Σμήνη από ακρίδες έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Σαρδηνία της Ιταλίας, ένα ακόμη πλήγμα για τους Ιταλούς αγρότες που πασχίζουν να ξεπεράσουν την κρίση που προκάλεσε η επιδημία του κορονοϊού.
Με τους αριθμούς των ακρίδων να έχουν αυξηθεί ραγδαία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, τα έντομα αυτά έχουν καταστρέψει ήδη 150.000 στρέμματα βοσκοτόπων στην κεντρική επαρχία Νουόρο, δήλωσε ο Μισέλ Αρμπάου του παραρτήματος Σαρδηνίας της ιταλικής ένωσης αγροτών Coldiretti.
“Οι γεωργοί έχασαν τα βοσκοτόπια του καλοκαιριού και ένα μέρος από τον σανό για το φθινόπωρο και τον χειμώνα (…) και οι πολλοί λίγοι άνθρωποι που είχαν μικρές καλλιέργειες τις εγκατέλειψαν εντελώς”, κατήγγειλε.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού η εμφάνιση ακρίδων στη Σαρδηνία είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όμως φέτος ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κανονικό.
Πέρυσι τα έντομα κατέστρεψαν περίπου 25.000 στρέμματα γης στη χειρότερη επιδρομή τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την ανάπτυξη των εντόμων και το εύρος των περιοχών που αυτά κατακλύζουν, σύμφωνα με τον Ιγνάσιο Φλόρις, καθηγητή εντομολογίας στο πανεπιστήμιο Sassari στη βορειοδυτική Σαρδηνία.
Η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί μακρότερες ξηρές περιόδους, με αποτέλεσμα το έδαφος να γίνεται άγονο και ξερό, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να ανάπτυξη των εντόμων, τα οποία προτιμούν ξηρά μέρη για να αφήνουν τα αβγά τους, επεσήμανε.
Οι πιο συχνές εναλλαγές ακραίων καιρικών φαινομένων --περιλαμβανομένης της ξηρασίας του 2017, των υπερβολικών βροχοπτώσεων το 2018 και της εμφάνισης και των δύο ακραίων φαινομένων το 2019 στη Σαρδηνία-- επίσης προκαλούν μεγαλύτερες επιδρομές ακρίδων, δήλωσε και ο Αρμπάου.
Η αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που παραμένουν ανεκμετάλλευτες επίσης παίζει ρόλο, καθώς ολοένα και περισσότεροι γεωργοί εγκαταλείπουν τους αγρούς τους αφού δεν μπορούν πλέον να έχουν κέρδος, εξήγησε ο ίδιος.
Η επιδρομή των ακρίδων αποτελεί μια νέα πληγή για την Ιταλία φέτος.
Η χώρα ήταν η πρώτη της Ευρώπης όπου εμφανίστηκε η επιδημία του κορονοϊού και ακόμη προσπαθεί να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της covid-19, από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι, ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως, και προσβλήθηκαν σχεδόν 240.000.
Στη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι γεωργοί αντιμετώπισαν και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αλλά και ένα κύμα ψύχους που κατέστρεψε πολλές καλλιέργειες φρούτων.
Η τελευταία πληγή προέρχεται από τις ακρίδες του Μαρόκου, ένα είδος που απαντάται στη νότια Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Σαρδηνίας. Αυτές είναι διαφορετικές από τις ακρίδες που έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα γης στην ανατολική Αφρική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Thomson Reuters Foundation - Φωτογραφία από Mylene2401 από το Pixabay