Μπορεί ο φερόμενος ως δράστης στην υπόθεση Μάντι να ελπίζει σύντομα ότι θα αποφυλακιστεί; Μια απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απάντηση αυτού του ερωτήματος. Προσώρας όμως έχει το λόγο ο γενικός εισαγγελέας.
Ο φερόμενος ως δραστης στην υπόθεση Μάντι υπέστη την πρώτη ήττα στις προσπάθειές του να αποφυλακιστεί. O Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τη σημερινή του γνωμοδότησή του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο 43χρονος Γερμανός καλώς καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας Αμερικανίδας τον Δεκέμβριο του 2019 από δικαστήριο του Μπράουνσγουιγκ της Γερμανίας. Η γνωμοδότησή του δεν είναι μεν δεσμευτική για τους δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά ως επί το πλείστον ακολουθούν την γνώμη του αρμόδιου Γενικού Εισαγγελέα.
Η διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι σημαντική λόγω των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην περίπτωση της Βρετανίδας Μάντλιν "Μάντι" ΜαΚάν, η οποία εξαφανίστηκε πριν από 13 χρόνια: Εάν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τότε πιθανό να μην μπορεί να διεξαχθεί η δίκη του στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ φέρεται ως δράστης της απαγωγής της τρίχρονης Βρετανίδας από ένα τουριστικό θέρετρο στο Πορτογαλικό Αλγκάρβε το 2007. Οι Γερμανοί ερευνητές υποθέτουν ότι το κορίτσι είναι νεκρό. Αυτή τη στιγμή ο ύποπτος εκτίει στο Κίελο ποινή φυλάκισης 21 μηνών για διακίνηση ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά τον 43χρονο άντρα διότι αυτός ζητά την άρση της καταδίκης του για βιασμό, επειδή αρχικά είχε εκδοθεί βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για άλλο έγκλημα στην Γερμανία. Ισχυρίζεται ότι οι κοινοτικοί κανόνες για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης απαγορεύουν να διωχθεί κάποιος και για άλλα εγκλήματα διαπραχθέντα πριν από την έκδοσή του.
Σύμφωνα όμως με την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, αυτός ο κανόνας δεν έχει ισχύ σε περίπτωση που κάποιος είχε εγκαταλείψει εθελοντικά τη Γερμανία και επέστρεψε μέσω νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Αυτό το ένταλμα εκτελέστηκε από αρχές της Ιταλίας - οι οποίες συμφώνησαν επίσης ότι ο άντρας θα διωχθεί και θα καταδικαστεί για τον βιασμό. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, οι περιορισμοί για το πρώτο ένταλμα σύλληψης δεν ισχύουν πλέον.
Ο 43χρονος σήμερα φερόμενος ως δράστης εκδόθηκε αρχικά από την Πορτογαλία στη Γερμανία το 2017 ώστε να μπορέσει να διωχθεί εκεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξέτιε την ποινή της φυλάκισης ενός έτους και τριών μηνών που του επιβλήθηκε γι αυτό το αδίκημα έως τις 31 Αυγούστου 2018. Μετά έφυγε από τη Γερμανία και επέστρεψε μόνο μετά το νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης λόγω διακίνησης ναρκωτικών. Μετά την έκτιση της επιβληθείσας στερητικής της ελευθερίας ποινής των 21 μηνών αρχικά θα μπορούσε -κατά τα σημερινά δεδομένα- να εκτίσει την ποινή λόγω βιασμού της 72χρονης τότε Αμερικανίδας. Η ποινή, λαμβανομένων υπόψη των προηγούμενων καταδικών, ορίστηκε σε επτά χρόνια. Ο βιασμός διαπράχθηκε το 2005 στην Πράια ντα Λουζ- το μεταγενέστερο σημείο απαγωγής της Μάντι.
Εδώ και λίγο καιρό, η Εισαγγελία του Μπράουνσβάικ διεξάγει έρευνες λόγω υποψίας για διάπραξη φόνου από τον 43χρονο, τα ίχνη του οποίου εντόπισε ήδη το 2013 και οποίος διέμενε τακτικά στις πορτογαλικές ακτές μεταξύ 1995 και 2007. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες και δεν είναι σαφές πόσο ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του άνδρα στην υπόθεση Μάντι. Μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του. Τελευταία έγιναν έρευνες στα τέλη Ιουλίου σε έναν μικρό κήπο στα περίχωρα του Ανόβερου. Το αν και τι βρήκε η Εισαγγελία του Μπράουνσβάικ κατά τη διάρκεια της διήμερης αστυνομικής επιχείρησης, δεν το έχει ακόμη ανακοινώσει.
Πηγή: dpa - ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/EPA/LUIS FORRA