Υπό αποκλεισμό και η Χουανγκγκάνγκ, που έχει σχεδόν 6 εκατ. κατοίκους - «Μάχες» στα σούπερ μάρκετ της Ουχάν, ουρές στα βενζινάδικα, περιπολίες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς - Δείτε βίντεο με τους ανήσυχους κατοίκους - Αναφορές ότι έχουν εξαντληθεί οι μάσκες από ορισμένα φαρμακεία της πόλης
Την παραμονή της αργίας για το κινεζικό Νέο Έτος, κανένα αεροπλάνο ούτε τρένο δεν αναχωρεί σήμερα από την Ουχάν, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Αυτό το μέχρι τώρα άγνωστο στέλεχος του ιού πιστεύεται ότι εμφανίσθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς σε αγορά της Ουχάν όπου γίνονται παράνομες αγοραπωλησίες άγριων ζώων.
Ειδικότερα, σχετικά με την «καραντίνα» στην Χουανγκγκάνγκ, η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι».
Όπως είχε συμβεί και με το SARS, αυτή η νέα ασθένεια εμφανίσθηκε στην Κίνα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών. Όμως το Πεκίνο έχει αλλάξει στάση σε σύγκριση με την επιδημία του 2002-2003 (774 νεκροί στον κόσμο, από τους οποίους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ). Η στάση της τότε είχε προκαλέσει τις επικρίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Οι κινεζικές αρχές εκφράζουν τη βούληση να συνεργασθούν με πιο διαφανή τρόπο και πιο γρήγορα απ' ό,τι είχαν κάνει κατά την επιδημία του SARS», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάλ Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. «Είναι μια στάση ριζικά διαφορετική σε σχέση με το 2003, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να έχει υποεκτιμηθεί».Την εποχή του SARS, οι κινεζικές αρχές είχαν χρειαστεί μήνες για να ειδοποιήσουν για τη νόσο και είχαν αρχικά εμποδίσει την πρόσβαση ειδικών του ΠΟΥ στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου αυτή είχε εμφανισθεί. Το Πεκίνο, αντιλαμβανόμενο ότι η στάση του θα συγκριθεί με εκείνη που είχε τηρήσει τότε, φαίνεται αποφασισμένο να μην επαναλάβει τα λάθη του 2003. Τα ίδια τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν πως στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μπορούν να κρύβουν την πληροφορία, ακόμη κι αν το επιθυμούν».
Έκτακτα μέτρα ενόψει του Κινεζικού Νέου Έτους
Η Κίνα λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού καθώς αυτός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο θέτοντας ουσιαστικά σε καραντίνα από σήμερα την πόλη Ουχάν. Από τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) κανένα τρένο ή αεροπλάνο δεν μπορεί να αναχωρεί ή να αφικνείται στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Κίνα. Όλες οι είσοδοι του σιδηροδρομικού σταθμού της Ουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην πόλη και οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, ενώ στους δρόμους της δεν κυκλοφορούν ούτε λεωφορεία.
«Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την Ουχάν χωρίς συγκεκριμένο λόγο», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αρμόδιες για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη «προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του ιού», εξήγησαν την ώρα που η Κίνα προετοιμάζεται αύριο για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με αφορμή το κινεζικό νέο έτος. Εξάλλου σήμερα το πρωί οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να φύγουν από την πόλη με αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Paper.
Η μάσκα θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τους γιατρούς και για τον λόγο αυτό οι αρχές της Ουχάν έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να φορούν πάντα μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
Locals in #Wuhan, #China fighting over food in the shops as Wuhan goes into lockdown today. pic.twitter.com/SnMhjKGNg6
— Aurora Intel (@AuroraIntel) 23 Ιανουαρίου 2020
Όπως μεταδίδει η Guardian, το κλίμα στην κινεζική πόλη είναι φοβισμένο, με τους κατοίκους να αισθάνονται οργή για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις ελλείψεις που δείχνουν να υπάρχουν στην πόλη τους. Ο πανικός αρκετών κατοίκων τους οδήγησε τα περασμένα 24ωρα στο να σπεύσουν στα σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν προμήθειες, με αποτέλεσμα σε πολλά καταστήματα τα ράφια να είναι πλέον άδεια. Στα βενζινάδικα δημιουργήθηκαν ουρές με τους οδηγούς να σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, έπειτα από φήμες που κυκλοφόρησαν ότι τα αποθέματα καυσίμων σιγά σιγά εξαντλούνται. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ότι έχουν εξαντληθεί σε ορισμένα τοπικά φαρμακεία ακόμα οι μάσκες, οι οποίες είναι τόσο απαραίτητες για την προστασία των κατοίκων από τον κοροναϊό.
«Ελάχιστοι πεζοί κυκλοφορούν στον δρόμο και οικογένειες ακυρώνουν σχέδια να περάσουν μαζί το Κινέζικο Νέο Έτος. Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις κάνουν περιπολίες κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Πλέον οι κάτοικοι και όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες σε δημόσιους χώρους», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Όταν είδα τις ειδήσεις όταν ξύπνησα, ένιωσα ότι τρελαινόμουν. Είναι πλέον αργά για κάτι τέτοιο. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά», είπε στην εφημερίδα η Σιάο, μια 26χρονη δασκάλα δημοτικού από τη Ουχάν, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το πλήρες της όνομα.
#BREAKING: 11 million residents of #Wuhan, the epicenter of the new #coronavirus, under lock-down; Wuhan railway station this morning pic.twitter.com/FGJtVbXiaP
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) 23 Ιανουαρίου 2020
Το κλίμα ανησυχίας στην πόλη εντείνεται από αναφορές ότι τα νοσοκομεία αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς με συμπτώματα, λόγω έλλειψης χώρου. «Μολυσμένα άτομα μπορεί να στέκονται ακριβώς δίπλα σου, χωρίς να έχεις ιδέα. Αυτό είναι το πιο τρομακτικό απ' όλα», λέει η Σιάο, η οποία έχει να βγει από το σπίτι της τουλάχιστον πέντε ημέρες.
Το κέντρο πρόληψης νοσημάτων και ελέγχου της Ουχάν εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη ζητώντας από τους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται και να μην σπεύδουν στα μαγαζιά για να συγκεντρώσουν προμήθειες. «Προς το παρόν, τα αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών στην πόλη επαρκούν», ανέφερε η ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, ενθαρρυντικά μηνύματα δημοσιεύονται από τοπικά ΜΜΕ. Η κρατική People’s Daily πόσταρε στο Weibo: «Εμπρός Ουχάν, ας κερδίσουμε μαζί τη μάχη για την πρόληψη αυτής της αρρώστιας»!.
«Πολύ ισχυρά μέτρα»
Από τη Γενεύη ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους χαιρέτισε τα «πολύ πολύ ισχυρά μέτρα» που έλαβε η Κίνα, εκτιμώντας ότι «θα μειώσουν» τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού έξω από τα σύνορά της.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ που συναντήθηκαν χθες για να αποφασίσουν αν ο νέος ιός αποτελεί «παγκόσμιας εμβέλειας κρίση για τη δημόσια υγεία» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Έτσι ο διευθυντής του ΠΟΥ αποφάσισε η συνεδρίαση να συνεχιστεί από σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.
Ο παγκόσμιος οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις επιδημιών, όπως η γρίπη των χοίρων H1N1 το 2009, ο ιός Ζίκα το 2016 και ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη δυτική Αφρική από το 2014 ως το 2016 και πλέον επηρεάζει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 2018.
Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, λόγω των ανησυχιών για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Κίνα, με τους επενδυτές επίσης να αναμένουν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την πρώτη για φέτος που αφορά τη χάραξη της πολιτικής της.
Στις 10:06 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 0,4% ενώ ο κλάδος των εταιριών ενέργειας υποχώρησε κατά 0,8%, ύστερα από πτώση των τιμών πετρελαίου λόγω των ανησυχιών ότι ο νέος ιός μπορεί να πλήξει τη ζήτηση.
Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησαν σε νέο χαμηλό τριμήνου, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων από την ΕΕ εάν το μπλοκ δεν συναινέσει σε μια εμπορική συμφωνία.
Βρετανίδα υπουργός Επιχειρήσεων: Τεράστια ανησυχία διεθνώς
Η υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας δήλωσε σήμερα πως ο νέος κοροναϊός στην Κίνα προκαλεί τεράστια ανησυχία διεθνώς.
«Ελέγχουμε τώρα συστηματικά όλες τις πτήσεις από την Ουχάν -- προφανώς προκαλεί τεράστια ανησυχία διεθνώς αλλά ιδιαίτερα για αυτή την πόλη στην Κίνα, η οποία αντιλαμβάνομαι ότι τώρα είναι σε καραντίνα, και θα ακολουθήσουμε ασφαλώς όλες τις συστάσεις που έρχονται από τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές και επίσης τα στοιχεία που έρχονται από την ίδια την Κίνα», δήλωσε η υπουργός Επιχειρήσεων Άντρεα Λίντσομ.
«Νομίζω πως όλοι θα πρέπει ανησυχούν, αλλά προφανώς είναι σημαντικό να έχουμε μια μετρημένη αντίδραση», συμπλήρωσε
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian - Protothema.gr