Ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ με τη στήριξη Ερντογάν συνέχισε να απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αντιπάλων δυνάμεων, γεγονός που οδήγησε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο. Αυτό ήταν που είχε διαφανεί και από τις χθεσινές δηλώσεις. Πίσω από μια συγκρατημένη αισιοδοξία μπορούσε κανείς να εντοπίσει την επαπειλούμενη αποτυχία. «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος» υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας συζητήθηκε και από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σόϊγκου και Χουλουσί Ακάρ.

Στο ζήτημα της Λιβύης, η Γερμανία ακολουθεί τρίτη και καταϊδρωμένη, μετά τη Μόσχα και την Άγκυρα, πραγματοποιώντας σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο τελικά στις 19 Ιανουαρίου. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην Διάσκεψη ή όχι. Είναι κοινό μυστικό, πάντως, πως πρόθεση του Βερολίνου ήταν να την αποκλείσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθώντας να μην «μείνει στην απέξω», προχώρησε στη δική του παρέμβαση. Και αυτός επέμεινε στην ανάγκη η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη να είναι «αξιόπιστη, βιώσιμη και ελέγξιμη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξέφρασε τη θέση αυτή και στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως πλέον εξελίσσονται τα πράγματα, ο Χαλίφα Χαφτάρ αποφάσισε να μην χάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσα έχει κερδίσει στο πεδίο των μαχών και βέβαια την σχεδόν βεβαιότητα ότι σε λίγο χρόνο μπορεί να δώσει με στρατιωτικά μέσα ένα θετικό γι’ αυτόν τέλος στην κρίση της Λιβύης, καταλαμβάνοντας την Τρίπολη και βγάζοντας από τον πολιτικό χάρτη την κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Εν μέσω όλων αυτών, πληροφορίες που μετέδωσαν ιταλικά Μέσα εμφανίζουν πιθανή την συγκρότηση τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ιταλίας-Ρωσία-Τουρκία!
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 12:16

Σχετικά Άρθρα

  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν τρομοκράτες στην Τουρκία - Τι είπε για το χτύπημα στην Άγκυρα
    Πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν τρομοκράτες στην Τουρκία - Τι είπε για το χτύπημα στην Άγκυρα

    Λάβρος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τες ότι χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στα εδάφη της Τουρκίας για ίδια συμφέροντα. Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εταιρεία TUSAS στην Άγκυρα, την Τετάρτη 23/10, που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντά τους και για την ασφάλεια του Ισραήλ.

    «Είναι πλέον γνωστό ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα και για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος που επέστρεφε από τη Ρωσία μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Είπε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία υπό τον ΟΗΕ για την επιβολή ολοκληρωμένου εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, καθώς οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τον Λίβανο συνεχίζουν να στοιχίζουν εκατοντάδες ζωές καθημερινά.

    Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο αριθμός των χωρών που υποστηρίζουν την έκκληση της Άγκυρας για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ αυξάνεται.

    «Ελπίζουμε να πετύχουμε σε αυτό ως Συμμαχία της Ανθρωπότητας και να ανοίξουμε την πόρτα για διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε.

    Τι είπε για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

    Σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση του PKK στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) στην πρωτεύουσα Άγκυρα, η οποία σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 22, σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να «ξεριζώσει τελείως την τρομοκρατία στην πηγή της».

    Μετά την επίθεση, ο τουρκικός στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις PKK/YPG στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

    «Οι τρομοκράτες είναι μαριονέτες. Στόχος μας είναι μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «το PYD/YPG, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας PKK, που προορίζεται να εγκαταλειφθεί, να απομονωθεί».

    Η τρομοκρατική ομάδα που «εκμεταλλεύεται την αστάθεια στη Συρία σπαταλά τις προσπάθειές της για να επιδιώξει την προστασία ορισμένων δυτικών χωρών», πρόσθεσε.

    Στην 40χρονη εκστρατεία τρομοκρατίας του εναντίον της Τουρκίας, το PKK - που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ - είναι υπεύθυνο για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών.

    To PKK ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα

    Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα σε τουρκική αμυντική εταιρεία, την Τετάρτη 23/10, στην Άγκυρα.

    Σύμφωνα με το Reuters, το PKK σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εταιρεία TUSAS στην Άγκυρα, που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Δύο ήταν οι δράστες της επίθεσης - ένας άνδρας και μια γυναίκα -, οι οποίοι εισήλθαν με αυτόματα όπλα και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην Άγκυρα, την Τετάρτη 23/10.

    Αμέσως οι υποψίες και οι έρευνες στράφηκαν στο PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια να δηλώνει αποφασισμένος να εξαλείψει την οργάνωση.

    Τελικά οι δύο δράστες ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του PKK. ΣΥγκεκριμένα επρόκειτο για τη Μινέ Σεβτζίν Αλτσιτσέκ (Mine Sevjin Alçiçek) που ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη και τον Ali Örek, με την κωδική ονομασία «Rojger» που έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ

  • Τo PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα
    Τo PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα

    Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έλαβε χώρα σε τουρκική αμυντική εταιρεία, την Τετάρτη 23/10, στην Άγκυρα.

    Το PKK σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εταιρεία TUSAS στην Άγκυρα, που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Δύο ήταν οι δράστες της επίθεσης - ένας άνδρας και μια γυναίκα -, οι οποίοι εισήλθαν με αυτόματα όπλα και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην Άγκυρα, την Τετάρτη 23/10.

    Αμέσως οι υποψίες και οι έρευνες στράφηκαν στο PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια να δηλώνει αποφασισμένος να εξαλείψει την οργάνωση.

    Τελικά οι δύο δράστες ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του PKK. ΣΥγκεκριμένα επρόκειτο για τη Μινέ Σεβτζίν Αλτσιτσέκ (Mine Sevjin Alçiçek) που ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη και τον Ali Örek, με την κωδική ονομασία «Rojger» που έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

    «O αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί»

    Σαφές μήνυμα πως η Τουρκία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» δόθηκε από το συμβούλιο ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την επομένη της επίθεσης υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις και τα βήματα που έγιναν και πρέπει να γίνουν για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

    Όπως μετέδωσε το CNN Turk αναφέρθηκε ότι «η αυτοθυσία θα συνεχιστεί για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία και ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ η εγκαθίδρυση της «τρομοκρατίας» πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας».

    Υπενθυμίζεται ότι, ο Ερντογάν επέστρεψε εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη από το Καζάν, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

    Στις πρώτες προτεραιότητες που τέθηκαν ήταν η αύξηση στο επίπεδο «απειλής» σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας σε σχέση με πιθανές επιθέσεις.

    «Θα πληρώσει αυτός που μας επιτέθηκε»

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται».

    Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε ως απεχθή την επίθεση: «Μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».

    Παράλληλα, επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», πρόσθεσε και κατέληκε: «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα».

    Γιατί συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί την κορυφαία έκτακτη σύνοδο που καθοριζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών της Τουρκίας. Με βάση το τουρκικό Σύνταγμα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούν να αναθεωρηθούν οι στρατιωτικές και πολιτικές στρατηγικές.

    Συζητούνται θέματα που απειλούν άμεσα την ασφάλεια της χώρας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια των συνόρων, οι εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις και οι εκθέσεις πληροφοριών. Οι σύνοδοι αυτές διεξάγονται μόνο σε κρίσιμες περιόδους που έχουν να κάνουν με την επιβίωση της χώρας και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε εμπιστευτική βάση.

    Αυτοί συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Στα Συμβούλια Ασφαλείας συμμετέχουν ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι του κράτους και σημαντικοί εκπρόσωποι της ασφάλειας και συγκεκριμένα:

    Πρόεδρος: Ο Πρόεδρος, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου κορυφής, είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη συνεδρίαση και είναι η αρχή όπου λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις.

    Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Παρών στη σύνοδο κορυφής για την αξιολόγηση των στρατιωτικών στρατηγικών και των αμυντικών πολιτικών.

    Υπουργός Εσωτερικών: Παρέχει πληροφορίες για θέματα όπως η εσωτερική ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των συνόρων.

    Υπουργός Εξωτερικών: Προβαίνει σε εκτιμήσεις σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις και τις εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια.

    Αρχηγός Γενικού Επιτελείου και Διοικητές Δυνάμεων: Παρέχουν πληροφορίες για τη στρατιωτική κατάσταση, τις επιχειρήσεις και τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο.

    Επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT): Παρέχει αναφορές πληροφοριών και αναλύσεις απειλών.

    Προεδρικός Διευθυντής Επικοινωνίας: Αναπτύσσει μια στρατηγική για την κοινοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στο κοινό και την ανακοίνωσή τους στο διεθνές κοινό.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
    Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

    Οι αντάρτες της Υεμένης αξιοποίησαν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones

    Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
    Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
    Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
    Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία
    Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία

    Αναχώρησε από το Καζάν της Ρωσίας προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.
    Το έκτακτο συμβούλιο γίνεται μετά την ένοπλη επίθεση χθες στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.
    «Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται»
    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση καταδίκασε ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα: Ταυτοποιήθηκε ο ένας δράστης - «Είναι μέλος του PKK», λέει ο Τούρκος ΥΠΕΣ
    Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα: Ταυτοποιήθηκε ο ένας δράστης - «Είναι μέλος του PKK», λέει ο Τούρκος ΥΠΕΣ

    Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, ο άνδρας τρομοκράτης που πραγματοποίησε χθες την επίθεση στην τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία TAI στην Άγκυρα ταυτοποιήθηκε και πρόκειται για τον Αλί Ορέκ, μέλος του PKK. Η ταυτοποίηση της γυναίκας είναι ακόμη σε εξέλιξη.

    Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε το ταξίδι του στο Καζάν της Τουρκίας, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής των BRICS μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά της TAI και επιστρέφει στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν αναμένεται να παραστεί στις κηδείες των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης.

    Ερντογάν: «Η τρομοκρατική επίθεση ενισχύει την αποφασιστικότητά μας»

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διεθνείς ηγέτες που στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την προδοτική τρομοκρατική πράξη που διαπράχθηκε χθες στην Άγκυρα και για την αλληλεγγύη τους», δήλωσε ο Ερντογάν.

    Αναφερόμενος στην επίθεση που έπληξε την Αεροδιαστημική Βιομηχανία της Τουρκίας (TAI), ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. «Αυτή η ειδεχθής επίθεση ενίσχυσε περαιτέρω την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εξαλείψει την τρομοκρατία».

    Ποια είναι η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία ΤΑΙ;

    Η ΤΑΙ, το σημείο όπου έγινε η επίθεση, είναι το τεχνολογικό κέντρο στους τομείς του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της ολοκλήρωσης, της ανανέωσης αεροπορικών πλατφορμών στην Τουρκία. Η εταιρεία παράγει ανταλλακτικά για το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το Airbus A380 και το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος, το Airbus A400M. Επίσης, εκεί παράγονται τα πιο εξελιγμένα όπλα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, όπως το πολεμικό αεροπλάνο 5ης γενιάς το ΚAAN, το πρώτο drone της Τουρκίας, το ANKA, το εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος HURJET και τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ και GOKBEY.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch