Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 15:39

Νισύριο: Ένας οργανισμός για την ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων

Γράφτηκε από

Σε ένα νησί που ξεχωρίζει για το ενεργό της ηφαίστειο, με καταγεγραμμένη ιστορία που υπερβαίνει τα 5.000 χρόνια, στη Νίσυρο, βρίσκεται ένας οργανισμός που εστιάζει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος διαβίωσης χωρίς πλαστικό. Πρόκειται για το «ΝΙΣΥΡΙΟ» ένα εγχείρημα που σκοπεύει να μετατρέψει το πρόβλημα της καύσης του πλαστικού σε θετικό συστατικό της ζωής του νησιού, τόσο μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσο και της αναζήτησης δημιουργικών και βιώσιμων πρακτικών για την επαναχρησιμοποίηση και εναλλακτική χρήση του πλαστικού.

Στο νησί των 900 κατοίκων, πάγιο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη πηγών πόσιμου νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάτοικοι και επισκέπτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Ειδικότερα μάλιστα τους θερινούς μήνες η συγκέντρωση των πλαστικών απορριμμάτων στο νησί είναι σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η ανάγκη για τη διαχείρισή τους να είναι επιτακτική.

Ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, καλλιτέχνης, συνιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΝΙΣΥΡΙΟ, είναι κάτοικος Νισύρου τα τελευταία περίπου 8 χρόνια. Διαπιστώνοντας το πρόβλημα που έχει προκύψει και βλέποντας το πρόγραμμα START του ιδρύματος Bosch σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη ο κ. Χατζηιωαννίδης αποφάσισε έπειτα και από συζητήσεις με άλλα μέλη της τοπικής κοινότητας να δημιουργήσουν τον οργανισμό, ώστε να αναπτύξουν δημιουργικούς τρόπους για να διαχειριστούν το πλαστικό σκουπίδι.

«Σκοπός είναι να δούμε το πλαστικό σκουπίδι ως πηγή πρώτης ύλης για να δημιουργήσουμε μερικά πράγματα, χρηστικά αντικείμενα, τουριστικά, design αντικείμενα, έργα τέχνης, δομικά υλικά που θέλουμε να φτιάξουμε. Με αφορμή αυτό το πρόγραμμα λοιπόν τα συγκέντρωσα όλα και ανέπτυξα την ιδέα του ΝΙΣΥΡΙΟ. Το όνομα προέρχεται από το αρχαίο νόμισμα της Νισύρου, το νισύριο, όπου έρχεται σε μια ιδέα της κυκλικής οικονομίας , συμβολικά δηλαδή, να αναβιώσει το νόμισμα. Με τη δημιουργία αυτής της κυκλικής οικονομίας, πετάμε το σκουπίδι, το ανακυκλώνουμε, το επαναχρησιμοποιούμε και φτιάχνουμε νέα αντικείμενα», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χατζηιωαννίδης.

Nisurio ape1

Πάνω στην ιδέα αυτή ξεκίνησαν να εργάζονται και να συνεργάζονται περίπου δέκα άτομα διαφόρων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων αποσκοπώντας μάλιστα και τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ντόπιων στην ομάδα. Ένας από τους στόχους του εγχειρήματος είναι να συνεργαστούν με το δημοτικό, το γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού. Ήδη μετά το άνοιγμα των σχολείων οι συμμετέχοντες στον οργανισμό κατάφεραν και δούλεψαν με μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου πραγματοποιώντας μάλιστα και εργαστήρια όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα μηχανήματα και την διαδικασία επεξεργασίας πλαστικού. «Οι συνήθειες δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη και ούτε είναι εύκολο να στηθεί ο οργανισμός που επιθυμούμε. Θέλει τον χρόνο του, θεωρούμε ότι είναι ένα ρεαλιστικό παράδειγμα γιατί μιλάμε μόνο για 900 κατοίκους. Ήδη το νησί έχει εκτεθεί στις δράσεις μας, είτε ενεργητικά είτε παθητικά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηιωαννίδης.

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών το νησί γεμίζει ημερήσιους επισκέπτες, που έρχονται από την Κω για να επισκεφθούν τον κρατήρα, ξεπερνώντας κάποιες φορές και τους 1.000. Από τον Απρίλιο υπό φυσιολογικές συνθήκες μέχρι τον Οκτώβριο καθημερινά, στις πέντε περίπου ώρες που διαρκεί αυτή η επίσκεψη ο πληθυσμός του νησιού διπλασιάζεται.

Οι δράσεις του οργανισμού συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, καθώς πριν λίγες ημέρες συνεργάστηκαν με την οργάνωση Aegean Rebreath που επισκέφθηκε το νησί, ώστε να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής και μέλος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, πραγματοποιώντας πέντε διαφορετικές δράσεις καθαρισμού σε σημεία της Νισύρου, παρατήρησαν ότι υπάρχει επιβάρυνση στο νησί, σημαντικός βαθμός της οποίας οφείλεται κυρίως στην αλιευτική δραστηριότητα. «Καταθέσαμε το πόρισμα αυτό στον δήμαρχο, όπως και το πόρισμα ότι η προβλήτα, το λιμάνι στους Πάλους έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπάζα. Ένα άλλο που κάναμε ήταν να καταγράψουμε όλα τα υλικά που ανελκύσαμε ανά κατηγορίες. Κι αυτά θα τα καταθέσουμε στο Δήμο και θα τον βοηθήσουμε να κατανοήσει ποιες είναι οι βασικές πηγές ρύπανσης. Αυτή ήταν μία συνολική δράση του οργανισμού μας στη Νίσυρο, όπου πάντα σε εισαγωγικό επίπεδο προσπαθούμε να γνωρίσουμε την τοπική κοινωνία και να μας γνωρίσουν μέσω των δράσεων μας», επισημαίνει ο κ. Σαρελάκος.

Nisurio ape2

Καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι, σε υφάλους και σε παραλίες. Στις παραλίες έκαναν παράκτιες δράσεις, στα λιμάνια υποβρύχιες δράσεις και στους υφάλους ανελκύσεις εγκαταλελειμμένων διχτυών. «Η Νίσυρος αποτελεί ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνεται ο συσχετισμός του τουρισμού και της επιβάρυνσης για το περιβάλλον», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαρελάκος, ενώ προσθέτει ότι παρότι η ροή τουριστών είναι περιορισμένη υπάρχει επιβάρυνση. «Το δεύτερο που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μας είναι ότι επειδή πρόκειται για ένα νησί που δεν έχει τόσα πολλά μαγαζιά, η επιβάρυνση στα πλαστικά μιας χρήσης αν εξαιρέσουμε τα πλαστικά μπουκάλια ήταν περιορισμένη. Δεν εντοπίσαμε προϊόντα που συναντάμε όπως αλουμίνιο , πλαστικό μιας χρήσης και γυαλί», σημειώνει ο. Σαρελάκος.

Σύμφωνα με στοιχεία ο πρώτος ρυπογόνος παράγοντας σε όλη την Ελλάδα είναι τα πλαστικά μπουκάλια, επομένως το μήνυμα που στέλνει ο κ. Σαρελάκος είναι να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη.

Nisurio ape3


Ο οργανισμός ΝΙΣΥΡΙΟ θα συνεχίσει τις δράσεις του και το επόμενο διάστημα σχεδιάζοντας να συνεργαστεί ακόμη περισσότερο με τα σχολεία στο νησί καθώς και να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Aegean Rebreath με σκοπό να δημιουργήσουν ένα καθαρότερο περιβάλλον διαβίωσης μέσω βιώσιμων πολιτιστικών πρακτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ΜΚΟ «ΝΙΣΥΡΙΟ»

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 12:31

Σχετικά Άρθρα

  • Γερμανική ΜΚΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί στη Μεσόγειο
    Γερμανική ΜΚΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί στη Μεσόγειο

    Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πέντε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών μέσα σε διάστημα 24 ωρών, κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, μαρτυρά «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί στη Μεσόγειο.

    Η Sea- Eye επεσήμανε ότι ενημερώθηκε από τη γραμμή παροχής βοήθειας Alarm Phone για τους μετανάστες η ζωή των οποίων διέτρεχε κίνδυνο, αλλά δεν διευκρίνισε αν έλαβε άδεια από τις ιταλικές αρχές προτού προχωρήσει στις διασώσεις. Χωρίς την άδεια αυτή, η ΜΚΟ κινδυνεύει να της κατασχεθεί το πλοίο. «Πέντε διασώσεις σε 24 ώρες. Αυτό δείχνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί αυτή την περίοδο στη Μεσόγειο και όσο είναι σημαντικό να είμαστε εκεί για να σώζουμε ζωές», ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

    Το Sea-Eye 4 απάντησε τη Δευτέρα και την Τρίτη στις εκκλήσεις για βοήθεια μαζί με δύο άλλα πλοία, σώζοντας περίπου 230 ανθρώπους, ανάμεσά τους μία μητέρα και το μωρό της, διευκρίνισε. Αφού παρέδωσε κάποιους από τους μετανάστες σε πλοίο του ιταλικού λιμενικού, θα μεταφέρει σήμερα περίπου 170 ανθρώπους στο λιμάνι της Γένοβας, στη βόρεια Ιταλία, σε απόσταση «περίπου 600 ναυτικών μιλίων».

    Από τον Οκτώβριο του 2022 όταν ανήλθε στην εξουσία ο συνασπισμός της, η ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να σταματήσει τις αφίξεις μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική. Κατηγορεί τα πλοία διάσωσης ότι αποτελούν «παράγοντα προσέλκυσης», αν και στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία έχουν διασωθεί από το λιμενικό.

    «Χάνουμε πολύτιμο χρόνο»

    «Στέλνοντας τα πλοία διάσωσης σε απομακρυσμένα λιμάνια – χρειάζονται έξι ημέρες μόνο για το ταξίδι προς και από τη Γένοβα—χάνουμε πολύτιμο χρόνο στη ζώνη έρευνας και διάσωσης στη διάρκεια του οποίου θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», κατήγγειλε ο επικεφαλής της Sea- Eye Γκόρντεν Ίσλερ. «Η πολιτική αυτή μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία», πρόσθεσε.

    Η ιταλική νομοθεσία υποχρεώνει τις ΜΚΟ να πηγαίνουν «χωρίς καθυστέρηση» σε λιμάνι έπειτα από μία διάσωση – μια πολιτική που τις εμποδίζει να πραγματοποιούν πολλαπλές επιχειρήσεις. Οι ΜΚΟ εκτιμούν ότι αυτό παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, βάσει του οποίου κάθε πλοίο πρέπει να σπεύσει να βοηθήσει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Όμως αν οι ΜΚΟ δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο ύψους 2.000 με 10.000 ευρώ, καθώς και με διοικητική κράτηση 20 ημερών και ενδεχομένως με την κατάσχεση του πλοίου τους. Πολλά πλοία ΜΚΟ έχουν ακινητοποιηθεί—κάποια πολλές φορές. Τα ιταλικά δικαστήρια έχουν ακυρώσει πολλές αποφάσεις αυτού του τύπου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μαζικές παραιτήσεις από μέλη της ΜΚΟ του «εγκεφάλου» του κυκλώματος διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο - Ανάμεσά τους και ο Αβραμόπουλος
    Μαζικές παραιτήσεις από μέλη της ΜΚΟ του «εγκεφάλου» του κυκλώματος διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο - Ανάμεσά τους και ο Αβραμόπουλος

    Μαζικές παραιτήσεις επίτιμων μελών της ΜΚΟ Fight Impunity της οποίας ιδρυτής είναι ο ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι καταγράφονται από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε ότι φέρεται να είναι ένας εκ των συλληφθέντων για το φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ. Μάλιστα, βελγικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή ως τον εγκέφαλο του κυκλώματος.

    Ανάμεσα στα μέλη που παραιτήθηκαν και ο Αβραμόπουλος

    Ένα από τα μέλη αυτά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, ο οποίος είχε την ιδιότητα του επίτιμου μέλους στο ΔΣ της ΜΚΟ, ο οποίος παραιτήθηκε για θέματα αρχής χθες το βράδυ, αφότου έγινε γνωστή η υπόθεση.

    Επίτιμο μέλος στο ΔΣ της ΜΚΟ ήταν και η Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία επίσης παραιτήθηκε, όπως και άλλες προσωπικότητες της Ευρώπης και αυτή χθες βράδυ.
    Ποιος είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι

    Τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι (S&D) δείχνουν ως «αρχηγό» του κυκλώματος οι αρχές σύμφωνα με τα δημοσιεύματα βελγικών ΜΜΕ. Εντωμεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κατάρ.

    Ο Παντζέρι είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)

    Όπως γράφει η Knack το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου επέβαλε στον Παντζέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των βουλευτών.

    Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

    Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l'Impunite et pout la Justice Transitionnelle ), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ είναι να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

  • Ναυάγια με μετανάστες: Αποκαλύψεις για ξένη ΜΚΟ που προωθεί τις τουρκικές θέσεις
    Ναυάγια με μετανάστες: Αποκαλύψεις για ξένη ΜΚΟ που προωθεί τις τουρκικές θέσεις

    Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει, τις τελευταίες ώρες, ξένη ΜΚΟ η οποία φέρεται να προωθεί τις τουρκικές θέσεις για το μεταναστευτικό. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η ΜΚΟ υιοθετεί την προπαγάνδα της Τουρκίας ενάντια στη χώρα μας, αφού δημοσίευσε τη φωτογραφία των τουρκικών drones σχετικά με τα τεθωρακισμένα σε Λέσβο και Σάμο, αναφέροντας, μάλιστα, ότι πρόκειται για παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η ΜΚΟ σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Twitter φαίνεται να υιοθετεί απόλυτα την τουρκική ρητορική και την προπαγάνδα της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας. Στην εν λόγω επίμαχη ανάρτηση, η ΜΚΟ δημοσιεύει τη φωτογραφία από τα τουρκικά drones σε σχέση με τη Λέσβο και τη Σάμο με όλη την προπαγάνδα για τα τεθωρακισμένα στα νησιά. Ο οργανισμός ανέβασε τη φωτογραφία με το σχόλιο ότι, βλέποντάς την, μπορεί και να μιλάμε για παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

    Υπάλληλος της Frontex έως το 2015 ο Δανός πίσω από τη ΜΚΟ

    Πρόκειται για μία από τις ΜΚΟ που είναι πάρα πολύ δραστήρια στα νησιά του Αιγαίου και πολλές φορές λειτουργεί και ως «δορυφόρος» δίνοντας στίγματα, φωτογραφίες με τους παράτυπους μετανάστες. Η ΜΚΟ δεν έχει έδρα την Ελλάδα, αλλά τη Δανία. Μάλιστα, ο Δανός πίσω από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, μέχρι το 2015, ήταν υπάλληλος της Frontex και είχε υπηρετήσει και στη χώρα μας.

    Σχετικά με την υπόθεση, το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής έχει ενημερώσει την αστυνομία. Έπεται η ενημέρωση της Europol ώστε να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες έρευνες.

    Ανασύρθηκαν ακόμα έξι σοροί στο Διακόφτι Κυθήρων

    Στο μεταξύ, έξι σοροί μεταναστών εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος από τη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων το Σάββατο.

    Πρόκειται για τους άτυχους μετανάστες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο σκάφος το οποίο τα ξημερώματα της Πέμπτης 06/10 συγκρούστηκε στα βράχια στη συγκεκριμένη περιοχή ημιβυθίστηκε και στη συνέχεια καταστράφηκε ολοσχερώς. Από το ναυάγιο είχαν διασωθεί από δυνάμεις του λιμενικού σώματος με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ, της αστυνομίας και εθελοντών 80 άτομα,18 ανήλικοι, 7 γυναίκες και 55 άνδρες.

    Στο σημείο βρίσκονται συνεχώς από την ημέρα του συμβάντος δυνάμεις του λιμενικού σώματος με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενιού και κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων ήταν αδύνατη καθώς στο σημείο έπνεαν άνεμοι έως 10 μποφόρ. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο κατά δήλωση των μεταναστών επέβαιναν συνολικά 95 άτομα ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται ακόμα 9 άτομα μετανάστες. Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    H επιχείρηση ανάσυρσης σορών από τα Κύθηρα

    Οι δυνατοί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ δεν επέτρεψαν στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης – στο οποίο βρίσκονται βατραχάνθρωποι του Λιμενικού – να προσεγγίσει στη βραχώδη ακτή καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε επικίνδυνο σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ1.

    Από το πρωί βρίσκονται στο νησί συγγενείς αγνοουμένων που έχουν φτάσει από διάφορα σημεία της Ευρώπης μόλις ενημερώθηκαν για το ναυάγιο. Ενδεχομένως αργότερα όταν πέσουν οι άνεμοι το πλοίο να καταφέρει να προσεγγίσει τη χαράδρα, να αποβιβαστούν με βοήθεια φουσκωτού οι βατραχάνθωποι και να προσεγγίσουν το σημείο όπου βρίσκονται τα άψυχα σώματα των μεταναστών. Υπάρχουν επτά πτώματα ενώ αγνοούνται τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

    Σύγχυση με τον αριθμό των επιβαινόντων στο ναυάγιο της Λέσβου

    Όσον αφορά στη Λέσβο, σύγχυση έχει προκληθεί για τον αριθμό των επιβαινόντων πάνω στην πλαστική βάρκα, η οποία ξεκίνησε από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Υπάρχει μία πληροφορία, σύμφωνα με την ΕΡΤ1, που προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων.

    Φέρεται ένας από τους μετανάστες να είπε ότι Τούρκοι διακινητές τους είπαν ότι «θα φύγετε τώρα γιατί είναι η κατάλληλη περίοδος διότι μπορεί οι καιρικές συνθήκες να είναι άσχημες, αλλά θα φτάσετε χωρίς κανένα εμπόδιο. Δηλαδή δεν θα βρείτε τα ελληνικά σκάφη να σας εμποδίσουν στον δρόμο σας». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέσα στη βάρκα επέβαιναν 53 άτομα, κάποιοι άλλοι 46.

    Μήνυμα Μηταράκη σε Τουρκία

    Ως «εμπρηστική και αναθεωρητική» χαρακτήρισε τη ρητορική της Τουρκίας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης των EUMED 5 που διεξάγεται στην Πάφο της Κύπρου.

    Ο κύριος Μηταράκης, υπό τη σκιά των τραγωδιών στη Μεσόγειο προ ολίγων ημερών, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει από την Τουρκία να σεβαστεί την Κοινή Δήλωση του 2016 και να ξεκινήσει ελέγχους στα σύνορά της, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έφτασε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της».

    «Η Ελληνική Ακτοφυλακή-Λιμενικό Σώμα άμεσα προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει πίεση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία προκειμένου να αποφευχθούν παράνομες αναχωρήσεις από την Τουρκία, ειδάλλως θα συνεχιστούν οι απώλειες ζωών. Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι προσηλωμέη όπως αυτό επιβάλεται από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παιδιά με χαμένο βλέμμα, γυναίκες με δάκρυα» - Περιγραφή εκπροσώπων ΜΚΟ από τα σύνορα με τη Πολωνία
    Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παιδιά με χαμένο βλέμμα, γυναίκες με δάκρυα» - Περιγραφή εκπροσώπων ΜΚΟ από τα σύνορα με τη Πολωνία

    Αρκετά από τα παιδιά που φτάνουν στο κέντρο υποδοχής έχοντας βιώσει τις προηγούμενες μέρες βομβαρδισμούς «δεν μιλάνε καν, δεν ανταποκρίνονται»

    Παιδιά σε κατάσταση σοκ, γυναίκες που κλαίνε έχοντας αφήσει πίσω συζύγους, πατεράδες και αδελφούς, ηλικιωμένοι ταλαιπωρημένοι από το πολύωρο ταξίδι, περνούν τα σύνορα Πολωνίας- Ουκρανίας για να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη χώρα τους, την Ουκρανία. Δύο Έλληνες, με μεγάλη εμπειρία στις ανθρωπιστικές αποστολές, η Χριστίνα Ψαρρά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και ο Απόστολος Βεΐζης από την Intersos Hellas, μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο από την Πολωνία, όπου βρίσκονται, για τους πρόσφυγες, τη μεγάλη αλληλεγγύη που αναπτύσσεται στην περιοχή, αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν.

    Τα παιδιά που φτάνουν στο κέντρο υποδοχής στην περιοχή Κόρτσοβα, ένα παλιό εμπορικό κέντρο, είναι σε πάρα πολύ μεγάλο σοκ, όπως εξηγεί ο Απόστολος Βεΐζης, γενικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Intersos Hellas. «Έχουν ένα χαμένο βλέμμα, αρκετά από αυτά δεν μιλάνε καν, δεν ανταποκρίνονται», λέει χαρακτηριστικά. «Είναι παιδιά που έζησαν βομβαρδισμούς, έμεναν στα υπόγεια, άφησαν πίσω τον μπαμπά τους και ταξίδεψαν για αρκετές ημέρες χωρίς πρόσβαση σε νερό και σωστό φαγητό», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκτιμά ότι τα παιδιά αυτά θα χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη για αρκετό καιρό. «Εμείς τους είδαμε σήμερα αλλά αύριο ποιος θα τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη;», διερωτάται ο κ. Βεΐζης και προσθέτει: «Θα χρειαστούν επίσης ένα περιβάλλον που να μην τους θυμίζει πάλι το συνωστισμό, αλλά να τους θυμίζει υποδοχή».

    Από την περιοχή Πρζέμισλ της Πολωνίας, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στις ομάδες επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η γενική διευθύντρια της οργάνωσης στην Ελλάδα, Χριστίνα Ψαρρά, περιγράφει τις αφίξεις των παιδιών και τις συγκινητικές εικόνες που εκτυλίσσονται. «Έρχονται πάρα πολλά παιδιά όλων των ηλικιών με τις οικογένειές τους. Τα μικρότερα με τα παιχνίδια τους, τα μεγάλα βοηθούν τις οικογένειές τους. Κρατούν αγκαλιά τα σκυλιά ή τις γάτες τους. Τα περισσότερα είναι ταλαιπωρημένα και όσο περνούν οι μέρες, καταλαβαίνουν όλο και πιο πολύ τι γίνεται. Ένα πεντάχρονο παιδί έκλαιγε και η μητέρα του τού έλεγε, έλα να προχωρήσουμε, πιο κάτω είναι η θάλασσα».
    Την ίδια ώρα πολλές από τις γυναίκες δεν σταματούν να κλαίνε. «Έχουν αφήσει πίσω τους συζύγους, μπαμπάδες, αδελφούς και φοβούνται για το τι θα τους συμβεί. Αυτός είναι δυστυχώς ο πόλεμος», λέει η κ. Ψαρρά.

    Μετακινούμενοι σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, χιόνι και πολλή υγρασία οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Πολωνία έχουν αντιμετωπίσει κακουχίες λόγω του ταξιδιού. «Υπάρχουν άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, καρδιολογικά θέματα, διαβήτη, άσθμα, που το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν χωρίς παρακολούθηση», λέει ο κ. Βεΐζης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας ότι «το μετατραυματικό στρες τους είναι φοβερό».

    Η κ. Ψαρρά επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες «έχουν το τραύμα του πολέμου και της ταλαιπωρίας, γιατί οι ουρές στα σύνορα και ο χρόνος αναμονής τους για να περάσουν είναι πολύ μεγάλος. Έρχονται εξαντλημένοι και κουρασμένοι. Δεν βλέπουμε πολύ κόσμο με ιατρικά ζητήματα, αλλά έρχονται όλο και πιο ταλαιπωρημένοι άνθρωποι».

    Οι πρόσφυγες σταματούν για λίγο στα κέντρα υποδοχής που έχουν στηθεί κοντά στα σύνορα και μετά προσπαθούν να συνδεθούν με συγγενείς και φίλους τους στην Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Απόστολος Βεΐζης εκφράζει το φόβο ότι στην πορεία τους θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες, «γιατί στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένας μηχανισμός για την υποστήριξή τους που να σκέφτεται την επόμενη μέρα». Εξάλλου, όπως λέει χαρακτηριστικά, «στο μηχανισμό αυτό που σήμερα στηρίζεται από τους εθελοντές, πρέπει πάντα να έχουν θέση οι κυβερνήσεις».

    Η ενεργοποίηση των Πολωνών είναι μεγάλη. Η Χριστίνα Ψαρρά χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το κύμα αλληλεγγύης που υπάρχει. «Η αλληλεγγύη που βλέπω εδώ είναι αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό που πρέπει να διατηρηθεί», προσθέτει. Ο Απόστολος Βεΐζης εκφράζει την ανησυχία ότι «όταν πάνε τα πράγματα να ηρεμήσουν κάπως, η αλληλεγγύη αυτή θα σβήσει. Ο εθελοντισμός είναι το καλύτερο κομμάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει κανείς αλλά πρέπει να αναπλαισιώνεται άμεσα από έναν κρατικό μηχανισμό».

    Την ίδια ώρα ωστόσο, και οι δύο αναφέρονται στα περιστατικά διακρίσεων που σημειώνονται σε πολίτες τρίτων χωρών που ζούσαν στην Ουκρανία. «Η Intersos έχει καταγράψει εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων τρίτων χωρών, που αντιμετώπισαν διακρίσεις στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αλλά και στην Πολωνία», εξηγεί ο κ. Βεΐζης. Η κ. Ψαρρά συμπληρώνει ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ενώ μεταφέρει επίσης την εικόνα ότι οι πολίτες τρίτων χωρών «είναι αυτοί που αρχίζουν να μένουν πίσω στα κέντρα υποδοχής καθώς δεν ξέρουν προς τα πού να μετακινηθούν».

    Τους ρωτάμε πώς μπορούν οι πολίτες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Ο διευθυντής της Intersos Hellas στέλνει το μήνυμα ότι ο καλύτερος τρόπος βοήθειας των προσφύγων αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική στήριξη των οργανώσεων που βρίσκονται ήδη στο πεδίο, καθώς η συγκέντρωση και μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού είναι χρονοβόρα και με τεράστιο κόστος. Επιπλέον, ζητάει να μην ξεχαστούν οι 44 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω στην Ουκρανία.

    Η Χριστίνα Ψαρρά απαντά ότι «ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει ανοίγοντας τα σπίτια του. Να ανοίξουν τα σπίτια τους και να καταλάβουν τι συμβαίνει με αυτό τον πόλεμο δίπλα μας γιατί κανένας δεν κερδίζει. Αυτοί που χάνουν είναι οι άνθρωποι που βλέπουμε μπροστά μας αυτές τις μέρες».
    Πηγή: protothema.gr
    Φωτογραφία: EPA-ZURAB KURTSIKIDZE
  • MKO: Ρεκόρ δολοφονιών υπέρμαχων του περιβάλλοντος το 2020
    MKO: Ρεκόρ δολοφονιών υπέρμαχων του περιβάλλοντος το 2020

    Τουλάχιστον 227 υπέρμαχοι του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν στον κόσμο το 2020, οι οποίοι αναλογούν σε 4 την εβδομάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Λατινική Αμερική, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness σε νέα έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία εκφράζει την ανησυχία της γι' αυτό τον αριθμό ρεκόρ.

    Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κολομβία έρχεται πρώτη σε αυτόν τον μακάβριο απολογισμό, με 65 ακτιβιστές και ηγέτες κοινοτήτων να έχουν δολοφονηθεί εξαιτίας της δέσμευσής τους υπέρ της υπεράσπισης της φύσης, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

    Εκτός Κολομβίας, το επίκεντρο των εγκλημάτων αυτών εντοπίζεται στο Μεξικό (30 δολοφονίες), στις Φιλιππίνες (29), στην Βραζιλία (20), στην Ονδούρα (17) και σε 12 άλλες χώρες.

    Σχεδόν "τρεις επιθέσεις στις τέσσερις" έγιναν στην κεντρική ή τη νότια Αμερική, προσθέτει η Global Witness, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές βρίσκονται σε συνεχή αύξηση από το 2018.

    Τα θύματα των δολοφονιών αυτών έχουν πολλά κοινά: το 70% από αυτά εργαζόταν για να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών και όλα, πλην ενός, ζούσαν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης το ένα τρίτο από τα θύματα ανήκε σε κοινότητες αυτοχθόνων.

    "Εμείς οι ιθαγενείς (...) γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι η πηγή όλης της ζωής", σχολίασε στο AFP η Σέλια Ουμένσα, επικεφαλής κοινότητας της φυλής Νάσα, η οποία αγωνίζεται κατά της αποψίλωσης, των μονοκαλλιεργειών και των παράνομων εξορύξεων στο ταραγμένο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην περιοχή Κάουκα.

    Η Ουμένσα έχει επιζήσει τριών αποπειρών δολοφονίας της.

    Η Global Witness διατηρεί στατιστικά στοιχεία από το 2012 και σε αυτή την έκθεσή της διαπιστώνει σταθερή αύξηση των εγκλημάτων αυτών τις τρεις τελευταίες χρονιές (167 το 2018 και 212 το 2019).

    Η μη κυβερνητική οργάνωση θέλησε φέτος, όπως δηλώνει στην έκθεσή της, να προσελκύσει την προσοχή "στις βιομηχανίες που αποτελούν την αιτία της κλιματικής κρίσης και τις επιθέσεις κατά των υπερασπιστών του περιβάλλοντος".

    Η υλοτομία, η κατασκευή φραγμάτων, η αγροβιομηχανία και οι εξορύξεις αποτελούν τους τομείς που συνδέονται με την πλειονότητα των δολοφονιών υπέρμαχων της φύσης.

    "Η επιδίωξη ολοένα πιο υψηλών κερδών (...) με το χαμηλότερο δυνατό κόστος δείχνει πάντα να καταλήγει στην ιδέα ότι αυτοί που εμποδίζουν τα σχέδια πρέπει να εξαφανιστούν", σχολιάζει ο Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Μπιλ Μακίμπεν, τον οποίο επικαλείται η έκθεση.

    Στο πλαίσιο των εισηγήσεών της, η μκο καλεί τον ΟΗΕ "να αναγνωρίσει επισήμως το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον", η απουσία του οποίου δημιουργεί "τεράστιο κενό" στο σημερινό σύστημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Κέντρο Αθήνας: Εγκατέλειψε το μωρό της έξω από ΜΚΟ - Γύρισε μετά απο τέσσερις ώρες και το έψαχνε
    Κέντρο Αθήνας: Εγκατέλειψε το μωρό της έξω από ΜΚΟ - Γύρισε μετά απο τέσσερις ώρες και το έψαχνε

    Την εγκατάλειψη κατήγγειλε μια εργαζόμενη στη ΜΚΟ, στο κέντρο της Αθήνας - Συνελήφθη η αλλοδαπή μητέρα - Τι αναφέρει η δικογραφία

    Το βρέφος της, ηλικίας ενός έτους, εγκατέλειψε μία αλλοδαπή έξω από μία ΜΚΟ στο κέντρο της Αθήνας. πριν από μερικές ημέρες, όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά το protothema.gr. Η μητέρα του παιδιού εντοπίστηκε και συνελήφθη με αστραπιαίες κινήσεις από τους αστυνομικούς που ερεύνησαν την υπόθεση.

    Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων δημοσιεύουμε σήμερα, στις 12 Αυγούστου αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών, διερχόμενοι από την οδό Κουμουνδούρου 35 στην Αθήνα είδαν μία γυναίκα, η οποία τους προσέγγισε και τους ανέφερε πως μία γυναίκα άφησε ένα βρέφος έξω από μία ΜΚΟ. «Εργάζομαι στην ΜΚΟ. Πριν από λίγο μία αλλοδαπή γυναίκα εγκατέλειψε ένα βρέφος μέσα σε ένα καρότσι και τράπηκε σε φυγή προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου», φέρεται να τους είπε η εργαζόμενη στην οργάνωση.

    Βάσει των όσων κατέγραψαν οι αστυνομικοί «το βρέφος ήταν μελαμψό, ηλικίας περίπου ενός έτους, αρρέν και φαινόταν καλά στην υγεία του. Άμεσα ενήργησαν αναζητήσεις στην γύρω περιοχή με αρνητικό όμως αποτέλεσμα, ενώ όπως διαπίστωσαν στο σημείο που έλαβε χώρα η εγκατάλειψη, δεν υπήρχαν κάμερες». Μετά από τις παραπάνω ενέργειες το βρέφος μεταφέρθηκε στην σχετική αστυνομική υπηρεσία και το παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Την φροντίδα του ανέλαβε το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων.
    Οι αστυνομικοί μέσα στο καρότσι βρήκαν επίσης δύο χρυσές αλυσίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ εντοπίστηκε και δελτίο ασύλου μίας γυναίκας από το Καμερούν. Οι αστυνομικοί αφού συγκέντρωσαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία άρχισαν να ψάχνουν τη μητέρα που εγκατέλειψε το παιδί της στα όρια του αυτοφώρου.

    Τέσσερις ώρες αργότερα, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης έλαβαν σήμα από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ για γυναίκα που ήταν έξω από την ίδια ΜΚΟ και αναζητούσε το παιδί της που είχε εγκαταλείψει νωρίτερα την ίδια ημέρα. Άμεσα, έφτασαν στο σημείο και την εντόπισαν μαζί με τη γυναίκα που είχε κάνει την καταγγελία για την εγκατάλειψη. Η εργαζόμενη στη ΜΚΟ επιβεβαίωσε πως η συγκεκριμένη αλλοδαπή είχε εγκαταλείψει το βρέφος της και στη συνέχεια η μητέρα συνελήφθη.

    Στο μεταξύ, μια μέρα αργότερα σχηματίστηκε δικογραφία από το τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα με αυτόφωρη διαδικασία για έκθεση ανήλικου σε κίνδυνο εις βάρος ακομη μίας αλλοδαπής γυναίκας, η οποία εγκατέλειψε το παιδί της στη δομή που έμεναν μαζί και αποχώρησε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Νίσυρο
    Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Νίσυρο

    Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και επίκεντρο που υπολογίζεται στα 24 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Νισύρου

    Σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Νίσυρο το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Νισύρου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

    Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και επίκεντρο που υπολογίζεται στα 24 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Νισύρου.

    seism3.jpg
    Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
    Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ στο νησί.
    Πηγή: ethnos.gr
  • «Σκοτεινές» ΜΚΟ: Σκάναραν το Λιμενικό, είχαν χάρτες της Μόριας, μιλούσαν με Τουρκία
    «Σκοτεινές» ΜΚΟ: Σκάναραν το Λιμενικό, είχαν χάρτες της Μόριας, μιλούσαν με Τουρκία

    Στο διαβιβαστικό της υπόθεσης, που αποκαλύπτεται από το ethnos.gr, αναφέρεται ότι μέλη ΜΚΟ παρακολουθούσαν συστηματικά τις επικοινωνίες του Λιμενικού

    Μία αιφνιδιαστική και άκρως απόρρητη έρευνα σε σκάφος ΜΚΟ στη Λέσβο, που έλαβε χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι για τη δράση μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που μπήκαν στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης. Στο διαβιβαστικό της υπόθεσης, που αποκαλύπτεται από το ethnos.gr, αναφέρεται ότι μέλη ΜΚΟ παρακολουθούσαν συστηματικά τις επικοινωνίες του Λιμενικού και είχαν «μεγάλη επιρροή» στον καταυλισμό της Μόριας (που πια δεν υπάρχει μετά την πυρκαγιά).

    Στην έφοδο σε σκάφος ΜΚΟ στη Λέσβο οι αστυνομικοί κατάσχεσαν το επιχειρησιακό τετράδιο ΜΚΟ, χάρτες και σημειώσεις, ενώ κατασχέθηκαν αντικείμενα που εξετάστηκαν ενδελεχώς στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Τα στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. εντυπωσιάστηκαν από τις επικοινωνίες των μελών του πληρώματος του σκάφους με μέλη άλλων ΜΚΟ για ανταλλαγή πληροφοριών, σε σχέση με μετανάστες που ήρθαν ή θα έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στο επιχειρησιακό τετράδιο υπήρχαν λεπτομέρειες για τον τόπο εκκίνησης στα τουρκικά παράλια, το χρόνο ταξιδιών, την ηλικία, το φύλο και τη χώρα καταγωγής των επιβαινόντων στη λέμβο.

    Μέλη ΜΚΟ φέρονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, να είχαν «λεπτομερείς χάρτες των ζωνών διαμονής αλλοδαπών στο μέχρι πρότινος Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Επίσης, διαπιστώθηκε προβολή της δράσης της ΜΚΟ σε μεγάλο αριθμό των μέχρι πρότινος διαβιούντων στον ΚΥΤ της Μόριας με τη διανομή έντυπου υλικού, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση και αξιοποίηση των διαδικασιών της παράνομης δράσης τους».

    Εκτός αυτού βρέθηκαν «πίνακες αφίξεων λέμβων από 1 Μαρτίου 2020 στη Λέσβο. Πίνακες επιχειρούμενων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) από 1 Μαρτίου 2020 που δεν τελεσφόρησαν, με στοιχεία που προέρχονται από διαδικτυακή σελίδα και από τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες. Χάρτης της ακτογραμμής της νήσου Λέσβου με προσδιορισμένα τα σημεία ελλιμενισμού σε αυτές αλλά και τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης των ροών από τις τουρκικές ακτές».

    Στο διαβιβαστικό της υπόθεσης αναφέρεται ότι «μέλη ΜΚΟ προέβαιναν στη συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αποτύπωση των επικοινωνιών του Λιμενικού Σώματος κατά την επιχειρησιακή του δράση για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων».

    Ποιοι είναι οι συλληφθέντες

    Η έρευνα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε στις 23 Μαΐου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 στη Λέσβο, ύστερα από πληροφορίες για παράνομη δράση τεσσάρων ΜΚΟ που συνδέονται με το μεταναστευτικό.

    Στο πλαίσιο των ερευνών εξετάστηκε σειρά μαρτύρων, έγινε έφοδος σε σκάφος ΜΚΟ στη Λέσβο, όπως και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά, ταυτοποιήθηκαν 33 άτομα, ανάμεσά τους εφτά μέλη διοικητικών συμβουλίων τεσσάρων ΜΚΟ και 24 άτομα που συμμετείχαν στις συνθέσεις πληρώματος του σκάφους από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα (εκ των οποίων 19 Γερμανοί, 2 Ελβετοί, μία Γαλλίδα, μία Βουλγάρα και ένας Ισπανός). Επίσης, ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, μία από την Αυστρία (ιδρυτικό μέλος ΜΚΟ) και μία από τη Νορβηγία, που φέρονται να είχαν δράση στην Τουρκία και να συνδέονται με τα μέλη των ΜΚΟ στην Ελλάδα.

    Παράλληλα, προέκυψε διασύνδεση δύο ΜΚΟ, οι έδρες των οποίων βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση στο Βερολίνο Γερμανίας, σε χρήση τηλεφωνικού αριθμού σε κλειστή κρυπτογραφημένη ομάδα της εφαρμογής επικοινωνίας «Signal» που χρησιμοποιείται από μέλη του σκάφους με έδρα τη Λέσβο.

    Πώς δρούσαν

    Οι κατηγορούμενοι φέρονται, σύμφωνα με όσα τους αποδίδονται, να χρησιμοποιούσαν εφαρμογή τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με την ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, με σκοπό να δυσχεράνουν το επιχειρησιακό έργο του Λιμενικού κατά το χρόνο που εξελίσσονταν τα ταξίδια των προσφύγων και μεταναστών.

    «Πραγματοποιούσαν κατά τη διάρκεια των διακινήσεων επικοινωνία με την… (αναφέρεται όνομα εφαρμογής) και με τους ευρισκόμενους στη λέμβο μετανάστες, δίνοντας εντολές και οδηγίες για συγκέντρωση και αποστολή στοιχείων που αφορούν σε αυτές (στίγματα, παραπλέοντα σκάφη, αριθμό επιβαινόντων, σύνθεση αυτών, φωτογραφίες των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής που επιχειρεί στα σύνορα κλπ). Αναλάμβαναν τη συγκέντρωση των παραπάνω στοιχείων και τη διαβίβασή τους, ως ενδιάμεσα πρόσωπα στο… (αναφέρεται όνομα εφαρμογής), προκειμένου να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες κατά την εξέλιξη των ταξιδιών».

    Στο διαβιβαστικό της υπόθεσης σημειώνεται:

    «Παρέχουν (σ.σ. τα μέλη των ΜΚΟ) κάθε δυνατή συνδρομή κατά την εξέλιξη των ταξιδιών. Αναζητούν και έρχονται σε επικοινωνία στην Τουρκία με αλλοδαπούς των οποίων η διεκπεραίωση στις ελληνικές ακτές δεν τελεσφόρησε με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού της επιχειρησιακής δραστηριότητας της ελληνικής ακτοφυλακής. Διατηρούν επικοινωνία με αλλοδαπούς που έχουν ήδη διακινηθεί και βρίσκονται στην Ελλάδα με στόχο τη στρατολόγησή τους προς περαιτέρω εξυπηρέτηση των σκοπών της δράσης τους που συνίσταται στην αδιάκοπη συνέχιση εξέλιξης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα».

    «Στόχος η πίεση»

    Τα σχετικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφουν ότι στόχος των κατηγορουμένων ήταν η άσκηση πίεσης στις ελληνικές Αρχές: «Επιδίωκαν να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων Αρχές που ενεργούν στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους δράσης για τη ματαίωση ανοίγματος από τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών νέων θαλάσσιων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε.

    Η αναφερόμενη πίεση που υποστηρίζεται επιχειρησιακά από μέλη του πληρώματος του αγκυροβολημένου στη νήσο Λέσβο σκάφους…, υλοποιείται τόσο με τηλεφωνικές κλήσεις στις συνδέσεις τους… προς τις αρμόδιες λιμενικές Αρχές όσο και με κλήσεις κατά το χρόνο εξέλιξης των ταξιδιών και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ακριβούς σε τακτά χρονικά διαστήματα στίγματος της λέμβου με τους παράτυπους μετανάστες με την ειδικότερη επισήμανση ελληνικά/τουρκικά/ διεθνή ύδατα, τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στη λέμβο, τις θέσεις των παραπλεόντων πλοίων και φωτογραφίες αυτών, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής που επιχειρεί , δημοσιοποιώντας την επιχειρησιακή για την προστασία των συνόρων δραστηριότητά τους, που δύναται αντικειμενικά λόγω του απορρήτου χαρακτήρα της αποστολής τους να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα της χώρας ή στις διεθνείς σχέσεις αυτής ή στα οικονομικά της συμφέροντα και στη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του Covid-19, διευκολύνοντας έτσι την κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών στο νησί της Λέσβου (σε απόπειρα 27 περιπτώσεις και πέντε τετελεσμένες)».

    Πηγή: Εthnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ