Η πανδημία και οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία ύστερα από βία που του άσκησε λευκός αστυνομικός, δείχνουν «τις ενδημικές φυλετικές διακρίσεις» στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Αυτός ο ιός αποκαλύπτει τις ενδημικές ανισότητες που είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό», εκτίμησε σε μια ανακοίνωση η Μισέλ Μπατσελέτ.
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ δείχνουν όχι μόνο την αστυνομική βία κατά 'εγχρώμων', αλλά και τις ανισότητες στην υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τις ενδημικές φυλετικές διακρίσεις.»
Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου άνδρα που πέθανε αφού ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, πίεζε επί οκτώ και πλέον λεπτά τον λαιμό του, εκατοντάδες χιλιάδες
Αμερικανοί εξακολουθούν να διαδηλώνουν ενάντια στη βαναυσότητα των αστυνομικών, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την κρίση της Covid-19.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τάξη σε μια Αμερική που βιώνει ένα ιστορικών διαστάσεων ξέσπασμα οργής, απειλώντας να αναπτύξει τον στρατό για να σταματήσει η βία.
Στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), Ρόμπερτ Μαρντίνι, ανέφερε σήμερα σε ένα τουΐτ: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους και τους φίλους μας του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού στην απόρριψη του μίσους, του ρατσισμού, της βίας και του σεκταρισμού. Σήμερα και κάθε μέρα».
Σε ένα ξεχωριστό τουΐτ, η ΔΕΕΣ ανέφερε επίσης, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι «το διεθνές δίκαιο απαιτεί η αστυνομία να ασκεί την ελάχιστη δυνατή δύναμη».
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η ΔΕΕΣ υπογραμμίζει πως οι αστυνομικοί «δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα και τη δύναμη παρά ως έσχατο μέσο», και ότι η χρήση πυροβόλων όπλων επιτρέπεται «μόνο όταν είναι απαραίτητο να προστατευθεί η ζωή» ανθρώπων.
Τα προβλήματα διακρίσεων που συνδέονται με την ανισότητα απέναντι στην Covid-19 «επαληθεύονται σε διάφορους βαθμούς και σε πολλές άλλες χώρες», υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ.
«Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια καταστροφική επίδραση της Covid-19 στους πληθυσμούς αφρικανικής καταγωγής, καθώς και στις εθνικές μειονότητες σε ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες», όπως είπε.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό θνητότητας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 είναι δύο φορές μεγαλύτερο μεταξύ των Αφροαμερικανών απ΄ό,τι στις άλλες κοινότητες, λέει η πρώην πρόεδρος της Χιλής.
«Στο κρατίδιο του Σάου Πάουλου στη Βραζιλία, οι έγχρωμοι διατρέχουν 62% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid-19 απ΄ό,τι οι λευκοί», είπε η ίδια και πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να δίνει στατιστικά στοιχεία για να το στηρίξει, ότι «στη Γαλλία, στο διαμέρισμα του Σεν Σεν Ντενί, όπου ζουν πολλές μειονότητες, έχει σημειωθεί επίσης μια αυξημένη υπερβάλλουσα θνητότητα».
Όπως πρόσθεσε, το ίδιο τεκμαίρουν και τα κυβερνητικά στοιχεία στην Αγγλία και στην Ουαλία, που δείχνουν ένα ποσοστό θνητότητας των μαύρων, των Πακιστανών και των Μπανγκλαντεσιανών «σχεδόν διπλάσιο εκείνου των λευκών, ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη η κοινωνική τάξη και ορισμένοι παράγοντες υγείας».
«Είναι τραγικό το ότι ‘χρειάσθηκε’ η Covid-19 προκειμένου να αποδειχθεί αυτό που έπρεπε να ήταν προφανές -- ότι η ανισότητα στην πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, τα καταλύματα όπου μένει πολύς κόσμος και οι διακρίσεις, που επιμένουν, καθιστούν τις κοινωνίες μας λιγότερο σταθερές, λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο ακμάζουσες», καταλήγει η Μπατσελέτ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ