Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 22:59

Ο Γιούνκερ διαμαρτύρεται για την έλλειψη γνώσεων περί την Ευρώπη

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανησυχεί για την αυξανόμενη αδιαφορία των πολιτών για την ευρωπαϊκή πολιτική. «Πολλές ανοησίες λέγονται στα τραπέζια των διαλόγων των πολιτών.

Αυτά με θυμώνουν», δήλωσε στην ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων T-Online.

Στα σχολικά συστήματα δεν διδάσκουν στους νέους ότι εκτός από το εθνικό κράτος υπάρχει και μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει σημαντικά καθήκοντα. Αυτό δεν είναι νέο φαινόμενο. Ακόμα και όταν ήμουν εγώ στο σχολείο, τα μαθήματα ιστορίας σταματούσαν με τους Ετρούσκους», όπως είπε.

Ως εκ τούτου, ο Γιούνκερ υποστηρίζει ένα «εντατικό "μάθημα Ευρώπης" - για την αύξηση της γνώσης σχετικά με τις διάφορες βιογραφίες των κρατών μελών, διότι εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τους άλλους Ευρωπαίους».

Αυτή η άγνοια οδηγεί κατά τον Γιούνκερ και σε μια νέα αναβίωση του εθνικισμού: «Ανησυχώ ότι στο εθνικό προσδίδεται μια σημασία την οποία είχε χάσει στις δεκαετίες του 1960 και του 1970», πρόσθεσε και ανέφερε ως παράδειγμα την παρούσα κρίση του κορονοϊού: «Κάθε χώρα και κάθε κυβέρνηση βασίστηκε στο εθνικό πλαίσιο αναφοράς. Πόσο γρήγορα αλήθεια έκλεισαν τα σύνορα και πόσο άχρηστο ήταν αυτό; Η πανδημία δεν έχει διαβατήριο», τόνισε

Πηγή: T-Online - ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 20:45

Σχετικά Άρθρα

  • Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: Η ιδέα των κορονο-ομολόγων θα επικρατήσει στο τέλος
    Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: Η ιδέα των κορονο-ομολόγων θα επικρατήσει στο τέλος

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη για ένα πακέτο βοήθειας προς τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση , αλλά δεν εξέτασαν το θέμα των κορονο-ομολόγων. Το θέμα παραβλέφθηκε μεν από το Eurogroup, o Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όμως τάχθηκε και πάλι υπέρ των κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων.

    «Θα ήταν λάθος να πούμε τώρα αντίο στην εισαγωγή των κορονο-μολόγων ή των ευρωομολόγων τώρα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κοινή συνέντευξή τους στην εφημερίδα Die Welt και σε άλλες εφημερίδες της Leading European Newspaper Alliance (LENA).

    Ο Γιουνκέρ είπε μεν ότι «Ο χρόνος για την έκδοση κορονο-ομολόγων δεν έχει ακόμα ωριμάσει», αλλά πρόσθεσε πως «η ιδέα των κορονο-ομολόγων στο τέλος θα επικρατήσει. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν τον στόχο και να καταστήσει σαφές στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την Ιταλία και την Ισπανία, ότι το κάνουμε» .

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη για ένα πακέτο βοήθειας το οποίο περιέχει κυρίως τρία στοιχεία: προληπτικές πιστωτικές γραμμές από το ταμείο διάσωσης ΕΜΣ / ESM, ένα ταμείο εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ένα πρόγραμμα επιδότησης των βραχείας διάρκειας εργαζομένων. Το αμφιλεγόμενο ζήτημα των κορονο-ομολόγων αποκλείστηκε από τη συζήτηση. Ειδικότερα, η Γερμανία αντιτίθεται στην «κοινότητα των χρεών».

    Πηγή: Dpa - ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • Γιούνκερ: Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε non paper για το Grexit - Είχαμε ετοιμάσει plan B
    Γιούνκερ: Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε non paper για το Grexit - Είχαμε ετοιμάσει plan B

    «Οι Γερμανοί έδιναν την εντύπωση πως ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Για τις δραματικές στιγμές της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το 2015, μιλά ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Αναφέρεται σε non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, στη θετική στάση της Μέρκελ στο Grexit, αλλά και στους εταίρους μας, που στο παρασκήνιο ήταν σκληρότεροι και από τους Γερμανούς.

    «Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη Γερμανία η εφημερίδα Bild, το δεξιό κομμάτι του CDU, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα... Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα» σημειώνει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι «δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε ένα Plan B στις τσέπες μας. Όμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι έχουμε σχέδιο Β ‘’μην ανησυχείτε’’ τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει». Οπότε, συνεχίζει, δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ ενός Plan Β, όμως κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στις Κάννες, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι γι’ αυτή τη συνάντηση, υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν… Δε με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν.

    «Μερικές φορές η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες» τονίζει ο κ. Γιούνκερ. «Είναι εύκολο να φύγεις, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα» επισημαίνει.

    Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν αποκαλύπτει επίσης ότι η «Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο… Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί, ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι...»

    Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    -Πότε συνειδητοποιήσατε ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε πρόβλημα;

    Αυτό ήταν κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Γιατί τότε ανακάλυψα όντας πρόεδρος του Eurogroup ότι κάτι κακό δυστυχώς συνέβαινε για την Ελλάδα. Όμως η πολιτική τάξη στην Ελλάδα δεν το είχε συνειδητοποιήσει.

    -Του το είπατε;

    Πάντα του έλεγα: «Άκου, η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά τηςόσον αφορά στο δημόσιο χρέος, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και δεν έχουν γίνει». Και συνέχισα και με τον Γιώργο Παπανδρέου που ήταν πολύ καλός μου φίλος και αργότερα με τον Αντώνη Σαμαρά και μετά με τον Τσίπρα. Πάντα είχα το ίδιο μήνυμα για κάθε Έλληνα πρωθυπουργό. Μερικές φορές είχαν την εντύπωση ότι ήμουν ο μόνος που γνώριζε το ελληνικό πρόβλημα. Όμως είχα την αίσθση ότι υπήρχε κάτι στον ορίζοντα το οποίο έπρεπε να το διαχειριστεί η ελληνική πλευρά, αλλιώς θα κατέληγε σε ευρωκρίση.

    -Πιστεύετε ότι ήταν λάθος και της Κομισιόν τότε που δεν υπήρχε αυστηρή επίβλεψη;

    Δεν ήταν μόνο λάθος της Κομισιόν. Έφταιγε το Συμβούλιο των Υπουργών. Τότε ήταν η Κομισιόν του Μπαρόζο το 1998-99, η Κομισιόν ζήτησε την έγκριση των Υπουργών Οικονομικών να ελέγξουν τα στατιστικά στοιχεία των χωρών -μελών μέσω της EUROSTAT. Και δυστυχώς ήμουν μεταξύ αυτών που είπαν: «Όχι, όχι. Η Κομισιόν έχει αρκετές εξουσίες. Αφήστε τις χώρες-μέλη να ελέγξουν μόνες τα στοιχεία τους». Αυτό ήταν τεράστιο λάθος. Αν είχε η Κομισιόν το δικαίωμα να ελέγξει τα στοιχεία, και το ιστορικό των στοιχείων, δεν θα ήταν δυνατό για την Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη με λάθος βάση. Δεν ήταν λάθος της «αναθεματισμένης» Κομισιόν, δεν ήταν δικό μου. Ήταν λάθος του Συμβουλίου και εγώ ήμουν μέλος του.

    -Προειδοποιήσατε τον Παπανδρέου πριν εκλεγεί για το πρόβλημα που ερχόταν;

    Είχα μιλήσει με τον Παπανδρέου, του είπα ότι κάτι κακό θα συνέβαινε εκεί. Και όταν εξελέγη ήρθε αμέσως στο Λουξεμβούργο για να συναντηθούμε. Και τότε συζητήσαμε με πολύ δύσκολους όρους, επειδή εγώ ήμουν τότε επικεφαλής του Eurogroup, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα.

    -Πιστεύετε ότι αν είχε πάρει κάποια σκληρά μέτρα, με το που εξελέγη, η κατάσταση θα είχε αντιστραφεί;

    Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πάντα το ίδιο. Αλλάζετε κυβερνήσεις επειδή τα κόμματα πιστεύουν πως θα τα πάνε καλύτερα από τους προηγούμενους και δεν υπήρχε αντικειμενική μετάβαση εκείνη τη περίοδο, μεταξύ των κυβερνήσεων. Η ΝΔ θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν χειρότερο από αυτούς. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η ΝΔ. Ήταν πάντα περίεργη η κατάσταση. Βελτιώθηκε έκτοτε επειδή υπάρχει ολοκληρωτική αντίθεση, ολοκληρωτική πόλωση. Μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς στην Ελλάδα. Κάποιες φορές είχαν την εντύπωση -δεν θέλω να κατηγορήσω τα κόμματα γι’αυτό- επειδή στην Ελλάδα αυτό μοιάζει φυσιολογικό, ότι δεν ήταν τόσο υπεύθυνοι για να κατανοήσουν το συμφέρον της χώρας τους αλλά των κομμάτων τους. Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν τα πήγαν καλά.

    -Όταν προέκυψε το πρόβλημα στην Ελλάδα, κατά την διακυβέρνηση Παπανδρέου, πόσο δύσκολο ήταν να πείσετε τους Γερμανούς και κυρίως τη Μέρκελ να προχωρήσουν;

    Το πρόβλημα που είχαμε με την καγκελάριο Μέρκελ δεν προέκυψε ούτε φάνηκε κατά τη διακυβέρνηση Παπανδρέου αλλά αργότερα.

    -Όμως αυτή ήταν που επέμεινε να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

    Ναι αλλά αυτό ήταν το 2010. Θυμάμαι μια επίσκεψη που μου έκανε όταν ήμουν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, στο Λουξεμβούργο στις 10 Μαρτίου 2010 και επέμεινε πάρα πολύ στην εμπλοκή του ΔΝΤ σε ολόκληρη τη διαδικασία. Εγώ δεν ήμουν υπέρ αυτού επειδή πίστευα ότι η Ε.Ε είχε τα μέσα και αρκετά όργανα, στην πραγματικότητα δεν είχαμε, για να επιλύσει την κρίση μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Επειδή αν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα, η Καλιφόρνια δεν πηγαίνει στο ΔΝΤ, όμως πάει σε μια άλλη διεύθυνση στην Ουάσινγκτον, στη διοίκηση. Εμείς γιατί φέραμε το ΔΝΤ; Επειδή οι Γερμανοί επέμειναν πολύ σε αυτό το σημείο. Ο Σόιμπλε όχι, η Μέρκελ επέμεινε. Και τότε ξεκίνησε όλο το θέμα με την Τρόικα. Εγώ ποτέ δεν ήμουν οπαδός της Τρόικα, επειδή το ΔΝΤ πήρε ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ευγενείς ανθρώπους. Η Ελλάδα ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σωστά εκείνη την εποχή, επειδή πολλοί άνθρωποι στη Δύση, στην αυτοαποκαλούμενη ορθόδοξη Βόρεια Ευρώπη, είχαν μια άποψη ότι οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες, οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, καθώς η διαφθορά είναι πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Όμως οι κανονικοί άνθρωποι είναι ευγενείς άνθρωποι. Και όλη μου η προσέγγιση για την Ελλάδα ήταν να προσπαθήσουμε να δείξουμε περισσότερη κατανόηση για το τί συνέβαινε στη καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Και άλλαξα τον τρόπο με τον οποίο φερόμουν στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψιν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, που είναι ευγενείς άνθρωποι και ο ρόλος τους στην ευρωπαϊκή ιστορία, δεν χρειάζεται να το εξηγήσω, έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Τίποτα από αυτά που είμαστε, είναι δυνατά χωρίς τους Έλληνες, που ήταν, και σε ένα βαθμό όπως είναι τώρα, και οι άλλοι δεν το καταλάβαιναν αυτό. Δεν ξέρω γιατί. Μια μέρα, κάποιος που δεν θαυμάζω πολύ, ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, είπε ότι η θέση του Πλάτωνα δεν είναι στη δεύτερη εθνική. Πιστεύω για μια φορά, είχε δίκιο.


    -Είχαμε κάνει μια συνέντευξη τότε. Είχατε πει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ, ήταν μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης, να τιμωρήσει την Ελλάδα για το παρελθόν της.

    Εγώ δεν ήμουν ποτέ μεταξύ αυτών που ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα. Γιατί να τιμωρήσουμε την Ελλάδα; Έπρεπε να είχαμε τιμωρήσει πιο πριν τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή δεν φέρονταν σωστά, όχι τον ελληνικό λαό. Πάντα είχα την άποψη ότι δεν έχω να κάνω με τον Τσίπρα, που έγινε καλός μου φίλος ή με τον Σαμαρά που παραμένει καλός μου φίλος, αλλά με τον ελληνικό λαό. Το θέμα δεν αφορά δεν αφορά κυβερνήσεις, αφορά λαούς. Και η Ελλάδα όπως είπα είναι πολύ ευγενής λαός. Μη ξεχνάτε ότι στο παρασκήνιο πίσω από τις επίσημες συζητήσεις, μεταξύ Κομισιόν, κυβερνήσεων και των ελληνικών αρχών, υπάρχουν οι Έλληνες. Ευθύνη μας είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων.

    -Όμως υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν όντως να τιμωρήσουν την Ελλάδα με κάποιον τρόπο;

    Όχι, σας το λέω ποτέ δεν συμμετείχα σε αυτό. Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; Δεν είμαι τόσο βέβαιος. Όμως έδιναν αυτήν την εντύπωση. Αυτό οφείλεται κυρίως στη κοινή γνώμη στη Γερμανία. Η Bild, το δεξιό κόμμα CDU, ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ως παράδειγμα ένα έθνος.

    -Τα συζητήσατε ποτέ αυτά με τη Μέρκελ;

    Πολύ συχνά. Το βασικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσω ως πρόεδρος της Κομισιόν, με την Ελλάδα, φυσικά με τον Αλέξη Τσίπρα, και άλλες δύσκολες στιγμές γεμάτες εντάσεις, όμως το βασικό πρόβλημα, το βασικό καθήκον μου, ήταν να πείσω τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης, να εμπιστευτούν την Ελλάδα. Ήταν ευκολότερο να πείσεις τον Τσίπρα να κάνει πράγματα παρά να πείσω άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη να εμπιστευτούν τον Τσίπρα και τους Έλληνες.

    -Ήσασταν στις Κάννες στη G20, νομίζω υπήρξε κάποια στιγμή όταν ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε δημοψήφισμα και η Μέρκελ είπε να μείνετε πίσω από το Βενιζέλο για να φτιαχτεί ένα Σχέδιο Β και απαντήσατε «όχι δεν συμμετέχω σε αυτό». Σωστά θυμάμαι;

    Δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Σχεδίου Β, ούτε στις Κάννες ούτε μετά. Παρότι είχαμε Σχέδιο Β στη τσέπη μας. Όμως δεν το ανέφερα ποτέ επειδή αν το έλεγα, θα γινόταν. Αν ο Πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι «έχουμε Σχέδιο Β, μην ανησυχείτε», τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει. Οπότε δεν τάχθηκαν ποτέ υπέρ ενός Σχεδίου Β όμως κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι για αυτή τη συνάντηση. Εγώ υποστήριξα με σθένος να μιλήσουμε στον Γ. Παπανδρέου και στον Ευ. Βενιζέλο να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα, είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν. Δεν με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν. Δεν τις γνωρίζω προσωπικά τις χρηματαγορές, αλλά ξέρω ότι αυτή η δύναμη υπήρχε, και αυτή η δύναμη, αυτό το στρατόπεδο των αγορών δεν ήταν φιλικό προς την Ελλάδα.

    Παρόλο που οι χρηματαγορές έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά. Το ’91 όταν ήμουν επικεφαλής της Συνόδου που οδήγησε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και μετά στην οικονομική και νομισματική ένωση, πρότεινα μαζί με τον Φίλιπ Μάσταντ, τον Βέλγο υπουργό, τον Ζακ ντε Λορ, τον πρόεδρο της επιτροπής, Πιερ Μπερεγκοβού, τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, να έχουν την αποκαλούμενη, οικονομική κυβέρνηση της Ευρώπης. Σε αυτό ήταν αντίθετοι Γερμανοί, Ολλανδοί και άλλοι επειδή πίστευαν ότι αν κάτι δεν πήγαινε καλά, τότε οι χρηματαγορές θα τιμωρούσαν τη κυβέρνηση που δεν θα δρούσε βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και όλα αυτά. Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Μόνο όταν φάνηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ελληνικής κρίσης, οι αγορές αντέδρασαν παράλογα, πολύ σκληρά απέναντι στην Ελλάδα.

    Οπότε οι αγορές, παρότι δεν τις συμπαθώ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Και πάντα είχαμε στο μυαλό μου ότι έπρεπε να προσέχουμε αυτές τις αγορές. Οι οποίες συμπεριφέρονται τελείως παράλογα. Οπότε ζήτησα από Παπανδρέου και Βενιζέλο να εγκαταλείψουν την ιδέα ενός δημοψηφίσματος, κάτι που τελικά έκαναν.

    -Υπάρχει κάποια στιγμή που θυμάστε από αυτή τη δραματική συνάντηση στις Κάννες;

    Ήμουν διχασμένος ανάμεσα στο να παρεμβαίνω, όταν επιτίθονταν στην ελληνική πλευρά, και στην ανάγκη να πω στους Έλληνες φίλους μου, ότι πρέπει να αλλάξουν τον δρόμο που έχουν πάρει. Αυτό ήταν πάντα το πρόβλημά μου. Είμαι υπέρ της Ελλάδας ή υπέρ των άλλων; Εκείνη τη μέρα έπρεπε να του πω, μην κάνεις αυτό το δημοψήφισμα επειδή δεν θα το καταλάβουν ούτε οι αγορές ούτε οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

    -Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Grexit έμπαινε στη συζήτηση;

    Όχι, όχι. Αλλά αυτό που είπαμε στους Παπανδρέου και Βενιζέλο εκείνη τη μέρα ήταν ότι θεωρηθεί από τους άλλους Ευρωπαίους ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Ε.Ε συνολικά. Δεν ήταν η οπτική των άλλων Ευρωπαίων για το ελληνικό πρόγραμμα και τέτοια πράγματα. Ήταν αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει κομμάτι της Ε.Ε. Αυτή ήταν επίσης η οπτική των χρηματιστηριακών αγορών. Οπότε ήταν μια επικίνδυνη κίνηση.

    -Όταν ο Σαμαράς ήρθε ως πρωθυπουργός τι ακούγατε για αυτόν;

    Ήταν παλιότερα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επομένως ήταν γνωστός στο «τσίρκο» των Βρυξελλών. Είχε καλή φήμη και επιχείρησε να εισάγει ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έκανε αλλά δεν υποστηρίχθηκε από την ελληνική κονή γνώμη γιατί η κοινή γνώμη δεν ήξερε πραγματικά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα.

    -Όταν πέτυχε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήταν δύσκολος, υπήρχε μια δέσμευση πριν από αυτό, ότι το χρέος θα κοβόταν. Γιατί δεν έγινε αυτό;

    Επειδή οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να γίνει περικοπή χρέους. Το ΔΝΤ πάντα ήθελε μείωση του χρέους. Στη Γερμανία, την Αυστρία και αλλού, αυτό θεωρούνταν σαν να δίνουν μεγάλο προτέρημα στην αρχή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Θυμάμαι είχα πολλές δύσκολες συναντήσεις με τους Γάλλους, τους Γερμανούς, όταν ήμουν επικεφαλής του Eurogroup, τις ιδιωτικές τράπεζες, με όλα αυτά και τελικά η απόφαση που ελήφθη ήταν να μη δοθεί αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα. Πιστεύω, μετά από πολύ σκέψη, ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση που έπρεπε να ληφθεί. Επειδή προωθήθηκε στο εσωτερικό της Ελλάδας η ιδέα ότι έπρεπε να λύσουν τα προβλήματά τους, πρώτα, μόνοι τους.

    -O Αλέξης Τσίπρας έρχεται στην εξουσία, υπήρχε πανικός όταν εξελέγη;

    Ποτέ δεν πανικοβάλλομαι γιατί οι δημοκρατίες είναι δημοκρατίες ποτέ δεν κατηγορούμε τις δημοκρατίες. Οι δημοκρατίες οδηγούν σε αποτελέσματα κάποιες φορές για ακατανόητους λόγους. Υπήρξε ένας πανικός στην επιτροπή επειδή ο κόσμος πίστευε ότι είναι αριστερός, ή πρώην κομμουνιστής η κομμουνιστής αλλά εγώ έχω διαφορετική άποψη για την αριστερή πλευρά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Γιατί είμαι μεν Χριστιανοδημοκράτης αλλά όχι κεντροδεξιός, πιο πολύ κεντροαριστερός. Και ήξερα από εμπειρία ότι αν ένας έρχεται με τις ιδέες του δεδομένου του ιστορικού πλαισίου της χώρας του, προσπαθεί να αναπτύξει τις ιδέες του, αλλά αν είναι έξυπνος και ο Τσίπρας είναι πολύ έξυπνος, θα δει αμέσως ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες που δεν δουλεύουν και δεν λειτουργούν. Από τη πρώτη ημέρα είχα πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν όπως ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης σήμερα, πατριώτης. Και λάβετε σοβαρά υπόψη τους πατριώτες γιατί θεωρούν ότι ενεργούν προς όφελος του έθνους τους. Κάποιες φορές κάνουν λάθη αλλά ως πατριώτες και ως πραγματικοί ευρωπαίοι όπως ήταν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τσίπρα.

    -Θυμάμαι τη σκηνή, όταν ο Τσίπρας έρχεται εδώ, τον παίρνετε από το χέρι διστάζει και μετά τον φέρνετε μέσα. Πως ήταν εκείνη η συνάντηση τί αφορούσε;

    Ήταν φιλική γιατί πίστευε ότι εγώ ήμουν ένας χαζός συντηρητικός πολιτικός στην Ευρώπη. Ήξερε από πριν πως δεν ήταν αυτή η ουσία αλλά εξακολουθούσε να το πιστεύει. Αλλά έπρεπε να το επιβεβαιώσω. Είπα, «εντάξει άκου Αλέξη, θα σε βοηθήσω αλλά πρέπει και εσύ να βοηθήσεις εμένα». Και αυτή ήταν η αρχή μιας σοβαρής φιλίας. Ασχολούμαστε με κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς κοινοβούλια αλλά στο τέλος πάντα είναι οι άνθρωποι. Επομένως, μη μπεις στη πολιτική αν δεν αγαπάς τους ανθρώπους.

    -Απειλούσε τότε κατά κάποιον τρόπο; Ζούσε στον δικό του κόσμο ή ήταν ρεαλιστής από την αρχή;

    Δεν ήταν πολύ ρεαλιστής στην αρχή επειδή είχε τις δικές του ιδέες. Ερχόταν μετά από μια τεράστια καμπάνια κατά των Νεοδημοκρατών και όλα αυτά. Και συνεπώς πίστευε ότι η προσέγγισή του ήταν η σωστή. Του είπα «εντάξει, έχεις σωστά στοιχεία στην ανάλυσή σου αλλά δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένα για να πείσεις τους άλλους. Συνεπώς πρέπει να τα αλλάξεις». Και άλλαξε τις απόψεις του. Οι εξηγήσεις του εσωτερικό πολύ συχνά ήταν διαφορετικές από τις συζητήσεις που είχαμε. Αλλά είχα πλήρη κατανόηση για αυτό καθώς πρέπει να ελέγχεις τη κατάσταση στο εσωτερικό σου. Του είπα «θέλω να σε βοηθήσω» και μου απάντησε ότι «δεν είμαι μέρος του προβλήματος. Είμαι μέρος της λύσης». Αυτό ήταν η «βάση» της βασικής μας συνεννόησης.

    -Μιλούσατε με τη Μέρκελ τότε, για αυτόν;

    Μιλούσα πολύ συχνά με τη Μέρκελ όχι μόνο για τον Τσίπρα αλλά και για την Ελλάδα. Εξηγούσα συνεχώς την ελληνική πραγματικότητα στη Μέρκελ, την οποία δεν γνώριζε παρότι έχουν μια τεράστια πρεσβεία στην Αθήνα. Αλλά δεν γνώριζε την πραγματικότητα στους δρόμους. Εγώ την γνώριζα τη πραγματικότητα επειδή με ενημέρωναν φίλοι στην Ελλάδα, Έλληνες δημοσιογράφοι κτλ. Έτσι είχα καλύτερη κατανόηση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης του μέσου Έλληνα.

    -Πως ανακαλύψατε το δημοψήφισμα του Τσίπρα; Σας τηλεφώνησε;

    Όχι, δεν με ενημέρωσε για το δημοψήφισμα. Αυτό ήταν το μόνο σοβαρό λάθος που έκανε. Όχι το μοναδικό αλλά το μόνο σοβαρό που έκανε επειδή δεν με ενημέρωσε παρά μόνο την τελευταία στιγμή, δε θυμάμαι πότε ακριβώς. Δεν μου άρεσε η ιδέα επειδή όπως και στη περίπτωση Παπανδρέου αυτό φαινόταν και στις αγορές και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους σαν ένα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην Ε.Ε. Και οι προτάσεις που κατέθεσε στη κρίση των Ελλήνων, δεν ήταν προτάσεις που βρίσκονταν ακόμη στο τραπέζι. Ήταν προτάσεις που κάποιοι, το ΔΝΤ και άλλοι είχαν καταθέσει πριν από εβδομάδες και μήνες. Δεν ήταν μέρος του παιχνιδιού τότε. Συνεπώς δεν μου άρεσε η ιδέα οι Έλληνες να ψηφίσουν για κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν στο τραπέζι και γνώριζε πολύ καλά ότι ζητούσε από τους Έλληνες να ψηφίσουν για κάτι το οποίο δεν βρισκόταν πια στο τραπέζι. Δεν μου άρεσε η ιδέα.

    -Του το είπατε;

    Ναι

    -Ποια ήταν η απάντησή του;

    Μου εξήγησε ότι χρειαζόταν ένα είδος νέας εντολής. Μετά το δημοψήφισμα δεν έπραξε ακριβώς αυτό που πρότεινε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Είχα αυτή την εντύπωση τόσο πριν όσο και κατά το δημοψήφισμα. Έκανα και συνέντευξη τύπου η οποία δεν φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά έπρεπε να πω όσα είχα να πω. Προσπάθησα να χτίσω γέφυρες για το μέλλον. Γνώριζα ότι δεν μπορούσε να το εφαρμόσει αυτό και γνωριζα ότι για ελληνικούς και ευρωπαϊκούς λόγους έπρεπε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας τόσο με τον Τσίπρα όσο και με τη κυβέρνησή του. Για αυτό δεν ήθελα να γκρεμίσω τις γέφυρες.

    -Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πριν το δημοψήφισμα προσπαθήσατε να του δώσετε μια νέα πρόταση, την οποία απέρριψε. Σωστά;

    Ναι, αλλά δεν θυμάμαι σε καθημερινή βάση τί συνέβαινε εκείνη τη περίοδο. Νομίζω όμως ότι προσπαθήσαμε να τον πείσουμε να αποφύγει το δημοψήφισμα γιατί ήταν όλες «νέες-παλιές» προτάσεις, όχι «παλιές-παλιές» προτάσεις όπως αυτές που είχαν υποβληθεί στον ελληνικό λαό, αλλά «παλιές-νέες» προτάσεις.

    -Ποιο ήταν το άλλο λάθος (του κ. Τσίπρα); Είπατε ότι έκανε και άλλα λάθη.

    Είχα κάποιες δυσκολίες να καταλάβω γιατί από την πρώτη στιγμή είχε κάνει συμμαχία με το άλλο κόμμα (ΑΝΕΛ). Δεν μου άρεσε, παρόλο που συμπαθούσα κάποιους από τους εκπροσώπους τους, όμως δεν μου άρεσε η ιδέα για τη στροφή προς τα δεξιά. Γιατί κάποιος που υποτίθεται ήταν στην άκρα αριστερά συμμάχησε με ένα κόμμα το οποίο δεν θα ήταν αυτό που εγώ θα ήθελα να έχουν συνεργαστεί;

    -Μαθαίνετε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ποια τα συναισθήματά σας;

    Δεν εξεπλάγην γιατί ο Τσίπρας είχε καταθέσει στο δημοψήφισμα στους Έλληνες κάτι το οποίο δεν υπήρχε πια στο τραπέζι και θα ήταν ως έναν μεγάλο βαθμό αρνητικό για την Ελλάδα. Οπότε, δεν εξεπλάγην όταν έμαθα ότι ήταν 61% ή κάτι τέτοιο. Δεν εντυπωσιάστηκα.

    -Ποιος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία μαζί του όταν απέπεμψε τον Βαρουφάκη και μετά ήρθε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί;

    Όχι, μα ποτέ δεν του ζητήσαμε να αποπέμψει τον Βαρουφάκη και ο Βαρουφάκης πήρε μέρος σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup αλλά δεν τα πήγε καλά. Συνάντησα τον Βαρουφάκη νομίζω για 10 ή 15 λεπτά. Ο Βαρουφάκης στη πραγματικότητα δεν έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Είχα τόσες πολλές συναντήσεις μέρα-νύχτα με τον Τσίπρα όπως είχα παλιά και με τον Σαμαρά και σεβόμενοι την Ελλάδα προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Και εγώ πάντα ήθελα να περιοριστεί το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν δεχόμουν ότι μπορεί να επεκταθεί σε άλλες επίσης αδύναμες χώρες της Ευρώπης. Συνεπώς δεν ήταν μόνο η Ελλάδα. Ακόμα και στον τομέα της οικονομικής νομισματικής ένωσης, είχαμε την Κρίση Ισπανίας και Πορτογαλίας, πέρα από την οικονομική κρίση. Όμως έπρεπε να περιορίσουμε το πρόβλημα στην Ελλάδα για να αποτρέψουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες.

    -Για τις περίφημες διαπραγματεύσεις του 2015, πιστεύετε ότι η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε ή και οι δύο, είχαν το Grexit στο μυαλό τους ως στόχο;

    Άλλαζε κατά καιρούς. Μερικές φορές η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ έντονα προς αυτή τη κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την Ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες. Είναι εύκολο να φύγεις παρόλο που αυτό που συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς. Οπότε ήμουν κάθετα αντίθετος σε αυτήν την ιδέα.

    -Ποιο ήταν το Σχέδιο Β που είχατε προετοιμάσει;

    Είχαμε Σχέδιο Β αλλά αφού δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί να εξηγήσω το Σχέδιο Β;

    -Από περιέργεια υπήρχε Σχέδιο Β ή κάτι…

    Είχα Σχέδιο Β στη τσέπη επειδή το χρειαζόμασταν. Ποτέ δεν πίστευα ότι έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε.

    -Αν η Ελλάδα είχε φύγει από την Ευρωζώνη και το Σχέδιο Β είχε εφαρμοστεί, πως θα ήταν η πραγματικότητα στην Ελλάδα;

    Θα ήταν χειρότερη. Η Ελλάδα θα είχε μείνει μόνη να πολεμάει με τα δικά της μέσα. Τα οποία ήταν σε κάποιον βαθμό ανύπαρκτα δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους. Όχι, αν η Ελλάδα είχε έφευγε, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.

    -Πείτε μου για τις 17 ώρες διαπραγματεύσεων, τη στιγμή που θυμάστε στις Βρυξέλλες, μετά το δημοψήφισμα.

    Ήταν δύσκολα. Όμως όλα τα μέρη, κάποια εκ των οποίων είχαν παίξει ρόλο σε αυτό αργά αλλά σταθερά ανακάλυπταν ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. Κυρίως για ελληνικούς λόγους επειδή το αντίθετο θα ήταν φοβερό για την Ελλάδα και τους Έλληνες σαν σύνολο. Ήταν πάντα υπέρ του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ και της ΕΕ. Οπότε γιατί να αναγκαστούμε να απογοητεύσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Επομένως δεν κάναμε αυτό που οι αγορές και κάποιοι ηλίθιοι περίμεναν να κάνουμε.

    -Πείτε μου για τις διαπραγματεύσεις εκείνες. Ο Τσίπρας ήταν δύσκολος; Η Μέρκελ;

    Όχι, αλλά δεν αφορά μόνο τη Μέρκελ υπάρχει μια γενική ιδέα που είχε διαδοθεί στην Ελλάδα ότι η Μέρκελ ήταν αυτή, η μοναδική την οποία είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν ήταν όμως έτσι. Η Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο. Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε, οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί ότι ήταν αυστηροί, άκαμπτοι. Ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι άλλοι. Ο βασικός μου σκοπός ήταν να πείσω όχι μόνο τη γερμανική κυβέρνηση μα κυβερνήσεις στον πληθυντικό. Η Ελλάδα εκείνη τη περίοδο είχε λιγοστούς φίλους εκτός από τη Κομισιόν.

    -Ο Τσίπρας έδειχνε ηττημένος μετά την αποδοχή της συμφωνίας για το πρωτογενές πλεόνασμα, το κόψιμο των συντάξεων κλπ;

    Στο θέμα του κοψίματος των συντάξεων τα πράγματα πρέπει να τα δει κανείς με περισσότερες αποχρώσεις από ότι τα είδαν εκείνη τη χρονική περίοδο στην Ελλάδα, επειδή εγώ δεν ήμουν τόσο επίμονος στο κόψιμο των συντάξεων όσο ήταν άλλοι εκείνη τη περίοδο, ειδικά το ΔΝΤ, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι φτωχοί άνθρωποι. Αυτούς από τους οποίους κόβαμε τις συντάξεις -όχι στο βαθμό που είχε ζητηθεί από άλλους- το ΔΝΤ κτλ, αυτοί είναι πραγματικά φτωχοί άνθρωποι. Οπότε εγώ δεν ήμουν ποτέ υπέρ να έχουμε αυτή την τιμωρητική προσέγγισε σε ανθρώπους οι οποίοι δεν ευθύνονταν για τη κατάσταση που η πολιτική τάξη τους είχε οδηγήσει σε αυτήν. Οπότε όχι, δεν ένιωσε απογοήτευση επειδή ήξερε ότι η Κομισιόν ήταν έτοιμη να δώσει άλλα 35 δισ. Για κοινωνικούς σκοπούς για ανάπτυξη κτλ. Η Ελλάδα ποτέ δεν εγκαταλείφτηκε μόνη τουλάχιστον όσον αφορά τη Κομισιόν. Και η Γαλλία βοήθησε πολύ.

    -Όταν του έδωσαν ένα μικρό περιθώριο σε σχέση με τις συντάξεις, όταν αύξησε λίγο τις συντάξεις. Υπάρχει αυτή η πληροφορία στην Ελλάδα ότι αυτό ήταν με κάποιον τρόπο συνδεδεμένο με τη συμφωνία για το Μακεδονικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών

    Είχα αναφερθεί στο πρόβλημα της Β. Μακεδονίας με τον Τσίπρα και με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας όμως κυρίως με τον Τσίπρα επειδή αυτός ήταν το κυρίαρχο στοιχείο ενός πιθανού συμβιβασμού. Όμως μη κάνετε το λάθος να μπερδέψετε αυτά τα δύο θέματα. Αναφερόμουν σε αυτό λέγοντας ότι κάνω ότι μπορώ για την Ελλάδα όμως και η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι για την Ευρώπη, για τη κατάσταση στα Βαλκάνια την οποία δεν καταλαβαίνουν οι Βόρειοι και οι Δυτικοί Ευρωπαίοι επειδή δεν ξέρουν τί συμβαίνει στα Βαλκάνια. Και έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει με τεράστιο θάρρος. Όμως δεν είπα ποτέ σε κανέναν στην Ε.Ε ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά της επειδή ανοίγουν μια πόρτα για συμβιβασμό με τη Β. Μακεδονία. Επειδή ήξερα ότι το Μακεδονικό ζήτημα ήταν ένα πολύ δραματικό θέμα για την Ελλάδα, ιδίως για το βόρειο τμήμα της χώρας. Έτσι, συζητούσε με τον Τσίπρα για το θέμα αλλά χωρίς ποτέ να μπερδέψω τα δύο ζητήματα. Και αυτό μπορεί να βοήθησε όταν προέκυψε το πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Δεν ξέρω… Πιστεύετε πραγματικά ότι ο πληθυσμός της βόρειας Φινλανδίας γνωρίζει τη συμβαίνει με τη Μακεδονία τη Θεσσαλονίκη την Ελλάδα; Δεν νομίζω.

    -Ανησυχήσατε ποτέ ότι η Ελλάδα θα εκρήγνυτο και θα προέκυπτε κάποιο σοβαρό θέμα ασφαλείας με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της κρίσης;

    Πάντα στις συζητήσεις μου με τον Ερντογάν λάμβανα την οπτική της Ελλάδας και της Κύπρου που είναι πάνω κάτω η ίδια. Και πάντα εξηγούσα στον Ερντογάν ότι Ελλάδα και Κύπρος επειδή είναι μέλη της Ε.Ε. η πάγια θέση μας είναι στο πλευρό τους. Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα αυτών των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο. Πάντα προσπαθούσα να λύσω το Κυπριακό. Επισκέφτηκα πολλές φορές από την αρχή της θητείας μου τη Κύπρο και δεχόμουν συχνά στο γραφείο στη Κομισιόν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής μειονότητας που έγινε και καλός μου φίλος. Είμαι βαθιά δυσαρεστημένος που δεν κατάφεραν να βρουν το θάρρος να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια στη πραγματικότητα ήταν η τελευταία ελπίδα για να καταλήξει το Κυπριακό σε ένα αίσιο τέλος. Κι αυτό γιατί η νεολαία τόσο στο βορρά όσο και στο νότο είν αι συνηθισμένη σε αυτή τη κατάσταση, δεν θεωρούν ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί τώρα δεν θα λυθεί ποτέ. Αν δεν λυθεί τώρα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο νησί.

    -Πιστεύετε ότι ο Τσίπρας άλλαξε πραγματικά την Ελλάδα σε σχέση με το να ξεφορτωθεί την ολιγαρχία της διαφθοράς τους διαφορετικούς κλάδους του δημόσιου τομέα;

    Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ήταν πολύ αδύναμος και ακόμα είναι. Ο Μητσοτάκης κάνει πολλά για να ενδυναμώσει τον δημόσιο τομέα. Η αδυναμία του δημοσίου τομέα είναι μία από τις μεγάλες αδυναμίες της Ελλάδας για ακατανόητους λόγους. Η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα που προυπήρχε δεν υπερεκτιμώ το φαινόμενο. Όμως ξέρω ότι υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και αυτό πρέπει να λάβει ένα τέλος. Αυτό είναι δηλητήριο. Ξέρω ότι η τωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα τέλος σε αυτό όπως ο Τσίπρας προσπαθούσε, όμως ακόμα πολλά πρέπει να γίνουν. Δεν κατηγορώ τους Έλληνες ότι είναι διεφθαρμένοι δεν θα το έλεγα ποτέ αυτό όμως γνωρίζω ότι η διαφθορά υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα. Δεδομένων των προβλημάτων της χώρας έχει έρθει η ώρα να μπει ένα οριστικό τέλος στη διαφθορά στην Ελλάδα.

    -Ο Μητσοτάκης προσπαθεί πολύ σκληρά να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Ελπίζει ότι αυτό θα γίνει ως το τέλος του χρόνου. Ποια η συμβουλή σας σε αυτόν;

    Εφόσον δεν είμαι πια Πρόεδρος της Κομισιόν δεν δίνω δημόσια συμβουλές που θα μπορούσαν να βλάψουν τις απόψεις της τωρινής Κομισιόν.

    -Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος;

    Πιστεύω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να επανεξεταστεί

    -Υπάρχουν κάποιοι ήρωες και κακοί σε αυτή την ελληνική ιστορία;

    Ο ελληνικός λαός είναι ο ήρωας

    -Κανένας κακός;

    Κάποιοι πολιτικοί που δεν έκαναν το σωστό στο παρελθόν

    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: Αρχείο EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν μένει πια εδώ
    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν μένει πια εδώ

    Ο «δεινόσαυρος» της ευρωπαϊκής πολιτικής, αποχωρεί από την ενεργό δράση - Μανιώδης καπνιστής και δεινός πότης άφησε το στίγμα του στην Ευρώπη - Το «διπλωματικό επεισόδιο» με τη Γερμανία εξαιτίας του σκύλου του, το σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τα μαθήματα «ευρωπαϊκής πραγματικότητας» στον Τσίπρα

    «Πάντοτε έλεγα ότι οι τελευταίοι επιζώντες της Συνθήκης του Μάαστριχτ είμαι εγώ και το ευρώ. Πλέον το ευρώ θα συνεχίσει μόνο του το ταξίδι του».

    Με αυτά τα λόγια, στην κατάμεστη αίθουσα Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική ζωή ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Βουλευτής στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου (D'Chamber) από το 1984. Υπουργός Εργασίας σε ηλικία 31 ετών. Υπουργός Οικονομικών και είς εκ των αρχιτεκτόνων του κοινού νομίσματος. Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου για 18 ολόκληρα χρόνια (1995 - 2013). Πρώτος πρόεδρος του Eurogroup. Πρώτος - και μοναδικός έως τώρα- πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξελέγη με τη διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» (spitzenkandidaten).Τριάντα πέντε χρόνια στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ κατάφερε να γράψει τις δικές τους σελίδες στην ιστορία της ΕΕ

    Παρόλο που οι δημοσιογράφοι περίμεναν να ακούσουν έναν χειμαρρώδη απολογισμό της θητείας του, διανθισμένο με το γνωστό χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του, ο τέως πλέον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να κρατήσει όλους του τύπους. «Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί δεν είμαστε σύμμαχοι. Δεν είμαστε όμως ούτε και εχθροί. Οι δημοσιογράφοι έχετε έναν σκοπό. Να κάνετε τη δουλειά σας», δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας ουσιαστικά τον ορισμό της σχέσης δημοσιογράφων και πολιτικών.

    068_FtpTrial-AA_14072019_984691
    Πιστός ευρωπαϊστής. Πολύγλωσσος. Γνώστης κάθε λεπτομέρειας της περίπλοκης ευρωπαϊκής «μηχανής», ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας πραγματικής ευρωπαϊκής γενιάς πολιτικών.
    Γεννήθηκε το 1954 στη Ρεντάνζ του Λουξεμβούργου, στα σύνορα με το Βέλγιο. Εκεί όπου η ιστορική περιοχή του Λουξεμβούργου μοιράζεται πλέον σε δύο διαφορετικά κράτη. Στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και την επαρχία του Λουξεμβούργου που αποτελεί τμήμα του Βασιλείου του Βελγίου. Ο πατέρας του, Ζοζέφ Γιούνεκρ, ήταν ένας μεταλλωρύχος που στρατολογήθηκε υποχρεωτικά από τη Βέρμαχτ μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στο Λουξεμβούργο. «Η Γερμανία θα πρέπει να είναι κάπως προσεκτική όταν αναφέρεται στο Λουξεμβούργο. Τα εγκλήματα των Ναζί στη χώρα μου δεν έχουν ξεχαστεί ακόμα», δήλωσε αρκετά χρόνια αργότερα ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

    Σε ηλικία 20 ετών, κατά τη διάρκεια που σπούδαζε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στη Γαλλία, θα γίνει μέλος στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Λουξεμβούργου. Το 1980 λαμβάνει άδεια δικηγορίας χωρίς ωστόσο την ασκήσει ποτέ. Σχεδόν αμέσως μετά την αποφοίτησή του εξελέγη βουλευτής και σε ηλικία 31 ετών θα αρχίσει να γράφει την ιστορία του στην ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι το 1985, όταν το Λουξεμβούργου αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ήταν ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή στιγμή. Το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν βρει έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός και από τις δύο μεγάλες χώρες της ΕΕ και να αμβλύνει τις όποιες διαφορές τους. Οι, σχεδόν, φεντεραλιστικές του θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση την εποχή που μεσουρανούσε ο Ζακ Ντελόρ ως πρόεδρος της Κομισιόν, η ευφυΐα του, η άνεσή του να μιλάει γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά και το νεαρό της ηλικίας του, τον καθιστούν ένα ανερχόμενο αστέρι στην ΕΕ.

    Το 1992 ως υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη δημιουργία του κοινού νομίσματος. Του ευρώ. Ο Ζαν - ΚΛοντ Γιούνκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι οι μοναδικοί εν ζωή πολιτικοί που διαμόρφωσαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το 1995 εκλέγεται πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και θα παραμείνει σε αυτό το πόστο μέχρι το 2013. Τα 18 χρόνια του στην πρωθυπουργία του Μεγάλου Δουκάτου τον έχουν κατατάξει στην πρώτη θέση της λίστας των μακροβιότερων πρωθυπουργών ολόκληρης της ΕΕ.

    033_6047244_5da9d19583025
    Το τροχαίο που παρολίγο να του κοστίσει τη ζωή

    Λίγο πριν τις εκλογές του 1989 στο Λουξεμβούργο ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ θα εμπλακεί σε ένα τροχαίο ατύχημα και θα νοσηλευτεί σε κωματώδη κατάσταση για δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να έχει για το υπόλοιπο της ζωής του δυσκολίες στο περπάτημα.
    Αυτός ο μανιώδης καπνιστής και λάτρης των οίνων Auxerrois από την κοιλάδα το Μοζέλλα και της μπύρας Diekirch του Λουξεμβούργου, θα βρεθεί στην προεδρία του Eurogroup λίγο πριν ξεσπάσει η Μεγάλη Κρίση. Από αυτή τη θέση θα κάνει το πάν για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης. Ο παλαιάς κοπής Ευρωπαίος πολιτικός είχε μια ειδική σχέση αγάπης με την Ελλάδα. Παρόλο που παντρεύτηκε το 1979 την Κριστιάν Φρίσνιγκ, τη γυναίκα πού όταν τον καλούσε στο τηλέφωνο άφηνε στη μέση συναντήσεις κορυφής και συνεντεύξεις με δημοσιογράφους από ολόκληρο τον κόσμο, δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.

    000_1LI13Z
    Ο «Πλάτωνας» από τη Λέσβο

    Ωστόσο, την αγάπη που είχε να μοιραστεί την έδωσε σε έναν «αδέσποτο» Έλληνα. Τον Πλάτωνα. Τα περισσότερα καλοκαίρια τους τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Γιούνκερ τα περνούσε στο νησί της Λέσβου. Εκεί βρήκε ένα μικρό αδέσποτο κουτάβι. Ένα κουτάβι που έμελε να γίνει αφορμή για έναν «διπλωματικό επεισόδιο» ανάμεσα στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Το μικρό σκυλί που βρήκε στη Λέσβο και το οποίο ονόμασε «Πλάτωνα» λόγω της αγάπης του για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, το πήρε μαζί του στο Λουξεμβούργο. Ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2013 η οικογένεια Γιούνκερ είχε ξεμείνει από σκυλοτροφή. Όπως είναι γνωστό στους παροικούντες το Λουξεμβούργο, όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει νωρίς το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός της χώρας αποφασίζει να οδηγήσει ο ίδιος την BMW της οικογένειας μέχρι την κοντινότερη πόλη της Γερμανίας για να αγοράσει τροφή για τον Πλάτωνα. Λιγότερο από 2 ώρες δρόμο. Στο πλησιέστερο pet shop, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ παρκάρει και μέχρι να επιστρέψει στο αυτοκίνητό του, έχει δεχθεί κλήση από τη γερμανική αστυνομία για παράνομο παρκάρισμα
    Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνεκρ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τους Γερμανούς, πλήρωσε την κλήση του και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «όταν έχεις να ταΐσεις έναν Πλάτωνα, μπορείς να παραβείς τον Νόμο».

    Η διάρκεια της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup υπήρξε καθοριστική. Η πολιτική του καριέρα στο Λουξεμβούργο είχε υποστεί μεγάλα πλήγματα. Σκάνδαλα φοροδιαφυγής. Παρακολουθήσεις μυστικών υπηρεσιών. Εμπλοκή του ίδιου του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου, ανάγκασαν τον κ. Γιούνκερ να αποσυρθεί από τα τοπικά ζητήματα και να βρεθεί στις Βρυξέλλες.

    Η θέση του στην ελληνική κρίση

    Η μεγάλη Κρίση είναι πλέον γεγονός. Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup και στη συνέχεια ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλάβει προσωπικά να κάνει το παν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην Αθήνα εκείνης της εποχής να επιτύχει το αντίθετο. «Στην πολιτική υπάρχουν πολλά είδη φιλίας. Για παράδειγμα η φιλία μου με τον Αλέξη Τσίπρα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος αναγκάστηκε να κάνει εντατικά μαθήματα στον κ. Τσίπρα, ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να κατανοήσει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

    Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο «δεινόσαυρος» της ευρωπαϊκής πολιτικής, αποχωρεί από την ενεργό δράση. Ένας πολιτικός με σχέδιο. Ένας άνθρωπος με πάθη. Ένας πολιτικός άνδρας με όραμα. Ένας άνθρωπος που αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στη ρομαντική εποχή της ΕΕ και την πραγματικότητα που επιβάλει την περαιτέρω ενοποίησή της.
    Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, αύριο, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου. Αλλά η παρακαταθήκη του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ παραμένει. «Όλοι οι πολιτικοί στην ΕΕ ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την Κρίση. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς θα καταφέρουμε να εκλεγούμε ξανά, άπαξ και το κάνουμε», είχε δηλώσει ο ίδιος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βουρκωμένος ο Γιούνκερ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής: «Είμαι περήφανος που υπηρέτησα την Ευρώπη»
    Βουρκωμένος ο Γιούνκερ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής: «Είμαι περήφανος που υπηρέτησα την Ευρώπη»

    Οι ηγέτες της ΕΕ τίμησαν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έχει παρευρεθεί σε 147 Συνόδους Κορυφής – Χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την άρνηση της ΕΕ για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τίρανα και Σκόπια

    Συναισθηματική φόρτιση είχε η σημερινή ημέρα για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς, εκτός απροόπτου, ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, στην οποία έδωσε μετείχε.

    «Θα είμαι πάντα περήφανος, μέχρι το τέλος της ζωής μου, που υπηρέτησα την Ευρώπη» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από 147 Συνόδους Κορυφής. Μάλιστα ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που βρισκόταν παρόντες. «Κάποιοι από εσάς βρίσκεστε τριγύρω μου για χρόνια, κάποιοι από εσάς είστε καινούριοι. Παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τι γράφατε και τι λέγατε», είπε. Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου της Κομισιόν, εφόσον το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit.
    Ανάλογη φόρτιση υπήρξε και για τον Ντόναλντ Τουσκ, που επίσης αποχωρεί από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τους δημοσιογράφους για τα... κακά αστεία που έχει πει κατά καιρούς.

    Και οι δύο πολιτικοί διαφώνησαν έντονα με την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. «Ήταν λάθος», είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι ντροπιάστηκε, ενώ κάλεσε τις δύο χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. «Ας είμαστε καθαροί: Δεν φταίνε γι' αυτό Β. Μακεδονία και Αλβανία. Και οι δύο χώρες έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε και έχουν το δικαίωμα να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», είπε.
    Για «ιστορικό λάθος» της Ευρώπης έκανε λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λέγοντας πάντως ότι δεν ήταν αποτυχία.

    Νωρίτερα, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ ευχαρίστησαν τους δύο πολιτικούς για όσα προσέφεραν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που μετά από πολυετή παρουσία, αποχωρεί από την ηγεσία της Κομισιόν. Μάλιστα, τους πρόσφεραν και φωτογραφίες, με τους δύο πολιτικούς να προεδρεύουν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Γιούνκερ σε Λονδίνο: Εσάς θα πονέσει περισσότερο ένα Brexit χωρίς συμφωνία
    Γιούνκερ σε Λονδίνο: Εσάς θα πονέσει περισσότερο ένα Brexit χωρίς συμφωνία

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι Βρετανοί θα ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι και ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη γι' αυτό το σενάριο

    Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα πονέσει τη Βρετανία περισσότερο παρά την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο κι αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον παριστάνει το αντίθετο, σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

    Η Βρετανία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να τροποποιήσει τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης, διαμηνύοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός.
    Όμως, στο τέλος, αυτή που θα πονέσει περισσότερο θα είναι η Βρετανία, υπογράμμισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην τοπική εφημερίδα του κρατιδίου του Τιρόλου στην Αυστρία, όπου συχνά παραθερίζει το καλοκαίρι.

    «Εάν είχαμε ένα σκληρό Brexit, αυτό δεν θα συνέφερε κανέναν, όμως οι Βρετανοί θα ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Συμπεριφέρονται σαν να μην ισχύει αυτό, όμως ισχύει» τόνισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tiroler Tageszeitung.
    «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι ακόμα κι αν κάποιοι στη Βρετανία λένε ότι δεν είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Όμως, δεν θα πάρω μέρος σε αυτά τα καλοκαιρινά παιχνιδάκια» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

    «Το έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν ετοιμαζόμαστε για τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων επί της συμφωνίας αποχώρησης, παρά μονάχα για να δώσουμε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με το πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης που θα ρυθμίζει τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι (για ένα Brexit χωρίς συμφωνία) κι ελπίζω και οι Βρετανοί να είναι επίσης» κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
  • Γιούνκερ: Η εκλογή της φον ντερ Λάιεν «δεν ήταν πολύ διαφανής»
    Γιούνκερ: Η εκλογή της φον ντερ Λάιεν «δεν ήταν πολύ διαφανής»

    «Δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε η παράδοση. Ήμουν ο πρώτος και ο τελευταίος spitzenkandidat» το αιχμηρό σχόλιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η διαδικασία για τον διορισμό της διαδόχου του, της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν ήταν διαφανής και σηματοδότησε μια ανεπιθύμητη αλλαγή από την πρακτική της επιλογής των κορυφαίων υποψηφίων των κομμάτων.

    «Η διαδικασία δεν ήταν πολύ διαφανής», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την Παρασκευή - μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με την κυρία φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες - απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ηγέτες της ΕΕ αυτή την εβδομάδα επέλεξαν τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Η επιλογή των ηγετών χρειάζεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
    Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ο δικός του διορισμός πριν από πέντε χρόνια ήταν διαφανής καθώς επελέγη από τους ηγέτες αφού πραγματοποίησε εκστρατεία στις ευρωεκλογές.

    «Δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε η παράδοση», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Ήμουν ο πρώτος και ο τελευταίος spitzenkandidat», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τη γερμανική λέξη για τη διαδικασία που ακολουθείται για τον κορυφαίο υποψήφιο στις ευρωεκλογές.
    Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Protothema.gr
  • Γιούνκερ κατά Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος»
    Γιούνκερ κατά Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος»

    Σαφή θέση υπέρ της Λευκωσίας πήρε ο επικεφαλής της Κομισιόν - Απάντηση ανάλογη των προκλήσεων, ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης - Η ΕΕ πρέπει να έχει ενιαία θέση, είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας

    Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου και κατά της Τουρκίας πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

    «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος», είπε ο κύριος Γιούνκερ.
    Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν ήδη καταδικαστεί επισήμως και από την Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι.

    Αναστασιάδης: Περιμένουμε αντίδραση της ΕΕ ανάλογη των προκλήσεων

    Αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της ΕΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

    «Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

    Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

    Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».
    Τσίπρας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

    Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ -θέμα το οποίο θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη- αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία;», ο κ. Τσίπρας απάντησε «πρώτα πρώτα η διπλωματία».


    Επιμένει η Άγκυρα: Θα στείλουμε και δεύτερο γεωτρύπανο, λέει ο Τσαβούσογλου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του, ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον “τουρκοκυπριακό λαό” τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή», ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” (Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου, όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος).

    «Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερό μας γεωτρύπανο στην περιοχή». Το γεωτρύπανο “Πορθητής”, πάντως, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.

    Με ποινικές διαδικασίες απαντά η Κύπρος

    Από την πλευρά της Λευκωσίας, αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξουν νόμιμες αντιδράσεις προκειμένου σε κάποιο στάδιο να επιβληθούν κυρώσεις σε δυο επίπεδα.

    Το πρώτο επίπεδο είναι οι ποινικές διαδικασίες επί τη βάση του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου που κινεί η Κυπριακή Δημοκρατία, διότι έχει δικαιοδοσία εντός της ΑΟΖ της. Το δεύτερο επίπεδο είναι οι διαδικασίες που θα κινηθούν εντός της ΕΕ με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν βέβαια υπάρξει σχετική απόφαση για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς