Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 16:32

Κοροναϊός: Η επιδημία αποτελεί "πολύ σοβαρή απειλή" για όλο τον κόσμο, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί "πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο", προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

"Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.

Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 1.017 θάνατοι, σύμφωνα με τον Τέντρος.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Ουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

"Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές", επεσήμανε ο Τέντρος.

"Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών", υπογράμμισε. "Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters - Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ AΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/FRANCK ROBICHON

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 12:48

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 10/07

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τετάρτη 10 Ιουλίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Περιφερειακό Ιατρείο Ανδραβίδας (κατά τις ώρες 08:30 με 14:30), στο Δημοτικό Σχολείο Στρεφίου (κατά τις ώρες 09:00 με 12:00), στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας (κατά τις ώρες 12:30 με 14:30) και στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:30 με 14:30) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Έξαρση του κορωνοϊού: Γιατί εξαπλώνεται η μετάλλαξη FLIRT - Ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί
    Έξαρση του κορωνοϊού: Γιατί εξαπλώνεται η μετάλλαξη FLIRT - Ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί

    Το ότι ο COVID-19 ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί για πολλά ακόμη χρόνια, είναι γνωστό και το έχουν τεκμηριώσει όλοι σχεδόν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο.

    Το ότι ωστόσο υπάρχει κάθε καλοκαίρι αναζωπύρωση των κρουσμάτων υπό κάθε νέα μετάλλαξη, είναι λογικό μεν, αλλά συχνά δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε…

    Και όμως θα πρέπει, καθώς οι συναθροίσεις του θέρους, η αποχή από τη χρήση κάθε προστατευτικού μέτρου εδώ και καιρό και οι νέες μεταδοτικές μεταλλάξεις συνηγορούν για μία ακόμη καλοκαιρινή έξαρση.

    Έτσι και το φετινό καλοκαίρι, η έξαρση είναι σημαντική και ενδεχομένως να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, υπό την ομπρέλα των μεταλλάξεων FLIRT, η οποία μας απασχολεί τους τελευταίους δύο μήνες και εμφανίζει έντονη μεταδοτικότητα.

    Σε ρυθμούς FLIRT κινείται το φετινό καλοκαίρι όλος ο κόσμος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, υπάρχει και σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις, όπως τονίζει στο CNN GREECE ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος προσθέτει, τι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία θερινή έξαρση, η οποία πιθανώς να αυξηθεί περαιτέρω.

    Έχουμε αυτή τη στιγμή, έναν διπλασιασμό στα νούμερα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τόσο όσον αφορά τις εισαγωγές, όσο και στις διασωληνώσεις και στους θανάτους (472 νέες εισαγωγές και 22 θανάτους, καταγράφει η επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης 4 Ιουλίου 2024).

    Βεβαίως, να σημειώσουμε, ότι τα κρούσματα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, αλλά σίγουρα είναι σε αυξητική πορεία. Ο πονόλαιμος, το συνάχι, ο βήχας και ο πυρετός, αποτελούν τα βασικά συμπτώματα της νέας μετάλλαξης του COVID-19.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιορκίνη, όλα τα κρούσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σχετίζονται με τη νέα μετάλλαξη της FLIRT, τα γράμματα της οποίας, συνδέονται με τα αμινοξέα που επηρεάζουν την πρωτεΐνη της ακίδας. Η εν λόγω μετάλλαξη έχει ως χαρακτηριστικά, την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα.

    Σε ερώτηση του CNN GREECE εάν οι επιστήμονες συστήνουν ακόμη και τώρα τον εμβολιασμό, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, υπογραμμίζει πώς εάν οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν δεν το έχουν πράξει από το περασμένο φθινόπωρο, τότε θα πρέπει να εμβολιαστούν, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του COVID-19, όπως ονομάζεται πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο.

    Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας αναφέρει ο καθηγητής, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο στη Βρετανία, το πραγματοποιούν δύο φορές το χρόνο οι άνθρωποι άνω των 75 ετών και όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή. Ο συνομιλητής μας αναφέρει ακόμη πώς οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει επίσης να λάβουν και αντιϊκή θεραπεία ενός πέντε ημερών.

    Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο καθηγητής, επισημαίνει ότι οι μεταλλάξεις FLIRT καταγράφονται εδώ και δύο μήνες, δεν αναφέρεται κάτι ιδιαίτερα έντονο στο εξωτερικό, και βέβαια το θετικό είναι ότι το σύστημα υγείας δεν πιέζεται αναφορικά με τις εισαγωγές και τις νοσηλείες.

    Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που εξέδωσε την Πέμπτη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 472. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 300 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 182. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν πέντε. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τρεις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν τέσσερις.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι οχτώ. Ο αριθμός των θανάτων ήταν 22. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν οχτώ και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 18.

    Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, ενώ στελέχη της BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) εντοπίστηκαν από την εβδομάδα 13/2024, με το ποσοστό ανίχνευσης να παρουσιάζει αυξητική τάση κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Νοσοκομείο Πύργου: Ραγδαία αύξηση νοσηλείας κρουσμάτων κορωνοϊού - Νοσηλεύονται δώδεκα ασθενείς
    Νοσοκομείο Πύργου: Ραγδαία αύξηση νοσηλείας κρουσμάτων κορωνοϊού - Νοσηλεύονται δώδεκα ασθενείς

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση βρίσκεται το Νοσοκομείο Πύργου μετά την ξαφνικήα και μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων covid που έχουν σημειωθεί και στην περιοχή. Ήδη, ενώ πριν μερικές βδομάδες δεν υπήρχε ούτε ένας ασθενής με κορωνοϊό, σήμερα νοσηλεύονται 12 ασθενείς, με ήπια συμπτώματα αλλά υποκείμενα νοσήματα. Την ίδια στιγμή, το επιστημονικό συμβούλιο και η επιτροπή λοιμώξεων της Ν.Μ. Πύργου θα προχωρήσει σε ανακοίνωση συντήρησης των μέτρων προφύλαξης και κυρίως για τους επισκέπτες.

    Για ξαφνική, μεγάλη αύξηση του αριθμού νοσηλειών με κορωνοϊό κάνει λόγο ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Σπύρος Πολίτης αλλά παράλληλα εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς όπως δηλώνει στο ilialive.gr, όλες οι περιπτώσεις είναι ελεγχόμενες και κανένας ασθενής δεν έχει εισαχθεί στη ΜΕΘ. «Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση του αριθμού νοσηλίων covid τις τελευταίας δύο εβδομάδες. Ενώ πριν δεν είχαμε ούτε έναν ασθενή, τώρα νοσηλεύονται 12! Οι περισσότεροι, είναι ασθενείς και με υποκείμενα νοσήματα αλλά δεν χρήζουν εντατικής. Ήδη ορισμένοι ασθενείς έχουν πάρει και εξιτήριο. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός και βήχας και όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με αντιϊκά φάρμακα.» εξηγεί ο κ. Πολίτης.

    Ανακοίνωση για την συντήρηση της αυστηροποίησης των μέτρων θα εκδώσει το επιστημονικό συμβούλιο και η επιτροπή λοιμώξεων του Νοσοκομείου Πύργου, καθώς μπορεί η νομοθεσία να μην έχει αλλάξει, ωστόσο οι πολίτες έχουν… χαλαρώσει αρκετά στις συνήθειές τους. «Θα συντηρήσουμε την αυστηροποίηση των μέτρων σχετικά με τη χρήση μάσκας, τον έλεγχο των επισκεπτηρίων και την υποχρεωτική επίδειξη rapid test πριν την είσοδο» συνεχίζει ο κ. Πολίτης.

    Έτσι, η χρήση μάσκας αλλά και η διενέργεια rapid test είναι επιβεβλημένη για τους επισκέπτες του Νοσοκομείου, ενώ οι επισκέψεις σε ασθενείς περιορίζονται μόνο σε συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ν.Μ. Πύργου διενεργούνται καθημερινά, Δευτέρα-Παρασκευή, rapid test και ώρες 8: 30 έως 14: 30

  • Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα SARS-CoV-2 στην Ελλάδα-«Ζήσαμε την «τέλεια καταιγίδα», λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Β.Κοντοζαμάνης
    Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα SARS-CoV-2 στην Ελλάδα-«Ζήσαμε την «τέλεια καταιγίδα», λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Β.Κοντοζαμάνης

    Θα μπορούσε να ήταν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας τρόμου: Ένας νέος άγνωστος ιός από την μακρινή Κίνα σκορπάει το θάνατο και μεταδίδεται γρήγορα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχει ήδη φτάσει στην γειτονική Ιταλία και οι εικόνες από την πόλη Μπέργκαμο είναι τραγικές.

    Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, καταγράφεται το πρώτο κρούσμα covid-19 και στην Ελλάδα. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ελάχιστα. Κυριαρχεί ο φόβος για τον άγνωστο ιό και οι επιστήμονες προτείνουν δύσκολα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό.
    Τέσσερα χρόνια μετά, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανατρέχει στα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Συνομιλεί με έναν από τους πρωταγωνιστές, τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, σύμβουλο σήμερα του πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας, αναπληρωτή υπουργό Υγείας την επίμαχη περίοδο. Κάθε απόγευμα μαζί με τους επιστήμονες «έμπαινε» στα σπίτια μας για να μας ενημερώσει για την αντοχή του συστήματος υγείας και τα μέτρα που ελάμβανε το υπουργείο για την προστασία των πολιτών.

    «Η πανδημία ήταν μία πρωτόγνωρη συνθήκη που σάρωσε τις ζωές μας. Τίποτα δεν ήταν κανονικό. Τέσσερα χρόνια μετά μπορώ να πω, πως ζήσαμε την «τέλεια καταιγίδα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντοζαμάνης. Μιλάει για τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν και όπως λέει «προτεραιότητα ήταν ο άνθρωπος».

    Αναφέρεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που «άντεξε» και σήκωσε το βάρος της λοίμωξης covid-19, σημειώνοντας ότι «η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για στοχευμένες και ολιστικές πολιτικές στο χώρο της Υγείας…». Όπως λέει «λειτούργησε ως το κουμπί επανεκκίνησης που χρειαζόταν το ΕΣΥ». Σχετικά με τα μαθήματα που μας έδωσε σε επίπεδο συνεργασίας με την ΕΕ ο κ. Κοντοζαμάνης τονίζει: «Τα έζησα όλα από μέσα. Αν η ΕΕ δεν κινούνταν συλλογικά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα ήταν αυτό που ξέρουμε». Σήμερα ως μέλος της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) ο κ. Κοντοζαμάνης εργάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε τα μαθήματα της πανδημίας «να μετουσιωθούν με αποτελεσματικότητα σε "πιλότο" στο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημικής κρίσης».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του Βασίλη Κοντοζαμάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Έφη Φουσέκη

    Ερ: Βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της λοίμωξης covid-19, αρχικά ως υφυπουργός Υγείας και στη συνέχεια ως αναπληρωτής υπουργός. Τέσσερα χρόνια μετά, τι σας έχει μείνει πιο έντονα από την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες αποφάσεις που πήρατε;

    Απ: Η πανδημία ήταν μία πρωτόγνωρη συνθήκη που σάρωσε τις ζωές μας. Τίποτα δεν ήταν κανονικό. Τέσσερα χρόνια μετά μπορώ να πω, πως ζήσαμε την «τέλεια καταιγίδα». Στην αρχή, ο εχθρός ήταν άγνωστος και προφανώς ο φόβος κυριαρχούσε. Δεν ήταν εύκολες εκείνες οι μέρες, τα δεδομένα λίγα, οι προβλέψεις δυσμενείς και ζοφερές βλέποντας τι συνέβαινε στη γειτονική μας Ιταλία.
    Έπρεπε, λοιπόν, μέσα σ' αυτό το «παγωμένο» περιβάλλον, που όλα περιστρέφονταν, παγκοσμίως, γύρω από την πανδημία, να συγκροτηθούμε, να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε. Ήταν εύκολο; Όχι. Έπρεπε, όμως, να κρατηθούμε όρθιοι. Οι μεγάλες κρίσεις χρειάζονται γρήγορες και γενναίες αποφάσεις. Κάθε απόφαση είχε μία θεμελιώδη αρχή: «Πάνω και πρώτα απ' όλα ο άνθρωπος». Με αυτή την προτεραιότητα πορευτήκαμε. Δεν ήταν ελαφρύ, αβίαστο και ανώδυνο την περίοδο που η Πατρίδα γύριζε σελίδα, που η αισιοδοξία κυριαρχούσε στην ελληνική κοινωνία να κλειστούμε στα σπίτια μας. Έπρεπε, όμως. Προστατεύσαμε τους πολίτες και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο που τον αξιοποιήσαμε για την πρωτοφανή ενίσχυση του ΕΣΥ. Σταθήκαμε ως Κυβέρνηση στο ύψος των περιστάσεων. Λειτουργήσαμε ομαδικά, άμεσα και μεθοδικά και για αυτό νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια και ικανοποίηση που ήμουν μέλος της ομάδας που διαχειρίστηκε με επιτυχία την πανδημία.

    Ερ: Ποια είναι τα διδάγματα από την πανδημία; Τι κάναμε καλά, τι λάθος και τι πρέπει να κάνουμε, καθώς ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας, αλλά και για να είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη νέα απειλή ;

    Απ: Ξέρω από πρώτο χέρι τον αγώνα εκείνης της περιόδου. Η Ελλάδα ξεπέρασε σε σύντομο χρονικό διάστημα παθογένειες δεκαετιών. Το σύστημα υγείας έπρεπε να κρατηθεί όρθιο. Επενδύσαμε στην αλήθεια και στην εμπιστοσύνη. Λειτουργήσαμε με υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση. Είπαμε τα πάντα στους πολίτες με αμεσότητα και ειλικρίνεια και συγκρουστήκαμε με τον μύθο του λεγόμενου πολιτικού κόστους. Παράλληλα, πορευτήκαμε με ανυποκρισία και θάρρος μαζί με τους ανθρώπους της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς, που έβαλαν πλάτη και στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τα αποτελέσματα της ειλικρίνειας και η σχέση εμπιστοσύνης που χτίσαμε είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα. Η χώρα μας έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Όταν ισχυρά συστήματα υγείας κατέρρεαν, το ΕΣΥ άντεξε. Τα κάναμε όλα τέλεια; Προφανώς και όχι. Δεν κάνει λάθος, όποιος δεν δουλεύει. Αποκτήσαμε, όμως, πολύτιμη γνώση και εμπειρία και η πρόκληση του σήμερα είναι τα μαθήματα και οι κατακτήσεις να γίνουν πράξεις, που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα.

    Ερ: Η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη για ένα σύγχρονο και ισχυρό ΕΣΥ. Ωστόσο αυτό εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και οι προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμισή του μοιάζουν σπασμωδικές. Μήπως χρειάζονται πιο γενναία μέτρα δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλο στόχο που χρειάζεται ανάλογη προσπάθεια ;

    Απ: Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για στοχευμένες και ολιστικές πολιτικές στο χώρο της Υγείας που στη χώρα μας είχε ούτως ή άλλως δοκιμαστεί σκληρά κατά τη 10ετή οικονομική κρίση. Λειτούργησε ως το κουμπί επανεκκίνησης που χρειαζόταν το ΕΣΥ. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, η διαχείριση της αποτέλεσε καταλύτη αλλαγών. Ποτέ άλλοτε, το ΕΣΥ δεν εφοδιάστηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με τόσους πόρους, υλικούς, οικονομικούς, ανθρώπινους. Δημιουργήθηκε μια σημαντική παρακαταθήκη, όπως ο υπερ διπλασιασμός των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της δράσης για το «νέο», Σύγχρονο Σύστημα Υγείας. Σήμερα, έχω την τιμή να είμαι σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα υγείας και εργαζόμαστε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν κρυβόμαστε, δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε. Έχουν γίνει, όμως, σπουδαία βήματα και η εικόνα αλλάζει. Το Υπουργείο Υγείας με συνέχεια και κόντρα στην αποσπασματικότητα κάνει σοβαρή δουλειά. Υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας. Το νέο ΕΣΥ θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καινοτομία, καλύτερο συντονισμό, ευελιξία, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση. Χρειάζεται αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, στοχευμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που αξίζουν στους πολίτες. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε.

    Ερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και εσείς συνεργαστήκατε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είσαστε ικανοποιημένος από αυτή τη συνεργασία; Σήμερα, είμαστε σε επίπεδο ως χώρα, ως Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια να αντιμετωπίσουμε μια νέα υγειονομική κρίση ανάλογου μεγέθους με τον κορονοϊό;

    Απ: Η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να γίνει καλή δουλειά αύριο, είναι να γίνει πολύ καλή δουλειά σήμερα. Κανείς δεν αποκλείει την περίπτωση στο σύγχρονο περιβάλλον οι υγειονομικές κρίσεις να μας χτυπούν συχνότερα την πόρτα. Η περίοδος της πανδημίας μας κληροδότησε, μεταξύ άλλων σπουδαίων μαθημάτων και πολύτιμη εμπειρία και γνώση για τη διαχείριση έκτακτων υγειονομικών κρίσεων και αναγκών. Σήμερα, ως μέλος της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) εργάζομαι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε τα μαθήματα αυτά να μετουσιωθούν με αποτελεσματικότητα σε «πιλότο» στο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημικής κρίσης. Η HERA είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια, ένα πολύτιμο εργαλείο με σαρωτικές δυνάμεις που διαδραματίζει έναν ξεχωριστό πανευρωπαϊκό ρόλο, επενδύοντας στην κατεύθυνση της προετοιμασίας. Ποτέ πριν δεν είχε η ΕΕ τη δυνατότητα να αγοράζει και να αποθηκεύει κρίσιμο υλικό ή να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων έκτακτης ανάγκης με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις σε περιόδους κρίσης.

    Ερ: Στον ένα χρόνο πανδημίας είδαμε ότι το κάθε κράτος προσπαθούσε μόνο του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, αλλά στον τομέα των εμβολίων υπήρξε συσπείρωση κάτω με την ομπρέλα της ΕΕ. Συζητάτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο «κοινή πολιτική υγείας» ;

    Απ: Σε έναν κόσμο γεμάτο αστάθεια διαπιστώνουμε πόσο σημαντικό είναι να ανήκεις στην Ευρώπη. Όσο κι αν η Ευρώπη κατηγορείται καθημερινά για αγκυλώσεις και γραφειοκρατία είναι γεγονός ότι η ζωή έξω από αυτήν θα ήταν διαφορετική. Η πανδημία αποτελεί το πιο πρόσφατο εμφατικό παράδειγμα. Φανταστείτε να κινούμασταν ατομικά ως κράτος και όχι συλλογικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισχύς εν τη ενώσει. Τα έζησα όλα από μέσα. Αν η ΕΕ δεν κινούνταν συλλογικά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα ήταν αυτό που ξέρουμε. Η ταχύτητα με την οποία συνδυάστηκαν τόσες πολλές διαφορετικές πτυχές, τόσοι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι προκειμένου να προστατευτούμε από τον κορονοϊό είναι μια ιστορία επιστημονικής καινοτομίας και εφευρετικότητας, η οποία στηρίχθηκε στη διαρκή συνεργασία, σε έγκαιρες πολιτικές αποφάσεις και σε τεράστιες ιατρικές και υλικοτεχνικές προσπάθειες. Φανταστείτε η κάθε χώρα να έπρεπε να πάει να διαπραγματευτεί εμβόλια με φαρμακευτικούς κολοσσούς. Είναι διαφορετικό να διαπραγματεύεται ένας μόνος του απ ότι 27 μαζί και οικονομικά και ποσοτικά.

    Οι κρίσεις στον τομέα της υγείας συνιστούν μείζονα κίνδυνο για κάθε κράτος. Έγινε αντιληπτό από την ΕΕ πως οι στόχοι ασφάλειας της υγείας και προστασίας του πληθυσμού δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη - μέλη μεμονωμένα και απαιτείται αυξημένη παρέμβαση. Για το λόγο αυτό προχώρησε και στην ίδρυση της HERA. Η Ευρώπη επομένως, στοχεύει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να προβλέψει και να αντιμετωπίσει από κοινού τους συνεχείς και αυξανόμενους κινδύνους, όχι μόνο των πανδημιών, αλλά και των ανθρωπογενών απειλών, όπως η βιοτρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, βιολογικών και πυρηνικών απειλών.
    Με αυτό το σκεπτικό, υλοποιείται μία κοινή πολιτική υγείας.

    Ερ: Γράψατε βιβλίο για τις εμπειρίες σας από τον «πόλεμο» με την πανδημία, με τίτλο «Επίκαιρη ερώτηση: Πανδημία». Ικανοποιήσατε μια εσωτερική σας ανάγκη, είχατε σκοπό την ενημέρωση του κόσμου ή και τα δυο αυτά μαζί ;

    Απ: Η πανδημία μας σημάδεψε συλλογικά ως κοινωνία και ατομικά ως προσωπικότητες. Βίωσα και ένιωσα τα ίδια συναισθήματα με όλους. Θυμάμαι ακόμα την πόλη βουβή και ακίνητη. Θυμάμαι τον φόβο για το άγνωστο και φυσικά πόσο δύσκολο είναι να αναγκάζεσαι να πατάς stop στην καθημερινότητα σου για να προστατεύσεις τη ζωή σου. Μέσα σ αυτή την «έκρηξη» συναισθημάτων και βιωμάτων στο Υπουργείο Υγείας έπρεπε να παραμείνουμε και παραμείναμε στοχοπροσηλωμένοι. Η ευθύνη ήταν μεγάλη και περιθώρια αστοχιών δεν υπήρχαν. Η θωράκιση της χώρας έπρεπε να είναι συστηματική και οι αποφάσεις τολμηρές και γενναίες. Σ΄ αυτό το περιβάλλον πάντα φρόντιζα να βρω το χρόνο να ασχοληθώ με τις επίκαιρες ερωτήσεις, να αναδείξω τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και να παρέμβω διορθωτικά, όπου απαιτήθηκε, ανταποκρινόμενος στα προβλήματα των πολιτών. Είχα την πεποίθηση ότι μέσα σ όλα έπρεπε να προστατεύσουμε το δημοκρατικό διάλογο και να τον αναδείξουμε, όχι προσχηματικά, αλλά ουσιαστικά. Και κάπως έτσι, όταν πήραμε πίσω τις ζωές μας, σαν λογική συνέχεια θέλησα να γράψω. Το βιβλίο μου «Επίκαιρη ερώτηση: Πανδημία» απαντά σε μία εσωτερική ανάγκη να μοιραστώ τα όσα έζησα και ταυτόχρονα να συνεχίσω με ειλικρίνεια να ενημερώνω τον κόσμο για εκείνη τη συγκλονιστικά δύσκολη περίοδο. Το βιβλίο μου είναι μια γνήσια προσπάθεια να συνεχίσω να επενδύω στη σχέση ειλικρίνειας που χτίσαμε με τους πολίτες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Καλπάζει ο κοροναϊός - 229 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο
    Καλπάζει ο κοροναϊός - 229 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο

    Έντονη η ανησυχία στον ΕΟΔΥ καθώς ο συγχρωτισμός στα γιορτινά τραπέζια επιτείνει τη διάδοση των λοιμώξεων

    Συνεχίζει να καλπάζει ο κοροναϊός, με δεκάδες νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία να καταγράφονται τις τελευταίες ώρες.

    Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλεί έντονη ανησυχία στον ΕΟΔΥ, καθώς ο συγχρωτισμός στα γιορτινά τραπέζια επιτείνει τη διάδοσή τους.

    Δεκάδες είναι οι νέες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, ενώ 83 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

    Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα.

    Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.

    Οι ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο

    Οι ειδικοί, που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, συνιστούν προσοχή. Ισχυρή είναι η σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

    «Θα έχουμε αρκετή νοσηρότητα και θανάτους από την Covid, παρ’ όλα αυτά, δεν είμαστε σε σημείο που χρειάζονται μέτρα οριζόντιας φύσης. Αυτή τη στιγμή η σύσταση που έχει δώσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού αφορά τον πληθυσμό άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς έχουμε πολύ λιγότερους από τους 200.000 ανθρώπους σε αυτή την κατηγορία που έχουν πάει να το κάνουν – αν το συγκρίνουμε με τον αντίστοιχο εμβολιασμό της γρίπης που έχει ξεπεράσει τα 2 εκατ.», τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Η σύσταση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού αφορά τον πληθυσμό άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες

    «Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κοροναϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση» σημείωσε προσθέτοντας ότι «ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του».

    Εν τω μεταξύ, ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία με τους πολίτες να αναζητούν τεστ, αλλά και αντιϊκά φάρμακα. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

    Συστάσεις του ΕΟΔΥ

    1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

    2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

    3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

    4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

    5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

    Πηγή: in.gr

  • Κοροναϊός: Όλα όσα ξέρουμε για τις υποπαραλλαγές Eris και Pirola – Οι προβλέψεις για το φθινόπωρο
    Κοροναϊός: Όλα όσα ξέρουμε για τις υποπαραλλαγές Eris και Pirola – Οι προβλέψεις για το φθινόπωρο

    Ως πανδημικό κύμα με πολύ ήπια χαρακτηριστικά, σκιαγραφεί την παρούσα κατάσταση, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις υποπαραλλαγές του κοροναϊού που τώρα κυκλοφορούν.

    Παράλληλα ως πρώτος συγγραφέας πολυκεντρικής μελέτης για το όφελος των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με Covid-19, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Journal of Infectious Diseases», αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά.

    Eris

    Για την υποπαραλλαγή Εris (EG.5), ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, είπε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ότι, μέχρι και δύο εβδομάδες νωρίτερα, ανιχνεύεται σε μεγαλύτερα ποσοστά στην περιοχή της Κρήτης, της τάξης του 60-70%.

    Κάτι που όπως εξήγησε, είναι αναμενόμενο, λόγω του ότι η Κρήτη αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή προορισμό, με πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο. «Η συγκεκριμένη παραλλαγή παρουσιάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, σε ένα ποσοστό 25-30%, την περίοδο δύο εβδομάδες πριν. Παρότι αυτό το διάστημα υπάρχει έξαρση και μία αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, με συνέπεια μία ελαφρά αύξηση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες, και πολύ χαμηλούς αριθμούς συνανθρώπων μας που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, δεν ανησυχούμε, γιατί φαίνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δεν σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα σοβαρής νόσου».

    Υποπαραλλαγή Pirola

    Όσον αφορά την υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 ή Pirola, όπως έχει ονομαστεί, και κατά πόσο ανησυχεί τους ειδικούς, o κ. Παρασκευής αναφέρει ότι ανιχνεύτηκε πριν από 2 εβδομάδες στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και στην Ευρώπη, σε λίγα περιστατικά στο Ισραήλ και στη Νότιο Αφρική.

    «Προκάλεσε και προκαλεί ελαφρά ανησυχία, λόγω του ότι περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις στην εξωτερική πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί το στόχο, σε ότι αφορά την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού, για την προστασία που αναπτύσσεται έναντι της μόλυνσης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί σε υψηλά ποσοστά, όμως είναι ακόμη νωρίς να εκτιμήσουμε, αν τα τωρινά χαμηλά ποσοστά θα συνεχιστούν, ή αν θα κυριαρχήσει στην υφήλιο. Η υποψία μας είναι ότι αν αυτή η παραλλαγή κυριαρχήσει, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις πολλές μεταλλάξεις. Ότι ο ιός δηλαδή, θα μπορεί να διαφύγει της ανοσίας έναντι της μόλυνσης. Η εμπειρία μας όμως μάς έχει δείξει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας, σχετικά με την πιθανότητα σοβαρής νόσου. Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το φθινόπωρο, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αν δεν έχουμε δηλαδή μία σαφή κυριαρχία αυτής της υποπαραλλαγής, η κατάσταση δεν θα μας ανησυχήσει ιδιαίτερα».

    Αντιικά: Μείωση κινδύνου νοσηλείας έως 69% και θανάτου έως και 72%

    Σχετικά με τη μελέτη «Εκτίμηση αποτελεσματικότητας αντιικών φαρμάκων molnupiravir και nirmatrelvir/ritonavir έναντι Covid19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου», ο καθηγητής επισημαίνει: «Η αντιική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, επιπλέον της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο. Δεδομένου ότι στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία, η σημασία της χρήσης αντιικών φαρμάκων, όπως ανέδειξε αυτή η μελέτη, είναι σημαντική. Και φάνηκε ότι ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ή άτομα με μεγάλο αριθμό συνοσηροτήτων, η προστασία γίνεται ακόμη πιο ισχυρή. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν όλα τα άτομα που έλαβαν θεραπεία Φεβρουάριο-Ιούλιο του 2022, ηλικίας άνω των 65 ετών. 4.200 πήραν μολνουπιραβίρη και 12.000 πήραν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη. Στο σύνολο του πληθυσμού η μολνουπιραβίρη, σε ό,τι αφορά την νοσηλεία, φάνηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο κατά 60%, και τον κίνδυνο για θάνατο κατά 69%, ενώ η νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη, μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία κατά 69% και για θάνατο κατά 72%».

    Έγκριση νέου εμβολίου Pfizer

    Πράσινο φως πήρε από την επιτροπή το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty XBB.1.5 για την αντιμετώπιση της COVID-19, που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer.

    Αυτό το εμβόλιο σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της ασθένειας. Είναι η τρίτη προσαρμογή αυτού του εμβολίου για να ανταποκριθεί σε νέες παραλλαγές της COVID-19. Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη άνω των 6 μηνών.

    Σύμφωνα με το προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να λαμβάνουν μία εφάπαξ δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID-19.

    Διπλή απειλή προ των πυλών;

    «Χαιρετίζω αυτήν την πολύ έγκαιρη έγκριση του προσαρμοσμένου εμβολίου για την COVID, το οποίο θα στοχεύει σε αναδυόμενες και εξαπλούμενες παραλλαγές. Η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι» υπογραμμίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

    Σημειώνει επίσης ότι «αυτή η πιθανή διπλή απειλή θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μας εργαλείο κατά των δύο ιών, και ως εκ τούτου ενθαρρύνω όλους όσοι το δικαιούνται, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό».

    Ποιοι θα εμβολιαστούν

    Δεδομένου ότι ο SARS-CoV-2 έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, τα νέα εμβόλια θα είναι «μονοδύναμα», θα στοχεύουν δηλαδή μόνο τα νέα στελέχη και όχι το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

    Η απόφαση για εμβολιασμό ή μη των παιδιών και άνω εναπόκειται στις εθνικές αρχές, διευκρίνισε το ECDC. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, τα παιδιά 5 ετών και άνω θα λαμβάνουν μία μόνο δόση.

    Η απόφαση για επαναληπτικό εμβολιασμό όσων έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο επίσης θα ληφθεί από τις εθνικές αρχές κατά περίπτωση.

    Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα άτομα 60 ετών και άνω, τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid, ανακοίνωσε το ECDC.

    Πηγή: in.gr

  • Κοροναϊός: Θα χρειαστεί νέος εμβολιασμός για την παραλλαγή Έρις; – Τι απαντά ο Εξαδάκτυλος
    Κοροναϊός: Θα χρειαστεί νέος εμβολιασμός για την παραλλαγή Έρις; – Τι απαντά ο Εξαδάκτυλος

    «Ο κοροναϊός δεν θα είναι ποτέ ξανά αυτό που ήταν» εξηγεί ο Αθανάσιος Εξαδακτυλος, ενώ σημειώνει ότι ακόμα κι αν χρειαστεί εμβολιασμός η διαδικασία και η στόχευση θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες φορές

    Η νέα παραλλαγή του κοροναϊού με την ονομασία «Έρις» απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα με τον ΠΟΥ να την χαρακτηρίζει υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Η κυκλοφορία της στην κοινότητα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό ενώ κρούσματα καταγράφονται σε 51 χώρες.

    Ωστόσο είναι νωρίς για να ειπωθεί εάν θα προκληθεί νέο κύμα κοροναϊού. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να χρειαστεί εκ νέου εμβολιασμός.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι ο «κοροναϊός δεν έφυγε, άλλαξε κατηγορία. Δεν είναι πλέον το πρόβλημα το οποίο είχαμε πριν από δύο χρόνια ή πριν από τρία χρόνια.

    Την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος ηλικίας των 14 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από κοροναϊό ήταν 87,5 χρόνια και οι περισσότεροι έπασχαν και από πολλές άλλες παθήσεις εκτός από την Covid. Κατά συνέπεια παρακολουθείται. Δεν είναι αυτό που ήταν. Πιστεύουμε ότι δεν θα ξανά είναι ποτέ αυτό που ήταν.

    Θα είναι μαζί μας όπως είναι η γρίπη και άλλες ασθένειες. Η καινούργια μετάλλαξη Eris που συζητείται στην Αγγλία δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο ή πιο διαφορετική. Είναι κι αυτή μια παραλλαγή της Όμικρον με τα κοινά χαρακτηριστικά της Όμικρον, με την οποία συμβιώνουμε θαυμάσια εδώ και πάρα πολλούς μήνες ως κοινωνία» τόνισε.

    Μόνο σύσταση για εμβολιασμό

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας δόσης εμβολίου από τον Σεπτέμβριο απάντησε: «Περιμένουμε οδηγίες σε αυτό και περιμένουμε να δούμε και τι επικαιροποιημένα εμβόλια θα έχουμε εφόσον υπάρξει αυτή η οδηγία και αυτή η σύσταση. Να γνωρίζει η κοινωνία ότι θα είναι σύσταση. Δεν θα ξανάρθουμε δηλαδή στην περίπτωση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών με τη μορφή της σύστασης, όπως είναι το αντιγριπικό εμβόλιο και τα υπόλοιπα».

    «Δεν έχουμε το πρόβλημα το οποίο είχαμε. Δεν έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας αυτή τη στιγμή από την Covid, δεν υπάρχει αυτό και δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αναλύονται, γιατί αυτό οφείλουμε να πράττουμε καθημερινώς, δείχνουν μια καινούρια μετάλλαξη.

    Αυτό γίνεται θέμα στη δημοσιότητα. Όποιος έχει καεί στο χυλό, ξέρετε, φυσάει και το γιαούρτι. Άρα οι κοινωνίες με το που ακούνε κάτι επ αυτού τείνουν ένα αυτί περισσότερο να ακούσουν τι θέλουμε να τους πούμε. Θέλω να τους πούμε ότι: ψυχραιμία, ηρεμία» πρόσθεσε.

    Εξήγησε τέλος ότι οι όποιες συστάσεις για εμβολιασμό εναντίον των εποχιακών λοιμώξεων θα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευάλωτους πληθυσμούς, εκτός αν έχουμε κάποια ειδική περίπτωση σαν αυτή που ζήσαμε πριν από τρία χρόνια.

    Πηγή: in.gr

  • ΕΟΔΥ: Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid, 3 νέοι θάνατοι από γρίπη
    ΕΟΔΥ: Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid, 3 νέοι θάνατοι από γρίπη

    Αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid, συνεχίζουν να καταγράφουν περαιτέρω αύξηση τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα και η θετικότητα για γρίπη, ελαφρά μείωση παρουσίασε ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός- RSV, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου 2023, ήταν 1.519 (+22% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 217. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της ίδιας εβδομάδας είναι 119. Καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.
    Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας. Η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 .
    Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

    Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα και αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

    Ιός της γρίπης -3 νέοι θάνατοι

    Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση. Καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου 2023. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Έχουν ανιχνευθεί στα δύο κέντρα αναφοράς 186 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 184 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 2 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 184 στελέχη τύπου Α, τα 180 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 4 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

    Η θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch