Ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Γαλλία ζητά επανεξέταση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα χωρίς ταμπού
«Τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα φυλάσσονται αποφασιστικά όπως έγινε στον Έβρο», δήλωσε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ένα ακόμα πλήγμα για την Άγκυρα ήρθε από το Παρίσι. Οι σχέσεις τους οξύνονται διαρκώς, εξαιτίας της κρίσης στη Λιβύη. «Να επανεξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ταμπού την σχέση μαζί της» (αναφερόταν στην Τουρκία), δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία. Κατέκρινε τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, τονίζοντας πως αυτή είναι που απειλεί τα συμφέροντα των «συμμάχων μας και μελών της ΕΕ της Κύπρου και της Ελλάδας».
Στην εύφλεκτη κατάσταση στο Αιγαίο αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής: «Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι για κάθε κρίση που συμβαίνει έχει ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης». Πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε να υπάρχει διάλογος, να λύσουμε κάποια θέματα. Σε ένα πλαίσιο με ισότητα, ισονομία, και βεβαίως όχι σε ένα πλαίσιο που θα είναι σε βάρος της χώρας μας. Δεν θα διατυπώνονται απειλές απέναντι στη χώρα μας». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στη Washington Post αναφέρεται και στο ζήτημα που έχει προκύψει με την Αγία Σοφία. Δήλωσε συγκλονισμένος μπροστά στο ενδεχόμενο μετατροπής της σε τζαμί.
Το βασικό μέτωπο, όμως, της Τουρκίας παραμένει η Λιβύη. Από εκεί έρχεται μία σημαντική αποκάλυψη από τον Λίβυο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Σελαχαντίν Αμπντουλάχ εν-Νεμρούς. Ανακοίνωσε ότι ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ απευθύνθηκε σε μία αμερικανική ιδιωτική εταιρεία για να της αναθέσει την ανασύσταση του λιβυκού στρατού. Το ίδιο αίτημα υπέβαλε και προς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «βρίσκεται σε συντονισμό για το θέμα αυτό με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Παρά το τουρκικό χρέος που ανέρχεται στα 234 δισ. δολάρια, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να σταματά την εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σε αυτό αναφέρθηκε ο αλλοτινός στενός του συνεργάτης και σημερινός πολιτικός αντίπαλός του Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Συρία είχαν συμφωνήσει το 2012 να δημιουργήσουν μία τριμερή συμμαχία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.