Εφιαλτικές προβλέψεις κάνουν λόγο για 10.000 κρούσματα στην Ουχάν - Το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας βάζει «λουκέτο» μέχρι νεωτέρας - Ανησυχία και στη Σκωτία για δύο ύποπτα κρούσματα
Οι κινεζικές αρχές παίρνουν μέτρα για να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού. Ήδη, η πόλη του Πεκίνου ακύρωσε μερικές από τις πλέον δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική πρωτοχρονιά.
Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ανακοινώθηκε εξάλλου σήμερα από τον θεσμό.
Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ανησυχία και στη Σκωτία
Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει και στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς δύο Κινέζοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Σκωτίας. Σύμφωνα με βρετανικά Μέσα ενημέρωσης, οι δύο ασθενείς έχουν συμπτώματα γρίπης, ανάλογα με αυτά που προκαλεί ο κοροναϊός.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ασθενείς πήγαν στην Βρετανία από την πόλη Ουχάν, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, Νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γλασκόβης, σε απομόνωση.
Σε αναμονή των αποφάσεων του ΠΟΥ το υπουργείο Υγείας
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου. Αμφότεροι ήταν ψύχραιμοι και παρέπεμψαν στις επιστημονικές απόψεις.
«Τις αποφάσεις και τις οδηγίες τού ΠΟΥ θα ακολουθήσουμε. Με ψυχραιμία, με σύνεση και με ένα σχέδιο τέτοιο το οποίο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν και θα εφαρμοστεί και τώρα. Επειδή ακούω και βλέπω ότι μιλούν πολλοί, καλό είναι γι αυτά τα θέματα να μιλούν οι ειδικοί επιστήμονες- αυτοί που έχουν την επιστημονική επάρκεια να συμβουλεύσουν τους Έλληνες. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες στη χώρα οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί πολύ σωστά για το θέμα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της συνάντησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Κυριακίδου: «Δεν είναι η ώρα να δημιουργούμε πανικό και άγχος, περιμένουμε τα αποτελέσματα τής συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κι αν χρειαστεί θα ενημερώσουμε», είπε η Ευρωπαία επίτροπος. Ανέφερε, επίσης, πως ενημέρωσε τον υπουργό για τις επαφές που έχουν γίνει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του κοροναϊού.
«Είχα χθες μια τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Υγείας της Γαλλίας και της Ιταλίας και σήμερα τηλεφώνησα στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ. Ο ΠΟΥ συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει αν πρέπει να παρθούν επιπλέον μέτρα, και ποια μέτρα. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπηρεσίες τις ΕΕ είναι σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη για να υπάρξει μια σωστή επικοινωνία» κατέληξε η Επίτροπος.
Και τρίτη πόλη σε καραντίνα
Πλέον και τρίτη πόλη μπαίνει σε καραντίνα -εκτός από την πόλη Ουχάν τέθηκαν σήμερα άλλες δύο, η Χουνγκκανγκ και η Εζού- οι προβλέψεις των ειδικών εμφανίζονται δυσοίωνες. «Τα χειρότερα έπονται», προειδοποιούν οι επιστήμονες εκτιμώντας ότι τα κρούσματα μόνο στην πόλη Ουχάν μπορεί να φθάσουν τις τέσσερις χιλιάδες. «Τα κακά νέα είναι ότι τα χειρότερα έπονται καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται», προειδοποίησε ο ερευνητής Λάρι Χιου.
Η Χουανγκγκάνγκ είναι η δεύτερη κινεζική πόλη, μετά τη Ουχάν, που μπαίνει σε καραντίνα. Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι».
Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», επικαλούμενοι εμπειρογνώμονες από το «Imperial College» του Λονδίνου, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόνο στην πόλη Ουχάν μπορεί να φθάσει τις τέσσερις χιλιάδες και στη χειρότερη περίπτωση να αγγίξει τις 9.700.
Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη μολύνει ταξιδιώτες από την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Βραζιλία, καθώς κι έναν Αμερικανό από το Σιάτλ.
Aναλύοντας το γενετικό του υλικό, η μελέτη των ειδικών, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Medical Virology» έδειξε ότι πρόκειται για ένα δείγμα ή ανασυνδυασμό δύο κοροναϊών - ο ένας είναι γνωστό ότι μολύνει τις νυχτερίδες και ο άλλος είναι άγνωστης προέλευσης.
Συνοπτικά, για τον κοροναϊο, έως τώρα γνωρίζουμε τα εξής:
* Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από μία περίπτωση η κάθε χώρα. Οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε κάτοικοι της Ουχάν ή είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την πόλη.
* Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
* Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος σύμφωνα με την Κίνα μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού.
* Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.
* Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Ουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.
* Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.
* Οι κάτοικοι της Ουχάν έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις καθώς και σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ για προμήθειες.
* Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από σήμερα τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes. Σε καραντίνα μπαίνει πλέον και η πόλη Εζού.
* Τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Μέση Ανατολή καθώς και σε ασιατικές χώρες έχουν εντείνει τους ελέγχους των επιβατών. Η Ρωσία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σημεία εισόδου.
* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα εάν θα κηρύξει «κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», κάτι που θα εντείνει περαιτέρω τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως.
* Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση, με τις μετοχές στην Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού.