300 χιλιάδες έως 500 χιλιάδες τεστ την εβδομάδα για την ανίχνευση του κορωνοϊού
Tη στρατηγική της Νοτίου Κορέας επιλέγει να εφαρμόσει η Γερμανία με στόχο να φρενάρει την εξάπλωση του Covid- 19.
Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, μέχρι σήμερα, οι υγειονομικές αρχές της χώρας διενεργούν 300 χιλιάδες έως 500 χιλιάδες τεστ για την ανίχνευση του ιού την εβδομάδα, περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει την διεξαγωγή τουλάχιστον 200 χιλιάδων τεστ την ημέρα, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ.
Στόχος της κυβέρνησης του Βερολίνου είναι να υποβληθούν σε τεστ όλοι όσοι έχουν την υποψία ότι έχουν κολλήσει τον ιό, καθώς και αυτοί που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σήμερα υποβάλλονται σε τεστ μόνο όσοι έχουν συμπτώματα του COVID-19 κι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του ιού, θα ήταν η χρήση της τεχνολογίας μέσω smartphone για την ανίχνευση των πρόσφατων κινήσεων του ασθενούς έτσι ώστε να εντοπιστούν τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή και να απομονωθούν ως πιθανά κρούσματα.
Ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιδημιολόγοι εκφράζουν την υποστήριξή τους για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων των ασθενών, παραμένει υπό αμφισβήτηση η πρακτική αυτή στη Γερμανία, σε μία χώρα που έχει βιώσει στο πετσί της τον ναζισμό.
«Παρόλο που η Γερμανία και η Νότιος Κορέα είναι δύο πολύ διαφορετικές χώρες, η στρατηγική της Σεούλ για να ανακόψει τον ιό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την αντιμετώπιση του Covid- 19», δήλωσε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch (RKI).
«Ένα βασικό σημείο πάντως είναι ο εντοπισμός των κινήσεων του ασθενούς μέσω των κινητών τηλεφώνων» , δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ.
Η Γερμανία μετρά σχεδόν 400 νεκρούς και πάνω από 52.000 κρούσματα με ποσοστό θνητότητας μόλις 0,7% - σε σύγκριση με το 11% στην Ιταλία που πλήττεται περισσότερο και το 8% στην Ισπανία.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν , προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία «καταιγίδα» νέων κρουσμάτων τις προσεχείς εβδομάδες. Από την πλευρά του, ο Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε χθες ότι οι δραματικές σκηνές στα ιταλικά νοσοκομεία θα μπορούσαν να συμβούν και στη Γερμανία. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς από τους αναπνευστήρες που διαθέτουμε», τόνισε.
Η χώρα της Μέρκελ διαθέτει συνολικά 25 χιλιάδες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που διαθέτουν αναπνευστήρες γεγονός που την καθιστά σε ευνοϊκότερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσει μια επέλαση ασθενών με αναπνευστική δυσχέρεια.
Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Τους τελευταίους μήνες, κάποιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας χρειάστηκε να τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού», δήλωσε ο Ράινχαρντ Μπούσε, ειδικός σε θέματα υγείας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Η Γερμανία έχει έλλειψη 17 χιλιάδων νοσηλευτών. Ως αποτέλεσμα, πολλά νοσοκομεία επιστράτευσαν συνταξιούχους επαγγελματίες υγείας και φοιτητές για να βοηθήσουν την κατάσταση , όπως το πανεπιστημιακό νοσοκομείου Charite του Βερολίνου.