Ο Τραμπ απειλεί και με οικονομικό πόλεμο τους γίγαντες των social media - Αντιπερισπασμό για τους 101.000 νεκρούς από κορωνοϊό βλέπουν οι επικριτές του προέδρου των ΗΠΑ
Καθώς ο έλεγχος στις δημοσιεύσεις των social media είναι σχεδόν αδύνατος, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα κυνηγήσει σε οικονομικό επίπεδο τις εταιρείες μεγαθήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα φροντίσουμε οι φόροι των Αμερικανών να μην πηγαίνουν στους γίγαντες των social media, οι οποίοι καταπιέζουν την ελεύθερη έκφραση».
President @realDonaldTrump is directing the Attorney General to work with states to enforce their laws against deceptive business practices.
— The White House (@WhiteHouse) May 28, 2020
"The states have broad and powerful authority to regulate in this arena." pic.twitter.com/N0jxMYAh1i
The Trump Administration is making sure your taxpayer dollars don't go to social media giants that unfairly repress free speech. pic.twitter.com/L3FiJ0eG5L
— The White House (@WhiteHouse) May 28, 2020
«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους» δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, όταν υπέγραψε το διάταγμα, που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.
«Έχουν απεριόριστη δύναμη να λογοκρίνουν, να περιορίζουν, να κρύβουν, να αλλάζουν την πραγματικότητα στην επικοινωνία ανάμεσα σε ιδιώτες ή μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία με μια τόσο μικρή ομάδα εταιρειών να ελέγχει μια τόσο μεγάλη σφαίρα ανθρώπινης αλληλεπίδρασης» σημείωσε ο Τραμπ λίγο πριν υπογράψει το διάταγμα.
Από την πλευρά του το Twitter αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το διάταγμα Τραμπ ως μια «πολιτική προσέγγιση σε έναν νόμο-ορόσημο. Το άρθρο 230 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες. Κάθε προσπάθεια μονομερής παρέμβασης απειλεί το μέλλον της ελευθερίας στο διαδίκτυο».
This EO is a reactionary and politicized approach to a landmark law. #Section230 protects American innovation and freedom of expression, and it’s underpinned by democratic values. Attempts to unilaterally erode it threaten the future of online speech and Internet freedoms.
— Twitter Public Policy (@Policy) May 29, 2020
Επικριτές του Αμερικανού προέδρου ωστόσο σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ ήταν η τελευταία σε μια σειρά αντίστοιχων ενεργειών προκειμένου να δημιουργήσει αντιπερισπασμό την ώρα που οι νεκροί στις ΗΠΑ από κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 101.000 με την κυβέρνησή του να δέχεται πυρά για σφάλματα στη διαχείριση της κρίσης.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενήργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα»... Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο, είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Τραμπ είχε απειλήσει να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους κατηγόρησε ότι «φιμώνουν» τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από διαμάχη που είχε με το Twitter. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου επισήμαναν ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών το
There is NO WAY (ZERO!) that Mail-In Ballots will be anything less than substantially fraudulent. Mail boxes will be robbed, ballots will be forged & even illegally printed out & fraudulently signed. The Governor of California is sending Ballots to millions of people, anyone.....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 26, 2020
«Μια χούφτα μονοπωλιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ελέγχει ένα μεγάλο μέρος όλων των δημόσιων και ιδιωτικών επικοινωνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ισχυρίστηκε.
«Είχαν ανεξέλεγκτη δύναμη να λογοκρίνουν, να περιορίσουν, να επεξεργαστούν, να διαμορφώσουν, να κρύψουν, να αλλάξουν, ουσιαστικά οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας μεταξύ ιδιωτών και του μεγάλου κοινού κοινού» προσθέτει.
Το σχέδιο του εκτελεστικού διατάγματος, το οποίο περιήλθε σε γνώση του CNN, στοχεύει σε έναν νόμο γνωστό ως «Νόμος περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες». Το άρθρο 230 της νομοθεσίας παρέχει ευρεία ασυλία σε ιστότοπους που επιμελούνται και να εποπτεύουν τις δικές πλατφόρμες τους και έχει περιγραφεί από νομικούς εμπειρογνώμονες ως «οι 26 λέξεις που δημιούργησαν το Διαδίκτυο».
Το σχέδιο υποστηρίζει ότι οι προστασίες αυτές εξαρτώνται κυρίως από τεχνολογικές πλατφόρμες που λειτουργούν με «καλή πίστη» και ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δεν έχουν.
«Σε μια χώρα που εδώ και καιρό λατρεύει την ελευθερία της έκφρασης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν περιορισμένο αριθμό διαδικτυακών πλατφορμών να επιλέγουν το λόγο στον οποίο οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν πρόσβαση και να μεταφέρουν διαδικτυακά», αναφέρει.
«Αυτή η πρακτική είναι ουσιαστικά μη αμερικανική και αντιδημοκρατική. Όταν μεγάλες, ισχυρές εταιρείες κοινωνικών μέσων λογοκρίνουν απόψεις με τις οποίες διαφωνούν, ασκούν μια επικίνδυνη δύναμη», προσθέτει.
Ζάκερμπεργκ: Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνουμε ελέγχους στους πολιτικούς
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Facebook Inc, Mark Zuckerberg, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία του ήταν πιο αφοσιωμένη στην ελευθερία του λόγου από άλλες εταιρείες τεχνολογίας.
«Πιστεύουμε ότι δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε ελέγχους στους πολιτικούς», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ, μιλώντας σε συνέντευξη του Fox New. «Σίγουρα πιστεύω ότι οι πολιτικές μας, μάς έχουν ξεχωρίσει από τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας όσον αφορά το ότι είμαστε ισχυρότεροι στην ελεύθερη έκφραση, δίνοντας στους ανθρώπους φωνή».
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/DOUG MILLS/ POOL