Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 10:44

Τσαβούσογλου για Αιγαίο: Yπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους

Γράφτηκε από

«Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε να ζητήματα αυτά», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Τις προκλητικές δηλώσεις, με επίκεντρο για μία ακόμη φορά τα ελληνικά νησιά, συνεχίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε να ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια) για αυτό τον λόγο συζητάμε με την Ελλάδα αυτά τα ζητήματα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 10:44

Σχετικά Άρθρα

  • Το ελληνικό νησί στη λίστα του 2025 με τα πιο εξωτικά του κόσμου

    Βρετανική εφημερίδα εξυμνεί ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου. «Μακριά από τα πλήθη τουριστών που συρρέουν σε Μύκονο και Σαντορίνη».

    Στα καλύτερα εξωτικά νησιά του κόσμου αναδείχθηκε ένα ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Express, εξυμνώντας τις άγνωστες ομορφιές της Ελλάδας.

    Ο λόγος για τους πανέμορφους Λειψούς, οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση στις αφίξεις ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

    Απευθυνόμενη σε δεκάδες εκατομμύρια δυνητικούς ταξιδιώτες, η δημοφιλής βρετανική εφημερίδα αναφέρει:

    «Οι Λειψοί, ένα μικρό, γραφικό Ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος θεωρείται για το 2025 ο δεύτερος πιο εξωτικός και αυθεντικός προορισμός του κόσμου. Μακριά από τα πλήθη τουριστών που συρρέουν σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι Λειψοί παραμένουν ένας μυστικός προορισμός που προσφέρει στους πιστούς επισκέπτες του μια αυθεντική Ελληνική ατμόσφαιρα.

    Σημείο αναφοράς του νησιού είναι το ομώνυμο γοητευτικό χωριό με τα λευκά ασβεστωμένα σπιτάκια, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και ένα οργανωμένο λιμάνι με ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα. Οι παραλίες του νησιού αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης, γνωστές για τα κρυστάλλινα νερά και το γαλήνιο περιβάλλον τους.

    Οι Λειψοί δεν φημίζονται μόνο για τη φυσική τους ομορφιά αλλά και για την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά. Ένας από τους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς χώρους της είναι η εκκλησία της Παναγίας του Χάρου, η οποία χρονολογείται από τον 7ο αιώνα».

    Η διεθνής προβολή του προορισμού εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Δήμου να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές και τις «πράσινες» πρωτοβουλίες του νησιού στο εξωτερικό. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή που η αναζήτηση μυστικών αυθεντικών προορισμών είναι το ζητούμενο για τον σύγχρονο ταξιδιώτη εντός και εκτός υψηλής σεζόν. Δεν είναι τυχαίο πως ο Σεπτέμβριος έκλεισε με σημαντική αύξηση στις ακτοπλοϊκές αφίξεις της τάξης του 6,5%», δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας
    «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας

    Την κοινή επιθυμία της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν τονίζοντας πως «η ηρεμία αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι πολύτιμη», την ίδια ώρα όμως, επαναλαμβάνει τις προκλητικές δηλώσεις του περί «τουρκικής μειονότητας» στην Δυτική Θράκη.

    Ειδικότερα, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Haber Global, σημείωσε πως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναζητήσουν τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά. «Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση αυτού με τον Έλληνα συνάδελφό μου» είπε ο κ. Φιντάν.

    «Βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που και οι δύο πλευρές δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης. Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επεισόδια και προκλήσεις, τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία, αλλά βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξηθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με θετικό τρόπο» είπε στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    «Προβλήματα στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη»

    «Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο».

    Όπως είπε, «βλέπουμε την ίδια προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από την πλευρά του συναδέλφου μου, του υπουργού Εξωτερικών, και ευχόμαστε οι προσπάθειές μας να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, τόσο για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όσο και γενικά για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τα ζητήματα στη Μεσόγειο».

    Δεν είναι η Ελλάδα το «έτερο εγώ» μας

    «Δεν είμαστε μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το '"έτερο εγώ' μας. Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο στρατηγικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα. Είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική, δηλαδή όπως και στο Αιγαίο έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα. Και όταν κοιτάξετε την ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί».

    Μιλώντας για τις περιφερειακές συγκρούσεις «αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση. Αλλά η προτεραιότητά μας είναι πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικό τρόπο».

    Ερωτηθείς για την κριτική περί υποχωρητικότητας που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι κριτική είναι απαραίτητη.

    «Αν η κυβέρνηση κρύβει κάτι, ο Τύπος και η αντιπολίτευση θα το βρουν και θα το δείξουν στο κοινό. Όταν πηγαίνεις στην παραπληροφόρηση, το περιστατικό εξελίσσεται σε άλλη διάσταση. Τις περισσότερες φορές, λέγεται 'έτσι είναι' χωρίς καμία βάση, χωρίς κανένα σημείο αναφοράς. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα εθνικά θέματα είναι σοβαρά, δεν είναι αστεία. Θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους σε αυτόν τον τομέα» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS

  • Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει
    Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει

    Η πρόγνωση του καιρού από το Meteo για το Σάββατο 21/9.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το Meteo το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά σε ανατολικά και Ιόνιο και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά, ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Για το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Ανατολική Στερεά και τις θερμές ώρες σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα τοπικά στα ηπειρωτικά και στην Εύβοια πιθανόν να είναι ισχυρά, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 21 βαθμούς), 15 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 13 έως 23 βαθμούς), 20 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 17 έως 26 βαθμούς στην Κρήτη, 18 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

    Νεφώσεις με παροδικές τοπικές βροχές και βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αφαλατώσεις, υδρόμετρα, εκσυγχρονισμός δικτύων: Τα έργα για τη λειψυδρία στα νησιά και την Αττική
    Αφαλατώσεις, υδρόμετρα, εκσυγχρονισμός δικτύων: Τα έργα για τη λειψυδρία στα νησιά και την Αττική

    Τα νησιά και η Αττική βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας που έφεραν σε οριακή κατάσταση ορισμένες περιοχές.

    Πρόκειται για δεκαεπτά επενδύσεις στα νησιά του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Ειδικότερα, τα έργα που ανακοίνωσε το υπουργείο ανά Περιφέρεια στις νησιωτικές περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι τα εξής:

    • Στο Νότιο Αιγαίο, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα, θα υλοποιηθούν επτά έργα και συγκεκριμένα μία αφαλάτωση, δύο έργα εκσυγχρονισμού δικτύων, δύο έργα τηλεμετρίας, τρία έργα ψηφιακών υδρόμετρων και ένα ακόμη έργο ψηφιακού υδρόμετρου και τηλεμετρίας.
    • Στο Βόρειο Αιγαίο θα «τρέξουν» δύο έργα, εκσυγχρονισμού δικτύων και τοποθέτησης ψηφιακών υδρόμετρων και τηλεμετρίας.
    • Στα νησιά του Ιονίου θα υλοποιηθούν έργα τριών ψηφιακών υδρόμετρων.
    • Στην Κρήτη, τέλος, αναμένεται να δρομολογηθούν πέντε έργα εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν σε υποδομές ύδρευσης και το πέμπτο εγκατάσταση τηλεμετρίας.
    Πενταπλασιάζει τα αποθέματα νερού η διασύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών

    Την ίδια ώρα, το έργο της διασύνδεσης του Εύηνου ποταμού με τη λίμνη Κρεμαστών που εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να πενταπλασιαστούν τα αποθέματα νερού, όπως τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (11/9) για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης.

    Πρόκειται για ένα έργο, που όπως σημείωσε, θα έχει μηδενικό λειτουργικό κόστος για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών. Για το έργο έχει δοθεί ήδη το «πράσινο φως» από το υπουργείου και ακολουθεί η διενέργεια προμελέτης, μελέτης κατασκευής σε συνεργασία με το υπουργείο και φυσικά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός τέτοιου έργου στο υδάτινο οικοσύστημα.

    Αναμένεται να «τρέξει» ταχύτατα, ενώ θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις. Στις δύο πρώτες φάσεις θα κατασκευαστεί μια σήραγγα περίπου 10 χιλιομέτρων και είναι αυτή που θα φέρνει το νερό από τον Κρικελιώτη ποταμό στον Εύηνο. Ακολουθεί η δεύτερη φάση όπου θα συνδέει τον Καρπενησιώτη με τον Κρικελιώτη και θα καταλήγει στον Εύηνο. Η τρίτη φάση, αφορά ένα έργο αντλησιοταμίευσης από τον Καρπενησιώτη μεχρι έναν άλλο ταμιευτήρα προς τη λίμνη Κρεμαστών. Στόχος είναι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης να λειτουργεί ως εφεδρικό έργο ύδρευσης.

    Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, το κόστος των δύο πρώτων φάσεων του έργου ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της τρίτης φάσης σε περίπου 250 εκατ. που όμως αναμένεται να αυτοχρηματοδοτηθούν.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τουρισμός: Τα νησιά που έφτασαν το 100% πληρότητα τον Αύγουστο
    Τουρισμός: Τα νησιά που έφτασαν το 100% πληρότητα τον Αύγουστο

    Πέραν των παραδοσιακών νησιωτικών προορισμών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη, την Ρόδο και την Κέρκυρα, την Μύκονο, την Σαντορίνη και οι υπόλοιποι κινήθηκαν με πληρότητα που ξεπέρασε το 90%

    Mε υψηλή πληρότητα αποχαιρετούν τον Αύγουστο οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας, που και φέτος, στους περισσότερους εξ’ αυτών, δεν έπεφτε καρφίτσα τον Δεκαπενταύγουστο.

    Πέραν των παραδοσιακών νησιωτικών προορισμών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη, την Ρόδο και την Κέρκυρα, την Μύκονο, την Σαντορίνη και οι υπόλοιποι κινήθηκαν με πληρότητα που ξεπέρασε το 90%, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις φορέων που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Συγκεκριμένα:

    Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: Υψηλή πληρότητα όλο το καλοκαίρι

    «Για τον Αύγουστο οι πληρότητες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα με τους Έλληνες αλλά και ξένους από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και αλλού να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους προορισμούς μας», σχολιάζει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

    Ιος: Ο Αύγουστος κινείται με πληρότητες πάνω από 90%

    «Αν και οι φετινές συνθήκες δεν είναι πολύ ευνοϊκές με το κόστος ενέργειας και μεταφορών να αφήνει πλέον το αποτύπωμα του παντού, ο Αύγουστος κινείται με πληρότητες πάνω από 90% σε αρκετά διαστήματα. Είναι σημαντική η προσπάθεια που γίνεται τόσο από τον Δήμο όσο και από τους επαγγελματίες για αναβάθμιση των υπηρεσιών και τον εμπλουτισμό του τουριστικού «προϊόντος» με νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικά γεγονότα και βιωματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες σε επίπεδο activities και γαστρονομίας. Στόχος παραμένει η ενίσχυση του ενδιαφέροντος του κοινού πριν και μετά τον Αύγουστο για την χρονική εξάπλωση των ωφελειών του τουρισμού στο όμορφο νησί μας. Δράσεις και έργα όπως τα εγκαίνια του εξαιρετικού Μουσείου Γαΐτη Σίμωσι που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο συμβάλλουν στην επιθυμητή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας.

    Σάμος: Η πληρότητα στα καταλύματα έχει αγγίξει το 95% με 100%

    Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ευάγγελος Μαρνέζος τόνισε πως «ο συνδυασμός της θρησκευτικής κατάνυξης, της παράδοσης και της «ζωντανής» ατμόσφαιρας κάνουν τον Δεκαπενταύγουστο στη Σάμο μια μοναδική εμπειρία. Ικανοποιητικές θα είναι οι τουριστικές ροές στο νησί για όλο τον μήνα, όπως και για τον Σεπτέμβρη του οποίου η δυναμική μεγαλώνει κάθε χρόνο. Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε έχουμε ξεκινήσει στοχευμένη προβολή του προορισμού σε επιλεγμένες αγορές. Η πληρότητα στα καταλύματα έχει αγγίξει το 95% με 100%, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι κύριες αγορές που επισκέπτονται τον προορισμό αυτή την περίοδο περιλαμβάνουν παραδοσιακά την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Ολλανδία και την Σουηδία. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε επισκέπτες από ποικίλες αγορές να επιλέγουν τον προορισμό. Η παρουσία Ελλήνων τουριστών είναι πάντα ισχυρή, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση από άλλες αγορές όπως της Ιταλίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας».

    Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου επισημαίνει πως «από τους ταξιδιωτικούς δείκτες διαπιστώνεται ότι για το 2024 η Σάμος αναρριχείται ψηλά στις θέσεις των ταξιδιωτικών προτιμήσεων. Για το μήνα Αύγουστο, δεδομένης και της πληρότητας των καταλυμάτων η οποία αγγίζει το 95% – 100%, οι αφίξεις εκτοξεύονται. Είναι εξίσου σημαντικό να ληφθεί υπόψη πως από τα έως και σήμερα διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο Απριλίου – Αυγούστου 2024 οι αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στα λιμάνια Βαθέως και Πυθαγορείου καθώς επίσης και οι μεμονωμένοι επισκέπτες με ιδιωτικά σκάφη άγγιξαν τις 85.236.

    Λειψοί: Βελτίωσαν τα ποσοστά τους με αύξηση αφίξεων τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, ενώ και ο Αύγουστος αναμένεται να έχει απόλυτη πληρότητα 100%.

    «Μέσα από διαρκείς πρωτοβουλίες για την θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Λειψών και του ταξιδιωτικού κοινού που μετατρέπει τους επισκέπτες μας σε φίλους και τελικά σε repeaters που θα επιλέξουν το νησί της Καλυψούς ξανά και ξανά! Είναι σημαντικό πως σε μια αψυχολόγητη τουριστική χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα σε όλη την Ελλάδα, οι Λειψοί βελτίωσαν τα ποσοστά τους με αύξηση αφίξεων τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, ενώ και ο Αύγουστος αναμένεται να έχει απόλυτη πληρότητα 100%. Τα ξεχωριστά έθιμα μας όπως η μοναδική γιορτή της Παναγιάς του Χάρου στις 23 Αυγούστου έδωσαν μια άλλη δυναμική μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων αλλά και τουριστών του εξωτερικού», δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

    Σκόπελος: Ο Αύγουστος έχει πληρότητα 85-90% στα καταλύματα

    «Το 2024 είναι μια τουριστική χρονιά που αποδεικνύεται γεμάτη προβλήματα και προκλήσεις τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τους επαγγελματίες στην πλειοψηφία των Ελληνικών προορισμών. Ωστόσο ο Αύγουστος αποτελεί παραδοσιακά την κορύφωση της τουριστικής κίνησης στη Σκόπελο με την πληρότητα των καταλυμάτων να αναμένεται να αγγίξει το 85-90%. Εκτός από την Ελλάδα, οι κύριες αγορές από τις οποίες προέρχονται οι επισκέπτες μας κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία», τόνισε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου Γιώργος Παπαδαυίδ.

    Αστυπάλαια: Ο Αύγουστος αγγίζει το 100% σε πληρότητα

    «Ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας με υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας. Έλληνες αλλά και διεθνείς ταξιδιώτες προτιμούν την «πεταλούδα του Αιγαίου» για αναζωογονητικές διακοπές, «πράσινες» εμπειρίες, κολύμπι σε εξωτικές παραλίες, σπιτικές νοστιμιές, πεζοπορία στη φύση, το κάστρο, τα χωριά και πάνω από όλα μια γνήσια φιλοξενία. Οι πληρότητες για την περίοδο γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο κινήθηκαν σε ποσοστά άνω του 99%», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αστυπάλαιας Κώστας Καμπύλης.

    Άνδρος: 100% πληρότητα πέτυχε τον Δεκαπεντάυγουστο

    «Υψηλά ποσοστά πληρότητας μέχρι 100% χαρακτήρισαν την τουριστική κίνηση της Άνδρου για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Η Άνδρος είναι ένας αληθινός τόπος διακοπών με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, πολλές επιλογές, γραφικά χωριά, σμαραγδένια νερά και καλό φαγητό και μάλιστα χωρίς τις υπερτιμημένες υπηρεσίες που παρατηρούνται αλλού. Δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες επιλέγουν την Άνδρο για τις διακοπές τους ενώ μετά από συστηματικές ενέργειες προβολής ο προορισμός προσελκύει το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον από Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αμερική, Κάτω Χώρες και Αυστρία» αναφέρει ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Άνδρου, Νίκος Μουστάκας.

    Πως κινήθηκαν και οι οδικοί προορισμοί της χώρας

    Σε ό,τι αφορά τους οδικούς προορισμούς της χώρας, φορείς του κλάδου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ροκάνισμα των εσόδων τους από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων αλλά και της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης των πελατών, που πλέον περιορίζονται στα απαραίτητα.

    «Ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα πέρα κι αυτό το διαπιστώνουμε κι εμείς οι επιχειρηματίες. Απλά κλείνουν ένα δωμάτιο και μετά τίποτα. Κανείς δεν δαπανά χρήματα στους χώρους εστίασης των ξενώνων, όπου και τα εμφιαλωμένα νερά, οι Έλληνες πελάτες τα φέρνουν από την Αθήνα». Αυτό σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολάλης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι τη στιγμή που φέτος αναμένονταν μεγάλη κίνηση στους οδικούς προορισμούς, λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τελικά η Πελοπόννησος φαίνεται πως δεν κινήθηκε, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Στον αντίποδα, στα Κύθηρα, δεν πέφτει καρφίτσα στα δωμάτια, όπως αναφέρει ο κ. Πολάλης.

    Εύβοια: Στο 80% η πληρότητα σε Αιδηψό-Ο Ιούλιος δεν ήταν αυτό περίμενε ο τουριστικός κόσμος

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιστιαίας – Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης, ο οποίος αφού κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για έναν Αύγουστο που κινείται με πληρότητα στο 80%, ωστόσο υπογραμμίζει ότι ο Ιούλιος δεν ήταν αυτό που περίμενε ο ξενοδοχειακός κόσμος, αφού ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν καλύτεροι μήνες, σημειώνει. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, ο Σεπτέμβριος για την περιοχή που πρωταγωνιστεί στον ιαματικό τουρισμό, θα κινηθεί με καλή πληρότητα αφού θα υπάρξουν σημαντικές ροές από επισκέπτες, με γκρουπ, από τις αγορές των βαλκανίων κυρίως. Η Αιδηψός αλλά και η Εύβοια κινείται δυναμικά λόγω του κοινωνικού τουρισμού, τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης, ενώ την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα με τον Έλληνα επισκέπτη, αφού δεν καταναλώνει όπως κατανάλωνε στο παρελθόν.

    Καρπενήσι: Δεν επέλεξε βουνό φέτος ο κόσμος για τις διακοπές του

    Το ίδιο ακριβώς παρατηρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η Σοφία Φλέγγα, πρόεδρος των ξενοδόχων στο Καρπενήσι. Πλέον οι Έλληνες πελάτες, επιλέγουν να κάνουν ένα γεύμα την ημέρα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, και όχι δυο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης σε μια περιοχή, όπου το φυσικό περιβάλλον είναι μοναδικό, η κυρία Φλέγγα σημειώνει ότι ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος που έχει περάσει, ενώ ο Αύγουστος ενώ έχει κινητικότητα, δεν είναι στα καλύτερα του, καθώς ο κόσμος δεν «ψήφισε» βουνό για τις φετινές διακοπές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες από Αγρίνιο και Λαμία φέτος δεν πήγαν Καρπενήσι, σημειώνει η κυρία Φλέγγα. Μάλιστα καυτηριάζει την έλλειψη καμπάνιας προβολής των συγκεκριμένων προορισμών, που όπως λέει, προσφέρουν εναλλακτικές δράσεις ικανές να αποσπάσουν μερίδια επισκεπτών από τους νησιωτικούς προορισμούς.

    Μαγνησία: Γεμάτος ο Αύγουστος αλλά όχι στο 100%

    Στο έλλειμμα προβολής αλλά και στήριξης των περιοχών της Μαγνησίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες εστιάζει στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής Γιώργος Ζαφείρης. Ακόμα όπως εξηγεί «οι πληγέντες επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ και το υπουργείο Τουρισμού είναι άφαντο», όπως λέει. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, υπογραμμίζει ότι «ο Αύγουστος στα καταλύματα είναι γεμάτος, αλλά όχι στο 100%, ενώ είναι φανερό το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας επισκέπτης». Σε ό,τι αφορά τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ζαφείρης σημειώνει ότι υπάρχουν προκρατήσεις, με το τελικό αποτέλεσμα να κρίνεται στο τέλος της σαιζόν, όπως λέει.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • Αυξάνονται τα δυστυχήματα με «γουρούνες»: Κατακλύζονται τα νησιά από τα επικίνδυνα οχήματα - Πώς έγινε το δυστύχημα στην Άνδρο
    Αυξάνονται τα δυστυχήματα με «γουρούνες»: Κατακλύζονται τα νησιά από τα επικίνδυνα οχήματα - Πώς έγινε το δυστύχημα στην Άνδρο

    Τη ζωή του έχασε ένας 22χρονος στην Άνδρο όταν η «γουρούνα» εξετράπη της πορείας της κι έπεσε σε γκρεμό. Μια εβδομάδα νωρίτερα μία 20χρονη τουρίστρια από την Ιταλία έχασε τη ζωή της στην Ρόδο, όταν η τετράτροχη μοτοσικλέτα την οποία οδηγούσε ο σύντροφος της συγκρούστηκε μετωπικά με τουριστικό λεωφορείο.

    Παρά την αλλαγή της νομοθεσίας που επιβάλει οι οδηγοί να έχουν δίπλωμα αυτοκινήτου τα επικίνδυνα αυτά οχήματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εξακολουθούν να νοικιάζονται αφειδώς σε άτομα που μικρή εμπειρία οδήγησης.

    Πώς έγινε το δυστύχημα στην Άνδρο

    «Ανηφορίζαμε σε ένα δρομάκι στις Στενιές στην Άνδρο και έκανα λίγο δεξιά για να μπορέσουν να περάσουν κάποια αυτοκίνητα από πίσω, πήγαινα με 20 χιλιόμετρα, όχι παραπάνω. Και εκείνη τη στιγμή η γουρούνα γυρίζει προς τα δεξιά και πέφτουμε από κάτω, σε έναν τσιμεντένιο δρόμο που ήταν σε ύψος 5 μέτρων» λέει ο πατέρας του 22χρονου. «Πιστεύω ότι κάτι συνέβη στη γουρούνα και έστριψε δεξιά απότομα. Δεν πρόλαβα να δω τίποτα. Ήταν 2 μέτρα από τον γκρεμό και δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα δυστυχώς».

    Ο 22χρονος δεν φορούσε κράνος με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι, ενώ ο πατέρας του ο οποίος τραυματίστηκε στα άκρα, νοσηλεύεται και αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

    Όταν απαγορεύτηκαν οι γουρούνες και η ανάκληση έπειτα της απόφασης

    Πριν από μερικά χρόνια, οι «γουρούνες» είχαν απαγορευτεί προσωρινά. «Μετά από πολλά τροχαία συμβάντα με γουρούνες το 2019 βάσει του ΚΟΚ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για τις γουρούνες στην άσφαλτο. Ακολούθησαν όμως πολλές διαμαρτυρίες κυρίως από επιχειρήσεις στα νησιά και έτσι ακολούθησε τροπολογία η οποία προέβλεπε πλέον να είναι ενισχυμένες οι προδιαγραφές ασφάλειας αλλά μετέφερε και τις αρμοδιότητες στους δήμους. (…) Βασική προϋπόθεση για αυτόν που νοικιάζει γουρούνα μικρού κυβισμού κάτω από 50 κυβικά είναι να έχει δίπλωμα μοτοσυκλέτας και για μεγαλύτερου κυβισμού έως 125 κυβικά είναι να έχει δίπλωμα αυτοκινήτου» εξηγεί η Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Αασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

    Ο Γιώργος Μπαμιεδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Ενοικίασης αυτοκινήτων – μοτοσυκλετών Κρήτης αναφέρει: «Τα καινούργια οχήματα που έρχονται και εισάγονται στην Ελλάδα είναι το λεγόμενο Euro 5, που αυτό σημαίνει τι, ότι είναι πολύ καλύτερο όχημα, έχει καλύτερες προδιαγραφές και δεν αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από τα 50-55 χιλιόμετρα. Αυτό το καθιστά ασφαλές».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μεγάλες ελλείψεις στα νησιά: Παραιτήθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου – Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης
    Μεγάλες ελλείψεις στα νησιά: Παραιτήθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου – Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Δεν καταρρέει το νοσοκομείο της Σάμου διαβεβαιώνει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι στο νοσοκομείο υπολειτουργούσε η παιδιατρική κλινική, αφού το ιατρικό προσωπικό ήταν ανύπαρκτο.

    Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης στις καταγγελίες

    Ο υπουργός υγείας με μια μακροσκελή του ανάρτηση στο Χ αναλύει βήμα προς βήμα τις κινήσεις που έχει κάνει προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στη Σάμο, ενώ όπως ο ίδιος ανακοινώνει αναμένεται να το επισκεφθεί με τον υφυπουργό υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τις επόμενες ημέρες.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι έχουν γίνει όλες οι κινήσεις και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, αλλά βγαίνουν άγονες καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου. Για τον λόγο αυτό γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, καθώς η μοναδική παιδίατρος του νησιού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο στην Αθήνα.

    Υπό το πρίσμα αυτό πάντως και των ελλείψεων στη Σάμου παραιτήθηκε η διοικήτρια του νοσοκομείου και η παραίτησή της έγινε δεκτή όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός υγείας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διοριστεί νέα προσωρινή διοίκηση έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους νέους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας.

    Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία στα νησιά

    Πάντως το νοσοκομείο της Σάμου δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης. Οι περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζουν να μη διαθέτουν ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες να μην εξυπηρετούνται

    Η λύση που δίνεται κάθε καλοκαίρι είναι να μετακινούνται με διαδικασίες εξπρές γιατροί από άλλες μονάδες υγείας, ώστε να καλύψουν τα κενά. Μια λύση που ωστόσο είναι προσωρινή και δεν αντιμετωπίζει τις χρόνιες στρεβλώσεις του ΕΣΥ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τα 6 καλύτερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στα νησιά
    Τα 6 καλύτερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στα νησιά

    Τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες των νησιών που κατακλύζονται από νεαρόκοσμο έτοιμο για γλέντι μέχρι πρωίας.

    Τα πανηγύρια με τη μορφή που τα γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια αποτελούν σύγχρονη εφεύρεση και κορυφώνονται τον Δεκαπενταύγουστο. Ακόμα και στην «βασίλισσα» των πανηγυριών Ικαρία, οι θρησκευτικές γιορτές περιλάμβαναν λειτουργία, λιτάνευση της εικόνας, υπαίθριο παζάρι και μουσική και χορό. Το τελευταίο μέρος, το ψυχαγωγικό ας το πούμε, αποσκοπούσε κυρίως στο να έχουν την ευκαιρία οι ανύπαντροι άνδρες να δουν από κοντά τις «διαθέσιμες» νύφες.

    Τα σημερινά πανηγύρια, τα οποία οργανώνονται συνήθως από τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους έναντι αμοιβής, έκαναν δειλά την εμφάνισή τους στη δεκαετία του ’70, όταν τα χωριά είχαν σε μεγάλο βαθμό ερημώσει και ο Δεκαπενταύγουστος ήταν η αφορμή για να ανταμώσουν οι «ξενιτεμένοι», να ανοίξουν τα σπίτια και να ζωντανέψουν οι πλατείες.

    Όπως και να ‘χει, τα πανηγύρια στη σημερινή τους μορφή έχουν πλέον θεσμοθετηθεί και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να γλεντήσουν μέχρι τελικής πτώσεως, με φαγητό, ποτό που ρέει σε αφθονία, μουσική και χορό.

    Πανηγύρια τον Δεκαπεναύγουστο γίνονται πολλά σε όλη την Ελλάδα. Όμως εμείς θα επικεντρώσουμε στα πιο δημοφιλή πανηγύρια στα νησιά, αυτά που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των πιστών, αλλά και εκείνων που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης.

    Τα 6 νησιωτικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου που έχουν φανατικούς πιστούς

    Στην Ικαρία

    Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Λαγκαδά της Ικαρίας είναι ίσως το πιο διάσημο πανηγύρι σε όλο το Αιγαίο. Η φήμη του έχει φτάσει παντού, σε σημείο ανάμεσα στους επισκέπτες να είναι πολλοί ξένοι.

    Για να ανταποκριθούν στη «ζήτηση» οι διοργανωτές εργάζονται νυχθημερόν τις προηγούμενες ημέρες για να είναι όλα έτοιμα στην πλατεία του χωριού, όπου στήνονται τα τραπέζια περιμετρικά, όπως και το πάλκο όπου θα πάρουν τις θέσεις τους οι μουσικοί.

    Το κέφι δεν αργεί να ανάψει. Με την συνδρομή ικανής ποσότητας από φωκιανό, η τοπική ποικιλία κόκκινων κρασοστάφυλων, ή μπεγλέρι, το ντόπιο λευκό κρασί, τα μέλη λύνονται και οι χορευτές ξεχύνονται στην αυτοσχέδια «πίστα».

    Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, οι πανηγυριώτες ανανεώνουν τις δυνάμεις τους με ντόπιο κατσίκι σερβιρισμένο με πιλάφι από τα καζάνια που έχουν στηθεί από νωρίς.

    Στη Νίσυρο

    Η εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής είναι ένα από τα ιερά προσκυνήματα του Αιγαίου. Ο μύθος την θέλει να έχει θαυματουργές ικανότητες γι’ αυτό και πλήθος κόσμου, κυρίως Ορθόδοξοι, επισκέπτονται το νησί ολόκληρο τον χρόνο.

    Η εκκλησία που τη στεγάζει βρίσκεται χωμένη σε σπηλιά στο κάστρο του Μανδρακίου και για να φτάσει εκεί κάποιος πρέπει να ανέβει 130 σκαλιά.

    Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Παναγία Σπηλιανή συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών στους χώρους του μοναστηριού που περιβάλλει το εκκλησάκι.

    Εννέα ημέρες διαρκούν οι ετοιμασίες για τη γιορτή από τις «εννιαμερίτισσες», γυναίκες που έχουν τάμα να περάσουν εννέα μερόνυχτα προσευχής στα κελιά της μονής, από τις 6 Αυγούστου.

    Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, μετά τη λειτουργία, γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας μέχρι την αυλή του Ζωσιμοπούλειου Θέατρου, όπου στήνεται το πανηγύρι, με κρασί, με φαγητό, χορό και τραγούδι.

    Όμως, αυτό που αξίζει να ξέρει ο επισκέπτης είναι ότι το πανηγύρι δεν περιορίζεται στο Μανδράκι. Ολόκληρο το νησί γιορτάζει και σε πολλά χωριά στήνονται αυτοσχέδια πανηγύρια στα οποία συμμετέχουν ξένοι και ντόπιοι με αμείωτο ενθουσιασμό.

    Στην Αγιάσο της Λέσβου

    Η Παναγία της Αγιάσου είναι ένα ακόμα από τα ιερά προσκυνήματα του Αιγαίου, με ιδιαίτερη βαρύτητα, που συγκεντρώνουν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο.

    Η αίγλη της οφείλεται στην αρχαία εικόνα της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά που έφερε στη Λέσβο από τα Ιεροσόλυμα τον 9ο αιώνα ο ιερέας Αγάθωνας για να τη σώσει από τις εικονομαχίες.

    Η προετοιμασία για την μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχίσει την 1η Αυγούστου και στα χρόνια πριν από τον πόλεμο οι πιστοί από όλο το νησί ταξίδευαν με κάθε μέσο για να προσκυνήσουν και διανυκτέρευαν στον περίβολο τον ναού.

    Τα τελευταία χρόνια, το πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστου στο πανέμορφο κεφαλοχώρι της Λέσβου είναι αφορμή για να πλημμυρίσει η πλατεία και τα σοκάκια του χωριού με κόσμο, ο οποίος περιμένει να ολοκληρωθεί η περιφορά της ιερής εικόνας για να το ρίξουν στο γλέντι με πολύ φαγητό και ποτό που ρέει μέχρι τελικής πτώσεως.

    Στην Αστυπάλαια

    Τρεις μέρες (14, 15 και 16 Αυγούστου) διαρκεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού που δεν είναι άλλο από εκείνο για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το πανηγύρι γίνεται στο προαύλιο της Παναγίας της Πορταΐτισσας, μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα που με το καμπαναριό της δεσπόζει πρόποδες του Ενετικού κάστρου των Querini, ψηλά στη χώρα.

    Αφιερωμένη στην θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Πορταϊτισσας, που φυλάσσεται στη Μονή Ιβήρων στο Άγιο Όρος, αντίγραφο της οποίας έφερε ο Όσιος Άνθιμος στην Αστυπάλαια, η εκκλησία συγκεντρώνει προσκυνητές αλλά και τουρίστες που επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους την «πεταλούδα» του Αιγαίου.

    Το γλέντι αρχίζει αμέσως μετά από την απογευματινή λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, όταν σερβίρεται το λαμπριανό, αρνάκι γεμιστό από τα χέρια των γυναικών του νησιού και ακολουθεί χορός με λαούτα και βιολιά και τη συμμετοχή όλων όσοι βρίσκονται στο νησί.

    Στις 16 Αυγούστου, την επομένη της γιορτής, γίνονται τα «κουκάνια», παραδοσιακά αγωνίσματα που περιλαμβάνουν αγώνες δρόμου, κολύμβησης, γιαουρτοφαγία, αυγοδρομίες και το «πιάσιμο του κόκκορα».

    Στην Αμοργό

    Στην Αμοργό, η μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Πανοχωριανής δεσπόζει πάνω από τη Λαγκάδα, στο ψηλότερο σημείο του νησιού.

    Το πανηγύρι που γίνεται εκεί το Δεκαπενταύγουστο είναι ξακουστό, αφού μαζεύει κόσμο από όλα τα κοντινά νησιά, και μετά τη λειτουργία ακολουθεί γλέντι τρικούβερτο, το οποίο έχει και ιδιαίτερο γστριμαργικό ενδιαφέρον.

    Η διαδικασία της παρασκευής του φαγητού που σερβίρεται στους πιστούς διαρκεί ημέρες και κάθε χρόνο διανέμονται εκατοντάδες μερίδες από πεντανόστομο πατατάτο (κοκκινιστό με πατάτες που παρασκευάζεται με την ειδική συνταγή της περιοχής) και ξιδάτο, μια σού σούπα από κρέας που προσφέρουν οι βοσκοί της περιοχής που θωρακίζει το στομάχι για το γλέντι και το ποτό που ακολουθούν.

    Μετά τη λειτουργία το γλέντι μεταφέρεται στα γύρω χωριά, τη Λαγκάδα, τα Θολάρια και τον Ποταμό, όπου η μουσική και ο χορός κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Στην Πάρο

    Το πανηγύρι στην Παροικιά της Πάρου, όπου οι πιστοί συγκεντρώνονται για να προσκυνήσουν την Παναγία Εκατονταπυλιανή είναι από τα πιο φημισμένα στην Ελλάδα, με έντονο «τουριστικό» χαρακτήρα.
    Μετά τη λειτουργία ακολουθεί μεγάλη παρέλαση και περιφορά της εικόνας στα σοκάκια και τους δρόμους της Παροικιάς, η οποία καταλήγει στην παραλία όπου στήνεται το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

    Η φωταγώγηση των σκαφών και τα βεγγαλικά που κάνουν τη νύχτα μέρα συμβάλλουν στο γιορταστικό κλίμα.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ