Κόσμος

Δίκη Τραμπ: Πώς τη βλέπουν τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα

Δίκη Τραμπ: Πώς τη βλέπουν τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα

Οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις που παρουσιάζονται καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ

Συνωμοσία εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ ή το απόγειο της αμερικανικής δημοκρατίας; Ανάμεσα στο συντηρητικό Fox News και το πιο αριστερό MSNBC τα δύο αμερικανικά ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα παρουσιάζουν δύο αντιδιαμετρικά διαφορετικές αναγνώσεις της δίκης του Αμερικανού προέδρου.

Το Fox News στηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο

«Πολιτική δολοφονία», «μικροκομματική εκστρατεία δυσφήμησης». Την Τρίτη το βράδυ ήδη από την έναρξη του μονολόγου του με τον οποίο ανοίγει την εκπομπή του ο Σον Χάνιτι, ο παρουσιαστής βεντέτα του Fox News, επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς για τη δίκη Τραμπ.

Από τους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016, και με κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις, οι παρουσιαστές του Fox News τάσσονται υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Για τον Χάνιτι η δίκη για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου, η οποία ξεκίνησε χθες Τρίτη στη Γερουσία, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την κατάληξη «μιας αδιάλειπτης σειράς επιθέσεων και κατηγοριών» εναντίον του Τραμπ, που ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια.
Οι Δημοκρατικοί «ζητούν την παραπομπή του ήδη από τη μεθεπόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών», αναζητώντας, σύμφωνα με τον Χάνιτι, μια οποιαδήποτε αφορμή.

Για τον συνάδελφό του Τάκερ Κάρλσον, άλλο σούπερσταρ του τηλεοπτικού δικτύου του Ρούπερτ Μέρντοκ, το ζήτημα δεν ήταν ποτέ η προστασία των θεσμών, αλλά «η πολιτική παράλυση του προέδρου. Αυτός ήταν επίσης ο στόχος της ρωσικής φάρσας», δήλωσε ο ίδιος χθες αναφερόμενος στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρομπερτ Μάλερ.

Διαμετρικά αντίθετη η άποψη του... αριστερού MSNBC

Τα τελευταία τρία χρόνια το MSNBC έχει μετατραπεί στο αντίπαλο δέος του Fox News και οι καλεσμένοι δίνουν διαφορετικό τόνο στην ιστορική ημέρα της έναρξης της δίκης Τραμπ.

Για την πρώην γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κλερ Μακάσκιλ η ομάδα των Δημοκρατικών «παρουσίασε αδιάψευστες αποδείξεις» για τις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ.
«Οι Δημοκρατικοί ήταν πολύ αποτελεσματικοί», σχολίασε ο δημοσιογράφος Μάικλ Στιλ, αν και ο ίδιος ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους.

Δύο απόψεις της επικαιρότητας διαμετρικά αντίθετες

«Το τοπίο της τηλεοπτικής ενημέρωσης αντικατοπτρίζει την πόλωση του πολιτικού τοπίου στις ΗΠΑ αυτή την περίοδο και τα τηλεοπτικά δίκτυα προσπαθούν να προσελκύσουν τους πιο πιστούς τους τηλεθεατές», εξήγησε ο Τζεφ Μακόλ καθηγητής Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο DePaw της Ιντιάνα.

«Αυτή είναι μία από τις διαφορές σε σχέση με τη δίκη του (Μπιλ) Κλίντον (το 1999). Τότε ξεκινούσαν τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν ήταν τόσο ώριμα όσο είναι τώρα», παρατηρεί η Κάθριν Κράμερ Μπράουνγουελ καθηγήτρια του πανεπιστημίου Perdue, ειδική στις σχέσεις μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικής.

«Η ισχύς τους έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες», εξηγεί η ίδια, προσθέτοντας ότι έχει αλλάξει και «ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν στην επικαιρότητα».

Στο κοινό φαίνεται, όπως αποδεικνύουν οι θεαματικότητες, ότι αρέσει αυτό το παιχνίδι των άκρων.

Ο Σον Χάνιτι προσελκύει καθημερινά 4 εκατομμύρια τηλεθεατές φέτος, έναντι 3,3 εκατομμυρίων κατά μέσο όρο πέρυσι.

Η βασίλισσα του MSNBC Ρέιτσελ Μάντοου, που βρίσκεται απέναντι από τον Χάνιτι κάθε βράδυ, τον Ιανουάριο ξεπέρασε πολλές φορές τον αριθμό αυτόν και έχει σχεδόν τριπλασιάσει τον μέσο όρο των τηλεθεατών της από το 2016.

Το CNN, το οποίο μετά την εκλογή του Τραμπ προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο αντικειμενική στάση και να επιβληθεί στο τηλεοπτικό τοπίο σε έναν ρόλο διαιτητή, δεν έχει παρά τη μισή θεαματικότητα του MSNBC και σχεδόν το ένα τρίτο αυτής του Fox News.

«Το CNN ανήκει στους αντιπάλους του Τραμπ, όμως απλώς δεν κάνει καλή δουλειά», εκτιμά ο Τζεφ Μακόλ, για τον οποίο το ιστορικό τηλεοπτικό δίκτυο «δεν είναι πιο ισορροπημένο από τα υπόλοιπα».

Εξάλλου τίθεται και το ερώτημα της επιρροής στο εκλογικό σώμα.

«Σίγουρα οι άνθρωποι που παρακολουθούν τα τηλεοπτικά αυτά δίκτυα δεν είναι παρά η μειονότητα», παραδέχεται η Κράμερ Μπράουνγουελ, όμως «στην περίπτωση του Fox News ανάμεσά τους είναι και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος».

«Η επιρροή των ειδησεογραφικών τηλεοπτικών δικτύων ξεπερνά τα εννέα εκατομμύρια ανθρώπους που είναι μπροστά από τις τηλεοράσεις τους καθημερινά», σχολιάζει ο Μακόλ, «όμως δεν είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να επηρεάσουν την διαδικασία καθαίρεσης, πέραν του να επιβεβαιώνουν τις απόψεις των τηλεθεατών».
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup