Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 14:18

Λευκωσία: Δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Γράφτηκε από
Ad Slot

«Οι πρόνοιες του μνημονίου συγκρούονται με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και επηρεάζουν τα δικαιώματα τρίτων χωρών», δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος

Οποιαδήποτε αδειοδότηση θαλάσσιου τεμαχίου που επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων ή είναι απόρροια της υπογραφής του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προχωρεί σε έκδοση αδειών για έρευνα από την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Ερωτηθείς πώς η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει μια τέτοια τουρκική κίνηση, ο Κύπριος Εκπρόσωπος είπε πως «η πάγια μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και πως οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται μονομερώς και προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών δεν είναι δυνατόν να είναι αποδεκτή αφού αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Κούσιος επανέλαβε ότι "το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει οποιαδήποτε αποτελέσματα" και πως "οι πρόνοιες του μνημονίου συγκρούονται με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και επηρεάζουν τα δικαιώματα τρίτων χωρών. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ έχει καταδικάσει την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης όπως και πολλές άλλες χώρες. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αδειοδότηση τεμαχίου που βρίσκεται σε ζώνη που επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων ή είναι απόρροια της υπογραφής του συγκεκριμένου μνημονίου θα αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο", ανέφερε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την επικείμενη κάθοδο στην Ανατολική Μεσόγειο του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, ο Κύπριος Εκπρόσωπος είπε ότι «εκτιμούμε ότι αυτή είναι μια ενέργεια της Γαλλίας που θέλει να τονίσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και την προστασία των συμφερόντων της στην περιοχή».

«Προφανώς η άφιξη του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη σημασία της υπό το φως και των όσων λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, μη αποκλειομένων του λιβυκού προβλήματος και της παραβίασης και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κούσιος είπε πως η Λευκωσία αναμένει ενημέρωση για το τι έχει συζητηθεί κατά τη συνάντηση αναφορικά με θέματα που αφορούν την Κύπρο.

"Όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παρακαλέσει την κ. Μέρκελ να μεταφέρει κάποια μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένουμε ενημέρωση για το τι έχει συζητηθεί κατά τη συνάντηση αναφορικά με την Κύπρο", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Επεσήμανε πως "στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης έγινε αναφορά στην Κύπρο και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ένδειξη του γεγονότος ότι συζητήθηκαν θέματα που την αφορούν, αλλά θα αναμένουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει διαμειφθεί μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας".

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει την Πέμπτη από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 14:02

Σχετικά Άρθρα

  • Η Λευκωσία εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν – Πούτιν
    Η Λευκωσία εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν – Πούτιν

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν-Πούτιν στην άτυπη Σύνοδο Gymnich την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στην Πράγα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την Τουρκία για τις συναλλαγές της με τη Ρωσία, και κατά της παραβίασης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν δεν έχει λάβει θέση, την ώρα που επικρατεί οργιώδες παρασκήνιο ενόψει του άτυπου συμβουλίου Gymnich των υπουργών Εξωτερικών.

    Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό πως το καθεστώς Ερντογάν συνδράμει τις προσπάθειες Πούτιν να απαλλαγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στην Άγκυρα υπό το «φως» των πληροφοριών που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 Κύπρου, και οι οποίες φέρουν τουλάχιστον πέντε τουρκικές τράπεζες να έχουν επιστρατευθεί στο πλαίσιο συμφωνίας Ερντογάν – Πούτιν, δημιουργώντας για τη Ρωσία συνθήκες παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.

    Και ενώ η Ουάσιγκτον προειδοποιεί τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπει τον Ερντογάν να αποδομεί τις κυρώσεις της, λειτουργεί μάλλον στωικά και αμήχανα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν μεν δυσφορία, αλλά δεν υπάρχει τουλάχιστον επί του παρόντος συλλογική αντίδραση.

    Η Λευκωσία κάνει… δύσκολη τη ζωή του Ερντογάν

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν-Πούτιν στην άτυπη Σύνοδο Gymnich την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στην Πράγα.

    Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται, επίσης, να στείλει σαφή μηνύματα, προβαίνοντας και σε έναν παραλληλισμό μεταξύ της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπό το «φως» και της διαφορετικής προσέγγισης που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρίσκεται η κατάργηση της παροχής ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους ρώσους πολίτες.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και άλλα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Γερμανίας, εμφανίζονται αρνητικά, και συνεπώς δεν αναμένεται να δρομολογηθεί η απόφαση ενός τέτοιου μέτρου, κάτι που άλλωστε θα απαιτούσε ομοφωνία.

    Πηγή: in.gr

  • Σε κατάσταση επιφυλακής για το Αμπντουλχαμίντ Χαν: Λευκωσία-Αθήνα αναμένουν κίνηση στην κυπριακή ΑΟΖ
    Σε κατάσταση επιφυλακής για το Αμπντουλχαμίντ Χαν: Λευκωσία-Αθήνα αναμένουν κίνηση στην κυπριακή ΑΟΖ

    Μπορεί το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να ξεκίνησε να εργάζεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, πηγές ωστόσο από τη Λευκωσία εκφράζουν τη σιγουριά ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

    Το γεγονός ότι ο τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο έμεινε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τις τουρκικές αρχές, προσέφερε μια ανάσα σε Λευκωσία και Αθήνα.

    Υψηλόβαθμο της κυπριακής κυβέρνηση παραδεχόταν προ ημερών ότι «οι Τούρκοι αυτό που λένε το πράττουν» θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να ερμηνεύσει τις προθέσεις του Ερντογάν παραμονές της πρώτης αποστολής του Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Οι προκλητικοί τόνοι της Άγκυρας, εξάλλου, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό στην Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς επιμένει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Αιγαίου, με ακραίες αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ξεκινήσει «παιχνίδια» με το γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    «Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίτ Χαν, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους» αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Ο «Φιλελεύθερος» επισημαίνει ότι η Άγκυρα έχει δεδομένα που επιβεβαιώνει την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αυτή την περιοχή και ότι το σχέδιο Ερντογάν «είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις».

    Κατά το ίδιο δημοσίευμα είναι πλέον ξεκάθαρο πως όταν ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. «Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και “δικό του” φυσικό αέριο. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους» επισημαίνει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.

    Το μήνυμα Δένδια: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας»

    Στο χθεσινό μήνυμά του, με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από τη β' φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

    Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι μόνη λύση η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Επίσης, ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Ερντογάν: Περιμένουμε καλά νέα

    Να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας επιχειρεί μέσω των πανηγυρισμών για τις έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ακόμη μία αναφορά στο Αμπντουλχαμίτ Χαν σε ομιλία του, για να υποστηρίξει ότι θα εντοπιστούν τα κοιτάσματα και όταν το φυσικό αέριο εξαχθεί, τότε η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική και θα υπάρξει θετική επίπτωση στους πολίτες.

    «Ενισχύσαμε τη θέση της Τουρκίας στη διπλωματία με τις σχέσεις που δημιουργήσαμε. Αντί να παρακολουθούμε τα γεγονότα από την κερκίδα, εμπλεκόμαστε στις κρίσεις και φέρνουμε κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές», σημείωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ρόλο που παίζει η Άγκυρα έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

    «Μετατρέψαμε τη χώρα μας στη σημαντικότερη ενεργειακή γέφυρα με έργα αγωγών. Πραγματοποιούμε έρευνες και γεωτρήσεις με δικά μας πλοία. Από τη στιγμή που θα εξάγουμε φυσικό αέριο, αυτή η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική. [...] Διαφορετική θα είναι και η αντανάκλασή της στους ανθρώπους μας» υπογράμμισε.

    Σε ό,τι αφορά το Αμπντουλχαμίτ Χαν, είπε: «Τώρα περιμένουμε καλά νέα από αυτό. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα όπως κι η ανακάλυψή μας στη Μαύρη Θάλασσα».

    Πηγή: cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

  • Κύπρος: Σε γκρεμό 10 μέτρων έπεσε 12χρονος στη Λευκωσία
    Κύπρος: Σε γκρεμό 10 μέτρων έπεσε 12χρονος στη Λευκωσία

    Το παιδί έχει επιφανειακούς τραυματισμούς και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για εξετάσεις

    Σε συναγερμό τέθηκαν Αστυνομία και Πυροσβεστική στη Κύπρο, όταν έγινε αντιληπτό πως ένα παιδί 12 ετών, έπεσε σε γκρεμό σε περιοχή μεταξύ Παλαιχωρίου και Αγίου Επιφανείου στην επαρχία Λευκωσίας.

    Το παιδί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, ανασύρθηκε από δύσβατη και δυσπρόσιτη χαράδρα βάθους 10 μέτρων, ενώ νωρίτερα φώναζε για βοήθεια από τη χαράδρα.

    Έχει επιφανειακούς τραυματισμούς και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για εξετάσεις. Διαπιστώθηκε ότι φέρει επιπόλαια τραύματα και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

    Φωτογραφίες από τη διάσωση. pic.twitter.com/A5If7OBqBg

    — Andreas Kettis (@akettis) April 11, 2022
    Πηγή: Protothema.gr
  • Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας στη διπλωματική σκακιέρα
    Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας στη διπλωματική σκακιέρα

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου

    Σε συντονισμένες κινήσεις προχωρούν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς η Άγκυρα - παρά το μπαράζ διεθνών αντιδράσεων - επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο. Σήμερα, Τρίτη 27 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

    Συνεχίζει να τραβά το σχοινί ο Ερντογάν

    Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να τραβά το σχοινί και να μιλά για δύο κράτη στο νησί. Παράλληλα έριξε «λάδι στη φωτιά» με τις ανακοινώσεις- που έγιναν από τα Κατεχόμενα - για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

    Είναι εμφανές πως ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να μεταφέρει εκ νέου την ένταση στην Κύπρο, παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο φαίνεται πως δεν θέλει να οδηγηθεί σε οριστική ρήξη με τους ισχυρούς της διεθνούς «σκηνής» και στο πλαίσιο αυτό αποφεύγει να ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα.

    Δεδομένο πάντως είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές - και καθώς η δημοτικότητα του υποχωρεί στο εσωτερικό της χώρας- τόσο θα συντηρεί τα νέο -οθωμανικά του όνειρα. Δεν είναι τυχαίο πως όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια - που πάντως έχει πέσει στο κενό - να εμφανιστεί η Τουρκία ως «καλό παιδί» στην διεθνή κοινότητα

    Μέσα σε αυτό το «τοπίο» Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν το επόμενο διάστημα συντονισμένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα. Το μήνυμα είναι σαφές : η μόνη λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση του νησιού και όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση.

    Άλλωστε τα τουρκικά σχέδια περί δύο κρατών δεν βρίσκουν υποστηρικτές σε ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς ισχυροί παίκτες στη διεθνή σκηνή δεν επιθυμούν ουσιαστική απόκλιση από την περιγραφή της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Μάλιστα οι τελευταίες προκλητικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων οδήγησαν σε περαιτέρω διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

    Υπενθυμίζεται ότι ξεκάθαρη ήταν η καταδίκη των σχετικών ανακοινώσεων του Τούρκου και Τουρκοκύπριου ηγέτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εξέφρασε «τη βαθιά του λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις». Μάλιστα για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας». Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας (καθώς στη δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα).

    Πάντως παρά τη διπλωματική απομόνωση στο Κυπριακό δεν αναμένεται να αλλάξει ρότα ο Τούρκος πρόεδρος. Και μπορεί στο Αιγαίο να επικρατεί ηρεμία τους τελευταίους μήνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός στην ελληνική πλευρά. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης, όπου υπήρξε πρόσφατα περιστατικό με τουρκικές φρεγάτες που επιχείρησαν να εμπλακούν σε επιχείρηση διάσωσης. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες αλλά εκτιμάται ότι σχετίζονται με τα όνειρα της Άγκυρας για «ζέσταμα» του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

    Την ίδια στιγμή η Αθήνα εστιάζει στην ενίσχυση των συμμαχιών στην ευρύτερη «γειτονιά», όπως φαίνεται και από τις πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις που διατηρεί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλα κράτη της περιοχής. Να σημειωθεί εδώ πως αύριο ξεκινούν στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενεργειακά ζητήματα, το μεταναστευτικό και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αίγυπτος: H Βουλή άναψε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη
    Αίγυπτος: H Βουλή άναψε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

    Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου σε κλειστή συνεδρίασή του ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας - Νωρίτερα Σίσι και Τραμπ συμφωνούσαν στην ανάγκη διατήρησης της εκεχειρίας στη Λιβύη

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε η προεδρία της Αιγύπτου.

    Σίσι και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικώς καθώς το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ξεκίνησε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Αμπντελαάλ σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει όμως πολλές λεπτομέρειες.
    Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στον Αιγύπτιο πρόεδρο για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και την εμπλοκή της χώρας στον λιβυκό πόλεμο.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε την περασμένη εβδομάδα το Κάιρο δεν θα παραμείνει αδρανές απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης.
    Η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη Λιβύη και για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, της οποίας οι μαχητές έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην κεντρική πόλη Σύρτη με την ελπίδα να την ανακτήσουν από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ.

    Η Σύρτη αποτελεί πύλη προς τα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου που κατέχει ο LNA και ο Σίσι τον περασμένο μήνα κήρυξε το μέτωπο της Σύρτης κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο, η οποία στηρίζει τον Χάφταρ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

    Η τουρκική υποστήριξη προς τις δυνάμεις της Τρίπολης ανάγκασε τον LNA να εγκαταλείψει την 14μηνη επίθεσή του στην λιβυκή πρωτεύουσα, μια οπισθοχώρηση στο σχέδιο Χάφταρ για βίαιη ενοποίηση της χώρας.

    Μια μεγάλη κλιμάκωση στη Λιβύη ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των ξένων δυνάμεων που στέλνουν όπλα και μαχητές κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.
    Οι πρόεδροι Αιγύπτου και ΗΠΑ συζήτησαν επίσης το σχεδιαζόμενο φράγμα του Γαλάζιου Νείλου της Αιθιοπίας, τόνισε η αιγυπτιακή προεδρία. Το Κάιρο ανησυχεί ότι η Αιθιοπία θα αρχίσει να γεμίζει το φράγμα χωρίς μια συμφωνία με το Κάιρο και το Σουδάν, τα οποία θα επηρεαστούν επίσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δύο πτώματα εντοπίστηκαν σε σπίτι στη Λακατάμια Λευκωσίας - Εξετάζεται η περίπτωση φόνου και αυτοκτονίας
    Δύο πτώματα εντοπίστηκαν σε σπίτι στη Λακατάμια Λευκωσίας - Εξετάζεται η περίπτωση φόνου και αυτοκτονίας

    Υπόθεση, πιθανότατα με δολοφονία και αυτοχειρία σχεδόν ταυτόχρονα, ερευνά η αστυνομία στην Κύπρο. Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Δευτέρας (29/06), η Αστυνομία εντόπισε δύο πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας σε απόσταση περίπου δύο μέτρων το ένα από το άλλο σε σπίτι στην περιοχή της Λακατάμιας στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πρόκειται για φόνο και αυτοκτονία καθώς δεν υπάρχουν ίχνη παρουσίας τρίτου προσώπου και η Αστυνομία έως τώρα αποκλείει την εμπλοκή άλλου ατόμου πέραν των δύο νεκρών.

    Το όπλο με το οποίο πυροβολήθηκαν και οι δύο βρέθηκε στο πάτωμα, ωστόσο, ακόμη δεν έχει διαφανεί ποιος από τους δύο ήταν εκείνος που πυροβόλησε τον άλλο και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Αυτοψία διενεργούν οι ιατροδικαστές, ενώ η Αστυνομία ερευνά το dna στη σκανδάλη του όπλου, όπως και όλες τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής.

    Τα θύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσαν δεσμό τα τελευταία χρόνια, αλλά πριν από λίγο καιρό ήρθαν σε διάσταση. Τον 56χρονο άντρα και την 44χρονη γυναίκα αναζητούσαν συγγενείς τους, χωρίς ωστόσο εκείνοι να απαντούν σε τηλεφωνικές κλήσεις. Τελικά, συγγενής της γυναίκας μετέβη στο σπίτι, έσπασε τη μπαλκονόπορτα και μπήκε στο εσωτερικό της οικίας, όπου βρήκε και τους δύο νεκρούς.

    Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Έρευνες κάτω από την Κρήτη αποκαλύπτει η «Γενί Σαφάκ» - Τι συμφώνησαν Ερντογάν-Σαράζ
    Έρευνες κάτω από την Κρήτη αποκαλύπτει η «Γενί Σαφάκ» - Τι συμφώνησαν Ερντογάν-Σαράζ

    Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τεμάχια στα οποία σύντομα τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις

    Έρευνες και γεωτρήσεις ακριβώς κάτω από την Κρήτη περιλαμβάνει η συμφωνία που κατέληξαν Ερντογάν και Σαράζ κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη, αποκαλύπτει σήμερα η «Γενί Σαφάκ».

    Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τα 2 τεμάχια, με το όνομα 15 και 20, στα οποία σύντομα -όπως αναφέρεται- τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς οι περιοχές αυτές «ανήκουν» -σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.

    «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ ες Σαράζ, στην Άγκυρα την προηγούμενη Πέμπτη, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν στον τομέα της έρευνας και των γεωτρήσεων.

    Μετά τη συνάντηση, τα μάτια όλων στράφηκαν στις περιοχές, όπου είχε ήδη καταλάβει η Ελλάδα εκδίδοντας σχετικές άδειες για έρευνες και γεωτρήσεις, εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης», υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», η οποία συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας είχε κηρύξει το 2011 το Ιόνιο πέλαγος και τη θάλασσα νότια της Κρήτης σε περιοχές για έρευνες φυσικού αερίου, ενώ το 2014 όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και δεν μπορούσε να αντιδράσει με ενστάσεις, ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για την αδειοδότηση των περιοχών. Η ανακοίνωση σχετικά με τον διαγωνισμό ανακοινώθηκε μόνο σε χώρες της ΕΕ», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

    «Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.

    «Η θαλάσσια περιοχή, η οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Σαράζ με τον Ερντογάν, καλύπτει τα τεμάχια 15 και 20 που προσπαθεί να καπηλευτεί η Αθήνα, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

    «Ένα κομμάτι του τεμαχίου 15, που η Ελλάδα προσπαθεί να κλέψει, βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας (ΑΟΖ) και το τεμάχιο 20 βρίσκεται ολόκληρο εντός της ΑΟΖ πεδίο της Λιβύης», σημειώνει η εφημερίδα.

    «Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

    resized_7f213-7ffee127denizharita.jpeg
    Ο χάρτης που παρουσιάζει η Σαφάκ

    Νωρίτερα το Σάββατο, απάντηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ο Χουλουσί Ακάρ επιχείρησε να στείλει ένα νέο μήνυμα προς την Ελλάδα, προσθέτοντας αυτή τη φορά στις δηλώσεις του ότι όχι μόνο είναι «αποφασισμένοι», όπως αναφέρεται κάθε φορά από την τουρκική πολιτική ηγεσία, αλλά και «αρκετά ικανοί» πλέον να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

    Πηγή: Ethnos.gr - Photo by Grant Durr on Unsplash

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

    Η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της Ελλάδας - «Το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα», αναφέρει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    «Προκλητικό και αντιπαραγωγικό», συνεχίζει να χαρακτηρίζει το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης, η αμερικανική κυβέρνηση.

    Σε απάντηση στην ιστοσελίδα «Hellas Journal», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζει ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.
    Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον, σε αυτό το θέμα, στις ελληνικές θέσεις χαρακτηρίστηκε από διπλωματική πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα, σημαντικό γεγονός και έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει τη δήλωση αμερικανών αξιωματούχων, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φρανκ Φάννον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
    Η δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου θεωρείται αποδοκιμασία της Τουρκίας στο μείζον θέμα του παράνομου μνημονίου με το καθεστώς της Τρίπολης.

    Η ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου

    «Τον περασμένο Δεκέμβριο μας είπατε ότι ''η ανακοίνωση για το υπογεγραμμένο μνημόνιο οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης (GNA) έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή και είναι μη βοηθητική και προκλητική''.

    Η δήλωση σας παραμένει ως έχει;

    Επίσης: Σήμερα (χθες), σύμφωνα με τον Anadolu:

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα και η Τρίπολη σχεδιάζουν να προωθήσουν τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης, ώστε να επωφεληθούν περαιτέρω από τους φυσικούς πόρους.

    Όπως είναι γνωστό, αυτές οι δραστηριότητες θα γίνουν δίπλα στην Κρήτη.

    Ποια είναι η θέση σας σχετικά με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και της Λιβύης;»

    Η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    «Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα, που αποδίδονται σε εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών:

    Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές.

    Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

    Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch