Ένα μνημείο τόσο μεγάλης αξίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άσκηση πολιτικής πίεσης, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους
Σε σημερινή ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ασέβεια απέναντι στην ιστορία και παραβιάζει κατάφωρα τη σύμβαση της UNESCO του 1972, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία. Σημειώνει ότι με βάση τη Σύμβαση του 1972, η αλλαγή του «status» ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προϋποθέτει την λήψη απόφασης από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO.
«Η Αγία Σοφία» αναφέρει η ανακοίνωση «από το 1985 έχει ενταχθεί ως μουσείο στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αυτό συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις από την Τουρκία για τη διατήρηση ενός τέτοιου μνημείου. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτήριο αποτελεί παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων. Οι προτεινόμενες μετατροπές στη χρήση του μνημείου από μουσείο σε χώρο ισλαμικής λατρείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μετατροπές στο κτήριο, που δεν διασφαλίζουν τη διατήρηση του πλούσιου διακόσμου του».
«Ένα τέτοιο μνημείο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τον οποιονδήποτε ηγέτη ή κράτος ως εργαλείο άσκησης πίεσης πολιτικής. Ως μνημείο αποτελεί σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης, αλλά και σημείο συνάντησης λαών και θρησκειών. Οφείλουμε σαν ανθρωπότητα να το διατηρήσουμε αναλλοίωτο και να το αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».
Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την UNESCO, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει την μετατροπή του κτηρίου σε ισλαμικό τέμενος.