Κόσμος

Κορωνοϊός: Χάος με εκατοντάδες νεκρούς στην Ιταλία - Παίρνουν μέτρα Βρετανία, Ισπανία

Κορωνοϊός: Χάος με εκατοντάδες νεκρούς στην Ιταλία - Παίρνουν μέτρα Βρετανία, Ισπανία

Κλείνει τα σύνορα η Μέρκελ, 23 νεκροί και 8.500 κρούσματα στη Γερμανία - Στην Ισπανία 15 νεκροί και 70 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας

Εκατοντάδες νεκρούς σε Ιταλία και Ισπανία προκάλεσε το τελευταίο 24ωρο η επιδημία COVID-19, την ίδια στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άρχισε να αναθεωρεί τη στρατηγική του, προαναγγέλλοντας δέσμη περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Η κατάσταση στην Ιταλία είναι απελπιστική, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 31.506 και οι νεκροί τους 2.503. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Άντζελο Μπορέλι, από το σύνολο των ασθενών, οι 2.060 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεαρπείας (ποσοστό 10%).

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 16.220 και οι νεκροί 1.640. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 3.931 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 393. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 2.704, με 80 νεκρούς.

Η κατακραυγή έφερε... μέτρα από τον Τζόουνς

Μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού μετά την κατακραυγή επιδιώκει να πάρει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον, κι ενώ στη Βρετανία εκτιμάται ότι τα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται έως και στα 55.000.

Σε συνέντευξη Τύπου –τη δεύτερη για το ζήτημα-, ο Μπόρις Τζόνσον, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αλλά και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Σερ Πάτρικ Βάλανς, ανακοίνωσε ότι «πρέπει να δράσουμε ως κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου».

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η χώρα θα πρέπει να σταματήσει τη διάδοση της νόσου, για να περιοριστεί η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Ο κορωνοϊός «είναι τόσο επικίνδυνος και τόσο μεταδοτικός που χωρίς δραστικά μέτρα για να ελέγχεται η πρόοδος, θα μπορούσε να πιέσει κάθε σύστημα υγείας στον κόσμο». Πάντως υποστήριξε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες θα έχουν «επίπτωση στην διάδοση της ασθένειας». Ωστόσο, αν και χαρακτήρισε τα μέτρα σκληρά, ίσως πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία.

Βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, αλλά προειδοποίησε ότι θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για να προστατευτούν οι ζωές των πολιτών.

Αποστάσεις από τη δήλωση του πατέρα του

Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε για τη δήλωση του πατέρα του, που εμφανίστηκε να αγνοεί τις κυβερνητικές συστάσεις για κοινωνικές αποστάσεις, σημειώνοντας ότι θα πάει σε κάποια παμπ.

«Αυτό που πρέπει να πω στους ανθρώπους που σκέφτονται τις συμβουλές, όσο περισσότερο ακολουθούμε τις συμβουλές, τόσο περισσότερες είναι η συλλογικές πιθανότητες να επιβραδύνουμε τη νόσο, να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας και να σώσουμε ζωές».

Παράλληλα ανέφερε ότι το κράτος ζητά από τους πολίτες να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους και ότι πρέπει να σταθεί στο πλευρό όσων κάνουν τις αλλαγές, υπονοώντας ότι θα υπάρξει οικονομική μέριμνα.

«Ο εχθρός είναι φονικός αλλά μπορεί να νικηθεί»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο «εχθρός είναι φονικός, αλλά μπορεί να νικηθεί». Γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συμβουλές.

«Όσο δύσκολοι κι αν είναι οι επόμενοι μήνες, έχουμε τα μέσα και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τον αγώνα», ανέφερε.

Για τα σχολεία, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «κάτω από διαρκή διερεύνηση».

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ένα εξαιρετικό πακέτο μέτρων, σημειώνοντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει κάποια στιγμή.

Οικονομικά μέτρα για επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις με διαθέσιμες επιχορηγήσεις. Για τους εργαζόμενους, ο Σουνάκ ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η νόμιμη αμοιβή των ασθενών και το επίδομα απασχόλησης και υποστήριξης.

Όμως, θέλει να αναπτύξει ένα σημαντικό και φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της εργασίας, ενώ συνεργάζεται γι’ αυτό με τις επιχειρήσεις και τα σωματεία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ορισμένες εταιρείες δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρους. Αυτές, θα λάβουν επιχορηγήσεις έως και 25.000 λίρες.

Επίσης, θα διαθέσει επιχορηγήσεις 10.000 στερλίνων στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Το συνολικό πακέτο βοήθειας θα ανέλθει στις 20 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Κρατικές εγγυήσεις ύψους 330 δισ λιρών

«Σε καιρό ειρήνης, δεν βιώσαμε ποτέ μια τέτοια οικονομική μάχη», είπε ο Σουνάκ. «Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια συντονισμένη και συγκροτημένη απάντηση σε μια σοβαρή οικονομική κατάσταση που είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι παρά μόνο τα πρώτα βήματα: θα παρουσιάσω τις επόμενες ημέρες το προσεχές στάδιο της απάντησής μας», διαβεβαίωσε.

«Θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση και θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι κι αν κοστίσει», συνέχισε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο κρατικών εγγυήσεων ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών (ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του βρετανικού ΑΕΠ) ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις και να πληρώνουν τα μισθώματα, τους μισθούς των υπαλλήλων και τους προμηθευτές τους.

«Αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τα 330 δισ. που αποδεσμεύτηκαν σήμερα, θα πάμε πιο μακριά και θα διαθέσω όσα χρειάζονται», είπε.


Στην Ισπανία 15 νεκροί και 70 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας

Τουλάχιστον 70 υπερήλικες προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό σε οίκο ευγηρίας στη Μαδρίτη και οι 15 από αυτούς πέθαναν, σύμφωνα με συγγενείς τους.

Το ίδρυμα Monte Hermoso «μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 70 κρούσματα» μεταξύ των 130 τροφίμων του και ότι μέχρι την Δευτέρα είχαν πεθάνει 15 άνθρωποι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαριάνο Μαρτίνεθ.

Ο Μαρτίνεθ πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για τη μητέρα του, ηλικίας 91 ετών, η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ. Η ηλικιωμένη γυναίκα είναι καλά και «δεν έχει πυρετό», σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε από τους υπευθύνους.

Οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο «κάνουν ό,τι μπορούν» για τους ηλικιωμένους, συνέχισε. «Είδα πώς έκλαιγαν», πρόσθεσε.

Οι τοπικές και εθνικές υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές. Ωστόσο η εφημερίδα El Pais γράφει ότι τουλάχιστον 19 τρόφιμοι πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στο ίδρυμα αυτό, που βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Μαδρίτης.

Στη Μαδρίτη τα περισσότερα κρούσματα

Η περιοχή της Μαδρίτης έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία. Εκεί έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά κρούσματα (4.871 σε σύνολο 11.178) και σχεδόν το 70% των θανάτων (355 σε σύνολο 491 μέχρι σήμερα).

Ένας 47χρονος άνδρας, ο Ντιέγκο Μεσένες, που πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για την 87χρονη θεία του αλλά δεν μπόρεσε να μπει μέσα, έδειξε στους δημοσιογράφους ένα έγγραφο που του έδωσαν οι υπεύθυνοι.

Εφόσον το υπογράψουν οι συγγενείς, αναλαμβάνουν την ευθύνη να αφήσουν τους δικούς τους ανθρώπους στο ίδρυμα μολονότι άλλοι τρόφιμοι πάσχουν και έχουν τεθεί σε καραντίνα στους ορόφους που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Ο Μεσένες είπε ότι του πρότειναν να πάρει τη θεία του από το ίδρυμα και ότι εκείνος «αιφνιδιάστηκε» επειδή έτσι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί στην οικογένειά του.

«Η κατάσταση μου φαίνεται επικίνδυνη, με σχεδόν τους μισούς να έχουν μολυνθεί», κατέληξε.

Κλείνει τα σύνορα η Μέρκελ - 23 νεκροί και 8.500 κρούσματα

Την άμεση εφαρμογή της απόφασης που έλαβε νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απαγόρευση της εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος στους πολίτες τρίτων χωρών, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως τόνισε η καγκελάριος, το μέτρο αφορά επίσης τα αεροπλάνα και τα πλοία που αναχωρούν από κράτη εκτός ΕΕ.

Θα υπάρξουν λίγες εξαιρέσεις: αφορούν τους πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας – το Δουβλίνο δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, αφού είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ανοικτά τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit – της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

Επιπλέον, διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, θα εκδίδονται ειδικές άδειες για επείγουσες περιπτώσεις, όπως κηδείες ή παρουσίες σε δικαστήρια.

Μέτρα για την επιτάχυνση των μεταφορών εμπορευμάτων

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά επιπλέον να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στα σύνορα. Αντίστοιχα δεν θα πρέπει, επισήμανε, να περιοριστεί η κίνηση όσων εργάζονται σε κάποια γειτονική χώρα, αναφέροντας ενδεικτικά τους γιατρούς και νοσηλευτές από την Γερμανία οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν και πηγαινοέρχονται καθημερινά.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιβράδυνση της επιδημίας του κορωνοϊού και διέψευσε φήμες που έκαναν λόγο για έλλειψη μετρητών στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι θα περιοριστούν τα μετρητά», διαβεβαίωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν κάθε φήμη που κυκλοφορεί. «Αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη», επέμεινε.

Πάνω από 8.500 κρούσματα - 23 νεκροί

Στο μεταξύ, τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τα 8.600, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 23. Στον αντίποδα, 67 ασθενείς θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Από τη δική του πλευρά, το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κάνει πάντως λόγο για 7.156 κρούσματα και 12 νεκρούς, ενώ η εφημερίδα Bild αναφέρεται σε 25 θύματα.

Χθες βράδυ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο, κλειστά γυμναστήρια, ξενοδοχεία, εκθεσιακοί χώροι και κέντρα αποκατάστασης ασθενών θα μετατραπούν σε προσωρινά νοσοκομεία για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων κλινών. Σκοπός είναι επίσης ο διπλασιασμός του αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα στην Γερμανία υπάρχουν 28.000 κλίνες ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο επαναπατρισμού περίπου 100.000 γερμανών τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, ήδη χθες βράδυ απογειώθηκαν 30 αεροσκάφη προκειμένου να τους παραλάβουν. Περίπου 35.000 Γερμανοί βρίσκονται στην Αίγυπτο, κατά υπολογισμούς που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup