Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 19:27

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Κορυφώνεται η αγωνία - Reuters: Κοντά σε συμφωνία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις - Ο Ερντογάν δήλωσε πως ο στρατάρχης Χαφτάρ θα πρέπει να τερματίσει την επιθετική του πολιτική ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία - Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταματήσει από την τουρκική πλευρά η παρέμβαση - Ο Τζόνσον έκανε λόγο για επιβολή παρατηρητών στη Λιβύη

Kορυφώνονται οι διπλωματικές ζυμώσεις στο Βερολίνο ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Βασικό στοίχημα η κατάπαυση του πυρός, με την τουρκική πλευρά ωστόσο να προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση παζαρέματος, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί αγωνία για την απάντηση στη δεύτερη πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Πριν από λίγη ώρα πάντως, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή, μετέδωσε ότι οι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη Λιβύη.

«Για να επιτευχθεί η εκεχειρία θα πρέπει να τερματιστεί η προκλητική στάση του Χαφτάρ» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, από την πλευρά του, «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

Οι διαδηλώσεις κατά Ερντογάν

Σχολίαστηκαν στον διεθνή Τύπο οι αφίσες, τα συνθήματα, όπως και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του τούρκου προέδρου για την πολιτική της παρέμβασης στη Λιβύη.
Εκτός από τις πολιτικές ζυμώσεις, το περιθώριο της Διάσκεψης είχε για ακόμη μια φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ με βλέμμα αγωνίας αναζητούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την καθιεωρημένη φωτογράφηση και η στιγμή κατά την οποία αμήχανη τρώει τα νύχια της δεν μπορούν να ξεχαστούν...

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έψαχνε απεγνωσμένα πού θα σταθεί, στη συνέχεια δεν ήξερε από πού να περάσει για να φτάσει στη θέση του και τελικά… τα κατάφερε.

Ζεστή η χειραψία του Ρώσου προέδρου με και τον Αμερικανό υπουργό Μάικ Πομπέο όπως και θερμό ήταν το κλίμα ανάμεσα στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Βαρύνουσα, για την Αθήνα, σημασία προσδίδει η παρουσία Ερντογάν ειδικά μετά τις τελευταίες εριστικές δηλώσεις για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρούσα με τον τρόπο της η Ελλάδα στο Βερολίνο. Το βέτο για την ακύρωση του μνημονίου Τούρκιας - Λιβύης που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με την Άνγκελα Μέρκελ, στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία έχει τεντώσει απότομα το σκοινί του εμπρησμού.
Στόχος, όπως ξεκαθαρίζεται στο προσχέδιο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός του πολυετούς εμφυλίου.

Το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται σήμερα για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 19:25

Σχετικά Άρθρα

  • Διάσκεψη για Λιβύη: Γιατί δεν κλήθηκε η Ελλάδα – Τι απαντά το γερμανικό ΥΠΕΞ
    Διάσκεψη για Λιβύη: Γιατί δεν κλήθηκε η Ελλάδα – Τι απαντά το γερμανικό ΥΠΕΞ

    Η κυβέρνηση της Γερμανίας, αρκετές ώρες μετά τα πυρά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τοποθετήθηκε και επίσημα

    Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Αθήνα, έπειτα από τον αποκλεισμό της Ελλάδας – για ακόμη μία φορά- από την διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, η οποία αναμένεται στις 23 Ιουνίου. Η κυβέρνηση της Γερμανίας, αρκετές ώρες μετά τα πυρά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τοποθετήθηκε και επίσημα, δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

    Αποκλεισμός Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη: Τι απαντά το Βερολίνο

    «Κάθε Διάσκεψη χρειάζεται μια βάση συμμετεχόντων και έναν κύκλο ο οποίος εγγυάται καλά αποτελέσματα, ο οποίος βεβαίως να είναι και όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός. Βάση για αυτή τη Διάσκεψη είναι όσοι συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους και οι συμμετέχοντες στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», δήλωσε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιουνίου η Μαρία Άντεμπαρ και πρόσθεσε ότι η Λιβύη και οι εξελίξεις στη χώρα «είναι ένα θέμα που δικαίως ενδιαφέρει πολλούς διεθνείς παράγοντες και χώρες και για αυτό η κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστεί με όλους όσο το δυνατόν και στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη». Αλλά αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η βάση των συμμετεχόντων είναι αυτή της προηγούμενης Διάσκεψης και της διαδικασίας follow up, επανέλαβε.

    Τι είχε πει ο Νίκος Δένδιας

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει χθες τη δυσαρέσκεια του για τη στάση του Βερολίνου στο λιβυκό ζήτημα. «Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη», είπε ο κ. Δένδιας μιλώντας στην Αλεξία Τασούλη, στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference».

    Το απόγευμα επικοινώνησε με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας.

    Συζήτησα για τις εξελίξεις στη Λιβύη με τον Ειδικό Απεσταλμένο ΓΓ ΟΗΕ J.Kubis & εξέφρασα τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας για μη πρόσκληση σε συνάντηση Διάσκεψης Βερολίνου. Συζητήσαμε και για τη συνεργασία με Ύπ. Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη. pic.twitter.com/gVwFQicsXr

    — Nikos Dendias (@NikosDendias) June 3, 2021

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κοινοβούλιο Λιβύης: Τα μνημόνια Άγκυρας - Τρίπολης έχουν επισήμως ακυρωθεί
    Κοινοβούλιο Λιβύης: Τα μνημόνια Άγκυρας - Τρίπολης έχουν επισήμως ακυρωθεί

    Το Κοινοβούλιο της Λιβύης σε ειδική συνεδρίασή του ακύρωσε τα μνημόνια ως άκυρα και ανυπόστατα - «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι στις επιτροπές που θα ακολουθήσουν της Διάσκεψης του Βερολίνου» εκτίμησε ο σύμβουλος του προέδρου του Κοινοβουλίου - Κληθείς να απαντήσει για την επόμενη ημέρα, είπε πως το επόμενο στάδιο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο

    Το μήνυμα πως τα μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι άκυρα και ανυπόστατα, έστειλε από την Αθήνα ο Δρ Άρεφ Αλί Ναγιέντ (Aref Ali Nayed), σύμβουλος του προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης, πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επικεφαλής του Λιβυκού Ινστιτούτου για Ανώτερες Σπουδές. «Τα μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν επισήμως ακυρωθεί. Σύμφωνα με τον νόμο της Λιβύης, δεν υπάρχουν.

    Το Κοινοβούλιο της Λιβύης σε ειδική συνεδρίασή του ακύρωσε τα μνημόνια ως άκυρα και ανυπόστατα. Τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται την κύρωση του Κοινοβουλίου. Χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου είναι ανυπόστατες. Το Kοινοβούλιο όχι απλώς δεν τα ακύρωσε, αλλά στην πραγματικότητα ενεργά ανακοίνωσε πως είναι άκυρα και ανυπόστατα. Είναι παράνομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άρεφ Αλί Ναγιέντ σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
    Μιλώντας για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου μετά την ημερίδα και πριν από τη συνέντευξη με Έλληνες δημοσιογράφους, ο Λίβυος ακαδημαϊκός είπε ότι υπάρχουν θετικά σημεία που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, αλλά επίσης έχει και κάποια αρνητικά, με κυριότερο ότι δεν αντιμετώπισε την άκυρη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Σαράτζ. Εστιάζοντας στον ρόλο της Ελλάδας, τόνισε πως «χρειαζόμαστε μια φωνή στην Ευρώπη» και προσέθεσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που θα ακολουθήσουν τη διάσκεψη του Βερολίνου.

    «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι στις επιτροπές που θα ακολουθήσουν της διάσκεψης του Βερολίνου» εκτίμησε.

    «Φυσικά και θα σεβαστούμε την απόφαση του Βερολίνου»
    Επισήμανε πως το λιβυκό Κοινοβούλιο και ο στρατός, βεβαίως και θα σεβαστούν τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά θα απαιτήσουν και την εφαρμογή των διατάξεων που καλούν για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, εγκεκριμένης από το Κοινοβούλιο. «Οι διατάξεις αυτές μιλούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πώς ισχυρίζεσαι ότι καταπολεμάς την τρομοκρατία όταν στέλνεις (Τουρκία) 5.000 τρομοκράτες στη Λιβύη. Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να εγερθεί» σημείωσε.

    Στη συνέντευξη που έδωσε αργότερα σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Άρεφ Αλί Ναγιέντ είπε πως τα κείμενα του Βερολίνου μιλούν για νέο προεδρικό συμβούλιο και για νέα κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας. «Εάν ζητηθεί από το Κοινοβούλιο να αντικαταστήσει την εθνική κυβέρνηση θα έχουμε μια απλή λύση. Το Κοινοβούλιο θα ορίσει μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Λίβυους και όλος ο κόσμος δεν θα έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα για την άρση της αναγνώρισης της εθνικής κυβέρνησης» σημείωσε.

    Κληθείς να απαντήσει για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, ο Δρ Άρεφ Αλί Ναγιέντ είπε πως το επόμενο στάδιο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο. «Μια νέα κυβέρνηση, καθώς ο Eθνικός Στρατός της Λιβύης παίρνει τον έλεγχο της Τρίπολης και την ελευθερώνει από τους Ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένου των 5.000 νέων τρομοκρατών που έχει προωθήσει στη Λιβύη ο Ερντογάν» συμπλήρωσε.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση, είπε πως θα είναι μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, που δεν θα αποκλείει κανέναν και θα αποτελείται από τεχνοκράτες, η οποία θα πραγματοποιήσει εκλογές σε ένα-δύο χρόνια.
    Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη, είπε πως πριν από την εκεχειρία, ο Εθνικός Στρατός ήταν μόνο λίγες μέρες μακριά από τον συνολικό έλεγχο της Τρίπολης. «Δυστυχώς λόγω της υπογραφής της συμφωνίας με την Τουρκία και τη μαζική αποστολή μαχητών, κατάφεραν να αλλάξουν την ισορροπία και τώρα αυτοί οι 5.000 άνδρες (που εστάλησαν από την Τουρκία) προκαλούν χθες και σήμερα το πρωί τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης επιχειρώντας να δοκιμάσουν τις θέσεις του. Θα είναι δύσκολος ο αγώνας τώρα. Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο χρόνο θα διαρκέσει» ανέφερε και συμπλήρωσε:

    «Ο φόβος μου είναι για τον άμαχο πληθυσμό της Τρίπολης, επειδή αυτοί οι σκληροί τρομοκράτες θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην πόλη». Περαιτέρω είπε, πως «τεχνικά υπάρχει μια εκεχειρία, αλλά δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση για να καλύψει τη μεταφορά τρομοκρατών. Ακόμα και χθες υπήρξε μια άλλη αποστολή τρομοκρατών. Χρησιμοποιούν τα πολιτικά αεροπλάνα, που είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει πραγματικά μια πραγματική εκεχειρία, καθώς η ανακωχή δεν έχει γίνει σεβαστή από την άλλη πλευρά. Χθες και σήμερα το πρωί τρομοκράτες που έχουν σταλεί από την Τουρκία άνοιξαν πυρά σε θέση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην Τρίπολη».

    «Το πετρέλαιο είναι 100% του εισοδήματος της Λιβύης»

    Όσον αφορά τον ρόλο της Ιταλίας, ανέφερε πως ήταν στο πλευρό της GNA, «αλλά μετά την υπογραφή των μνημονίων με την Τουρκία βλέπουμε μια αισθητή αλλαγή στην πολιτική τους. H εντύπωση που έχω αποκομίσει από τις επαφές με την ιταλική ηγεσία, είναι πως η Ιταλία είναι κάθετα αντίθετη με την τουρκική συμφωνία με την GNA, επειδή τη βλέπουν ως μια απειλή στο ευρωπαϊκό συμφέρον και πιστεύω πως το ενδιαφέρον τους για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πραγματικό. Πιστεύω πως οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν κάποιου είδους νομιμοποίηση ισχυριζόμενοι ότι κάποια χώρα τους υποστηρίζει».

    Επίσης, ανέδειξε τη σημασία της πετρελαϊκής παραγωγής για την οικονομία της χώρας. «Το πετρέλαιο και το αέριο τώρα είναι 100% του εισοδήματος της Λιβύης. Δεν έχουμε άλλους πόρους για εισόδημα. Κάθε παύση στην παραγωγή πετρελαίου είναι μακροπρόθεσμα απώλεια για τη Λιβύη. Αλλά το πρόβλημα είναι πως η απόφαση για την παύση δεν ήταν απόφαση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, αλλά των φυλών. Έκλεισαν τη στρόφιγγα γιατί βλέπουν ότι τα λεφτά τους χρησιμοποιούνται για τη στρατολόγηση ανθρώπων που θέλουν να τους σκοτώσουν» προσέθεσε.

    Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, είπε πως η Ελλάδα προχώρησε σε μια σοφή κίνηση βάζοντας τους πόρους της και τα συμφέροντά της με άλλα κράτη και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Λιβύη μπορεί να είναι σημαντικός εταίρος σε τέτοια εγχειρήματα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Λιβύη: Εύθραυστη η συμφωνία του Βερολίνου - Ξεκίνησε «πόλεμος» προπαγάνδας
    Λιβύη: Εύθραυστη η συμφωνία του Βερολίνου - Ξεκίνησε «πόλεμος» προπαγάνδας

    Οι έξι σελίδες με τα 55 άρθρα της συμφωνίας απέχουν πολύ από την εφαρμογή τους - Έτοιμη η Ελλάδα να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή στη Λιβύη για επιτήρηση του εμπάργκο όπλων και της εκεχειρίας

    Η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο παρήγαγε μία συμφωνία που αριθμεί 55 άρθρα και εκτείνεται σε έξι σελίδες. Ούτε οι υπογράφοντες, όμως, δεν θα στοιχημάτιζαν υπέρ της εφαρμογής της. Η κατάπαυση πυρός και το εμπάργκο όπλων έγιναν δεκτά με ικανοποίηση, ωστόσο, οι περισσότεροι μοιάζουν να ξεχνάνε ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν έχουν καν συνυπογράψει το καίριο ζήτημα της ειρήνευσης.

    Οι πρώτες ώρες μετά τη Διάσκεψη είναι ενδεικτικές του πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνηθείσα εκεχειρία. Μία μόλις ημέρα μετά τη Διάσκεψη σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις. Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ σε ανάρτησή τους υποστήριξαν ότι πολιτοφύλακες από τη Συρία μαζί με πολιτοφύλακες της κυβέρνησης Σάρατζ άνοιξαν πυρ «σε ευθεία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός», που αποφασίστηκε στο Βερολίνο.

    Περίπου 2.400 Σύριοι κι άλλοι μαχητές, κατά κανόνα τζιχαντιστές, βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λιβύης, σταλμένοι από την Τουρκία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήδη εκπαιδεύονται κι άλλοι για να σταλούν στη Λιβύη. Η Τουρκία, που υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σάρατζ που εδρεύει στην Τρίπολη, σκοπεύει να αναπτύξει περίπου 6.000 ισλαμιστές μαχητές στη Λιβύη.

    Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από την Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς η απόφαση για την επιβολή του εμπάργκο όπλων πλήττει κυρίως τα δικά του σχέδια. Ο πόλεμος της προπαγάνδας, πάντως, έχει ήδη αρχίσει. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο εκπρόσωπο της κυβέρνησης Σάρατζ, κάνει λόγο για επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Χάφταρ στην περιοχή Σαλάχ Αλ Ντίν στην Τρίπολη. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πραγματοποιούν επιθέσεις με όλμους και σε άλλες περιοχές στα περίχωρα της Τρίπολης.

    Η Γερμανία, πάντως, εμμένει να δικαιολογεί τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη. Είναι ενδεικτικό ότι η Άνγκελα Μέρκελ, όπως είχε προαναγγελθεί, δεν έθιξε το ζήτημα του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. «Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με την Λιβύη, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής Διάσκεψης», υποστήριξε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Η Ελλάδα τουλάχιστον αναμένει να συμπεριληφθεί στα επόμενα στάδια της ειρηνευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με δήλωση του Νίκου Δένδια μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία ένα θετικό πρώτο βήμα, εξέφρασε όμως την ενόχληση της Ελλάδος γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου.

    Ως σημαντικό πάντως αξιολογείται το μήνυμα που έστειλε μέσω twitter ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαλίφα Χάφταρ. Με αυτό ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την διπλωματική της παρουσία. «Αν και δυστυχώς ότι δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως, η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν συντριπτικά ευεργετική για τον λαό της Λιβύης. Η Λιβύη σας ευχαριστεί».

    Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή στη Λιβύη για επιτήρηση του εμπάργκο όπλων και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την ΕΕ. Και σε αυτή την πρωτοβουλία θα έχει την αμέριστη υποστήριξη του Χάφταρ, ο οποίος επιθυμεί την ελληνική εμπλοκή.

    Το βλέμμα και της κυβέρνησης και των πολιτών είναι στραμμένο κυρίως στην Τουρκία. Την πιθανότητα θερμού επεισοδίου φοβάται η πλειοψηφία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MRB. Ειδικότερα, το 54,9% θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά πιθανό» ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Οι Έλληνες οσμίζονται ότι έχουμε εισέλθει σε επικίνδυνη περίοδο και μάλιστα απροσδιόριστης διάρκειας.

    Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί όσο πιο αποτελεσματικά για να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, χωρίς να παρασυρθεί σε θερμό επεισόδιο. Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, κλιμακώνει τις έκνομες ενέργειες, στέλνοντας γεωτρύπανο στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Εξαιτίας αυτής της στάσης, τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η Ελλάδα έχουν επιδοθεί σε έντονο διπλωματικό αγώνα, με διαβήματα και παραστάσεις.

    Το «Γιαβούζ» έχει ήδη ρίξει άγκυρα εντός του θαλάσσιου οικοπέδου 8 από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι αν ανεχθούμε την αυθαιρεσία της Τουρκίας δημιουργείται ένα προηγούμενο εξαιρετικά επικίνδυνο, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του Κόσμου.

    Θετική είναι, πάντως, το γεγονός ότι με αφορμή την τουρκική ενέργεια, η Αίγυπτος εξέδωσε νέα αυστηρή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για μονομερείς παράνομες ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν μέσω αυτού του κλίματος, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Όπως τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, προσθέτοντας πως η ελληνική διπλωματία έχει αποκτήσεις ευρύτατα ερείσματα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ο Ερντογάν παραληρεί για την υφαλοκρηπίδα - Μητσοτάκης: Η σιγουριά μας προκαλεί νευρικότητα
    Ο Ερντογάν παραληρεί για την υφαλοκρηπίδα - Μητσοτάκης: Η σιγουριά μας προκαλεί νευρικότητα

    Νευρικός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη - Υποστήριξε ότι η Κρήτη δεν έχει... υφαλοκρηπίδα - Μητσοτάκης: Αν αισθάνεται ότι έχει δίκιο ας πάμε στη Χάγη για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης

    Έκδηλος είναι ο εκνευρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτέλεσμα της διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο καθώς η πρόβλεψη για επιβολή εμπάργκο όπλων πλήττει κυρίως τα δικά του σχέδια στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

    Αυτό προκύπτει από τις προκλητικές του δηλώσεις το πρώτο 24ωρο μετά την διάσκεψη στο Βερολίνο όπου όχι μόνο επανέλαβε την τουρκική ρητορική περί... απουσίας υφαλοκρηπίδας γύρω από την Κρήτη αλλά επέλεξε να εμπλέξε και την Ιταλία υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα... φρικάρει την Ελλάδα.

    Προφανώς και οι αποφάσεις της ΕΕ αφενός για ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης Sophia για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε στην γερμανική πρωτεύουσα και αφετέρου η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και οντότητες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν ανεβάσει τους παλμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Την ίδια ώρα η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ρητορικό κρεσέντο Ερντογάν επιλογή που όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους «προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

    Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι η βασική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
    «Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα» καθώς έχει την «απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών, «όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σάρατζ: Παραβιάζεται η εκεχειρία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ
    Σάρατζ: Παραβιάζεται η εκεχειρία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ

    Μια ημέρα μετά τη Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη - Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων - Ο Σάρατζ αποκλείει τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ

    Προτού καλά - καλά περάσουν 24 ώρες από τη συμφωνία στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, για εκεχειρία στη Λιβύη, οι πολεμικές δηλώσεις δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στις δυνάμεις των αντίπαλων στρατοπέδων των Φαγιέζ αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ.

    Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανέφερε παραβίαση της εκεχειρίας από μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κοντά στην Τρίπολη.
    «Οι μονάδες του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ έπληξαν με βλήματα όλμου κατοικημένες συνοικίες στην περιοχή Σαλάχ αλ-Ντιν, κάτι που συνιστά μια ακόμη παραβίαση της εκεχειρίας μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου», μετέδωσε σήμερα το λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Alahrar, επικαλούμενο τον Μοχάμεντ Γκουνούνου, εκπρόσωπο του λιβυκού στρατού που τελεί υπό τις εντολές της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται επίσης έναν διοικητή μονάδας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κοντά στη συνοικία 'Αιν Ζάρα που είπε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού νοτίως της Τρίπολης.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το al-Mashhad, σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στα νότια προάστια της Τρίπολης αρκετές ώρες μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

    Η πληροφορία επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα.

    Αργότερα, η διοίκηση της 155ης ταξιαρχίας πεζικού ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες της ανέλαβαν δράση για να σταματήσουν επίθεση στην 'Αιν Ζάρα από Σύρους μαχητές «που είχαν παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία».
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΕΕ για Λιβύη: Ενεργοποιείται η αποστολή «Σοφία» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων
    ΕΕ για Λιβύη: Ενεργοποιείται η αποστολή «Σοφία» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων

    Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, η νέα εντολή θα επιτρέψει να καθοριστούν νέες ζώνες επιτήρησης για τα πλοία που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών-μελών για την επιχείρηση - Η επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

    Την εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, με αναθεωρημένη εντολή, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

    Η αποστολή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, με βάση και τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.
    «Κανείς δεν τάχθηκε κατά της απόφασής αυτής», είπε ο Μπορέλ μετά τη σύνοδο των υπουργών, στις Βρυξέλλες. «Η εντολή θα επικεντρωθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων», εξήγησε.

    Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, η νέα εντολή θα επιτρέψει να καθοριστούν νέες ζώνες επιτήρησης για τα πλοία που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών-μελών για την επιχείρηση αυτήν.

    Το αίτημα αναθεώρησης της εντολής της «Σοφίας» διατυπώθηκε από την Ιταλία. Νωρίτερα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο είχε τονίσει ότι η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων.

    Η επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τον έλεγχο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη. Η εντολή της είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου φέτος, ωστόσο στην πράξη είχε διακοπεί αφού οι χώρες μέλη απέσυραν τα πλοία τους λόγω της άρνησης της Ιταλίας να αποβιβάζονται στο έδαφός της οι διασωθέντες μετανάστες.

    Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι τα πλοία που θα αναπτυχθούν θα εξακολουθήσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ναυτικό δίκαιο και θα σώζουν μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο. Όμως οι ζώνες που θα επιτηρούν δεν θα βρίσκονται κατ’ ανάγκη πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες στην Ευρώπη.

    «Η επιτήρηση του εμπάργκο δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Τα όπλα περνούν από τα σύνορα γειτονικών χωρών και χρειάζονται δορυφόροι, εναέρια μέσα και χερσαίοι έλεγχοι», τόνισε εξάλλου ο Μπορέλ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Διάσκεψη για τη Λιβύη: Μεγάλο στοίχημα η κατάπαυση του πυρός - Στις Βρυξέλλες το «μπαλάκι»
    Διάσκεψη για τη Λιβύη: Μεγάλο στοίχημα η κατάπαυση του πυρός - Στις Βρυξέλλες το «μπαλάκι»

    «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Πέτσας: Είμαστε επιφυλακτικοί, εμείς έχουμε κάνει όλη την προεργασία για ενδεχόμενη συμμετοχή σε επιτροπές παρακολούθησης - Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

    Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, η «μάχη» που ξεκίνησε στην διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη με μεγάλο στοίχημα την κατάπαυση του πυρός, την εκεχειρία και την έναρξη ξανά των διαδικασιών για την εύρεση πολιτικής λύσης

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την ΕΕ δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία θα συζητηθούν όσα αποφασίστηκαν στο Βερολίνο.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ενωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε: «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις "ιδού μία κατάπαυση του πυρός" και να την ξεχάσεις...Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται».

    Οταν ερωτήθηκε εάν η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοικτά της Λιβύης πρέπει να επαναληφθεί, είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».

    Παρ’ όλα αυτά, το χάσμα παραμένει κι αυτό το επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν "σοβαρό διάλογο" κατά τη διάρκεια της διεθνούς Διάσκεψης. «Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη... αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν και στις οποίες θα μετέχουν και χώρες που δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση θα το εξετάσει.

    «Θα το δούμε μετά την ενημέρωση που θα έχουμε από τον κ. Δένδια. Είμαστε επιφυλακτικοί. Εμείς έχουμε κάνει όλη την προεργασία που χρειάζεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

    Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

    «Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν

    Η διεθνής διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

    «Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας (Ταγίπ Ερντογάν) έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι' αντιπροσώπων», έγραψε ο Καλίν στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Αθήνα: Θετική η διάσκεψη

    Η Αθήνα, πάντως, χαιρέτισε ως θετική την Διάσκεψη, τονίζοντας τη «δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων» αν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε και αυτός ότι κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά διατυπώθηκε περισσότερο η βούληση για λύση στη Λιβύη.

    Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό το ότι «ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση».

    Χαρακτήρισε «αυτονόητο» το ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερη συμμετοχή μας» και επικαλούμενους δηλώσεις του πρωθυπουργού, είπε πως «η Ελλάδα έχει τα όπλα, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στη διάσκεψη ή όχι, να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων».

    «Η Ελλάδα είναι παρούσα, με δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα της ΕΕ και εκεί έχουμε κάθε δικαίωμα εξυπηρετώντας τα εθνικά συμφέροντα να αναντιλέκτουμε στο οτιδήποτε δεν θεωρούμε προς συμφέρον της χώρας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα μας να ασκήσει βέτο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Διάσκεψη για τη Λιβύη: Συμφωνία με «πήλινα πόδια» στο Βερολίνο (upd)
    Διάσκεψη για τη Λιβύη: Συμφωνία με «πήλινα πόδια» στο Βερολίνο (upd)

    Πέρα από τις ρητορικές αναφορές σε εκεχειρία, εμπάργκο όπλων και πολιτική λύση, ελάχιστα συμφωνήθηκαν ως προς την διατήρηση τους - Οι συμμετέχοντες παρέπεμψαν σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη - «Σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε τη διάσκεψη η Άγκυρα - Κεντρικό ρόλο διεκδικεί η Ιταλία - Το παρασκήνιο των πέντε ωρών της διάσκεψης

    Συμφωνία με πήλινα πόδια εγκυμονούσε απ’ ότι φαίνεται η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Μετά από πέντε ώρες επώδυνου «τοκετού» επετεύχθη μία κάποια στοιχειώδης συναίνεση ως προς το τελικό κείμενο συμπερασμάτων. Ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες ηγέτες συμφώνησαν στην κρισιμότητα της κατάστασης και στην ανάγκη πολιτικής λύσης, όπως δήλωσε και η Άνγκελα Μέρκελ. Πέρα από το ρητορικό απόσταγμα ειρήνης, όμως, ελάχιστα συμφωνήθηκαν ως προς την διατήρηση της, επιβεβαιώνοντας όσους έκαναν λόγο για μικρό καλάθι προσδοκιών.

    Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων, θα έπρεπε να συμπεριλάβει κανείς την συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός, τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων και τη συνέχιση του διαλόγου, στο πλαίσιο μίας νέας διάσκεψης. στη Γενεύη, μεταξύ εκπροσώπων των δύο αντιμαχομένων πλευρών. Σε αυτές τις διαδικασίες, μάλιστα, θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

    Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η Ελλάδα αυτή τη φορά θα συμπεριληφθεί στους προσκεκλημένους. Είναι εμφανές πάντως ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει. Οι ίδιοι, άλλωστε, παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο. Αλλά από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη».

    summit_main1
    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο», ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ευθύνη στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη, φιλοξενώντας και άλλες συναντήσεις, αν χρειαστεί. Η Αθήνα, πάντως, χαιρέτισε ως θετική την Διάσκεψη, τονίζοντας τη «δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων».

    Στην περίπτωση που τηρηθεί δεν θα επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει την στρατιωτική στήριξή του στην κυβέρνηση Σάρατζ. Η Άγκυρα έχει στείλει μαζικά τζιχαντιστές από τη Συρία για να στηρίξουν τον σύμμαχό της. Ο Ερντογάν ακόμα και ώρες πριν την Διάσκεψη επανέλαβε την απειλή του να στείλει τουρκικό στρατό. Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, στοχοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του, ζητώντας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης να σταματήσει η αποστολή φιλοτούρκων Σύριων μαχητών στην Τρίπολη.

    Παρ’ όλα αυτά, το χάσμα παραμένει κι αυτό το επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν "σοβαρό διάλογο" κατά τη διάρκεια της διεθνούς Διάσκεψης. «Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη... αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι πλευρές συμφώνησαν να εφαρμόσουν και να μην παραβιάσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων, το οποίο θα πρέπει να περιφρουρηθεί με αυστηρότητα, περισσότερο από ό,τι συνέβη στο παρελθόν».

    000_1NX97L


    Σε ερώτηση για το αν οι Χαλίφα Χάφταρ και Φαγιέζ Αλ Σαράτζ θα συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα, δήλωσε πως «ναι» και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που έδωσαν από πέντε ονόματα, τα οποία θα συμμετέχουν στη 10μελή επιτροπή στρατιωτικών, η οποία θα παρακολουθεί την τήρηση της εκεχειρίας. Παραδέχτηκε, όμως, ότι οι δύο άνδρες δεν συνυπήρξαν, ούτε συνομίλησαν. «Μιλήσαμε με τον καθένα ξεχωριστά, γιατί οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους είναι τόσο μεγάλες που δεν μιλάνε ο ένας στον άλλο».

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τα μέρη συμφώνησαν σε παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τα μέρη δεσμεύτηκαν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να εφαρμόσουν την εκεχειρία, ώστε να πραγματοποιηθεί διάλογος για ειρηνική λύση. Επίσης συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαδικασία οικονομικού διαλόγου με σκοπό να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξει το κλίμα στη χώρα.

    Η Ιταλία δεν έκρυψε την επιθυμία της για διευρυμένο ρόλο «στην αντιμετώπιση της λιβυκής κρίσης», όπως είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το “παρών” στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης». Η Ρώμη δεν είχε από την αρχή κρύψει την επιθυμία της να ηγηθεί εξαρχής μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.

    «Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει ανθρώπους και ειδικούς για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της Διάσκεψης. Την στήριξή του προς τον λιβυκό λαό «για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση» εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Η θέση των ΗΠΑ είναι να μην υπάρξει ξεκάθαρος νικητής. Γι’ αυτό υποστηρίζει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μία μόνιμη εκεχειρία.

    Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν αντάλλαξε ούτε ματιά με τον Ταγίπ Ερντογάν στην αναμνηστική φωτογραφία, ενώ εντύπωση προκάλεσε η Άνγκελα Μέρκελ που «έτρωγε» από αγωνία τα νύχια της και έψαχνε εναγωνίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμήχανη στιγμή της αναζήτησης του Ρώσου προέδρου καταγράφηκε σε βίντεο. Αρχικά για το που βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναρωτιέται η καγκελάριος. Στην αναζήτηση συμμετείχε και ο Γάλλος πρόεδρος.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης η Άγκυρα κατέκρινε την ΕΕ για προκατάληψη εναντίον της Τουρκίας, επειδή η Ένωση αντιτίθεται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι έξω από το κτίριο της καγκελαρίας είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν μόνο ένα σύνθημα: «Σταματήστε τον Ερντογάν – Η Ευρώπη δεν είναι τόπος για δικτάτορες». Ο Τούρκος πρόεδρος για άγνωστο λόγο αποχώρησε από τη Διάσκεψη και τον αντικατέστησε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Όπως είναι φυσικό η Διάσκεψη του Βερολίνου θα πρωταγωνιστήσει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

    Μαξίμου για τη Διάσκεψη στο Βερολίνο: Θετική η δέσμευση για τήρηση του εμπάργκο όπλων

    Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη η κυβέρνηση.

    «Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων», αναφέρουν κυβερνητικες πηγές για τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

    Άγκυρα για τη διάσκεψη: Ένα σημαντικό βήμα

    Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν

    Η διεθνής διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

    «Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας (Ταγίπ Ερντογάν) έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι' αντιπροσώπων», έγραψε ο Καλίν στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχόλιο της Άγκυρας για τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς