Κόσμος

Covid-19: "Είναι σουρεαλιστικό", λέει Αμερικανίδα αστροναύτισσα λίγο πριν την επιστροφή της στη Γη

Covid-19: "Είναι σουρεαλιστικό", λέει Αμερικανίδα αστροναύτισσα λίγο πριν την επιστροφή της στη Γη

Είναι σουρεαλιστικό", λέει η Αμερικανίδα αστροναύτισσα Τζέσικα Μέιρ λίγο πριν την επιστροφή της στη Γη, έπειτα από 7 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η Αμερικανίδα αστροναύτισσα Τζέσικα Μέιρ θα επιστρέψει στη Γη την επόμενη εβδομάδα, βρίσκοντας έναν πλανήτη κλονισμένο από την επιδημία του νέου κορονοϊού, αφού πέρασε σχεδόν 7 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) κι ενώ θα πρέπει από την απομόνωση του διαστήματος να βρεθεί στην απομόνωση στο σπίτι της.

«Είναι αρκετά σουρεαλιστικό να βλέπουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη από κάτω μας» λέει η 42χρονη αστροναύτισσα, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε σήμερα με δημοσιογράφους, από τον ISS κι έχοντας στο πλευρό της τους συναδέλφους της Άντριου Μόργκαν και Κρις Κάσιντι (υπάρχουν επίσης 3 Ρώσοι στον Σταθμό).

«Η Γη παραμένει εκθαμβωτική από εδώ, επομένως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν γίνει από τότε που ήμασταν εκεί».

Οι αστροναύτες γνωρίζουν τι εστί απομόνωση, καθώς περνούν, γενικά, έξι μήνες ή περισσότερους κλεισμένοι στον Σταθμό. Η Τζέσικα Μέιρ έφθασε εκεί τον Σεπτέμβριο.

Όμως, η απομόνωσή τους είναι εθελούσια, σε αντίθεση με τα εκατομμύρια ανθρώπων στη Γη που έχουν αναγκαστεί να μένουν σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

«Φοβάμαι ότι θα νιώσω πιο απομονωμένη στη Γη απ’ ότι εδώ» λέει η Μέιρ.

«Εδώ, έχουμε μια ρουτίνα, είμαστε τόσο απασχολημένοι και κάνουμε τόσα πολλά απίστευτα πράγματα...» σημειώνει.

Οι συμβουλές τους για μια επιτυχημένη απομόνωση είναι απλές.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα και το ακολουθούμε κατά γράμμα» αναφέρει ο Άντριου Μόργκαν, 44 ετών, που ταξίδεψε στον ISS τον Ιούλιο του 2019.

«Η σωματική άσκηση, η προσωπική υγιεινή, ο ήλιος, όλα προβλέπονται».

Ένας άλλος κανόνας είναι «να είστε καλοί συγκάτοικοι». «Όλη την ώρα σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις μας επηρεάζουν τους άλλους» εξηγεί ο ίδιος, που ήταν γιατρός στα επείγοντα όταν προσελήφθη πριν από επτά χρόνια στη Nasa.

Αυτή είναι ίσως η καλή πλευρά της πανδημίας, καταλήγει η Τζέσικα Μέιρ: οι οικογένειες και οι φίλοι έρχονται πιο κοντά, μιλούν συχνότερα μεταξύ τους, προσέχει ο ένας τον άλλο. Ίσως να μάθουμε πώς «να συμπεριφερόμαστε ο ένας προς τον άλλο με μεγαλύτερη ανθρωπιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/EPA/NASA HANDOUT HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup