Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 18:14

Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις στην Τρίπολη - Εκκενώθηκε νοσοκομείο, ρουκέτες στο αεροδρόμιο

Γράφτηκε από
Ad Slot

Πύραυλοι έπληξαν το μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας - Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε - Διακόπηκαν οι πτήσεις

Πολλοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα διαφόρους τομείς της Τρίπολης, συμπεριλαμβανομένου και του μοναδικού εν λειτουργία αεροδρομίου της λιβυκής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές, όπως έγινε γνωστό από καλά ενημερωμένες πηγές.

«Μια γυναίκα τραυματίστηκε όταν το σπίτι της χτυπήθηκε από ρουκέτα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους στο Facebook οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που εδρεύει στην Τρίπολη και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.

Ρουκέτες έπεσαν επίσης στις συνοικίες αλ Χαντάμπα αλ Χάντρα, Σουκ ελ Τζουμάα και Άμπου Σλιμ, στα νοτιοανατολικά προάστια της Τρίπολης, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην περιοχή. Το κοινοτικό συμβούλιο της Άμπου Σλιμ ανήρτησε στο Facebook φωτογραφίες κατεστραμμένων σπιτιών, σημειώνοντας ότι εκτός από τη γυναίκα τραυματίστηκε και ένα παιδί.

Για τα πλήγματα αυτά η ΚΕΕ επιρρίπτει την ευθύνη στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη.

«Οι παραστρατιωτικοί του εγκληματία πολέμου Χάφταρ στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο Μιτίγκα, την περίμετρό του και πολλά κατοικημένα προάστια της Τρίπολης, με περισσότερες από 60 ρουκέτες τύπου Γκραντ», ανέφερε η ΚΕΕ στην ίδια ανακοίνωση.

Η διεύθυνση του αεροδρομίου επιβεβαίωσε ότι οι εγκαταστάσεις στοχοθετήθηκαν από πολλές ρουκέτες και ανακοίνωσαν ότι διακόπτονται οι πτήσεις. Μάρτυρες ανέφεραν ότι έχει χτυπηθεί ο διάδρομος προσγείωσης και ότι το αεροδρόμιο εκκενώθηκε.

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ανακοίνωσαν μέσω Twitter ότι έπληξαν τουρκικά αντιεροπορικά συστήματα που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Μιτίγκα.

#Turkish air defense still burning in occupied Matiga airport.#Tripoli #Libya #LNA pic.twitter.com/WNirxRm6Ym

— M.LNA (@LNA2019M) February 28, 2020

Την Πέμπτη το αεροδρόμιο είχε κλείσει και πάλι για αρκετές χώρες λόγω των «συνεχιζόμενων βομβαρδισμών».

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι οι σημερινοί βομβαρδισμοί ήταν από τους χειρότερους που έχουν σημειωθεί αφότου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, στις αρχές Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, λόγω της κατάστασης απομακρύνθηκαν ορισμένοι ασθενείς από ένα νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.

Στις 4 Απριλίου 2019 οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να καταλάβουν την Τρίπολη. Έκτοτε έχουν επιτεθεί πολλές φορές στο αεροδρόμιο Μιτίγκα, κατηγορώντας την ΚΕΕ ότι το χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/EPA/STRINGER

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκες νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης (video)
    Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκες νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης (video)

    Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι όλων των σπιτιών σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τις αποθήκες - Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα

    Πελώρια πυρκαγιά ξέσπασε χθες Κυριακή σε αποθήκες της εθνικής επιχείρησης ηλεκτρισμού της Λιβύης, σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Τρίπολης, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα μέχρι στιγμής.
    Οι αποθήκες υλικού της γενικής επιχείρησης ηλεκτρισμού της Λιβύης πήραν φωτιά χθες βράδυ στη βιομηχανική ζώνη αλ Κριμίγια, περίπου είκοσι χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.
    Πυκνές στήλες μαύρου καπνού ήταν ορατές ακόμα και αφού έπεσε η νύχτα από την πρωτεύουσα, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
    Σε βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκαν από λιβυκά ΜΜΕ διακρίνονται πυροσβέστες καθώς προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες προτού ισχυρή έκρηξη τους αναγκάσει να οπισθοχωρήσουν.
    Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ιμάντ Τραμπέλσι έδωσε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι όλων των σπιτιών «σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου» από τις αποθήκες, γνωστοποίησε μέσω Facebook.

    Η έκταση των ζημιών είναι άγνωστη ακόμη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Έκτακτη προσγείωση αιγυπτιακού αεροπλάνου στο «Βενιζέλος» - Επιβάτες του επιχείρησαν να κρυφτούν
    Έκτακτη προσγείωση αιγυπτιακού αεροπλάνου στο «Βενιζέλος» - Επιβάτες του επιχείρησαν να κρυφτούν

    Αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας EGYPT AIR με 111 επιβάτες έκανε το απόγευμα του Σαββάτου αναγκαστική προσγείωση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» μετά από αποτυχημένες απόπειρες προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

    Το αεροσκάφος αναχώρησε από το Αεροδρόμιο του Κάϊρου Αιγύπτου με τελικό προορισμό την πρωτεύουσα της Λιβύης, όμως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκεί και μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες προσγείωσης του αεροσκάφους, ο κυβερνήτης του αιτήθηκε να προσγειωθεί εκτάκτως στον Δ.Α.Α. «Ελ.Βενιζέλος».

    Μετά από συνεννόηση του εκπρόσωπου της αεροπορικής εταιρείας με εκπρόσωπο του αερολιμένα και λόγω της επιμονής άρνησης του κυβερνήτη να παραμείνουν οι επιβάτες εντός του αεροσκάφους έως ότου αναχωρήσει εκ νέου για τον αερολιμένα της Βεγγάζης, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος, με την συνοδεία αστυνομικών της Υπηρεσίας μας και υπαλλήλων ασφαλείας του αερολιμένα.

    Μετά τη διενέργεια ελέγχου ασφαλείας μεταφέρθηκαν στην αίθουσα πύλης αναμονής επιβίβασης Α23 του αερολιμένα όπου και παρέμειναν μέχρι την 20:00 ώρα οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία επιβίβασης τους στο αεροσκάφος.

    Τέσσερις επιβάτες επιχείρησαν να κρυφτούν στο αεροδρόμιο

    Κατά την παραμονή τους στην ανωτέρω αίθουσα, τέσσερις (4) εκ των επιβατών, με σκοπό να παραμείνουν στη χώρα μας, επιχείρησαν να κρυφτούν σε τουαλέτα που υπήρχε στο σημείο, έγιναν όμως αντιληπτοί από τους παρευρισκόμενους αστυνομικούς και οδηγήθηκαν και πίσω στο αεροσκάφος.

    Επιπλέον ένας εκ των αφιχθέντων επιβατών αιτήθηκε ιατρική βοήθεια, η οποία και του παρασχέθηκε από τους Ιατρούς του Κέντρου Υγείας Αερολιμένα, μετά το πέρας της οποίας επιβιβάστηκε και αυτός στο αεροσκάφος. Τελικά, το αεροσκάφος αποχώρησε στις 21.05 για τον προορισμό του.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Η έλλειψη στρατηγικής Μητσοτάκη στη Λιβύη, θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα
    ΣΥΡΙΖΑ: Η έλλειψη στρατηγικής Μητσοτάκη στη Λιβύη, θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα

    Για έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κυβέρνηση με αφορμή την κίνηση της Λιβύης η οποία κατέθεσε στον ΟΗΕ γραμμές βάσης που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης.

    Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2019 και το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης του Οκτωβρίου 2022, η Λιβύη προβαίνει σε άλλη μία ενέργεια εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, αναδεικνύοντας τη διαχρονική έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε σχέση με τη γειτονική χώρα». Ακολούθως εξηγεί: «Με την απόφασή της για την ανακοίνωση συνορεύουσας ζώνης, η Λιβύη καταθέτει για πρώτη φορά στον ΟΗΕ γραμμές βάσεις που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης με τρόπο που παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας. Με αυτές τις προωθημένες γραμμές βάσης η Λιβύη θα διεκδικήσει στο μέλλον σημαντικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη. Παράλληλα, η Λιβύη καταθέτει στον ΟΗΕ πλευρική (latteral) γραμμή οριοθέτησης της συνορεύουσας ζώνης στα ανατολικά, που ταυτίζεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει να αντιδράσει άμεσα στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, στις λιβυκές ενέργειες και να κάνει το παν ώστε να επανέλθει στις διεθνείς πρωτοβουλίες για το λιβυκό από τις οποίες έχει αποκλειστεί συστηματικά. Κυρίως, οφείλει να προωθήσει μια συγκροτημένη στρατηγική για σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων τής Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με τις όμορες χώρες στην περιοχή, όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμά του».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Λιβύη-πλημμύρες: Αναβάλλεται διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της πόλης Ντέρνα
    Λιβύη-πλημμύρες: Αναβάλλεται διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της πόλης Ντέρνα

    Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα την αναβολή για τις αρχές Νοεμβρίου μιας "διεθνούς" διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της πόλης Ντέρνα που καταστράφηκε από τις φονικές πλημμύρες της 10ης Σεπτεμβρίου.

    Η διάσκεψη, που αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 10 Οκτωβρίου, μετατέθηκε για την 1η και 2α Νοεμβρίου για "επιμελητειακούς" λόγους και "προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις εταιρίες και στα γραφεία μελετών για να ετοιμάσουν τα σχέδιά τους", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προπαρασκευαστική επιτροπή.

    Η αναβολή της διάσκεψης αποφασίστηκε έπειτα από αίτημα των δημάρχων των πληγεισών κοινοτήτων και εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν, διευκρίνισε ο Σακρ αλ-Τζιμπάνι, ο επικεφαλής της επιτροπής αυτής.
    Αν και δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η κυβέρνηση που έχει την έδρα της στο ανατολικό τμήμα της χώρας είχε καλέσει αρχικά το σύνολο της "διεθνούς κοινότητας" να συμμετάσχει στη διάσκεψη.

    Φαίνεται πως αναθεώρησε προς τα κάτω τις φιλοδοξίες της αυτή την εβδομάδα, λέγοντας πως η διάσκεψη θα είναι ανοικτή μόνο στις διεθνείς και λιβυκές επιχειρήσεις.
    Οι πλημμύρες, που προκάλεσε η καταιγίδα Ντάνιελ και επιδεινώθηκαν από την κατάρρευση δύο φραγμάτων στην Ντέρνα, προκάλεσαν τον θάνατο 3.893 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Λιβύη: Πάνω από 43.000 οι εκτοπισμένοι μετά τις φονικές πλημμύρες
    Λιβύη: Πάνω από 43.000 οι εκτοπισμένοι μετά τις φονικές πλημμύρες

    Η έλλειψη προμηθειών πόσιμου νερού φαίνεται να οδηγεί πολλούς ανθρώπους εκτός της Ντέρνα, σε περιοχές στα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

    Πάνω από 43.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μετά τις φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν την ανατολική Λιβύη, κυρίως την πόλη Ντέρνα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) του ΟΗΕ.

    «Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΟΜ, 43.059 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των πλημμυρών στη βόρειοανατολική Λιβύη», ανέφερε ο Οργανισμός στην νεότερή του έκθεση για την κατάσταση στην ανατολική Λιβύη μετά το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Daniel στις 10 προς 11 Σεπτεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 3.300 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η έλλειψη προμηθειών πόσιμου νερού φαίνεται να οδηγεί πολλούς ανθρώπους εκτός της Ντέρνα, σε περιοχές στα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης.

    Οι αρχές της Λιβύης έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό της πόλης να μην χρησιμοποιεί πια το τοπικό δίκτυο υδροδότησης, που έχει μολυνθεί όπως υποστηρίζουν οι ίδιες από τα νερά των πλημμυρών.

    Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι οι υπηρεσίες του, κυρίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσπαθούν να «προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών και να αποτρέψουν μια δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «από το μολυσμένο νερό και την έλλειψη υγιεινής».

    Οι επείγουσες ανάγκες των εκτοπισμένων αφορούν τη «σίτιση, το πόσιμο νερό, την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική στήριξη», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

    Την ίδια ώρα, οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ αποκαταστάθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Ντέρνα ύστερα από διακοπή 24 ωρών.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Λιβύη: Απονεμήθηκε ο ανώτατος βαθμός στους στρατιωτικούς που έπεσαν στο καθήκον
    Λιβύη: Απονεμήθηκε ο ανώτατος βαθμός στους στρατιωτικούς που έπεσαν στο καθήκον

    Με τον ανώτατο βαθμό τιμήθηκαν οι τρεις αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στη Λιβύη

    Τον ανώτατο βαθμό στους τρεις στρατιωτικούς που έπεσαν στο καθήκον στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη απονέμει μετά θάνατον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), απονέμεται ο ανώτατος βαθμός στις παρακάτω Αξιωματικούς, οι οποίες απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο ως εξής:

    α. Στην Αντιπλοίαρχο (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ (ΑΜ: ΥΝ-232) ο βαθμός της Υποναυάρχου.

    β. Στην Επισμηναγό (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη (ΑΜ: 63908) ο βαθμός της Υποπτεράρχου.

    Επίσης με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και κατόπιν απόφασης του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων Στρατού Ξηράς, απονέμεται ο βαθμός του Συνταγματάρχη στον Αρχιλοχία (ΠΖ) Γεώργιο Βούλγαρη (ΑΜ: ΜΥ 21150), ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

    Νέα συγκλονιστικά βίντεο

    Στο μεταξύ, νέες συγκλονιστικές εικόνες από το πολύνεκρο τροχαίο στη Λιβύη έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης και το μεγάλο φόρτο καυσίμων του οχήματος που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής προκλήθηκε μεγάλη φωτιά.

    Το λεωφορείο στο οποίο σκοτώθηκαν πέντε Έλληνες (3 στρατιωτικοί και 2 διερμηνείς) έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών ως αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης αλλά και της φωτιάς που ακολούθησε.

    Στο βίντεο καταγράφονται οι προσπάθειες να σβηστεί η φωτιά που προκλήθηκε από το τροχαίο ενώ η εικόνα του λεωφορείου είναι δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις.

    Δεύτερο βίντεο ντοκουμέντο μετά τη σύγκρουση

    Σε νέο βίντεο από τον τόπο του δυστυχήματος στη Λιβύη φαίνεται το σημείο λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δύο οχημάτων.

    Σύμφωνα με το MEGA, το βίντεο τράβηχτηκε από οδηγό αυτοκινήτου που περνούσε εκείνη τη στιγμή από το σημείο. Στα πλάνα φαίνεται να έχει μαζευτεί κόσμος, ενώ ένα τεράστιο σύννεφο καπνού υψώνεται, αφού τα δύο οχήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Λιβύη: Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή αποστολή της ΕΜΑΚ - Γιατί δεν αναχώρησαν τα στελέχη της ομάδας
    Λιβύη: Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή αποστολή της ΕΜΑΚ - Γιατί δεν αναχώρησαν τα στελέχη της ομάδας

    Για τη Λιβύη είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει αεροπορικώς ομάδα της ΕΜΑΚ την περασμένη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η μεταφορά ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας την τελευταία στιγμή.

    Ειδικότερα, είχαν ειδοποιηθεί 20 στελέχη της ΕΜΑΚ, 10 από την Αθήνα και 10 από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται μάλιστα για την ίδια ομάδα που είχε συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης στον φονικό σεισμό της Τουρκίας.

    Σύμφωνα ωστόσο με το STAR, ενώ τα στελέχη της ΕΜΑΚ ήταν σε αναμονή, τελικά ενημερώθηκαν πως η αποστολή ακυρώνεται. Αν και δεν διευκρινίστηκε ο λόγος, αυτό που άφησαν να εννοηθεί, είναι ότι η αποστολή ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας, καθώς τα στελέχη της ΕΜΑΚ θα μετέβαιναν σε ένα ασταθές περιβάλλον με εμφύλιο πόλεμο.

    Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το δυστύχημα στη Λιβύη

    Το φως της δημοσιότητας είδε νέο βίντεο - ντοκουμέντο από το δυστύχημα στη Λιβύη, όπου έχασαν τη ζωη τους πέντε άνθρωποι. Το βίντεο φαίνεται να τράβηξε οδηγός διερχόμενου αυτοκινήτου.

    Όπως φαίνεται στα πλάνα, που δημοσιεύει το Mega, πυκνός καπνός έχει τυλίξει το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή καθώς και το όχημα με το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά.

    Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα

    Εντολή για την διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε τη ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία. Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

    Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Λιβύη: Εισαγγελική έρευνα για το τροχαίο δυστύχημα με τους πέντε νεκρούς
    Λιβύη: Εισαγγελική έρευνα για το τροχαίο δυστύχημα με τους πέντε νεκρούς

    Εντολή για την διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε τη ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία.

    Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

    Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

    Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των τριών Ελλήνων στρατιωτικών

    Στη δημοσιότητα έδωσε νωρίτερα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας τα ονόματα των τριών στρατιωτικώνπου σκοτώθηκαν. Σημειώνεται πως τα άλλα δύο θύματα ήταν μεταφραστές.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωση: «Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των σορών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

    Κατόπιν ταυτοποίησης των σορών, διαπιστώθηκε ότι οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι:

    • Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
    • Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
    • Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

    Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους».

    «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους θανάτους ως τροχαίο δυστύχημα - Δεν ενεπλάκη η ΕΥΠ»

    Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον θάνατο των πέντε Ελλήνων στη Λιβύη, ως τροχαίο δυστύχημα καθώς συλλέχθηκαν και επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες.

    Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη, παρά τις αρχικές πληροφορίες.

    Δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

    «Δεν υπάρχει ζήτημα άρσης ή λιγότερης εμπιστοσύνης στον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο» απάντησε ο κ. Παύλος Μαρινάκης σε σχετική ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφους.

    Παράλληλα τόνισε για ακόμα μία φορά ότι «δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για ανασχηματισμό», απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο απομάκρυνσης του κ. Δένδια και ζήτησε να μην μπαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε πολιτική αντιπαράθεση.

    «Η είδηση του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη που οδήγησε στο θάνατο πέντε συμπολίτες μας που είχαν μεταβεί εκεί για ανθρωπιστική βοήθεια, μας γέμισε οδύνη. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων αυτού του συγκλονιστικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος», σημείωσε κατά τη διάρκεια της εισαγωγική του τοποθέτησης.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch