Κόσμος

Έκθεση - «βόμβα» της CIA: Γιατί η Κίνα προμηθεύτηκε 56 εκατ. αναπνευστήρες και μάσκες τον Ιανουάριο

Έκθεση - «βόμβα» της CIA: Γιατί η Κίνα προμηθεύτηκε 56 εκατ. αναπνευστήρες και μάσκες τον Ιανουάριο

Τι αναφέρεται στην έκθεση της CIA που διέρρευσε - Πώς ερμηνεύεται η στάση του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί ευθέως την Κίνα για την εμφάνιση, τη διασπορά και την εξάπλωση της πανδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ο δεύτερος, μάλιστα, ήταν εκείνος που «αποκάλυψε» της Ουάσινγκτον, εξαπολύοντας πρώτος τα «βέλη» του εναντίον του Πεκίνου. Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πομπέο, υποστηρίζουν δημοσίως ότι διαθέτουν «συντριπτικές» αποδείξεις για την «ενοχή» της Κίνας. Αποδείξεις τις οποίες αμφισβητεί ο στρατός των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Από πού πηγάζει, λοιπόν, αυτή η σιγουριά που εκφράζουν ο Τραμπ και ο Πομπέο; Η απάντηση ακούει στο όνομα... CIA. Όλως τυχαίως, πριν αναλάβει το State Department, ο Μάικ Πομπέο ήταν διευθυντής της CIA. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μία «απόρρητη» έκθεση που... διέρρευσε της CIA, για την αγορά 56 εκατ. αναπνευστήρων και μασκών από την Κίνα, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, έρχονται να «δέσουν» και να ερμηνεύσουν τη στάση της αμερικανικής ηγεσίας.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η έκθεση της CIA, είτε στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είτε είναι κατασκευασμένη, εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς. Το ποιοι είναι αυτοί οι σκοποί, θα διαφανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην παρούσα φάση, πάντως, αυξάνει επικίνδυνα την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, με τον Τραμπ να εμφανίζει μία αδιάλλακτη στάση, απέναντι σε ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η συμφωνία για το Εμπόριο.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από την «απόρρητη» έκθεση της CIA; Αν τα βάλουμε κάτω, είναι αυτά ακριβώς που λέει ο Αμερικανός πρόεδρος τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρώτα απ' όλα, το Πεκίνο επιχείρησε να αποτρέψει τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) να εκπέμψει εγκαίρως συναγερμό για το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα της έκθεσης της CIA, η οποία κατηγορεί τους Κινέζους ότι την ίδια εποχή συγκέντρωναν ιατρικά εφόδια απ' όλο τον κόσμο. Πράγματι, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020, η Κίνα εισήγαγε 56.000.000 αναπνευστήρες και μάσκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, μείωσαν τις εξαγωγές κινεζικών μασκών PPE και άλλων ιατρικών εργαλείων.

Για να είμαστε αντικειμενικοί, τα παραπάνω νούμετα μπορεί να φαντάζουν τεράστια για τον υπόλοιπο κόσμο, για την Κίνα όμως, αντιστοιχούν μόλις στο 3% του πληθυσμού της. Με έναν άγνωστο νέο κορωνοϊό να εξαπλώνεται στην Ουχάν, μία πόλη με πληθυσμό πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους και σε μία περιοχή, με περισσότερους απο 50 εκατ. κατοίκους, μία χώρα των 1.5 δισ. ανθρώπων ήταν επόμενο να κινηθεί για την κάλυψη πιθανών αναγκών.

Η έκθεση της CIA, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε, αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συγκέντρωσαν πληροφορίες, που αποδεικνύουν ότι η Κίνα απείλησε τον ΠΟΥ ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται στην έρευνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, που ήδη είχε αρχίσει να διεξάγει ο Οργανισμός, σε περίπτωση που κήρυττε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας και είναι πιθανό να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις. Η πρώτη έκθεση, μια γερμανική εκτίμηση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε από το Der Spiegel, είχε αποκαλύψει πως η Κίνα είχε ζητήσει να συγκαλυφθεί η σοβαρότητα του κορωνοϊού από τον ΠΟΥ.

Εδώ, λοιπόν, αξίζει να κάνουμε μία σημείωση, πάντα με το αντικειμενικό μάτι του ουδέτερου παρατηρητή. Κατά γενική ομολογία ο ΠΟΥ καθυστέρησε να κηρύξει πανδημία. Πέρασαν αρκετές εβδομάδες και ενώ ο νέος κορωνοϊός είχε ήδη εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες, πριν ο Οργανισμός λάβει αποφάσεις αι δώσει κατευθύνσεις. Η καθυστέρηση στηρίχθηκε κυρίως στη δικαιολογία των λιγοστών κρουσμάτων εκτός Κίνας. Ωστόσο, ο «αόρατος εχθρός» δούλευε κρυφά και μεταδιδόταν ολοένα και περισσότερο, δίχως να το έχει αντιληφθεί κανείς,

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αποκαλύψει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχε ζητήσει από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Thebreyesus να καλύψει τη σοβαρότητα της κατάστασης τον Ιανουάριο του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Xi είχε ζητήσει από τον Tedros να μην αποκαλύψει πως ο ιός ήταν μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων. Του είχε, επίσης, ζητήσει να καθυστερήσει την επίσημη δήλωση, πως η επιδημία είχε εξελιχθεί σε πανδημία.

Ο ΠΟΥ προέβη σε επίσημη διάψευση, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθυστερήσουν, ή να αλλάξουν την ανακοίνωση που καθιστούσε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες συζητήσεις που διεξάγονται με κράτη-μέλη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΠΟΥ ενήργησε βάσει τεκμηρίων που επικεντρώνεται στην προστασία όλων των ανθρώπων, παντού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Η έκθεση της CIA τονίζει ότι, όταν ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία στις 30 Ιανουαρίου, επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την Κίνα. Και η αναφορά χαρακτηρίζει την στάση αυτή αιτία που πυροδότησε οργή στη Δύση και ώθησε τον πρόεδρο Τραμπ να επικρίνει τον ΠΟΥ για τη στήριξη που παρείχε στον χειρισμό του Πεκίνου και στη συνέχεια, τον Μάρτιο, να αναστείλει τη χρηματοδότηση.

Η Κίνα έχει επικριθεί ευρέως από δυτικά ΜΜΕ για τον αρχικό χειρισμό της επιδημίας στην Ουχάν, όταν κυβερνητικοί παράγοντες είχαν απαγορεύσει στους τοπικούς γιατρούς να προειδοποιήσουν τον κόσμο. Στη συνέχεια, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει αιχμές ότι τον κορωνοϊό είχαν μεταφέρει στην Ουχάν Αμερικανοί που είχαν συμμετάσχει το περασμένο φθινόπωρο στους διεθνείς στρατιωτικούς αγώνες. Το Πεκίνο πάντως τηρεί σκληρή στάση. Όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός ζήτησε να διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα, ο Kινέζος πρεσβευτής απάντησε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να απαντήσει, μποϊκοτάροντας τα αυστραλιανά προϊόντα.

Το έγγραφο της CIA, η γερμανική έκθεση και μια άλλη έρευνα-ανάλυση που πραγματοποίησε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα απέκρυψε τις πληροφορίες σχετικά με το κορωνοϊό τον Ιανουάριο, για να έχει τον χρόνο να ανασυνταχθεί και να συσσωρεύσει ιατρικές προμήθειες απ' όλο τον κόσμο.

Πηγή: Protothema.gr- Φωτογραφία: AΠΕ/EPA/STRINGER CHINA OUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup