Σύμφωνα με Έκθεση
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το πρόγραμμά της με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και κυβερνήσεις χωρών-μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι πλέον έχει «πιθανόν κατασκευάσει πυρηνικούς μηχανισμούς ικανούς να προσαρμόζονται στις κεφαλές των βαλλιστικών της πυραύλων», αναφέρει εμπιστευτική έκθεση ομάδας ειδικών του Οργανισμού.
Η έκθεση, την οποία συνέταξε η ομάδα ειδικών του ΟΗΕ που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, εξηγεί πως μία κυβέρνηση, που δεν κατονομάζουν, πιστεύει πως οι έξι πυρηνικές δοκιμές στις οποίες έχει προχωρήσει η Πιονγκγιάνγκ πιθανόν της επέτρεψαν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα με μικρές διαστάσεις.
Η Βόρεια Κορέα είχε προχωρήσει στη διεξαγωγή της πιο πρόσφατης δοκιμής πυρηνικού όπλου της τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η έκθεση των ειδικών, η οποία είναι προκαταρκτική, περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και του Γερμανικού Πρακτορείου αφού υποβλήθηκε στην επιτροπή κυρώσεων του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας χθες Δευτέρα.
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού και της κατασκευής ενός πειραματικού αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Ένα κράτος-μέλος εκτιμά ότι η ΛΔΚ συνεχίζει την παραγωγή πυρηνικών όπλων», σύμφωνα με το κείμενο.
Η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης.
Το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να αναπτύξει περισσότερα και πιο εξελιγμένα πυρηνικά όπλα είναι κάθε άλλο παρά μυστικό: προ ημερών, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, διατράνωνε πως θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του αποτελεσματικό μέσο αποτροπής, εγγύηση για την ασφάλεια της, κρίνοντας πως με την απόκτησή του εξασφαλίστηκε πως δεν θα ξεσπάσει «ποτέ» ξανά πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο.
«Χάρη στο πυρηνικό μας οπλοστάσιο», το οποίο προσφέρει στις βορειοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις «αποτελεσματική και σίγουρη αποτροπή», εξασφαλίζεται ότι «η λέξη ‘πόλεμος’ δεν θα ξανακουστεί ποτέ στη χώρα», διαβεβαίωσε ο Κιμ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με βετεράνους του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, το KCNA.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, η εκτίμηση της μη κατονομαζόμενης χώρας μέλους είναι πως η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα ακόμη μικρότερου μεγέθους, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτά ηλεκτρονικά βοηθήματα για την αποτελεσματικότερη διείσδυσή τους ή για να δημιουργηθούν πυρηνικοί πύραυλοι με «πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές».
Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις από πλευράς ΟΗΕ μετά το 2006, εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενισχύει συνεχώς τις κυρώσεις προκειμένου να στερέψει η χρηματοδότηση για τα προγράμματα αυτά.
Ο Κιμ συναντήθηκε τρεις φορές από το 2018 με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο μιας διμερούς διαπραγμάτευσης με σκοπό να εξευρεθεί τρόπος να υπάρξει εγκατάλειψη των βορειοκορεάτικων εξοπλιστικών προγραμμάτων με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων. Όμως οι συνομιλίες ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον δεν έχουν φέρει καρπούς ως εδώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ