Κορωνοϊός - Ευρώπη: Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφύλαξη της κοινής αγοράς και την «έξοδο» από την καραντίνα - Στο μικροσκόπιο της επιτρόπου Δικαιοσύνης τα μέτρα στην Ουγγαρία που δίνουν απεριόριστη δύναμη στον Βίκτορ Ορμπάν
Με τρεις συγκεκριμένες δράσεις προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πανδημία του κορωνοϊού η οποία απειλεί τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που η πολιτική Υγείας δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν αλλά των κρατών – μελών, η έκταση της πανδημίας αναγκάζει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να λάβει άμεσα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται σε τρεις πολιτικές ώστε η ΕΕ να καταφέρει να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, την ώρα που οι νεκροί σε ευρωπαϊκό έδαφος ξεπερνούν τις 23.000.
Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ετοιμάζει μια συνολική αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που περιλαμβάνει:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να εκπονήσει μια στρατηγική εξόδου από την καραντίνα που βιώνουν εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια κοινή στρατηγική που να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη – μέλη.
3. Την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία
Εκτός από τις τεράστιες ενισχύσεις που έχουν ανακοινώσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να εφαρμόσουν δύο ακόμα μέτρα. Τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 37 δισ. ευρώ. Αρκούν αυτά τα μέτρα; Η απάντηση είναι αρνητική. Υπάρχει πλήρης συναίνεση ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν αρκεί. Υπάρχει πλήρης αντιπαράθεση σχετικά με το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Ένας κοινός- άπαξ- δανεισμός. Ήτοι τα κορωνο-ομόλογα; Η συμμετοχή του ESM για δανεισμό άνευ όρων; Ένας νέος μεγαλύτερος προϋπολογισμός της ΕΕ; Ή ένας συνδυασμός όλων των προαναφερθέντων; Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ: Ένας μεγαλύτερος προϋπολογισμός για τα επόμενα επτά χρόνια θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και παράλληλα να γίνει δεκτός ως το μικρότερο κακό, από τα κράτη – μέλη, όπως η Ολλανδία, που αντιτίθενται στη δημιουργία κοινού χρέους, πριν αλλάξουν οι ίδιοι οι κανόνες της ΕΕ.
Τι συμβαίνει στο σύμπαν του κορωνοϊού;
Ποτέ μην αφήσεις μια καλή κρίση να πάει χαμένη. Αυτό το ρητό επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αποφάσισε να μετατρέψει τη χώρα του στην πρώτη δικτατορία εντός της ΕΕ. Με αφορμή την πανδημία το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε νόμο που δίνει απεριόριστες εξουσίες στον Βίκτορ Όρμπαν. Συγκεκριμένα:
- Στην Ουγγαρία επιβάλλεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς χρονικό όριο
- Ο πρωθυπουργός θα κυβερνάει με διατάγματα
- Το Κοινοβούλιο αναστέλλεται
- Αναστέλλονται οι εκλογές
- Η διάδοση ψευδών ειδήσεων τιμωρείται μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης
- Η παραβίαση της καραντίνας τιμωρείται μέχρι 8 έτη φυλάκισης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ανακοίνωσε ότι εξετάζονται τα συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε η Ουγγαρία για να διαπιστωθεί κατά πόσον παραβιάζεται το δίκαιο της ΕΕ.
Μεγάλη Βρετανία – Ιταλία – ΗΠΑ
Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Μεγάλη Βρετανία τίθεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, την ώρα που η Ιταλία κατέγραψε άλλους 812 νεκρούς σε μία ημέρα. Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φαίνεται να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από την ΕΕ, καθώς καίτοι αποτελούν ομοσπονδία με κοινό Σύνταγμα, οι 50 πολιτείες της Αμερικής αδυνατούν να συνεννοηθούν ώστε να μπορέσουν να προμηθευθούν ιατρικά υλικά. Η δημόσια έκκληση του Άντριου Κουόμο, Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης της «Ουχάν» των ΗΠΑ, δείχνει ότι οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ δείχνουν λιγότερη αλληλεγγύη από ότι τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.