Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 09:16

«Αρμαγεδδών»: Καταφύγια-υπόγειοι «παράδεισοι» με γήπεδα τένις και πισίνες... μόνο για κροίσους!

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το 1% του πλανήτη κατέχει τον μισό παγκόσμιο πλούτο - Αυτό του επιτρέπει να αντιμετωπίζει προνομιακά ακόμα και την ανθρώπινη επιβίωση - Προκειμένου να προφυλάξουν τους ζάπλοτους πελάτες τους από πυρηνικές καταστροφές και φονικές πανδημίες, εταιρείες κατασκευάζουν υπερπολυτελή καταφύγια με γήπεδα τένις, γκολφ και ιδιωτικούς κινηματογράφους!

Σε μία σκηνή της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς «Billions», η οποία, όπως υπαινίσσεται και ο τίτλος της, καταπιάνεται με δισεκατομμύρια και τους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται, το δεξί χέρι ενός κροίσου καταλήγει στο ιδανικό δώρο για τον εργοδότη του. Του προσφέρει ένα χαρτάκι με έναν κωδικό. Ο κωδικός αυτός διασφαλίζει στον κάτοχό του πρόσβαση στο πλέον πολυτελές και επίλεκτο καταφύγιο του κόσμου. Ένα ιδιωτικό τζετ θα οδηγήσει αυτόν και την οικογένειά του σε ασφαλές μέρος, τη στιγμή που η υπόλοιπη ανθρωπότητα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αφανισμό της. Σε ό,τι μορφή αυτός και να προέλθει. Το σενάριο αυτό φαντάζει υπερβολικό ακόμα και για μία ευφάνταστη σειρά. Σε αντίθεση, όμως, με την σειρά αυτή, τα καταφύγια των πλουσίων αυτού του πλανήτη αποτελούν μία πραγματικότητα, αν και όχι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό.

Το 1% του πλανήτη, κατέχει τον μισό παγκόσμιο πλούτο. Αυτό του επιτρέπει, να αντιμετωπίζει προνομιακά, ακόμα και την ανθρώπινη επιβίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα πεδία. Ως εκ τούτου, η διαχείριση της επαπειλούμενης συντέλειας του κόσμου αποδεικνύεται ως ιδιαίτερα επικερδής για κάποιους, ειδικά μετά και την φονική πανδημία του κορωνοϊού. Το κενό της αγοράς ήρθαν να καλύψουν εταιρείες από κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτές είναι που προσφέρουν στους... ημίθεους πελάτες τους καταφύγια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που γνωρίζαμε από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά στην Ευρώπη, είναι τα καταφύγια του πολέμου, τα οποία, όμως, οι σπουδαιότεροι αρχιτέκτονες του κόσμου έχουν μετατρέψει σε υπόγειους παραδείσους. Πισίνες, γήπεδα τένις, γήπεδα γκόλφ, ιδιωτικοί κινηματογράφοι και εστιατόρια Michelin είναι μόνο κάποιες από τις ανέσεις που προσφέρουν. Η μόνη διαφορά με κάποιο εξάστερο ξενοδοχείο ή μία έπαυλη είναι ότι αυτά αντέχουν σε πυρηνικές εκρήξεις, συντριβή αεροπλάνου, σεισμούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς αλλά και κάθε ένοπλη ανθρώπινη επίθεση. Ακόμα και τσουνάμι. Βιβλιοθήκες, πολύτιμα έργα τέχνης, γκαρνταρόμπες εκατομμυρίων, οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο, αλλά και γυμναστήρια αναβαθμίζουν την εμπειρία.

Παρ’ ότι κάθε σώφρων νους θα ευχόταν να μην την ζήσει ποτέ, ενώ κάποιοι αναρωτιούνται ποιο το νόημα να επιβιώσω σε έναν κόσμο που έχει αποβάλει πλέον το είδος μου, χιλιάδες άτομα έχουν ήδη αγοράσει τη δική τους θέση στον «παράδεισο» ή καλύτερα στον παράδεισο επί κατεστραμμένης γης.
Η εταιρεία Vivos είναι η πιο γνωστή στο είδος της. Αυτή έχουν εμπιστευτεί οι περισσότεροι πολυεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου. Ασχολείται με το άθλημα της επιβίωσης εδώ και χρόνια, ενώ η απόκτηση ενός καταφυγίου στη Γερμανία αποτέλεσε σημαντική στιγμή για την πορεία της. Τότε που δεν ήταν καν της μόδας. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωτοπόρος ιδρυτής της εταιρείας επιβεβαιώθηκε, καθώς όχι μόνο τον μιμήθηκαν, αλλά και η πελατεία αυξήθηκε κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις πολυτελών καταφυγίων αυξήθηκαν κατά 700% το 2016, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η άνοδος δεν λέει να σταματήσει. Παρότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία στην μετά κορωνοϊού εποχή, οι εμπλεκόμενες εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι η φονική πανδημία λειτούργησε υπερ τους. Ήταν μία ακόμα υπενθύμιση ότι ο πλανήτης παραμένει ένα τρομαχτικό μέρος, όσο πλούσιος και προνομιούχος και να είναι κανείς. Η απομόνωση μπορεί να είναι το ακριβότερο αγαθό που ίσως κληθεί κάποιος να αγοράσει. Αν έρχεται και με Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, τόσο το καλύτερο!
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 14:30

Σχετικά Άρθρα

  • Σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο - Σε καταφύγιο ο Δένδιας
    Σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο - Σε καταφύγιο ο Δένδιας

    Σειρήνες την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών συναντούσε τον Ουκρανό ομόλογό του

    Σειρήνες ήχησαν κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κίεβο, την ώρα που βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερκών μεταφέρθηκε με ασφάλεια σε καταφύγιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

    Αυτήν την ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ουκρανίας έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του Κουλέμπα.

    Προτού περάσει στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο κ.Δένδιας περπάτησε στην πόλη του Κιέβου.

    «Καλωσήρθες στο Κίεβο, επιτέλους συναντιόμαστε εδώ» είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ στον Έλληνα ομόλογό του με τον τελευταίο να του απαντά: «Σε είδα χθες στην οθόνη, σήμερα από κοντά».

    Στη συνέχεια, ο Κουλέμπα αναφέρθηκε στις πυραυλικές επιθέσεις της Δευτέρας λέγοντας τα εξής: «Ξύπνησα και κυριολεκτικά άκουσα κάτι σαν να δονείται. Τη Δευτέρα υπήρξαν αυτές οι επιθέσεις από αέρος από τις 08:00 έως τις 09:00».

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για την πορεία του πολέμου δήλωσε από τη μεριά του: «υπάρχει η αίσθηση ότι πηγαίνετε καλά».

    Οι διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία όπως και ζητήματα που αφορούν στην ομογένεια βρέθηκαν στην ατζέντα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια, στο Κίεβο, από όπου καταδίκασε τις κινήσεις αναθεωρητισμού.

    Όπως έγραψε σε tweet του από την επίσκεψη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης.

    «Ατζέντα: κοινοβουλευτική διπλωματία, σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά θέματα και ελληνική ομογένεια. Καταδίκασα πλήρως τον αναθεωρητισμό. Ευχαρίστησα την Λίνα Θεμιστοκλέους για τη συνεισφορά της στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων πολιτών και ομογενών» έγραψε στο Twitter ο κ.Δένδιας.

    Ατζέντα: κοινοβουλευτική διπλωματία, σχέσεις 🇬🇷🇺🇦, εισβολή 🇷🇺στην 🇺🇦, 🇪🇺, ακαδημαϊκά θέματα & 🇬🇷ομογένεια. Καταδίκασα πλήρως τον αναθεωρητισμό. Ευχαρίστησα την @LThemistokleous για τη συνεισφορά της στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από🇺🇦, συμπεριλαμβανομένων🇬🇷πολιτών & ομογενών.

    — Nikos Dendias (@NikosDendias) October 19, 2022

    Ο Νίκος Δένδιας έχει φτάσει στο Κίεβο, με τρένο μέσω Πολωνίας. όπου τον υποδέχθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας κ. Μανώλης Ανδρουλάκης. Ήδη ξεναγήθηκε σε κοντινή περιοχή όπου ο υπεύθυνος ασφαλείας του δήμου του Κιέβου, τού έδειξε κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από τα drone που έχει προμηθεύσει το Ιράν στην Ουκρανία.

    Η επίσκεψη στο Κίεβο, είναι η τρίτη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, του υπουργού Εξωτερικών. Οι δύο προηγούμενες επισκέψεις του ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια σημασία για τον ελληνισμό. Η παρουσία του όμως στο Κίεβο ερμηνεύεται και ως κίνηση συμβολισμού «ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία».

    «Το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», σημείωσε χθες ο κ. Δένδιας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ταϊβάν: Προετοιμάζει τα υπόγεια καταφύγιά της την ώρα που η Κίνα μετακινεί δυνάμεις της στη Σιαμέν
    Ταϊβάν: Προετοιμάζει τα υπόγεια καταφύγιά της την ώρα που η Κίνα μετακινεί δυνάμεις της στη Σιαμέν

    Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν μια κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4 - «Όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία» - Δείτε βίντεο

    Η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στο νησί.

    Η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν και έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν.

    Η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

    Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν τη σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα --όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

    Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

    Η 18χρονη Χάρμονι Βου εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε ότι ένα υπόγειο εμπορικό κέντρο όπου μαζί με άλλους νεαρούς έκαναν πρόσφατα χορευτικές πρόβες θα μετατραπεί σε αντιαεροπορικό καταφύγιο για το ενδεχόμενο πολέμου.

    Αλλά, όπως λέει, αντιλαμβάνεται τους λόγους.

    «Το να έχεις καταφύγια είναι πολύ απαραίτητο. Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να γίνει πόλεμος και αυτά είναι για την ασφάλειά μας. Ο πόλεμος είναι άγριος. Δεν τον έχουμε ζήσει και επομένως δεν είμαστε προετοιμασμένοι», λέει η Βου.

    Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν την βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων τοποθετώντας σε μια εφαρμογή για κινητό τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αφίσες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.

    Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν μια κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4, όπου αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν.

    Ένας ανώτερος αξιωματούχος στην υπηρεσία της Ταϊπέι που είναι υπεύθυνη για τα καταφύγια λέει ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μια αίσθηση επείγουσας κατάτασης.

    «Δείτε τον πόλεμο στην Ουκρανία», λέει στο Reuters ο Αμπερκρόμπι Γιανγκ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κτιρίων.

    Xiamen, #Fujian today!
    1. China is sending multiple rocket launchers to Fujian
    2. The Air traffic in the area has been regulated to enable fighter movement
    3. The PLA carried out live fire drills last night#Taiwan #China #Pelosi pic.twitter.com/5Ow6Ob6NlH

    — Saikiran Kannan (@saikirankannan) August 2, 2022

    «Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αθώοι πολίτες δεν θα γίνουν στόχοι. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις κρίσεις... Χρειαζόμαστε τα καταφύγια για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τους κινέζους κομμουνιστές», προσθέτει, εξηγώντας γιατί πρέπει να ενημερωθεί το κοινό.

    Τον περασμένο μήνα, η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια ευρεία άσκηση για ενδεχόμενο αεροπορικής επίθεσης σε όλη την έκτασή της, για πρώτη φορά μετά την διακοπή που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

    Ανάμεσα στις οδηγίες που έλαβαν οι πολίτες για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης ήταν να μεταβούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους καλύπτοντας τα μάτια και τα αυτιά τους με τα χέρια τους, αλλά έχοντας ανοιχτό το στόμα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τα ωστικά κύματα.


    Κάποιοι εκπρόσωποι του τομέα πολιτικής προστασίας υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα.

    Οι αρχές είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να διατηρούν καθαρά τα καταφύγια και να τα έχουν ανοιχτά, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να τα εξοπλίζουν με προμήθειες όπως τρόφιμα και νερό.

    Ερευνητές στη βουλή έκαναν τον Ιούνιο έκκληση να εξοπλιστούν τα καταφύγια με προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

    Ο Βου Ένοκ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να ετοιμάσουν συσκευασίες επιβίωσης για να πάρουν μαζί τους όταν θα μεταβούν σε καταφύγιο.

    «Αυτό που είναι σημαντικό είναι τι παίρνει κάποιος μαζί του για να μπορεί να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Βου και αναφέρει ενδεικτικά ιατροφαρμακευτικό υλικό, ακόμη και εργαλεία για την κατασκευή αυτοσχέδιας τουαλέτας.

    Η Κίνα μετακινεί δυνάμεις της κοντά στην Ταϊβάν

    Στο μεταξύ από το πρωί κυκλοφορούν στο διαδίκτυο βίντεο και φωτογραφίες όπου φαίνεται η μετακίνηση δυνάμεων της Κίνας στην πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν, απέναντι από την Ταϊβάν. Χωρίζονται από το Στενό της Ταϊβάν.

    There seems to be a large amount of PLA military equipment in/around the #Fujian region this morning…

    pic.twitter.com/ULzMlp4jwi

    — The Intel Crab (@IntelCrab) August 2, 2022

    This army convoy was spotted on a local highway in #Fujian today, too. pic.twitter.com/PzTZTQD614

    — The Intel Crab (@IntelCrab) August 2, 2022

    Ταξίδι-γρίφος στην Ταϊβάν από την Πελόζι

    Οι εικόνες αυτές θυμίζουν τη μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων πριν την εισβολή στην Ουκρανία την ώρα που η ένταση αυξάνεται, ενόψει της ενδεχόμενης επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

    Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου από την 82χρονη, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για επίσκεψή της στην Ταϊβάν, οδηγώντας σε σημείο βρασμού τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Σαρλ Μισέλ: Αναζήτησε καταφύγιο λόγω πυραυλικών πληγμάτων στην Οδησσό
    Σαρλ Μισέλ: Αναζήτησε καταφύγιο λόγω πυραυλικών πληγμάτων στην Οδησσό

    «Δεν είστε μόνοι. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος επισκέφτηκε το Κίεβο τη Δευτέρα

    Καταφύγιο λόγω πυραυλικών πληγμάτων αναγκάστηκε να βρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα, αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία.

    Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Μισέλ και του Oυκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιγκάλ, «οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να διακόψουν τη συνάντησή τους για να βρουν καταφύγιο καθώς πύραυλοι έπληξαν ξανά την περιοχή της Οδησσού».

    Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του έγραψε στο Twitter ότι μετέβη στην Οδησσό για να γιορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης.

    «Δεν είστε μόνοι. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας τη «ρωσική επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

    During a meeting in #Odesa, which was recently hit by missiles, discussed with @eucopresident the need to adopt 6th package of sanctions & increase pressure on russia. Thanked for readiness to restore 🇺🇦. Stressed the importance of #EU integration for #Ukraine! pic.twitter.com/HLW7ZmmZIO

    — Denys Shmyhal (@Denys_Shmyhal) May 9, 2022

    «Το Κρεμλίνο θέλει να καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα το πετύχει ποτέ», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ σε Ουκρανούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ώρες μετά τη διοργάνωση των εορτασμών στη Μόσχα και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Μισέλ, τον ευχαρίστησε για το «θάρρος» του και την επίσκεψή του στην Οδησσό, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

    «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολιτική σας υποστήριξη, για την παρουσία σας. Για το γεγονός ότι βλέπετε την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον ισότιμη με άλλα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

    I came to celebrate #EuropeDay in #Odesa, the city where Pushkin said that "you can feel Europe."

    And where today the Ukrainian people shield their monuments from bullets and rockets and their freedom from Russian aggression.

    You are not alone.
    The EU stands with you. pic.twitter.com/kneuEOvepb

    — Charles Michel (@eucopresident) May 9, 2022

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Μισέλ σημείωσε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης στην Οδησσό «τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», ιδίως σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, «πολλοί τόνοι» των οποίων είναι «αποκλεισμένοι στο λιμάνι εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας».

    Αυτός ο αποκλεισμός «όχι μόνο βλάπτει την ουκρανική οικονομία, αλλά εμποδίζει επίσης την πρόσβαση του κόσμου σε ζωτικής σημασίας τρόφιμα και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι το Κίεβο παρέχει σιτηρά σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και ότι το μπλοκάρισμα εξαγωγών αυτών των αγροτικών προϊόντων οδηγεί ήδη σε αύξηση των τιμών των τροφίμων στον κόσμο.

    Μετά από τις συνομιλίες με τον Μισέλ ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

    Επίσης σήμερα ο Ζελένσκι μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συζήτησε τα βήματα της Ουκρανίας για να γίνει υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Βομβαρδισμοί μετά τις επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων

    Οι πύραυλοι που έπληξαν την περιοχή της Οδησσού την ώρα που στην πόλη βρισκόταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δεν είναι η μοναδική επίθεση που έχει σημειωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια επίσκεψης δυτικού αξιωματούχου.

    Τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν και κατά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κίεβο τον Απρίλιο, και μάλιστα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Οι εκρήξεις, τις οποίες το Κίεβο απέδωσε σε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, σημειώθηκαν αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, στην οποία ο Γκουτέρες καταδίκασε τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε ουκρανικές πόλεις όπως η Μπούτσα, όπου βρέθηκαν στοιχεία για μαζικές δολοφονίες αμάχων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

    Λόγω των εκρήξεων, φωτιά προκλήθηκε σε τουλάχιστον δύο πολυώροφα κτήρια.

    Επιπλέον, στόχοι ρωσικών βομβαρδισμών είχαν γίνει και σιδηροδρομικοί σταθμοί στην Κεντρική και Δυτική Ουκρανία, λίγες μόλις ώρες αφότου ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, επίσης τον Απρίλιο. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μετακινούνταν με τραίνο, όπως είχε γίνει γνωστό.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Άντεξε το καταφύγιο κάτω από το θέατρο στη Μαριούπολη που βομβαρδίστηκε - Βγαίνουν επιζώντες
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Άντεξε το καταφύγιο κάτω από το θέατρο στη Μαριούπολη που βομβαρδίστηκε - Βγαίνουν επιζώντες

    Έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων που βρίσκονταν στο υπόγειο και επέζησαν από την επιδρομή - Ανάσα ανακούφισης για την δοκιμαζόμενη πόλη - Στο Δραματικό Θέατρο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άμαχοι τις προηγούμενες ημέρες, λένε ντόπιοι αξιωματούχοι

    Ανάσα ανακούφισης για την δοκιμαζόμενη Μαριούπολη δίνουν οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν ουκρανικά και διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τη ρωσική επίθεση εναντίον ενός σημαντικού θεάτρου της πόλης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλές εκατοντάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

    Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, το καταφύγιο των αμάχων κάτω από το κτίσμα του θεάτρου (μεγάλο μέρος του οποίου κατέρρευσε) φαίνεται πως άντεξε στην επίθεση και επιζώντες έχουν αρχίσει να βγαίνουν ζωντανοί, καθώς απομακρύνονται τα συντρίμμια.

    Kyiv Correspondent @JamWaterhouse tells #BBCBreakfast authorities in Mariupol say a bomb shelter in a theatre protecting hundreds of men, women and children, withstood shelling.

    He has the latest for #BBCBreakfast https://t.co/tzRFPWehiK pic.twitter.com/XjCgx9vsoW

    — BBC Breakfast (@BBCBreakfast) March 17, 2022
    Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία πως κατέστρεψε χθες Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης. «Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

    Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

    The bomb shelter of the Drama Theater in #Mariupol survived

    People are beginning to come out of it alive. pic.twitter.com/8Z5IgT92TT

    — NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022
    Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

    Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.

    Η δημοτική αρχή επιμένει ωστόσο ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο», ενώ ανέφερε πως «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται». «Η είσοδος του καταφυγίου έχει κλείσει από τα συντρίμμια», διευκρίνισε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πόλεμος στην Ουκρανία - Δραματικές ώρες στο Κίεβο: Πάνω από 15.000 άμαχοι βρήκαν καταφύγιο στα υπόγεια του μετρό (photos - video)
    Πόλεμος στην Ουκρανία - Δραματικές ώρες στο Κίεβο: Πάνω από 15.000 άμαχοι βρήκαν καταφύγιο στα υπόγεια του μετρό (photos - video)

    Γυναίκες, ηλικιωμένοι, μωρά, παιδιά και κατοικίδια στοιβάζονται στις αποβάθρες για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων - Η κυκλοφορία των τρένων έχει διακοπεί μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα

    Το πιο εντυπωσιακό μετρό της Ευρώπης είναι πλέον το «σπίτι» 15.000 Ουκρανών. Χιλιάδες πολίτες κρύβονται αυτή τη στιγμή στους σταθμούς του μετρό του Κιέβου για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως αναφέρει η ουκρανική εφημερίδα η «Kyiv Independent».

    Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν βρει εκεί καταφύγιο για να σωθούν. Πρόσωπα σκυθρωπά και προβληματισμένα. Ακούγονται κλάματα μωρών ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά ασχολούνται με το μοναδικό παιχνίδι που πρόλαβαν να πάρουν από το σπίτι τους και ξεχνιούνται...

    We never abandon our friends.
    While our pets are forced to hide in Kyiv metro, 🇷🇺 shell hit an Animal shelter in Kyiv region. Rescuers could not find a way to put out the fire due to the shelling.

    📍Kyiv pic.twitter.com/yFtpqt2K6I

    — MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) March 2, 2022

    60 foreign journalists will now show the whole world how the people of Kyiv live at the Dorohozhychi metro station.

    Today the whole world will see it!#Ukraine #UkraineUnderAttack pic.twitter.com/3HaucsfTvy

    — Ukraine operative information (@free_esports) March 2, 2022
    Οι περισσότεροι δεν μιλούν. Είναι βυθισμένοι στις σκέψεις τους. Διερωτώνται τι τους ξημερώνει. Έκδηλη είναι η ανησυχία για τους δικούς τους: τους συγγενείς τους που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου. Πολλοί κοιτούν τα κινητά τους για να ενημερωθούν για την εξέλιξη του πολέμου.

    LOOK: People take shelter at an underground metro station in Kyiv, Ukraine on Wednesday, March 2, as Russia's invasion of Ukraine continues.

    Photos by Carlos Barria/Reuters#RussiaUkraineCrisis UPDATES: https://t.co/xkYNpPWX3J pic.twitter.com/M6fM2gatBF

    — Rappler (@rapplerdotcom) March 2, 2022
    Καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις, στο Κίεβο έχει σταματήσει η κυκλοφορία των τρένων στο μετρό για να λειτουργεί ως καταφύγιο. Την πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιώσει και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο στο δίκτυο Telegram. Το μετρό του Κιέβου μπήκε στα σχέδια για να κατασκευαστεί πρώτη φορά το 1884, όταν η πόλη ανήκε στη ρωσική αυτοκρατορία.
    Το σύστημα του μετρό, τέθηκε σε κυκλοφορία τη δεκαετία του 1960, όταν η Ουκρανία ήταν ακόμα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Κατασκευάστηκε σε μεγάλο βάθος για να το προστατεύει από τα νερά του ποταμού Δνείπερου αλλά και να χρησιμεύσει ως καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Τελικά χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο και το 2022 για να προστατευτούν οι Ουκρανοί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

    Condition of kyiv metro #RussianUkrainianWar pic.twitter.com/U61KVd5EkN

    — Karishma Sachdev (@itskarishmaa) March 2, 2022
    Αρκετοί σταθμοί του μετρό του Κιέβου έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με μακριές κυλιόμενες σκάλες, αγάλματα, ψηφιδωτά, τοίχους και διακοσμητικά από γρανίτη και μάρμαρο, μπρούτζινες γρίλιες, πολυελαίους, όπως αναφέρει το Euronews και σχολιάζει: «Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό μετρό της Ευρώπης».

    Ο σταθμός Άρσεναλ ή Arsenalna βρίσκεται σε βάθος 105,5 μέτρων. Χρειάζονται πολλά λεπτά με κυλιόμενες σκάλες για να φτάσουν οι ταξιδιώτες στις αποβάθρες του σταθμού Άρσεναλ στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

    Ο σταθμός αυτός βρίσκεται στη γραμμή Sviatoshynsko-Brovarska σε βάθος 105,5 μέτρων και είναι ένας από τους 47 σταθμούς του μετρό του Κιέβου, από τους συνολικά 52. Οι σταθμοί του μετρό του Κιέβου έχουν νερό, μπάνιο, φαγητό και φάρμακα.

    Powerful moment: While the Russians are attacking Kiev, a baby girl was born at the metro station ❤️
    Ukrainian police helped a 23-year-old girl give birth to her young daughter, named Mia 👶@InbarCohen13 #Ukraine #Kyiv #Democracy #Odesa #Dnipro #Mariupole #DefeatPutin pic.twitter.com/et3Z8YFe7K

    — UcraniaLibre (@LibreUcrania) March 2, 2022
    Εικόνες που συγκλονίζουν

    Στρώνοντας κουβέρτες στο πάτωμα, ο Ουκρανοί φτιάχνουν το κρεβάτι τους. Εκεί θα περάσουν τις επόμενες ώρες καθώς η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο. Χιλιάδες Ουκρανοί, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, στεγάζονται πλέον στην υπόγεια πόλη- μετρό του Κιέβου.

    In the Kyiv metro 🚇 #нетвойнесУкраиной pic.twitter.com/uldl4A6f0l

    — Alona Perepelitsa (@Alona_bird93) March 1, 2022
    Εκπρόσωπος του μετρό υποστηρίζει ότι οι υπόγειοι σταθμοί των τρένων μπορούν να φιλοξενήσουν 100 χιλιάδες ανθρώπους. «Η ομάδα μας είναι εξαντλημένη, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές αθώων πολιτών.Φέρτε ζεστά ρούχα και φαγητό», είναι η έκκληση του εκπροσώπου το μετρό.

    #CatsOfTwitter Kyiv Metro pic.twitter.com/ziMTKBm9Wl

    — Karen Wynter & Niki the Cat© 🐈‍⬛ 🚴‍♀️ 🇺🇸 🌊 (@KarenMakesMasks) March 1, 2022

    ukrainians and their pets hiding in #Kyiv metro 🥺❤️#Ukraine #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/dfKp1udv4f

    — a’ (@UHHlsoo) March 2, 2022
    Στην απαγόρευση κυκλοφορίας, οι σταθμοί λειτουργούν μόνο ως καταφύγια, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Βίκτορ Μπαχίνσκι.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΗΠΑ: Καταφύγιο ζώων διέσωσε 836 παπαγαλάκια που κρατούσε ένας "εκτροφέας" σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του
    ΗΠΑ: Καταφύγιο ζώων διέσωσε 836 παπαγαλάκια που κρατούσε ένας

    Ένα αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο «δώρο» έφτασε σε ένα καταφύγιο ζώων στο Μίσιγκαν: περισσότερα από 800 παπαγαλάκια, που τα κρατούσε ένας άνδρας κλειδωμένα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του.

    «Τρεις ενώσεις προστασίας των ζώων δουλεύουν μαζί σήμερα για να φροντίσουν τα περισσότερα από 800 παπαγαλάκια που μας εμπιστεύτηκαν», ανέφερε μέσω του Facebook το καταφύγιο Detroit Animal Welfare Group. Ο γιος ενός «συλλέκτη» ζώων, ο οποίος ήθελε να ασχοληθεί με την εκτροφή παπαγάλων αλλά το σχέδιό του στην πορεία πήρε τρομακτικές διαστάσεις, ήταν εκείνος που παρέδωσε 497 πτηνά στο καταφύγιο, ανήμερα τα Χριστούγεννα.

    Την Κυριακή, επανήλθε με άλλα 339 παπαγαλάκια. «Δεν το περιμέναμε αυτό το χριστουγεννιάτικο δώρο», σχολίασαν οι υπεύθυνοι του καταφύγιου. «τα πουλιά προέρχονται από ένα πολύ ανθυγιεινό περιβάλλον και η ανευθυνότητα του ιδιοκτήτη τους είναι καταφανής», πρόσθεσαν.

    Σύμφωνα με τον γιο του εκτροφέα, ο πατέρας του κρατούσε τα παπαγαλάκια κλεισμένα σε κλουβιά, σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Κάθε μήνα δαπανούσε 1.200 δολάρια για την τροφή τους. «Ήταν το ένα πάνω στο άλλο και κυριολεκτικά ασφυκτιούσαν. Ήταν πολύ-πολύ στρεσαρισμένα, δεν μπορούσαν να κουνηθούν. Χρειάστηκε να τα βγάλουμε και να τα βάλουμε σε άλλα κλουβιά», εξήγησε στην εφημερίδα Detroit Free Press η Κέλι Λεμπόντι, η επικεφαλής του καταφυγίου.

    Αφού εξεταστούν από κτηνίατρο, τα παπαγαλάκια θα δοθούν για υιοθεσία. Ορισμένα χρειάζονται θεραπεία. Το καταφύγιο επισήμανε πάντως ότι είναι σοβαρή δέσμευση να αναλάβει κανείς ένα παπαγαλάκι, αφού αυτό το είδος ζει κατά μέσο όρο 6-15 χρόνια. Στις ΗΠΑ, όσοι συλλέγουν ζώα και δεν τα φροντίζουν επαρκώς μπορεί να διωχθούν ποινικά. Το καταφύγιο ανέφερε όμως ότι δεν έχει κάνει καταγγελία για τα παπαγαλάκια που διασώθηκαν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Η Ινδία κατασκευάζει 14 χιλιάδες καταφύγια στα σύνορα με το Πακιστάν
    Η Ινδία κατασκευάζει 14 χιλιάδες καταφύγια στα σύνορα με το Πακιστάν

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας θα απευθύνει το απόγευμα διάγγελμα στους πολίτες - Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Ινδό πιλότο που έχουν συλλάβει οι πακιστανικές αρχές - Κλειστός για δεύτερη ημέρα ο εναέριος χώρος του Πακιστάν

    Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο τη νοτιοανατολική Ασία με την Ινδία και το Πακιστάν - παραδοσιακά ανταγωνιστικές χώρες- να κάνουν επίδειξη στρατιωτικής δύναμης στον εναέριο χώρο του Κασμίρ και να προετοιμάζονται πυρετωδώς σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης.

    «Η Ινδία προετοιμάζεται για πόλεμο», όπως αναφέρει στον τίτλο της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».Το καθεστώς του Νέου Δελχί ζητά από το Ισλαμαμπάντ την άμεση και ασφαλή παράδοση του πιλότου του Ινδικού μαχητικού που συνελήφθη από τις αρχές του Πακιστάν.

    Παρότι το Πακιστάν εμφανίστηκε διατεθειμένο να παραδώσει τον Ινδό πιλότο που κρατά, σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι, η πλευρά της Ινδίας διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία μέσω του πρακτορείου ANI. Το βίντεο που απεικονίζει τραυματισμένο τον Ινδό πιλότο κάνει από χθες το γύρο του διαδικτύου. Δύο πακιστανικές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την αυθεντικότητα του βίντεο το οποίο δείχνει έναν άνδρα με ματωμένο πρόσωπο και καλυμμένα μάτια, που φοράει στολή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τα χέρια δεμένα πίσω, την ώρα που ένας άλλος στρατιώτης κάνει ερωτήσεις.

    Ο εναέριος χώρος του Πακιστάν παραμένει και σήμερα κλειστός για δεύτερη ημέρα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

    Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ινδία

    Στην Ινδία, στα σύνορα με το Πακιστάν, κατασκευάζονται 14.000 οχυρά καταφύγια για να φιλοξενήσουν οικογένειες σε περίπτωση σύρραξης με πυρηνικά όπλα, όπως γράφει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

    Για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θα δοκιμάσει τις δυνάμεις τους την άνοιξη στις βουλευτικές εκλογές διεκδικώντας δεύτερη θητεία, η επιλογή να ανεβάσει τους τόνους αποτελεί μονόδρομο, εξηγούν πολιτικοί αναλυτές.

    Ο Μόντι πρόκειται να απευθύνει σήμερα το απόγευμα διάγγελμα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εθελοντές από το κόμμα «Bharitiya Janata,» σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα «πολεμικό» διάγγελμα.

    Στρατιωτικές προετοιμασίες και στο Πακιστάν

    Οι αρχές του Κασμίρ (του τμήματος που ελέγχεται από το Πακιστάν) έχουν κλείσει όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής και παροτρύνουν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Ινδία.

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Iμράν Καν πρόσφερε ειρηνευτικές συνομιλίες και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας υποσχέθηκε συγκράτηση.

    Από την πλευρά της, η πακιστανική αστυνομία αναφέρει ότι στρατεύματα που εγκαταστάθηκαν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ συνέχισαν την ανταλλαγή πυρών με ινδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναγκάζοντας τους χωρικούς που ζουν κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα να μετακινούνται σε ασφαλέστερα μέρη.

    Καζάνι που βράζει η περιοχή

    Τα θερμά επεισόδια των τελευταίων 24ώρων ανατρέπουν την εύθραυστη ανακωχή των τελευταίων δεκαετιών παρά το γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματούχοι και των δύο χωρών υποστηρίζουν ότι μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Κασμίρ αποτελεί μόνιμη εστία εντάσεων από το 1947. Παρότι μουσουλμανικό, τα δύο τρίτα του εδάφους του ανήκουν στην Ινδία, το υπόλοιπο αποτελεί το πακιστανικό "Ελεύθερο Κασμίρ”, με ένα τμήμα να διεκδικείται και από την Κίνα.

    Καταλυτική υπήρξε η επίθεση αυτοκτονίας με δράστη από το Κασμίρ στις 14 Φεβρουαρίου εναντίον εγκαταστάσεων της ινδικής χωροφυλακής στην Πουλουάμα του Κασμίρ και άφησε πίσω της περισσότερους από 40 νεκρούς. .Tα ξημερώματα της Τρίτης η Ινδία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζάις ε Μουχάμαντ στην περιοχή Μπαλακότ του Πακιστάν σκοτώνοντας 300 με 400 μαχητές με στόχο την αποτροπή επικείμενων νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.Αντιθέτως, το Γενικό Επιτελείο του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ινδικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν και αναχαιτίσθηκε εγκαίρως από πακιστανικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει το φορτίο του βιαστικά σε μέρος όπου δεν προκλήθηκαν απώλειες.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch